Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ειμαι μαθητης στη β΄λυκειου και εχω σκοπο να σπουδασω αρχιτεκτονας.. Εχω ηδη αρχισει μαθηματα σχεδιου στον πλακα..

Πιστευεται οτι ειναι προτιμοτερο να σπουδασω σε καποιο ξενο πανεπιστημιο? Θελω να πω ,προσφερει περισσοτερες επαγγελματικες προοπτικες, το περιβαλλον ειναι οντως καλυτερο κλπ?

 

Μηπως ξερει κανεις κανενα καλο αγγλικο η αγγλοφωνο πανεπιστημιο χωρις διδακτρα? Τα γερμανικα και αυστριακα πανεπιστημια ειναι καλα για σπουδες Αρχιτεκτονικης?

 

Ευχαριστω προκαταβολικα..

Δημοσιεύτηκε

Γνώμη μου:

Οι Ιταλικές και Γαλλικές σχολές Αρχιτεκτονικής έχουν πολύ καλό όνομα και νομίζω χωρίς/ή με ελάχιστα δίδακτρα. Οι Ελληνικές σχολές είναι πολύ καλές, ιδιαίτερα του ΕΜΠ, έχει πολύ καλό όνομα αλλά και οι υπόλοιπες.

Πλέον όμως, αν ήμουνα πάλι 18 χρονών (και είχαν οι δικοί μου κάποια χρήματα) θα σκεφτόμουνα σοβαρά το ενδεχόμενο των σπουδών έξω ή έστω ενός μεταπτυχιακού λόγω της μετέπειτα επαγγελματικής πορείας. Δηλαδή, αν σκοπεύεις να φύγεις "έξω" για δουλειά, είναι σαφώς καλύτερο να έχεις ένα πτυχίο από "έξω". Τώρα, το που θα είναι αυτό το "έξω" εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Είσαι σίγουρος-η θέλεις να σπουδάσεις αρχιτέκτονας; Έχεις πληροφορηθεί για την ανεργία του κλάδου;

Προσωπικά δεν θα στο συνιστούσα, επέλεξε κάτι πιο παραδοσιακά επιστημονικό με προοπτικές πολλών ειδικεύσεων, και αν αντέχεις το 1000άρικο το μήνα σε έξοδα διαμονής για τουλάχιστο μια 5ετία + τα δίδακτρα, φύγε έξω, αλλιώς προσπάθησε να περάσεις κάπου εδώ και κάνε μάστερ έξω.

Edited by NEADERTAL
Δημοσιεύτηκε

Βασικα σκεφτομαι τις σπουδες στο εξωτερικο φυσικα επειδη τα πανεπιστημια εξω εχουν καλυτερο ονομα απο τα ελληνικα αλλα και επειδη πιστευω θα ειναι καλυτερα σαν επιπεδο ζωης και η ατμοσφαιρα γενικοτερα στο Πανεπιστημιο (βιβλιοθηκες ,λεσχες κλπ) και το να μεινει κανεις (στην Αυστρια π.χ. που εχω ψαξει) , ειναι πιο φθηνο απο τη Θεσσαλονικη, Πατρα κλπ.. Και δεν εχει και διδακτρα.. Αρα σκεφτομαι αν δεν περασω Αθηνα γιατι να μην παω εξωτερικο? Δυστυχως δεν μπορω Γαλλια γιατι δεν ξερω καθολου Γαλλικα παρ΄ολο που θα μου αρεσε πολυ σαν ιδεα.. Μηπως υπαρχουν καθολου αγγλοφωνα εκει?

 

Neardetal εχω υπ' οψην μου την ανεργια στον συγκεκριμενο χωρο.. Αλλα ειναι η μονη σχολη που με ενδιαφερει πραγματικα.. Και σκεφτομαι αν μπω καπου αλλου και δεν βρω δουλεια? Θα ναι χειροτερο γιατι ουτε καν θα εχω ασχοληθει με αυτο που μου αρεσει.. Αλλα επειδη το ξερω σκεφτομαι τι θα ηταν το καλυτερο να κανω.. μεταπτυχιακα, καταρκτηριες κλπ(εχω σκεφται μηπως παρω μεταπτυχιακο στα οικονομικα μετα την αρχιτεκτονικη).. Ξερεις αν στο εξωτερικο υπαρχει καλυτερη επαγγ. αποκασταση στους αρχιτεκτονες?

Δημοσιεύτηκε

Επειδή έχω πολυ κοντινό πρόσωπο που σπουδάζει στο εξωτερικό θα ήθελα να σε ενημερώσω πάνω σε κάποια θέματα. Καταρχάς το κόστος ζωής δεν είναι σχεδόν πουθενά μικρότερο. Μην κοιτας στο ιντερνετ χαμηλά ενοίκια. Στο εξωτερικό έχουν την τάση να ζουν σε μπλοκ που μπορεί να απέχουν αρκετά χιλιόμετρα απο το κέντρο της πόλης και συνεπώς απο το πανεπιστήμιο και εκει ειναι και τα χαμηλα ενοικια. Τελοσπάντων επειδή τα ενοίκια εχουν πεσει πολυ στην Ελλαδα δύσκολα θα βρεις κατι φθηνότερο έξω. Αλλα και πάλι λαβε υπόψη καποια έξοδα που θα εχεις οπως βιβλια, αεροπορικα εισητήρια, καποια διδακτρα του πανεπιστημιου (ολα εχουν απλα σε καποια ειναι της ταξης των 1000 ευρω το χρονο) και αμεσως αμεσως το κοστος ειναι μεγαλυτερο. Επειτα κατι αλλο για μενα πολυ σημαντικοτερο ειναι η ανεση χρονου που σου δινεται στο ελληνικο πανεπιστημιο. Στο εξωτερικο 3 φορες κοβεσαι στο μαθημα και σε διωχνουν. Δε λεω οτι εδω θα καθεσαι αλλα σκεψου την πιθανοτητα κατι να τυχει και να κοπεις 3 φορες και να πανε τζαμπα ολα τα εξοδα, ο χρονος και ο κοπος μεχρι τοτε. Για αυτο θα σου προτεινα αν υπαρχει η δυνατοτητα να μπεις σε ελληνικο πανεπιστημιο. Επισης δε συμφωνω με τους συναδελφους που λενε οτι ενα πτυχιο απο εξω εχει περισσοτερη ζητηση. Πλεον η Ευρωπη γινεται ολο και πιο ενωμενη. Μπορεις να διεκδικησεις τις ιδιες θεσεις με το Γερμανο και τον Αγγλο. Ειναι πολυ πιο ευκολο να εχεις τα ιδια προσοντα με αυτους (π.χ. software, ξενη γλωσσα, εξειδικευση σε κατι μοντερνο.).

Δημοσιεύτηκε

Βασικα σκεφτομαι τις σπουδες στο εξωτερικο φυσικα επειδη τα πανεπιστημια εξω εχουν καλυτερο ονομα απο τα ελληνικα ....

 

Ξέχνα τα ονόματα και δες την ουσία.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια βγάζουν καλούς έως άριστους αρχιτέκτονες.

Αν περάσεις Θεσσαλονίκη μη δεις μόνο το οικονομικό ζήτημα. Κατ αρχήν η Θεσσαλονίκη έχει πολύ καλή αρχιτεκτονική σχολή και άλλο να κάνεις βόλτα σαββατοκύριακο στο οικογενειακό σου σπίτι από άλλη ελληνική πόλη κι άλλο από εξωτερικό.

Πάρε σαν δεδομένο ότι σπουδές αρχιτεκτονική όπου και να είσαι θα είναι τουλάχιστον 6 χρόνια κι αν είσαι εξωτερικό βαλε και ένα χρόνο ακόμα.

6 με 7 χρόνια στην ηλικία αυτή είναι μια ολόκληρη ζωή.

 

Αν υπάρχει οικονομική ευχέρεια των γονιών σου για εξωτερικό για να το γράφεις έτσι και δεν καταφέρεις να μπεις στην Ελλάδα τότε πήγαινε έξω.

Θεώρησε δευτερεύων πρόβλημα την γλώσσα αλλά πιο σημαντικό την χώρα και την σχολή που θα διαλέξεις.

Η γλώσσα είναι ένας χρόνος που αν έχεις αποφασίσει από τώρα την εναλλακτική λύση μπορείς να ξεκινήσεις από τώρα.

 

Από χώρες για αρχιτεκτονική καθαρά με δική μου υποκειμενική άποψη μη πας Αγγλία. Τονίζω όμως καθαρά υποκειμενισμός δικός μου.

Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία Αυστρία έχουν άριστες σχολές αρχιτεκτονικής (όχι όλες) και πίστεψε με αν τις φοιτήσεις καλά τα μάστερ κλπ δεν τα χρειάζεσαι εκτός αν ενδιαφέρεσαι για πρόσληψη στο δημόσιο στην Ελλάδα (χλομό πια) ή ακαδημαϊκή καριέρα.

 

Τα καλύτερα «μάστερ» σου θα είναι να μπορέσεις από τα πρώτα έτη σπουδών να συμμετάσχεις σε έργα καθηγητών ή άλλων επαγγελματιών του κλάδου.

  • Upvote 3
Δημοσιεύτηκε

Πολυ ενδιαφεροντα αυτα που μου γραφεται.. Δεν τα ειχα σκεφτει.. Didonis καλα αυτα που γραφεις αλλα εχε υποψη σου οτι εγω σκεφτομαι και μηπως εργαστω στο εξωτερικο.. Ειναι αρκετο στο εξωτερικο ενα πτυχιο απο Ελλαδα? Και επισης γνωριζει κανεις αν στο εξωτερικο υπαρχει καλυτερη επαγγ. αποκατασταση στους αρχιτεκτονες απο οτι στην Ελλαδα?

Δημοσιεύτηκε

Μη βιάζεσαι από τώρα να αποφασίσεις ότι θα εργαστείς στο εξωτερικό.

Αν ναι, σίγουρα στη χώρα που θα θελήσεις να εργαστείς καλό είναι να έχεις πτυχίο από εκεί.

Το πτυχίο του Αρχιτέκτονα αν δεν είναι μαμούδια και πατέντες (ναι απ όλα υπάρχουν σε όλους τους τομείς) τότε επαρκεί για την καλημέρα.

Μετά το πάθος σου και η αγάπη σου για το αντικείμενο και η διαρκή αναζήτηση και μελέτη με εφαρμογή θα σε κάνει επαγγελματία Αρχιτέκτονα που να μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές χώρες.

Κάθε χώρα έχει τα δικά της. Από νομοθεσίες μέχρι υλικά, δυνατότητες, και συνεργεία.

Το επάγγελμα μας στην πραγματικότητα θα επαρκούσε ένα απλό μολυβάκι και χαρτί και κάνεις αρχιτεκτονική παντού. Υπό μια βασική (αναγκαία όμως και μη την υποτιμάς) λεπτομέρεια.

Ότι χρειάζεσαι πάντα ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής στα δεδομένα του χώρου, χώρας που θα εργαστείς.

 

Όσο για το επαγγελματική αποκατάσταση.

Τεράστιο θέμα. Δεν μπορεί να λυθεί έτσι. Ειδικά δεν μπορεί να λυθεί με την σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα που δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει αύριο.

Εσύ όμως θα βγεις στην πιάτσα με τα δικά σου φτερά σε δέκα χρόνια.

 

Πέραν αυτού, στο εξωτερικό ειδικά στις χώρες που σου ανέφερα κατά κανόνα ξεχνάς τον αρχιτέκτονα έναν μόνο του σε ένα γραφείο ελεύθερο επαγγελματία όπως συμβαίνει συχνά εδώ.

Η εργασία που θα βρεις, όταν θα βρεις θα είναι εξαρτημένη σε εταιρία.

Θα είναι εταιρεία μελετών, κατασκευών, μεσιτικό επιπέδου, τραπεζικό τομέα, διακοσμητικό, ανακαινίσεις, αναπαλαιώσεις, αναστυλώσεις…

Δεκάδες οι παραλλαγές, πολλά θα εξαρτηθούν με το αρχικό που σου είπα να μπορέσεις να βρεις από το διάστημα που θα είσαι φοιτητής διάφορες προοπτικές…

 

 

Πέρα απ όλα αυτά, ρίξε μια καλή προπόνηση στο σχέδιο από τώρα.. γίνε καλός, τα άλλα θα τα βρεις στον δρόμο σου.

Κάνε εσύ ότι πρέπει σωστά και εκεί που θα φτάσεις μπορεί να μη ξέρεις τι και που είναι, αλλά θα είναι αυτό που ήθελες εσύ.

  • Upvote 3
Δημοσιεύτηκε

Να προσθέσω στα προαναφερθέντα ότι η ανηψιά μου , που και αυτή ήθελε πολύ να γίνει Αρχιτέκτονας , σπούδασε στην πολυτεχνική σχολή του πανεπιστημίου Πατρών. Αποφοίτησε με πολύ καλό βαθμό τελειώνοντας τις σπουδές της χώρις να χάσει χρόνο ( απόφοιτος του 2012 ) και τώρα κάνει το μεταπτυχιακό της στη Σουηδία . Αν στη συνέχεια της προκύψει επαγγελματική σταδιοδρομία εκεί ή αλλού έξω , το σκέφτεται σοβαρά να μείνει εκεί . Είναι πολύ καλός ο προβληματισμός σου αλλά πιστεύω πως καταλαβαίνεις , κάτι που ανέφεραν και οι προηγούμενοι . Πήγαινε ένα - ένα τα βήματα και με τη σειρά τους .Εύχομαι ο στόχος σου να γίνει πραγματικότητα .

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστω πολυ.. Δηλαδη απ οτι καταλαβαινω το σημαντικο ειναι να βγω απο δω μ εναν καλο βαθμο ωστε να μπορεσω να κανω ενα καλο μεταπτυχιακο.. Οσο για την επαγγ. αποκατασταση μιας που ανεφερες και τα μεσιτικα ως μια πιθανοτητα για εργασια didonis θα ηταν μια καλη ιδεα γτ οι γονεις μου εχουν μεσιτικο..

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.