tlsman Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 Καλησπέρα σας, Μου έτυχε κάποια "περίεργη" περίπτωση τακτοποίησης αυθαιρέτου και θα εκτιμούσα τη βοήθειά σας. Κάποιος κύριος, ιδιοκτήτης αδόμητου κληροτεμαχίου, υποστηρίζει ότι ο γείτονάς του με το ακίνητο του οποίου συνορεύει η ιδιοκτησία του, προχώρησε (ο γείτονας) σε τακτοποίηση ορισμένων αυθαιρέτων κατασκευών και στην πορεία συνέχισε να κατασκευάζει αυθαίρετα. Μετά από καταγγελία στην τοπική Υ.ΔΟΜ. έλαβε την απάντηση ότι οι αυθαιρεσίες έχουν ρυθμιστεί με το Ν.4014. Όταν ρώτησε ποιες είναι ακριβώς αυτές οι τακτοποιημένες αυθαιρεσίες τον πληροφόρησαν ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν προσωπικά δεδομένα και γι' αυτό το λόγο θεωρούνται απόρρητα. Στη συνέχεια απευθύνθηκε σε δικηγόρο, αιτήθηκαν τεκτηριωμένα να τους προσκομιστεί η δήλωση ένταξης των αυθαιρέτων κατασκευών αλλά και πάλι η απάντηση ήταν αρνητική με την ίδια δικαιολογία. Ο συγκεκριμένος κύριος και με βάσει τις οδηγίες του δικηγόρου του θεωρεί πως έχει κάθε έννομο συμφέρον να του γνωστοποιηθούν τα απαραίτητα στοιχεια. Με ρώτησε λοιπόν, μαζί με το δικηγόρο του, πως και αν μπορούν να παραλάβουν τη δήλωση ένταξης καθώς και τα σχέδια της οικοδομικής αδείας. Γνωρίζετε αν αυτό είναι εφικτό? Ή χρειάζεται πλέον να κινηθεί δικαστικά? Σας ευχαριστώ.
dim10 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 (edited) http://www.eae.org.g..._2690-art5.html Ομως ο δικηγόρος πρέπει να γνωρίζει καλύτερα. Πάντως δεν νομίζω να έχει δίκιο θέλοντας να ελέγξει τον φάκελο του γείτονα. Δεν έχει νόημα. Αν υπάρχει κατασκευή για την οποία αμφιβάλλει, ας κάνει καταγγελία στην πολεοδομία, οπότε αυτή θα του απαντήσει ότι η κατασκευή νομιμοποιήθηκε ή όχι με το τάδε έγγραφο. Εφόσον έκανε καταγγελία για συγκεκριμένα αυθαίρετα και η πολεοδομία του απάντησε ότι έχουν νομιμοποιηθεί, έχει δικαίωμα να ζητήσει την απόφαση με την οποία νομιμοποιούνται τα συγκεκριμένα αυθαίρετα. (είναι σαφώς ειδικό έννομο συμφέρον εφόσον έχει κάνει συγκεκριμένη και όχι αόριστη καταγγελία). http://www.paidika.g...2246&Itemid=400 Edited Νοέμβριος 19 , 2012 by dim10
jbosdas Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 Πολύ καλά κανει η ΥΔΟΜ που δεν τα δίνει.... ποιο ειναι το έννομο συμφέρον του συνάδελφε? ιδιοκτησία του δεν είναι, την καταγγελία του την έκανε, η ΥΔΟΜ απάντησε πως όλα είναι τακτοποιημένα. Τι άλλο θέλει τωρα? Να πάρει και τα σχέδια?Κατι άλλο παιζει εδώ. Στοιχεία Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας Ι. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΑ 5. Ποιοι μπορούν να λάβουν γνώση των ιδιωτικών εγγράφων που φυλάσσονται στις δημόσιες Υπηρεσίες; Όποιος έχει ειδικό έννομο συμφέρον, δικαιούται ύστερα από γραπτή αίτησή του, να λαμβάνει γνώση των ιδιωτικών εγγράφων, που φυλάσσονται στις δημόσιες υπηρεσίες και είναι σχετικά με υπόθεσή του, η οποία εκκρεμεί σε αυτές ή έχει διεκπεραιωθεί από αυτές (άρθρο 5 παρ. 2 Ν.2690/99). Tο αίτημα χορήγησης αντιγράφου εγγράφου (π.χ. ιδιωτικού μισθωτηρίου) για δικαστική χρήση, εμπίπτει στην κατηγορία του ειδικού έννομου συμφέροντος, εφόσον συντρέχουν οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις. (αριθ. 1044680/504/0006Δ/18.5.2006 έγγραφό μας και το επισυναπτόμενο σε αυτό αριθ. ΔΙΣΚΠΟ/Φ.15_3726/2.5.2006 έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α). 6. Ποια είναι η έννοια του ειδικού έννομου συμφέροντος; Κατά την αριθ. 620/1999 γνωμοδότηση του Ε ́ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είναι αυτή του άρθρου 902 του Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο: «Όποιος έχει έννομο συμφέρον να πληροφορηθεί το περιεχόμενο ενός εγγράφου που βρίσκεται στην κατοχή άλλου έχει δικαίωμα να απαιτήσει την επίδειξη ή και αντίγραφό του, αν το έγγραφο συντάχθηκε για το συμφέρον αυτού που το ζητεί ή πιστοποιεί έννομη σχέση που αφορά και αυτόν ή σχετίζεται με διαπραγματεύσεις που έγιναν σχετικά με τέτοια έννομη σχέση είτε απευθείας από τον ίδιο είτε για το συμφέρον του, με τη μεσολάβηση τρίτου». Παραδείγματα τέτοιων εγγράφων συνιστούν οι διαθήκες, τα έγγραφα πωλήσεως, μισθώσεως, τα εταιρικά συμβόλαια, τα σχέδια συμβάσεως κ.λπ. (αριθ. 1044680/504/0006Δ/18.5.2006 έγγραφό μας και το επισυναπτόμενο σε αυτό αριθ. ΔΙΣΚΠΟ/Φ.15_3726/2.5.2006 έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α). Μα καλά ο δικηγόρος πραγματικά υπάρχει ή ειναι κανας χασοδίκης?
architect_duth Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 Μου έτυχε κάποια "περίεργη" περίπτωση τακτοποίησης αυθαιρέτου και θα εκτιμούσα τη βοήθειά σας. Κάποιος κύριος, ιδιοκτήτης αδόμητου κληροτεμαχίου, υποστηρίζει ότι ο γείτονάς του με το ακίνητο του οποίου συνορεύει η ιδιοκτησία του, προχώρησε (ο γείτονας) σε τακτοποίηση ορισμένων αυθαιρέτων κατασκευών και στην πορεία συνέχισε να κατασκευάζει αυθαίρετα. Το πιο απλό... φωνάζει την αστυνομία όταν δει να κατασκευάζεται κάτι.
tlsman Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 (edited) Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις άμεσες απαντήσεις. Να διευκρινήσω κάποια επιπλέον πράγματα. Ο συγκεκριμένος κύριος έμαθε και επιβεβαιώθηκε η ημερομηνία υπαγωγής στο 4014 όσων αυθαιρεσιών δηλώθηκαν (δεν γνωρίζει ποιες είναι). Μερικές εβδομάδες αργότερα είδε το γείτονά του να έχει κατασκευάσει ένα επιπλέον δωμάτιο στον ακάλυπτο, εφαπτομενικά με το υφιστάμενο κτίριο. Μίλησε μαζί του, από ότι κατάλαβα όχι σε ήρεμους τόνους, φωτογράφισε το χώρο, έκανε την καταγγελία και υπέβαλλε και τις φωτογραφίες. Πήρε την προαναφερόμενη απάντηση από την Υ.ΔΟΜ. και προχώρησε σε δικηγόρο. Υποψιάζομαι ότι ο γείτονας τακτοποίησε ανύπαρκτο χώρο, μαζί με τις τότε υφιστάμενες αυθαιρεσίες με σκοπό να τον κατασκευάσει αμέσως μετά την υπαγωγή. Ο ένας εξωτερικός τοίχος αυτού του νέου δωματίου βρίσκεται στο κοινό όριο των δύο ιδιοκτησιών και φέρει παράθυρο, σεβαστών διαστάσεων, προς την ιδιοκτησία του θιγόμενου κυρίου. Υπάρχει αρκετά καλή πιθανότητα μέσα στα επόμενα χρόνια (κι αν η Ελλάδα συνεχίσει να υπάρχει βεβαίως) η περιοχή να ενταχθεί σε σχέδιο πόλης. Σε εκείνη την περίπτωση δε θα μπορεί να οικοδομήσει στο κοινό όριο. Επιπλέον, ακόμα κι αν ποτέ δεν ενταχθεί σε σχέδιο, ο ίδιος λέει πως κάποια στιγμή θα κατασκευάσει ένα σπίτι, τηρώντας σαφώς όλους τους κανονισμούς και τις πλάγιες αποστάσεις. Κατά τα λεγόμενά του δεν έχει καμία διάθεση να βλέπει τα μούτρα του γείτονά του από το παράθυρο (σεβαστό δικαίωμα). Όπως και να 'χει, η ύπαρξη αυτού του παραθύρου περιορίζει και τη θέση και τη μορφολογία ενός μελλοντικού κτίσματος ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο ένταξης ή μη σε σχέδιο πόλης. Διερωτώμαι λοιπόν, θίγονται ή όχι τα δικαιώματά του? Έχει έννομο συμφέρον να απαιτεί τα έγγραφα/σχέδια από την Υ.ΔΟΜ., έστω για να βεβαιωθεί τί έχει υπαχθεί και τί όχι στο Ν.4014? Υπάρχει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της αξίας του ακινήτου λόγω περιορισμών στη μορφή/θέση ενός μελλοντικού κτιρίου (εξετάζοντας σενάριο πώλησης του ακινήτου)? Αν το δωμάτιο προϋπήρχε σαφώς και δε θα έμπαινα καν στη διαδικασία να αρχίσω να ψάχνω τις διάφορες περιπτώσεις. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο 4014 καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αυθαιρεσιών. Πολυ φοβάμαι όμως (όπως αρκετοί συνάδελφοι έχουν ήδη προαναφέρει στο forum) ότι στο μέλλον θα γίνουν πολλά δικαστήρια για κάθε είδους διαφωνίες μεταξύ πολιτών για τακτοποιήσεις του Ν.4014. @Architect_duth : Συμφωνώ απόλυτα. Έλα όμως που ο άνθρωπος δε μένει στη περιοχή και έρχεται σπάνια. Όταν διαπίστωσε τι είχε συμβεί ήταν ήδη αργά. @jbosdas : Ο δικηγόρος περιμένει απάντησή μου για να κινήσει τη διαδικασία νομικά. Απλά ήθελαν να μάθουν αν υπήρχε κάποιος άλλος νόμιμος, πλην λιγότερο επίπονος, τρόπος να αποκτήσουν τα έγγραφα που ζητούν. Edited Νοέμβριος 19 , 2012 by tlsman
stavrosa Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 α) εφάπτεται με το όριο το παράθυρο ή υπάρχει κάποια απόσταση? β) "Υπάρχει αρκετά καλή πιθανότητα μέσα στα επόμενα χρόνια (κι αν η Ελλάδα συνεχίσει να υπάρχει βεβαίως) η περιοχή να ενταχθεί σε σχέδιο πόλης." αν βρεθούν τα χρήματα για τις μελέτες κλπ κλπ γ) "...δε θα μπορεί σε καμία περίπτωση να οικοδομήσει στο κοινό όριο..." γιατί? τι κοινό όριο είναι αυτό και δεν θα μπορώ να δομήσω στο όριο μου "επάνω"? δ) "Όπως και να 'χει, η ύπαρξη αυτού του παραθύρου περιορίζει και τη θέση και τη μορφολογία ενός μελλοντικού κτίσματος ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο ένταξης ή μη σε σχέδιο πόλης." γιατί μας περιορίζει το παράθυρο??? μήπως το βλέπεις το όλο θέμα απο λάθος οπτική??? λέω εγώ τώρα .....να κατασκευάσει ο πελάτης σου μια περίφραξη στο σημείο του παραθύρου στο όριο του δικού του τεμαχίου....(μια προσταση χωρις να λάβω υπόψη τα περι πολεοδομικών διατάξεων) αλλά θα επιμείνω οτι ισως το βλέπεις απο λάθος οπτική... παράθυρο πάνω στο όριο...???λίγο δύσκολο το βρίσκω.
maranti Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 (edited) Παράθυρο στο όριο σημαίνει ότι ο άλλος από το παράθυρο μπαίνει πηδώντας στο οικόπεδο του άλλου?Γιατί δεν χτίζει ένα τοιχο μπροστά από το παράθυρο του γείτονα στο όριο ? Μελλοντικά Μήπως φοβάσαι ότι θα πρέπει να χτίσει σε απόσταση από το όριο τού άλλου? Και εφάπτεται ή έχει μια μικρή απόσταση? Edited Νοέμβριος 19 , 2012 by maranti
Manolis gon Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 ΑΝ το ζητούμενο είναι το παράθυρο (πάνω στο όριο) γιατί δεν ζητάει πρώτα από την πολεοδομία να του το κλείσουν και μετά από τα δικαστήρια?Η μήπως δεν είναι πάνω στο όριο?
Kakos_lykos Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 Καλησπέρα σε όλους Μια απλή καταγγελία με Εξώδικο σε ΤΕΕ και ΥΠΕΚΑ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την διαδικασία ελέγχου της ορθότητας της δηλώσεως , ως προς χρόνο κατασκευής και ότι άλλες υποψίες έχει ο πολίτης . Εφόσον η ΥΔΟΜ απάντησε ότι οι αυθαιρεσίες έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του 4014/11 , τότε θα μπορεί να γνωστοποιήσει στον αντίδικο τον αριθμό και μόνο της δηλώσεως , προκειμένου να μνημονευθεί στο εξώδικο .
gina9 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19 , 2012 (edited) ακριβως, αν δεν αποδεικνυεται ο χρόνος κατασκευής με επισημα δημόσια ή ιδιωτικα έγγραφα προ 07/2012 η δήλωση τακτοποιηση είναι άκυρη. Ξερω αρκετους που την πατήσαν έτσι απο γείτονες και πολύ καλα τους κάνανε. Edited Νοέμβριος 20 , 2012 by Manolis gon
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα