Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμός U σε κατοικία με τοίχους τσατμά


emnikol

Recommended Posts

Η αλήθεια είναι πως δεν κολλάει σε καμιά περιγραφή από τους 3.4α και 3.4β. Ωστόσο, επειδή κάπως πρέπει να προχωρήσεις, θα σου έλεγα να πάρεις κάποια αργιλοθοδομή.

Όμως υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα κι -αν θέτε- το συζητάμε αλλού. Τι εννοώ; Δεν μπορεί το ΤΕΕ και διάφοροι σύλλογοι να κάνουν σεμινάρια και ημερίδες για δόμηση με πέτρα, άχυρο, πηλό, σύμμεικτες κατασκευές και δεν ξέρω 'γω τι άλλους τρόπους οικολογικής δόμησης, να φτιάχνονται πρότυποι οικισμοί, να καλούν και καταξιωμένα μαστόρια και καθηγητάδες να μιλήσουν και να παρουσιάσουν κι απ' την άλλη να μην υπάρχει ένας εύχρηστος τρόπος υπολογισμού για νέες κατασκευές κι ακόμα χειρότερα να σε πετάνε εκτός ορίων λόγω υπέρβασης τόσο των επιμέρους συντελεστών θερμοπερατότητας όσο και του συνολικού Um. Νομίζω πως κάπου υπάρχει μια αντίφαση. Εκτός κι αν μόνο εμένα μου φαίνεται έτσι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα και στρώσεις ξύλου (καμιά φορά βάζαν και καλάμια) δεν λογαριάζεις;

Φαντάζομαι ότι στο λ του υλικού έχουν συνυπολογίσει και την ύπαρξη του ξύλου ή των καλαμιών. Γιαυτό βγαίνει και το λ αρκετά χαμηλό.

Τώρα να το υπολογίσουμε σαν σύνθετη διατομή αναλυτικά, θα το θεωρούσα υπερβολή, αφού δεν ξέρουμε λεπτομερώς τις στρώσεις του υλικού. Από την άλλη και πάλι να πάμε στον πίνακα 3.4 πάλι πιστεύω δεν είναι καλή ιδέα, γιατί μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό υλικό από αυτά του πίνακα και λόγω του ότι το υλικό έχει πολύ μικρό πάχος, θα μας "ανεβάσει" κάπως το κτίριο. Εξάλλου γι' αυτό υπάρχει η ΤΟΤΕΕ για να υπολογίζουμε με το χέρι τιμές U.Ψιλοπράγματα βέβαια γιατί το κτίριο θα είναι σχεδόν σίγουρα Η.

 

Για να συνεχίσω λίγο το off topic του Panos. Οι ΤΟΤΕΕ, πολύ ορθώς, περιλαμβάνουν τιμές για μια σειρά από ασυνήθιστα και παραδοσιακά υλικά (προφανώς με τιμές που πήραν από άλλους κανονισμούς). Το να απαιτήσει κανείς να γίνει λεπτομερής εργαστηριακή έρευνα για τις ακριβείς θερμικές ιδιότητες των υλικών αυτών, είναι μάλλον δύσκολο από τη στιγμή από την οποία δεν υπάρχει σήμερα ενδιαφέρον για νέα κτίσματα. Το ΤΕΕ και οι σύλλογοι όμως τα όποια σεμινάρια καλώς τα κάνουν, εφόσον δεν ωθούν σε κατασκευές μη ασφαλείς, με τη λογική του "έλα μωρέ αντέχει".

Βέβαια αυτό που λέει ο Panos είναι πάρα πολύ χρήσιμο. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να έχουμε πραγματικές τιμές από εργαστήρια, που να μελετούν τη θερμικές ιδιότητες των φυσικών υλικών που υπάρχουν στη Ελλάδα και με τον τρόπο που κατασκευάζονται στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα τον τρόπο που συμπεριφέρονται τα κτίρια που είναι κτισμένα με φυσικά υλικά.

Άλλωστε είναι παγκόσμιο φαινόμενο οι κανονισμοί να υποτιμούν τη συμπεριφορά των παραδοσιακών υλικών και κτιρίων γενικότερα, μη λαμβάνοντας υπ' όψη ή υποτιμώντας φαινόμενα όπως η θερμοχωρητικότητα, η σταδιακή προσαρμογή του ανθρώπινου οργανισμού σε ένα κτίριο που αλλάζει σιγά σιγά θερμοκρασία σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον, η ύπαρξη διαφορετικών θερμοκρασιών ανά δωμάτιο (το "χειμερινό" και το "καλοκαιρινό" δωμάτιο των παλιών σπιτιών).

Υπάρχει λαμπρό πεδίο για τους ερευνητές.

Εμείς τα ΠΕΑ μας.

Link to comment
Share on other sites

TOTEE 2 Yλικό 1.3.2. Πηλός μπαγδατί. Εκτιμάς πάχη (σε στέγες είναι 2-3 πόντοι το πολύ), προσθέτεις 1 πόντο ασβεστοκονίαμα και τους συντελεστές R και βρίσκεις U από τη σχέση 2.12

 

Τον πηλό μπαγδατί τον είχα εντοπίσει στην ΤΟΤΕΕ αλλά δεν είχα σκεφθεί ότι "μέσα του" εμπεριέχει και τα ξύλα, καλάμια, χόρτα κ.λ. Αν όμως υποθέσω ότι αυτά περιλαμβάνονται όπως αναφέρεις στο τελευταίο σου post, τότε όντως είναι εύκολο να υπολογίσω το συνολικό U των κατακόρυφων τοίχων.

Το πάχος τους είναι 15cm. Επομένως να θεωρήσω ότι έχω 13 cm πηλό και 1+1 cm ασβεστοκονίαμα και να κάνω τον υπολογισμό.

Τι λέτε;

Link to comment
Share on other sites

ο πηλος νομιζω που λες ο μπαγδατι δεν εχει καλαμια μεσα νομιζω

πρεπει να χει χορτα που λειτουργουν σαν ινες και σαν ποροι για μονωση

παραυτα ξερετε ποσο στοιχιζει το χοτ μποξ του καπε για να γινουν αυτες οι

μετρισεις λ?

ασε που μια τετοια κατασκευη ειναι πολυ δυσκολο να τυποποιηθει

και αν γινει θα ανεβαζε πολυ το κοστος της απο την στιγμη που μονο μερικα συνεργεια θα μπορουσαν να την κανουν

ή να την πληρωσουν... παει ο μαστορας δλδ.... που σαυτα τα παραδωσιακα ειναι απαραιτητος

 

Θερμοκαμερα θα βοηθουσε αλλα αντε βρες την ....

 

τα καλαμια που απο την αλλη ουτε συνεχεια εχουν, λειτουργουν φανταζομαι και για στηριξη αλλα και

τα κενα που χουν μεσα τους κανουν καποια μονωση αλλα σαν φυσικο υλικο δε δενουν το ενα πλαι στα αλλο

 

δε ξερω αν πρεπει να παρεις τιμες U απο αλλα φορουμ του εξωτερικου

 

για μενα αν θες κατι ευκολο κανε αυο που πες με τον πηλο αλλα ανεβασε το λιγο εξαιτιας των καλαμιων....

 

θα ριξω μια ματια να δω μολις μπηκα

 

 

 

1μιση ωρα μετα: δε βρηκα κατι ετοιμο.... εφαγα ολα τα σαιτ στην ιταλια ....

Edited by OTTO_engine
Link to comment
Share on other sites

Τον πηλό μπαγδατί τον είχα εντοπίσει στην ΤΟΤΕΕ αλλά δεν είχα σκεφθεί ότι "μέσα του" εμπεριέχει και τα ξύλα, καλάμια, χόρτα κ.λ. Αν όμως υποθέσω ότι αυτά περιλαμβάνονται όπως αναφέρεις στο τελευταίο σου post, τότε όντως είναι εύκολο να υπολογίσω το συνολικό U των κατακόρυφων τοίχων.

Το πάχος τους είναι 15cm. Επομένως να θεωρήσω ότι έχω 13 cm πηλό και 1+1 cm ασβεστοκονίαμα και να κάνω τον υπολογισμό.

Τι λέτε;

 

Επειδή έχω κι εγώ ίδια περίπτωση, σε οροφή όμως, αυτό προτίθεμαι να κάνω.

 

Την ανηγμένη θερμοχωρητικότητα να προσέξεις, εγώ θα την έβαζα 80 kJ/m2K.

 

Παραθέτω και δύο σχετικά αρχεία που βρήκα στο διαδίκτυο

Το ένα, μια μελέτη της Ελευθερίας Αλεξανδρή "Δόμηση με πηλό και ΚΕΝΑΚ" http://www.teemag.gr...2/Alexandri.pdf

Και το άλλο Τεχνικές δόμησης με πηλό, όπου αναφέρει για την κατασκευή τσατμά: http://www.teemag.gr...012/ANELIXI.pdf

Edited by Demoiselle
Link to comment
Share on other sites

@OTTO_engine,

 

Σ' ευχαριστώ

 

2 μιση ωρες ψαξιμο..... υπαρχουν καποιοι πινακες απο διαφορα πανεπιστημια

που περα απο τα κλασικα χαλυβα, τουβλα, κλπ πεταν και κανα διαφορετικο

απλα πρεπει να ψαξεις πολυ...

Link to comment
Share on other sites

@panos. Αστειευόμουν για να ελαφρύνω το βαρύ κείμενο που είχε προηγηθεί.

@ emnikol όπως το λες κάντο κατά τη γνώμη μου. Τα πάχη που έδωσα εγώ είναι για μπαγδατί σε "ψυχρή" στέγη, ένας πρόδρομος της σημερινής ψευδοροφής. Για κατακόρυφους τοίχους δεν μου έχει τύχει σε ΠΕΑ, για να κάτσω να το μετρήσω, αλλά τα 13 εκ που λες είναι φυσιολογικά.

@ ΟΤΤΟ γιατί να κάτσει να κάνει κανείς μετρήσεις λ ή να πάρει U από το εξωτερικό αφού οι ΤΟΤΕΕ στις δίνουν στο πιάτο. Το μπαγδατί είναι μία σύνθετη κατασκευή από ξύλα, κλαδιά ή καλάμια + χώμα + φυτικές ίνες ή/και κροκάλες κλπ. Το χωμα με τα χόρτα που λες είναι οι ωμόπλινθοι. Τα πειράματα θα είχαν νόημα σε ερευνητικό επίπεδο για να προσαρμόσουν τις τιμές των ΤΟΤΕΕ.

@ demoiselle oρθά αναφέρεις τη θερμοχωρητικότητα. Αν το κτίριο είναι όλο από τσατμά (δύσκολο) τότε πας στη μέση θερμοχωρητικότητα. Αν είναι διώροφο με ισόγειο από πλιθιά ή πέτρα και όροφο με τσατμά πας στην υψηλή (συνηθισμένη περίπτωση). Αν μιλάμε για πέτρινο ή πλινθόκτιστο με οροφή από μπαγδατί και από πάνω κεραμοσκεπή (επίσης σύνηθες) τότε πάμε σε πολύ υψηλή θερμοχωρητικότητα. Άποψη μου πάντα.

 

εδιτ: προσπαθώ να σηκώσω φώτο από το σκληρό με μπαγδατί σε στέγη και μου ζητάει υποχρεωτικά url. Πώς μπορώ κατευθείαν από σκληρό;

Edited by kostas K
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@ ΟΤΤΟ γιατί να κάτσει να κάνει κανείς μετρήσεις λ

 

γενικα μιλαγα οχι για πεα.... σιγα μην πας στο χοτ μποξ για ενα πεα χαχαχχαχαχχαχαχ

μη βαρας :Ρ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.