dionp Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2008 Το πέτρινο κτίσμα (προ του 1900) είναι διώροφο και έχει διαστάσεις περίπου 5Χ5. Στις πλαϊνές πλευρές του εφάπτεται με άλλα κτίσματα. Στην πίσω του πλευρά έχει γίνει μεταγενέστερη προσθήκη κατ' επέκταση (διώροφη 5Χ5) από μπετό πριν το 1950. Ο ενδιαφερόμενος είναι ιδιοκτήτης μόνο του ισογείου! Και θέλει να "μεγαλώσει" το μοναδικό υπάρχον άνοιγμα διαστάσεων 1,24Χ3,10 στον πέτρινο τοίχο (παχ. 0,60μ.) που βρίσκεται ανάμεσα στο παλαιό και το μεταγενέστερο κτίσμα. Το τελικό άνοιγμα θέλει να γίνει 3,25μ. πλάτος με ύψος το ίδιο (3,10μ.). Να σημειώσω ότι το συνολικό καθαρό ύψος του ισογείου είναι 4,50μ. και ότι ο πέτρινος αυτός τοίχος συνεχίζεται και στον όροφο, ο οποίος κατοικείται από άλλους. Ταυτόχρονα θα τοποθετηθεί στο καινούριο άνοιγμα μεταλλικός φορέας σχήματος Π μεγάλων διατομών. Μπορεί να γίνει η επέμβαση αυτή χωρίς να κινδυνεύει η στατικότητα του όλου κτιρίου;
Chihor Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2008 Γενικά τα παλιά πέτρινα είναι πολύ μεγάλος μπελάς. Σε γενικές γραμμές πρέπει να ξέρεις ότι η χρησιμοποίηση και δεύτερου υλικού, πέραν της τοιχοποιίας, θα σου δημιουργήσει ζητήματα στην προσομοίωση του κτιρίου σου. Οι αβεβαιότητες της τοιχοποιίας δεν έχουν καμμία σχέση με αυτές του χάλυβα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, προσωπικά δεν έχω καταλάβει ακριβώς τί θέλει να κάνει ο ιδιοκτήτης. Μια πρόχειρη κάτοψη ίσως να βοηθούσε. Αν πάντως θέλει να αντικαταστήσει έναν τοίχο του ισογείου με μεταλλικό πλάισιο, θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι εκτός της ανάληψης των κατακόρυφων φορτίων, το κτίριο σου αντιδρά ικανοποιητικά και σε οριζόντιες σεισμικές φορτίσεις. Θα χρειαστεί δηλαδή να μοντελοποιήσεις τον συνολικό φορέα. Σημείωση: Ο ιδιοκτήτης του άνω ορόφου συμφωνεί με τις αλλαγές αυτές;
kvasil Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10 , 2008 Στα πέτρινα κτίσματα ιδιαίτερα τα τόσο παλαιά η επέμβαση με οποιοδήποτε τρόπο δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα. Εάν σε αυτό το κτίριο δεν έχουν γίνει κατά το παρελθόν εργασίες ενίσχυσης ή αύξησης της αντοχής του τότε αυτά πολλαπλασιάζονται. Στο κατασκευαστικό θέμα, η λύση που προτείνεις δεν έχει να σου προσφέρει και πολλά καθώς οι μέγιστες τάσεις που αναπτύσσονται στον τοίχο είναι σε διαφορετική θέση. Το σημείο αυτό είναι πάνω από το πρέκι στην ένωση μεταξύ πρεκιού και πεσσού με κατεύθυνση λοξά προς τα πάνω. Βέβαια επεμβαίνοντας τόσο δραστικά στο άνοιγμα του τοίχου σίγουρα αλλάζεις την συμπεριφορά του έναντι σεισμικής καταπόνησης. Φοβάμαι ότι θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις την ενίσχυση του κτιρίου στο σύνολο της κατασκευής πράγμα που σημαίνει ενίσχυση.
dionp Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2008 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2008 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Η ιδιότητά μου είναι αρχιτέκτονας μηχανικός και ο ιδιοκτήτης του ισογείου του πέτρινου κτίσματος θέλει από μένα να διακοσμήσω τον χώρο του, ο οποίος έχει τη χρήση καταστήματος. Το θέμα είναι ότι παράλληλα θέλει να κάνει αυτήν την επέμβαση στον πέτρινο τοίχο και να τον ανοίξει ώστε να μην εμποδίζει στο κατάστημα. Οι ιδιοκτήτες του ορόφου δεν είναι απόλυτα σύμφωνοι και περιμένουν τί θα πει ο μηχανικός. Αυτό που μπορώ να προτείνω είναι να τοποθετηθεί σαν "σφήνα", από κάτω από το πρέκι του ανοίγματος που θα γίνει, ένας διπλός μεταλλικός φορέας από σίδηρο διατομής ΗΕΑ 200 σε σχήμα Π που θα κολλήσει σχεδόν στην πέτρα περιμετρικά και ό,τι κενό μείνει θα τσιμεντωθεί. Ας πούμε ότι το κατακόρυφο φορτίο το πιάνει η κατασκευή, δεν μπορώ να εγγυηθώ όμως για την συμπεριφορά του στις οριζόντιες μετατοπίσεις και πόσο μάλλον σε ένα σεισμό. Επισυνάπτω τις κατόψεις του κτίσματος για περισσότερες λεπτομέρειες. Οποιαδήποτε άποψη επί του θέματος ή παρόμοια εμπειρία μου είναι πολύτιμη!
paktomenos Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2008 Με σιγουριά κανείς δεν μπορεί να σου απαντήσει αν δεν το βάλει κάτω να το λύσει. Εχεις και τον τοίχο με τις τουβλίνες που ζορίζει τα πράγματα... αν ανοίξεις και την πόρτα θα έχεις δύο ασθενείς τοίχους. Τουλάχιστον έχεις ξύλινο πάτωμα και στέγη, αυτό είναι θετικό. Ερώτηση: η προσθήκη με Ο.Σ. πατάει επάνω στο πέτρινο? κάπως περίεργο φαίνεται το στατικό σύστημα όλου του κτιρίου. Εγώ πάντως θα σκεπτόμουν ενίσχυση του νέου ανοίγματος με ένα πλάισιο από Ο.Σ. Μια χαρά φέρει τα (μικρά) κατακόρυφα φορτία που έχεις, δένει και καλύτερα με την πέτρα.Το ΗΕΑ 200 νομίζω είναι υπερβολικό. Μπορεί η λύση να έρθει από άλλη μεριά... από "'ενστικτο" θα δοκίμαζα στο μοντέλο μου την ενίσχυση του τυφλού τοίχου με τις τουβλίνες, με κάποιο -μανδύα 7-8 εκ. ή χτίσιμο μια σειρά τούβλα ακόμα, και ένα πλαίσιο από Ο.Σ. στο άνοιγμα όπως ανέφερα παραπάνω. Ισως δουλέψει... Δώσε τροφή στο στατικό σου και άστον, κάτι θα βρεί (οι στατικοί είναι ελαφρώς διαταραγμένες προσωπικότητες, τη βρίσκουν με κάτι τέτοια δύσκολα, που βγάζουν και ελάχιστη αμοιβή)
ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2008 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11 , 2008 χαχαχα Θα συμφωνήσω με τον paktomenos Ευτυχώς που είναι μικρούλι πάντως.
sophiemp Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 , 2013 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 , 2013 Καλησπέρα συνάδερφοι, ενας πελάτης διαθέτει ένα πέτρινο κτίσμα(5x8εξωτ 4x7εσωτ.) το οποίο με το πρόγραμμα "εξοικονομώ" σκοπεύει να κάνει κάποιες επεμβάσεις. Συζητάμε λοιπόν την πιθανή επέκταση των χώρων του κτίσματος. Σαν σκέψη επικράτησε η καθ'ύψος επέκταση. Με τι υλικό κάνω την προσθήκη;; 1. Να συνεχίσω με πέτρα ως έχει; και το μεσοπάτωμα να γίνει από ξύλινα δοκάρια που θα πατήσουν σε φωλιές που θα ανοίξω στην πέτρα; και η στέγη κλασσικά να πατάει στο πετρινο περιτύπωμα; 2. Να στραφώ προς μεταλλική κατασκευή; Φοβάμαι την "συνεργασία" των δυο υλικών και δε θέλω να μπει απ έξω γιατί θα χαλάσει τις όψεις, από μεσα μου τρώει πολύτιμο χώρο. 3. Για σκυρόδεμα νομίζω είναι μεγαλύτερη φασαρία και επέμβαση στο ήδη υπάρχον κτίριο! Κύριο άγχος είναι το έδαφος.. υπάρχει πηγάδι μες το οικόπεδο και όταν αυτόυπερχειλίζει φαντάζεστε τι γίνεται στο κτίσμα! Αν κάποιος έχει εικόνα τέτοιων περιπτώσεων - γιατί δε σου τυχαίνουν και καθημερινά - αναμένω να δώσει τα φώτα του! Ευχαριστώ
JEK Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29 , 2013 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 29 , 2013 Χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες:μια κάτοψη,κάποιο ιστορικό,φωτό,τοποθεσία και πολλά άλλα.. Δεν κατάλαβα τι ακριβώς συμβαίνει με τα νερά.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα