Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Νέα δεδομένα για τα κολέγια στη χώρα μας

Αναγνωρίζονται και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών που εκδίδονται στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/11/2012 18:43

 

Αναγνώριση και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών που εκδίδονται από κολέγια στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με τις οποίες έκλεισαν όλες οι εκκρεμότητες της κυβέρνησης με την Τρόικα.

 

Συγκεκριμένα, αναγνωρίζεται η δυνατότητα συνεργασίας των κολεγίων με τα πανεπιστήμια και άλλων χωρών εκτός από εκείνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε επίπεδο προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, εφόσον βέβαια τα Ιδρύματα αυτά είναι πιστοποιημένα απο διεθνείς οργανισμούς που θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας.

 

Ετσι, αίρεται η προϋπόθεση που υπήρχε έως σήμερα, με την οποία για να αναγνωριστεί ένας τίτλος σπουδών, θα πρέπει το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο να είναι αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό ΑΕΙ.

 

Κατά τα άλλα και όπως είναι ήδη γνωστό, με το νέο μνημόνιο έχει ήδη συμπληρωθεί ο νόμος περί κολλεγίων που θεσπίστηκε πριν δύο χρόνια στη χώρα μας και ορίζεται ότι οι απόφοιτοι των κολλεγίων στην Ελλάδα θα μπορούν να διεκδικούν θέσεις πτυχιούχων ανωτάτης σχολής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα μπορούν να διεκδικήσουν σχετική προαγωγή ή μισθολογική αναβάθμιση, θα μπορούν να μετέχουν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ ή άλλων Οργανισμών και θα έχουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων.

 

Στο άρθρο 7 τονίζεται ότι «τα Κολέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που παρέχουν κατ' αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών».

 

Επίσης ο Νόμος προβλέπει ότι τα κολλέγια όπως και όλα τα άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα πρέπει να λάβουν νέες άδειες λειτουργίας έως την 31-08-2013.

 

http://www.tovima.gr...cle/?aid=484643

 

 

Αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών από τα κολλέγια

 

Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ρυθμίζονται σημαντικά θέματα των κολεγίων, όπως, μεταξύ άλλων και η αναγνώριση μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών που εκδίδονται από κολέγια στην Ελλάδα.

 

Επίσης, αναγνωρίζεται η δυνατότητα συνεργασίας με πανεπιστήμια και άλλων χωρών πλην της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, με την προϋπόθεση αυτά τα ιδρύματα να είναι πιστοποιημένα από διεθνείς οργανισμούς που θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας. Με αυτό τον τρόπο, όπως ερμηνεύεται από τους ιδιοκτήτες των κολεγίων, αίρεται η προϋπόθεση που υπήρχε έως σήμερα, με την οποία για να αναγνωριστεί ένας τίτλος σπουδών θα πρέπει το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο να είναι αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό ΑΕΙ.

 

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι με το μνημόνιο 3, με το οποίο συμπληρώθηκε ο νόμος περί κολεγίων, ορίζεται ότι οι απόφοιτοι των κολεγίων στην Ελλάδα θα μπορούν να διεκδικούν θέσεις πτυχιούχων ανώτατης σχολής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Συγχρόνως, θα μπορούν να διεκδικήσουν σχετική προαγωγή ή μισθολογική αναβάθμιση, θα μπορούν να μετέχουν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ ή άλλων Οργανισμών και θα έχουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων.

 

Στο άρθρο 7 τονίζεται ότι «τα κολέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που παρέχουν κατ' αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών».

 

http://www.kathimeri.../11/2012_470677

Edited by NickLam
  • Απαντήσεις 68
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Άρα το ελληνικό κράτος θα δέχεται και ότι αυτός που τελείωσε ελληνικό πολυτεχνείο 5ετούς φοίτησης, έχει master... με ότι αυτό συνεπάγεται???

Δημοσιεύτηκε

Αυτό είναι μια σαχλαμάρα των Ελληνικών Πολυτεχνείων για το και καλά....Δηλαδή ο γιατρός έχει 2 μάστερ? Η οδηγία μιλάει για βασικό τίτλο σπουδών από τα κολλέγια εδώ που διαφημίζανε σπουδάσεις έξω αλλά μένεις Ελλάδα...

Ολοι πτυχιούχοι λοιπόν να δούμε τι θα γίνει....

 

Κατά τα άλλα υπάρχει και αυτό... http://news247.gr/eidiseis/koinonia/paideia/loyketo_stis_astynomikes_sxoles_gia_duo_xronia.2018011.html

Δημοσιεύτηκε

Μπορεί να είναι σαχλαμάρα το χαρτί που δίνουν, αλλά τα ίδια δικαιώματα σε δημόσιο, υπογραφές (για μηχανικούς) κτλ κτλ θα έχει ένας που έχει φοιτήσει σε ΑΕΙ με έναν που έχει φοιτήσει σε κολέγιο?

 

(Please... μην ανοίξουμε θέμα με ΑΕΙ-ΤΕΙ)

Δημοσιεύτηκε

Σύμφωνα με αυτό.....ναι τα ίδια ακριβώς δικαιώματα....

 

Βάζω αστεράκι σε μηχανικούς-γιατρούς-δικηγόρους που είναι ξεχωριστή περίπτωση με άδειες άσκησης κτλ....Αλλά πχ ένας της ΑΣΟΕΕ με έναν κολλεγίου τα ίδια ακριβώς (που είναι και η πλεψηφία των σπουδαστών στα κολλέγια)

Οχι ότι δεν θα επεκταθεί αυτό και στις παραπάνω ειδικότητες.....

Δημοσιεύτηκε

Τέλος εποχής για την νοοτροπία του 1960. Αν θες να είσαι στην ΕΕ σημαίνει πως BSc από οπουδήποτε αποδίδει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν έχει σημασία αν σπούδασες 3,4 ή 14 χρόνια. Από το 1990 το ξέραμε ότι θα γίνει αυτό, Μπολόνια λέγεται αν το ξεχάσανε μερικοί. Αλλά οι συντεχνείες, όπως των πανεπιστημιακών και το ΤΕΕ, πίεζαν να κάνουν όλες οι κυβερνήσεις τα στραβά μάτια. Πόσα εκατομμύρια € έχουμε πληρώσει σε πρόστιμα άραγε; Το σκέφτηκε κανείς τι θα μπορούσαν να έχουμε κάνει με τόσα λεφτά; Άσε που κανονικά τώρα θα έπρεπε να έχουμε δομές όπως στην Βρετανία τύπου ICE, IEEE κτλ. Και τελικά τι έχουμε; Το απομεινάρι του 1930...

  • Downvote 2
Δημοσιεύτηκε

stayros με τα ΤΕΙ τι γίνεται τώρα? Γιατί αν ο 3ετης φοίτησης σε κολλέγιο αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα, θα είναι άδικο, και κουλό για μένα ο τετραετής των ΤΕΙ να μένει απ'έξω. Εκτός αν έχει προβλεφθεί κάτι για αυτό και δεν το γνωρίζω....

Δημοσιεύτηκε

Δεν έχει προβλεφθεί απολύτως τίποτα. Μας έχουν γραμμένους κανονικά. Απλά η μόνη αρνητική απόφαση για τα ΤΕΙ ήταν για το ΠΔ 318/94 (όπου εκεί έγινε και ο χαμός με τα ΕΔ) του οποίου ακυρώθηκε το άρθρο 2. Το σκεπτικό ήταν πως άνισες σπουδές δεν μπορούν να δίνουν ίσα επαγγελματικά δικαιώματα. Το οποίο φυσικά καταρρίφθηκε με το άρθρο αυτό του μνημονίου καθώς πτυχιούχοι σχολών που δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα ως ΑΕΙ αποκτούν πλέον επ. δικαιώματα μεγαλύτερα από ΤΕΙ και ίσα με Πανεπιστημία. Άρα ή θα καταργησει το ΣτΕ το μνημόνιο (παντελώς απίθανο) ή θα πρέπει να αναιρέσει το σκεπτικό της απόφασης του 318/94 και να ισχύσει το άρθρο 2 ως έχει. Βέβαια αυτό σημαίνει νέα δικαστική διαμάχη, όταν προηγούμενη δίκη στο ΣτΕ λιμνάζει 5 χρόνια χωρίς απόφαση. Πιστεύω πως μέχρι να πεθάνω πάντως θα δω πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα. Καλού κακού πάντως έχω ξεκινήσει υγιεινή διατροφή...

Δημοσιεύτηκε

Πάλι πουτ@ν@ δηλαδή όλα... Άρα θα έχουν ίσα (???) επαγγελματικά δικαιώματα:

 

Ένας με 3 χρόνια σε κολέγιο

Ένας με 4 χρόνια σε ΤΕΙ

Ένας με 5 χρόνια σε ΑΕΙ

 

Μια χαρούλα... βολεύει.

 

Θα πάω να γραφτώ σε ένα κολέγιο και σε 3 χρόνια να και το 2ο πτυχίο με όλα τα ΕΔ.

Τι κατατακτήριες και μλκ...

Δημοσιεύτηκε (edited)

E, ναι βρε συ άμα έχεις τα φράγκα και την όρεξη.....αυτό κάνεις.

Στην Αγγλία που είναι 3 χρόνια η σχολή δεν βγάζει μηχανικούς?

Αμα ήμουν μικρότερος, και είχα λεφτά για σπουδές ξανά...θα χτύπαγα οικονομικά και θα'μουν οκ τώρα....

Edited by ikaros13

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.