Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμομόνωσης Δαπάνες εντάσονται στα κοινόχρηστα ?


dimispap333

Recommended Posts

μια γνωμη ακομα

 

α) μονωση ταρατσας λογω υγρασιας - δηλαδη νερου που διαπερνα την πλακα και μπαινει στο διαμερισμα - ορθως και εντασσεται στα κοινοχρηστα και μαλιστ δεν ειναι προς ωφελος μονο του τελευταιου οροφου αλλα και τις πολυκατοικιας ολοκληρης καθως μια τετοια αστοχια μπορει να προκαλεσει ζημια στα φεροντα στοιχεια . Η υγρασια αυτη ειναι ζημια

 

β) μονωση τοιχου για την αποφυγη δημιουργιας συμπυκνωματων κατα τη γνωμη μου ειναι εντελως διαφορετικη περιπτωση γιατι δεν προκειται για βλαβη που συνεβει στον τοιχο και η εξωτερικη υγρασια τον διαπερνα αλλα για ελλειπη θερμομονωση. Αυτο το εξοδο δε θα επρεπε να απαιτηθει να μπει στα κοινοχρηστα εκτος αν μιλαμε για ζημια στην υπαρχουσα μονωση του τοιχου.

 

απο οτι καταλαβα ο dimispap333 δεν ειναι ο παθον αλλα αυτο που θα κληθει να πληρωσει στα κοινοχρηστα την αναβαθμιση ενος διαμερισματος για να ενα προβλημα που δεν εμπειπτει στα κοινοχρηστα.

Link to comment
Share on other sites

Απλά να προσθέσω μία παράμετρο, επειδή μου έχει τύχει! Η κατανομή της δαπάνης θερμομόνωσης πράγματι γίνεται σε ολόκληρη την πολυκατοικία, εφόσον όμως η πολυκατοικία έχει κεντρική θέρμανση. Όταν δεν έχει κεντρική θέρμανση, δεν μπορεί να απαιτήσει κάποιος να το πληρώσει όλη η πολυκατοικία. Μπορεί να μοιάζει περιττό αυτό που αναφέρω, αλλά μου έχει τύχει ουκ ολίγες φορές!

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ απόλυτα με τους pankrok και kcher που τεκμηρίωσαν την άποψή τους και όχι επειδή η πρόταση μου είναι αρεστή, όπως είπε κάποιος άλλος φίλος. Και επειδή πάντα θέλω να τεκμηριώνω και τη δική μου άποψή, όπως έκανα ήδη σε προηγούμενα σημειώματα, προσθέτω και άλλα σημαντικά που την ενισχύουν, ότι δηλ. η κατανομή των δαπανών με την επιφάνεια θεωρώ ότι είναι η πλέον δίκαια: Ακόμη και αν εφαρμοστεί η θερμομόνωση σε ολόκληρη την πολυκατοικία και πάλι τα μεγάλα διαμερίσματα θα καταβάλουν αναγκαστικά την μεγαλύτερη δαπάνη αφού έχουν μεγαλύτερο όγκο και άρα επιφάνεια, άρα συμβαδίζει και με τα χιλιοστά. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα όμως είναι ότι:

 

- Μπορεί να γίνει και τμηματικά χωρίς προβλήματα μεταξύ των συνιδιοκτητών, ενώ αντίθετα με τα χιλιοστά αυτό είναι αδύνατον, εκτός αν γίνει αναλογικά σε όλα τα διαμερίσματα πράγμα δύσκολο.

 

- Δημιουργεί μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτόν που θέλει να προχωρήσει στη θερμομόνωση, χωρίς να έχει αναστολές, επειδή δεν θα υποχρεώσει να συμμετέχουν στις δαπάνες και οι γείτονες, και το σπουδαιότερο δεν εξαναγκάζει κάποιον άλλον να συμμετέχει παρά τη θέλησή του και έτσι ο τελευταίος δεν θα αρνηθεί να συναινέσει για κάποιον άλλον να προχωρήσει. Επομένως δεν δημιουργούνται δυσαρέσκειες μεταξύ των συνιδιοκτητών όπως στην κατανομή με τα χιλιοστά.

 

Ασφαλώς φίλτατε Didonis moderator, είναι νομικό θέμα, όμως πιστεύω ότι εσείς ως μηχανικοί που βλέπετε καθαρά ότι το πρόβλημα είναι τεχνικό και προκύπτει από λάθος σκεπτικό κατά την εφαρμογή, αφού πρόκειται για αναβάθμιση και όχι για επισκευή, είστε οι πλέον αρμόδιοι να εισηγηθείτε την τροποποίηση του σχετικού νόμου, πράγμα που θα ωφελήσει και τον κλάδο σας.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε dimispap333, τα χιλιοστά δεν προκύπτουν βάσει της επιφάνειας ενός διαμερίσματος, αλλά βάσει των θερμικών απωλειών και του πόσο εκτεθειμένο είναι. Βέβαια, οι απώλειες αυτές έχουν μία συσχέτιση με την επιφάνεια, αλλά δεν είναι ανάλογα τα ποσά. Με την επιφάνεια δεν θα ήταν δίκαιη η κατανομή. Φαντάσου μία πολυκατοικία με πανομοιότυπα οροφοδιαμερίσματα. Ενώ η επιφάνειά τους είναι ίδια, οι δύο ακραίοι όροφοι καταναλώνουν περισσότερο καύσιμο για να υπερνικήσουν τις απώλειες της πλάκας οροφής και της pilotis. Οι απώλειες των πλακών αυτών, όμως, είναι προς όφελος όλης της πολυκατοικίας. Επομένως, ποσότητα του καυσίμου που καταναλώνουν οι ακραίοι όροφοι θα πρέπει να μοιραστεί με τα υπόλοιπα διαμερίσματα.

Τώρα, ποιο το όφελος των υπόλοιπων διαμερισμάτων, αν ένας μονώσει το δικό του; ΠΑρόλο που πολλοί μη μηχανικοί δεν το καταλαβαίνουν εύκολα, ωστόσο έχουν όφελος, γιατί μειώνεται η ποσότητα καυσίμου που θα καταναλώσει ολόκληρη η πολυκατοικία.

Προσοχή όμως : Αν κάποιος θερμομονώσει το διαμέρισμά του, θα πρέπει με δικά του έξοδα να ξανασυναχθεί η Μελέτη ΚΔΚΘ, γιατί αλλάζουν οι απώλειες πλέον.

Τέλος, απλά να σε ενημερώσω ότι εμείς οι μηχανικοί μέσω του Επιμελητήριου μας έχουμε εισηγηθεί την τροποποίηση της νομοθεσίας εδώ και πολλά χρόνια. Το Τεχνικό Επιμελητήριο, λοιπόν, έχει συντάξει ένα σχέδιο νόμου, που προφανώς βρίσκεται στο συρτάρι των αρμόδιων Υπουργείων εδώ και πολλά χρόνια. Αν όμως αυτό δεν ξεκολλήσει από τα συρτάρια και ψηφιστεί, δεν μπορώ εγώ σαν μηχανικός να βάλω τη σφραγίδα μου σε κάτι που δεν κατοχυρώνεται με την κείμενη νομοθεσία. Είναι εύκολο να βρεθώ σε κάποιο δικαστήριο κατηγορούμενος ή έκθετος ως πιθανός μάρτυρας σε μια αντιδικία ιδιοκτητών! Οι νομικοί μας το ξέρουν καλύτερα από εμάς αυτό.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Καλησπερα σε ολους,

γραφω εδω γιατι δεν βρηκα καποιο topic πιο κοντινο σε αυτο που θελω να αναφερθω.

 

Ο λογος λοιπον που σας γραφω ειναι ο εξης:

 

Ειμαι διαχειριστρια σε πολυκατοικια του 2005 και διαπιστώνουμε προβλημα υγρασιας (ξεφλουδισμα) σε καθετο τοιχο εσωτερικου αιθρίου μεσοτοιχια με διαμερισμα 1ου οροφου, το οποιο ειναι και πάνω απο την πυλωτη.

Ο ιδιοκτητης μας ενημερωσε οτι το εχει χρόνια το προβλημα, και μεσα στο σπίτι του, αλλα δεν εχει κανει κατι... Ενημερωσαμε τον κατασκευαστη για να μας κανει μια εκτίμηση (δεν γνωριζω ακριβως την ιδιοτητα του, φανταζομαι μηχανικος αρχιτεκτων). Μας αναφερει λοιπον σήμερα, μετα απο 8 χρόνια δηλαδη, οτι στην πυλωτη δεν εχει κανει θερμομόνωση(!) και σε συνδυασμο με κακη ή ελαχιστη θερμανση του πρωτου ορόφου, το οποιο ισχυει, εσκασε μύτη το πρόβλημα. Μας ενημερωνει επίσης οτι "αυτο εννοειται βαραίνει όλους τους ιδιοκτήτες".

 

Καταρχην αναριωτιεμαι αν κακως τοσα χρονια δεν μας εχει ενημερωσει για την τόσο σημαντικη παραλειψη και κατα πόσο τον υποχρεωνει ο νομος να ειχε κανει θερμομονωση.(;)

 

Κατα δευτερο επιβαρυνονται ολοι οι ιδιοκτήτες για την δαπανη αυτη; Εχω ψαξει αρκετα γιατι θα πρεπει να κανω συνελευση και να ενημερωσω του υπολοιπους αλλα θα ηθελα αυτο που θα τους πω να ισχυει. Καταλαβαινετε οτι θα γινει χαλασμος με αυτο το μεγαλο εξοδο που προκυπτει σε τοσο δυσκολους καιρους!

 

Κατα ποσο εχει ευθυνη ο ιδιοκτητης που ενω εχει εσωτερικη υγρασία, χρόνια τωρα οπως ανεφερε ο ιδιος, δεν το ειχε κοιταξει οπως επίσης και το γεγονος οτι δεν αναψε καθολου καλοριφερ το χειμωνα που περασε. Δεν επιβαρυνε την ηδη προβληματικη κατασταση;

 

Θα πρεπει να αλλαξουν και τα χιλιοστα μετα λογικα εφοσον αλλαζουν και οι θερμικες απωλειες του πρωτου οροφου, σωστα; Καπου στο forum διαβασα οτι την δαπανη της αλλαγης των χιλιοστων την επιβαρυνεται αυτος που κανει την θερμομονωση, ισχυει;

 

Εχω πελαγωσει. Δεν ασχολειται κανενας με τα προβληματα της πολυκατοικιας, ενω ειμαστε 10 στους 12 ιδιοκτητες! Ουτε καν ο εχων το προβλημα δεν κανει κατι, εστω μια προσφορα απο καποιον ειδικο!

 

Αν μπορουσε καποιος να με βοηθησει θα ημουν ευγνωμων!!

 

Ευχαριστω προκαταβολικα

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα της υγρασίας θα έπρεπε να απασχολεί ολόκληρη την πολυκατοικία. Η υγρασία μπορεί να "φάει" εκ των έσω το κτήριο και με έναν καλό σεισμό θα εμφανιστούν μεγάλες ζημιές.

 

Ενημερώστε τους πως αν δεν διορθωθεί το πρόβλημα κινδυνεύει ολόκληρη η πολυκατοικία και μετά δεν θα είναι τόσο αδιάφοροι.

 

Αν ψάξεις στο forum θα βρεις θέματα με άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, ενδεικτικά:

http://www.michanikos.gr/topic/16676-%CE%9D%CE%AD%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CF%80%CF%84%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B6%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%96%CE%B7%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B9/

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

sdim, να σε ευχαριστήσω για την απαντησή σου και να συμφωνήσω μαζί σου οπως πολυ ευστοχα το περιεγραψες.

Για ζήμιες του οπλισμού, οπως το αναφερετε εσεις οι ειδικοί, δεν εκανε λόγο ο κατασκευαστής-μηχανικός που εκανε αυτοψία στο σημειο (τουλαχιστόν ακόμα εαν δεν διορθωθει)

 

Υπάρχει ομως και νομοθεσια που το οριζει αυτο; Οτι δηλαδη ειναι κοινοχρηστη δαπανη.

Ή ισχυει στην καθε πολυκατοικια αυτο που ορίζει ο κανόνισμός της;

 

Δεν θελω να τους πω οτι το διαβασα στο ιντερνετ, σε ενα φορουμ. Γιατι εχω ψαξει πολυ και γνωριζω οτι η πλειοψηφια αλλα και η λογικη λεει αυτο. Ο αλλος ομως δεν θα πειστει, θα μου πει δεν το κοιταξες καλα και θα με αμφισβητησει! Χρειαζομαι να γνωριζω με σιγουρια οτι υπαρχει νομοθεσια και ας την ψαξουν μετα να την βρουν(οπως ψαχνω κι εγω δυο βδομαδες τωρα). Θα πρεπει να ρωτησω δικηγορο ή ειναι κατι που ειναι γνωστο και στον κλαδο σας;

 

Ευχαριστω και παλι!

 

 

Link to comment
Share on other sites

μπορεις να πας με πολλους τροπους

κανονικα στα καταστατικα οι εξωτ τοιχοι ειναι κοινοχρηστοι

αρα εργασιες σε κοινοχρηστους τοιχους = εργασιες κοινοχρηστες = πληρωμες κοινοχρηστες

 

τι ειπα παλι !!!!

 

λολ

Link to comment
Share on other sites

Κατάφερα και βρήκα και την νομοθεσία!

Ν. 3741 της 4/9 Ιαν.1929 (ΦΕΚ Α 4) το οποιο οριζει ποια σημεια ειναι κοινοχρηστα. Λογικα συμπεριλαμβανεται στον ορισμο πρωτοτοιχοι, εφοσον ειναι εξωτερικος τοιχος που φαινεται. Βεβαια ειναι του 1929(!) και θα επρεπε να αναπροσαρμοστει στα σημερινα δεδομένα, ετσι δεν ειναι?

 

Πολυ περιπλοκα τα πραγματα βρε παιδι μου, ειδικα οταν προκυπτουν ζημιες! Ελπίζω να βρουμε ακρη!

 

Σας ευχαριστω για τις συμβουλες σας, θα σας παρακαλουθω γιατι εχω κι αλλα θεματα που με αφορουν στη συνεχεια (ειδος θερμομονωσης, επιδοτηση "εξοικονομηση κατ΄οικον", ηλιακοι θερμοσιφωνες κτλ)

 

Οποτε θα παρακολουθησω τα αντιστοιχα topic και ισως ξαναεπεμβω!!!

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.