Popular Post AlexisPap Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7 , 2012 Popular Post Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7 , 2012 (edited) Ελληνιστί καλείται "σκυρόδεμα εκτεθειμένων αδρανών", "σκυρόδεμα ανάγλυφης υφής" κ.α., στα Αγγλικά λέγεται "exposed aggregate concrete", ωστόσο στην πιάτσα είναι περισσότερο γνωστό με την εμπορική ονομασία "desactive" (Γαλλικά). Φτιάχνεται με την επάλειψη ή ψεκασμό επιφανειακού αδρανοποιητή στον ξυλότυπο ή στην ελεύθερη επιφάνεια του σκυροδέματος και έπειτα (μετά την πήξη) την έκπλυση της αδρανοποιημένης πάστας με πλυστικό υψηλής πίεσης. Εδώ θα δούμε μία εφαρμογή όπου αντί για αδρανοποιητή του εμπορίου χρησιμοποιήθηκε ζάχαρη. Επίσης, αντί για έκπλυση με πλυστικό, έγινε αφαίρεση της πάστας με σκληρή σκούπα και νερό. Βασική θεωρία: Η ζάχαρη σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις λειτουργεί ως ισχυρός επιβραδυντής. Βασική βιβλιογραφία: THE EFFECT OF SUGAR ON SETTING-TIME OF VARIOUS TYPES OF CEMENTS Effects of Sugar on Physical Properties of Ordinary Portland Cement Paste and Concrete ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ζάχαρη σε συγκέντρωση μεγαλύτερη του 0,05% προκαλεί σημαντική μείωση της αντοχής του σκυροδέματος. Σε συγκέντρωση μεγαλύτερη του 0,30% προκαλεί μηδενισμό της αντοχής. Αφορμή για αυτό το εκκεντρικό πείραμα στάθηκε η επισκευή (έκτασης 2m²) σε μία ράμπα οχημάτων. Η ζάχαρη εφαρμόστηκε με την μορφή ζαχαρόνερου που ψεκάστηκε στην τελική επιφάνεια μισή ώρα μετά την διάστρωση. Η συγκέντρωση της ζάχαρης ήταν 2,5gr ζάχαρης ανά τετραγωνικό μέτρο. Το σκυρόδεμα του δαπέδου είναι ένα κοινό γκρί σκυρόδεμα: Τελειωμένη η διάστρωση και ο ψεκασμός: Τα όργανα του... εγκλήματος: Η εργασία ολοκληρωμένη. Η διαφορά στο χρώμα οφείλεται στους ρύπους της παλιάς επιφάνειας και στο χρώμα του λεπτόκοκκου αδρανούς. Λεπτομέρεια της τελικής επιφάνειας: Edited Νοέμβριος 8 , 2012 by AlexisPap 15
terry Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7 , 2012 (edited) Ωραιος!!!! Μια "αστοχια" που γνωριζω και εχει σχεση με την ζαχαρη. Σε γνωστο εργαστηριο του ΕΜΠ κατα την κατασκευη δαπεδου (και οχι οποιουδηποτε δαπεδου) πριν αρκετα χρονια και επειδη το νερο του ΕΜΠ απο γεωτρηση ειναι γεματο αλατα (το νεκροταφειο ειναι ακριβως απο πανω ) χρησιμοποιηθηκε νερο σε βαρελια που ηρθε στο εργο. Το σκυροδεματα εγινε επι τοπου. Το προβλημα ηταν οτι το σκυροδεμα μετα απο 1 βδομαδα ηταν ακομα νωπο. Αιτια? Τα βαρελια που ηρθα με το νερο τα ειχε παρει ο εργολαβος απο την ΙΟΝ και ειχαν σιροπι καραμελας πριν αδειασουν. ΥΓ. Αν θελετε να καταστρεψετε μια σκυροδετηση, ανεβειτε στη βαρελα την ωρα που γυριζει σε υψηλες στροφες και πεταξτε 2-3 χουφτες κύβους ζαχαρης. Edited Νοέμβριος 8 , 2012 by terry 1
ckiriako Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 7 , 2012 Εντυπωσιακο το λιγοτερο. Τοσο μικρες συγκεντρωσεις αρκουν για τετοια μειωση αντοχων??????
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8 , 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8 , 2012 (edited) Μερικές τεχνικές λεπτομέρειες: Το αρχικό σκυρόδεμα ήταν C16/20 εργοστασιακό. Το σκυρόδεμα της επισκευής φτιάχτηκε στην μπετονιέρα με αναλογία αδρανών 30-20-20-30, 350kg κοινό τσιμέντο, ρευστοποιητή, ν/τ=0,59. Ο ψεκασμός του ζαχαρόνερου έγινε μισή ώρα μετά την διάστρωση. Έναρξη πήξης περίπου 1:30΄ μετά την διάστρωση. Το πλύσιμο έγινε 14h μετά την διάστρωση (λόγω βροχής, κανονικά θα γινόταν στις 24h). Το βάθος αδρανοποίησης ήταν 3~4mm. Υ.Γ: Πράγματι, υπάρχουν πολλά περιστατικά επιβράδυνσης ή μειωμένης αντοχής σκυροδέματος λόγω αθέλητων προσμείξεων στο νερό. Ειδικά παλαιότερα που το σκυρόδεμα φτιαχνόταν στην μπετονιέρα, και τα συνήθη δοχεία ήταν τενεκέδες (από τυρί, ντομάτα, παστό κλπ)... Edited Νοέμβριος 8 , 2012 by AlexisPap
yian Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8 , 2012 (edited) Εξαιρετικό post! Η συγκέντρωση της ζάχαρης ήταν 2,5gr ζάχαρης ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή η ποσότητα ζάχαρης στην εφαρμογή σου ήταν μια μύτη από το κουταλάκι του καφέ? Ότι θα έγραφα τέτοια ερώτηση στο michanikos.gr, ούτε στα όνειρά μου.. Edited Νοέμβριος 8 , 2012 by yian
terry Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8 , 2012 (edited) Ναι ακριβως συναδελφε. Τοση μικρη ποσοτητα (μισο κουταλακι του γλυκου) κανει πραγματικη "ζημια" Μπραβο Αλεξ. Δεν ηξερα την τεχνοτροπια αυτη, ουτε το ειχα φανταστει. Αν παιξεις και με τα αδρανη μπορεις να κανεις παπαδες. Edited Νοέμβριος 8 , 2012 by terry
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8 , 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8 , 2012 Ναι, κανονικά αυτό γίνεται με έγχρωμα αδρανή και χρωματιστή πάστα. Ανάλογα με το χρώμα, το μέγεθος και την υφή (θραυστό ή βότσαλο) του αδρανούς παίρνει κανείς διαφορετικό αποτέλεσμα. Στο παράδειγμα μας χρησιμοποιήθηκε κοινό μπετόν, διότι το μόνο που ενδιέφερε ήταν η πρόσφυση των ελαστικών. Υπάρχουν εταιρίες που κάνουν αυτή την δουλειά και έχουν εξειδικευμένα συνεργεία, καθώς και εταιρίες σκυροδέματος που έχουν έτοιμες συνταγές... Η ίδια τεχνική χρησιμοποιείται σε κάποιες πλάκες πεζοδρομίου και άλλα έτοιμα προϊόντα σκυροδέματος. Στο εμπόριο κυκλοφορούν αδρανοποιητές διαφόρων εταιριών (η ράμπα αυτή είχε φτιαχτεί με το Rugasol της Sika), με πρόσθετα που βελτιώνουν την σταθερότητα στο βάθος διείσδυσης, που προσδίδουν ανεκτικότητα στην βροχή, που αυξάνουν την αναισθησία στον ανισομερή ψεκασμό... Η τουλάχιστον, έτσι υποτίθεται. Ωστόσο, σε αυτή την μικρή εφαρμογή, η ζάχαρη δεν φάνηκε να υστερεί σε σχέση με τα έτοιμα προϊόντα...
kostassid Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8 , 2012 Λες λοιπόν να μας πουλάνε ζαχαρόνερο τόσο καιρό;
tanasi Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8 , 2012 Έκανα ανάλογο δάπεδο σε ένα έργο που είχα επβλέψει, τότε ρίχναμε έγχρωμα αδρανή μετά την σκυροδέτηση και ψεκάζαμε με επιβραδυντικό. Που να 'ξερα, τζάμπα πληρώναμε. Πάντος απ' όσο έψαξα, εταιρίες που εξειδικεύονταν με το θέμα, χρησιμοποιούσαν πρόσμικτα που σου έδιναν συγκεκριμένο βάθος αφαίρεσης του σκυροδέματος. Ποτέ δεν έμαθα φυσικά ποια ήταν τα πρόσμικτα αυτά.
KF Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 8 , 2012 (edited) Κοιταξτε τι γραφει ο Οικονομου (καθηγητης στο ΔΠΘ) στο βιβλιο του "Τεχνολογια Σκυροδεματος " 1993 "Η ελαχιστη ανεκτη ποσοτητα ζαχαρης μεσα στο σκυροδεμα ειναι εξαιρετικα χαμηλη.Αναφερεται οτι εχουν παρατηρηθει ατυχηματα και σε περιπτωσεις που για τη μεταφορα αμμου χρησιμοποιηθηκαν σακια,που ειχαν χρησιμοποιηθει προηγουμενως για μεταφορα ζαχαρης" κ.λ.π "Σαν μια ωφελιμη εφαρμογη της δραστικοτητας αυτης της ζαχαρης ,προταθηκε η επαλειψη ξυλοτυπων με ζαχαρουχο διαλυμα για τη διευκολυνση της απομακρυνσης αυτων." Τελος η ζαχαρη ενω αναστελει πληρως την πηξη εχει ελαφρα διαβρωτικη επιδραση στο σκληρυμενο σκυροδεμα. Η δυνατοτητα λοιπον χρησης ζαχαρονερου για το ξεπλυμα νωπου σκυροδεματος ειναι κατι παραπανω απο προφανης. Edited Νοέμβριος 8 , 2012 by KF
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα