Earl Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 (edited) Καλησπέρα συνάδελφοι! Χθες πραγματοποίησα αυτοψία σε οικία μετά από κλήση του ιδιοκτήτη, προκειμένου να εξετάσω κάποιες ρηγματώσεις που εμφανίστηκαν στην κεντρική κλίμακα της εισόδου. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, οι ρωγμές εμφανίστηκαν σταδιακά. Κάποια στιγμή έγινε αποκόλληση του σοβά τον οποίον και επισκεύασαν για να κρύψουν το πρόβλημα... Σε διάστημα όμως ενός μήνα, οι ρωγμές επανεμφανίστηκαν και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό, με αποτέλεσμα να θορυβηθούν… Η σκάλα από Ο/Σ φέρει 9 βαθμίδες με άνοιγμα 2.10m. Στα στηθαία εκατέρωθεν των βαθμίδων που είναι κατασκευασμένα από οπτόπλινθους εμφανίζονται διαμπερείς κάθετες καμπτικές ρηγματώσεις. Στον ουρανό αυτής, εμφανίζεται μία πολύ μεγάλη ρωγμή κατά μήκος των βαθμίδων, αμέσως μετά το πλατύσκαλο – πρόβολο! Πραγματοποίησα αφαίρεση της χαλαρής στρώσης του σοβά και διαπίστωσα ότι η ρωγμή φτάνει σε βάθος και μέσα στο σκυρόδεμα. Είναι προφανές ότι ο «μάστορας» δεν αγκύρωσε ως έπρεπε τον οπλισμό της σκάλας με την πλάκα της οικίας και τούμπλαλιν, με αποτέλεσμα η σκάλα να είναι σχεδόν στον "αέρα", στηριγμένη μόνο στο κάτω τμήμα της επί του εδάφους – μπετού καθαριότητας. Δεν εντοπίστηκαν ρηγματώσεις στον πρόβολο του πλατύσκαλου, στα τοιχώματα, στην πλάκα επί εδάφους, αλλά και στη βάση του κτιρίου. Γεγονός που με κάνει να αποκλείω την πιθανότητα διαφορικής καθίζησης. Πιστεύω πως η σκάλα χρήζει άμεσης επισκευής και πρέπει να ληφθούν γρήγορα μέτρα αν δεν θέλουν να σκαρφαλώνουν στο σπίτι τους με παρόμοιο τρόπο όπως οι μοναχοί στα Μετέωρα.. Σαν λύση σκέφτηκα την τοποθέτηση μεταλλικού πλαισίου μισό μέτρο πριν τη ρωγμή στον ουρανό της σκάλα. Η μεταλλική δοκός το άνω πέλμα της οποίας θα είναι σχεδιασμένο υπό κλίση με βάση αυτή της βαθμιδοφόρου, θα είναι καλά στηριγμένη στον ουρανό, θα συνδέεται μέσω συνδέσεων παραλαβής ροπής σε μεταλλικά υποστυλώματα τα οποία θα εδράζονται στο μπετόν επί εδάφους με κυκλικής διατομής πέλματα - λαπάτσες. Πιθανή και η τοποθέτηση Χ συνδέσμου. Σκέφτομαι να μη δώσω προένταση στη σκάλα για να τη «σηκώσω» και μετά να την αφήσω να «καθίσει» όμορφα επάνω στη δοκό έτσι ώστε να μη χρειαστούν γρύλοι. Έπειτα οι ρωγμές θα πληρωθούν με τσιμεντοκονία και θα σοβαντιστούν. Θα ήθελα την άποψή σας για το κατά πόσο μία τέτοια λύση θα μπορούσε να δώσει ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα. Οι φωτογραφίες μιλούνε από μόνες τους.. ΥΣ: Σε δικό μου Ωχ, απάντηση ιδιοκτήτη: «Αυτό το ωχ δεν μου άρεσε!!» Ευχαριστώ!! Edited Νοέμβριος 22 , 2012 by Earl
Ροδοπουλος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 Earl ζήτα μια μαγνητογράφηση για να βεβαιωθείς οτι αυτό είναι το πρόβλημα.
Earl Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 Το σκέφτηκα και αυτό κ. Ροδόπουλε έτσι ώστε να δούμε που έχει οπλισμούς, αλλά σκοπός είναι να μη βγει η όλη ενίσχυση ακριβότερη από την κατεδάφιση και επανακατασκευή της..
Ροδοπουλος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 Earl δεν πιστεύω οτι για μια τόσο μικρή επιφάνεια θα πληρώσεις κανένα ποσό μεγαλύτερο απο οτι σε ένα εστιατόριο αλλα ΟΚ εαν δεν σε ενδιαφέρει να βρείς το Φ τότε πάρε απο το Alex pack μια συσκευή εντοπισμού χάλυβα και σκάναρε μόνος σου. Θα σου μείνει και το μηχάνημα (κάνει 19Ε εαν θυμάμαι).
Earl Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 Δεν γνωρίζω από τιμές και γενικότερα από παρόμοιες συσκευές μιας και δεν μου έτυχε ποτέ κάτι δουλειά που να απαιτούσε κάτι τέτοιο! Ευχαριστώ πάντως για τη βοήθεια. Πέρα από αυτό όμως, θα ήθελα κάποια άποψη επάνω στη σκέψη/σχέδιό μου, σχετικά με την αποκατάσταση της στατικότητας της σκάλας.
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 Ρωγμή ίσον σχετική μετατόπιση... Δεν μας έχεις πει κατι σχετικό με την σχετική μετακίνηση, ωστόσο από αυτή διαφενεται το τι συνεύει.
Earl Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 Η μετατόπιση Αλέξη φαίνεται στην προτελευταία φωτογραφία (ανισοσταθμία μεταξύ των δύο τμημάτων της σπασμένης μαρμαροποδιάς). Το αριστερό τμήμα έχει υποχωρήσει έναντι του δεξιού. Κάτω από αυτό βρίσκεται και η ρωγμή στον ουρανό της σκάλας. Με βάση λοιπόν την ρωγμή, το είδος της μετατόπισης, αλλά και τις λοιπές ρηγματώσεις στις πλευρές του στηθαίου, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν έχει γίνει σωστά η αγκύρωση των οπλισμών.
Ροδοπουλος Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 (edited) απο πλευρά stress analysis δεν θα έπρεπε να σου έχει δώσει διατμητική ρωγμή και στο τοιχίο? Edited Νοέμβριος 22 , 2012 by Ροδοπουλος
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 Αυτό που βλέπω στις φωτογραφίες είναι ότι οι ρωγμές έχουν μεγαλύτερο άνοιγμα στο άνω μέρος και είναι κλειστές στο κάτω. Άρα υπάρχει στροφή που οφείλεται -προφανώς- σε καθίζηση του (μάλλον τελείως επιφανειακού) θεμελίου της σκάλας. Ως εδώ κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Αυτή η ανισοσταθμία που φαίνεται στο μαρμαράκι ταιριάζει κάλιστα με την στροφή περί την ρωγμή στις βαθμίδες, ενώ η φωτογραφία του ουρανού της σκάλας δεν δείχνει καμία ανισοσταθμία... Είμαστε σωστά μέχρι εδώ;
Brasco Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 22 , 2012 (edited) Η αστοχία οφείλεται κυρίως στην καθίζιση της σκάλας στην αρχή της ανάβασης. Όση καλή αγκύρωση και αν είχε ο οπλισμός - αναμονές από το πλατύσκαλο η ψάθα της σκάλας δεν θα είχε το απαιτούμενο πάχος Επιπλέον αυτό που θα χρειαζόταν θα ήταν άνω οπλισμός (αφού τελικά η σκάλα κλήθηκε να δουλέψει ως πρόβολος) και αμφιβάλω αν οι αναμονές ήταν σωστά τοποθετημένες κοντά στην άνω παρειά. Σκέψου πως το μεταλλικό πλαίσιο θα πατήσει σε χάλια έδαφος (ίσως πάνω στα μπαζώματα του υπογείου). Εκεί που θα δώσεις βάρος είναι στην θεμελίωση της όποιας κατασκευής τοποθετήσεις Edited Νοέμβριος 22 , 2012 by Brasco
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα