Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Κάθώς είμαι πολ. μηχανικός θα ήθελα όποιος συνάδελφος μηχανολόγος ή μεταλλειολόγος γνωρίζει να προτείνει σχετική βιβλιογραφία με τις επιπτώσεις στην υγεία για χάλυβες που ζεσταίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες >500οC. Στο ntua.gr καταλήγω πως το μάθημα που μάλλον με καλύπτει είναι Μεταλλογνωσία Ι

Το ερώτημα προκύπτειαπό τη χρήση χάλυβα σε ενεργειακές εστίες αέρα έναντι αυτών που χρησιμοποιούν μαντέμι.

Ευχαριστώ για όποια βοήθεια

Edited by AlexisPap
Δημοσιεύτηκε

Ολίγον....

350px-Troll_Warning.jpg

... το μήνυμά μου, αλλά νομίζω ότι ήρθε η ώρα να ανοίξει στο φόρουμ θεματική ενότητα για τους συναδέλφους μας Μεταλλειολόγους.

Είναι πολύ χρήσιμη η γνώση τους, τόσο για τον Πολιτικό Μηχανικό (σιδηροπλισμοί, μεταλλικές κατασκευές), όσο και για τον Μηχανολόγο Μηχανικό (καλή ώρα για τις εστίες θέρμανσης που αναφέρει εδώ ο gk1359)...

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλά στο ΕΜΠ στην "Μεταλλογνωσία" διδάσκουν για τις επιπτώσεις στην υγεία και όχι πως παρασκευάζονται οι χάλυβες και τα διάφορα είδη κραμάτων;

Σε εμάς το μάθημα της "Μεταλλουργίας και Μεταλλογραφίας" όταν το διδαχθήκαμε δεν είχε ούτε μία παράγραφο για αυτό το θέμα.

Edited by aiche
Δημοσιεύτηκε

Δεν ξέρω aiche. Υπέθεσα πως κάτι μπορεί να υπάρχει σε αυτό. Είπα πριν απευθυνθώ σε ιατρούς εργασίας (και χάσω την μπάλα) να ρωτήσω συναδέλφους.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Οι απλοί ανοξείδωτοι χάλυβες χρησιμοποιούνται μέχρι τους 400°C.

Για μεγαλύτερες θερμοκρασίες (μέχρι 1200°C), σαν αυτές των θαλάμων καύσης των αεριοστροβίλων, χρησιμοποιούνται ειδικοί χάλυβες και διάφορα κράματα υπό την μορφή ελασμάτων όπως π.χ. το vitallium (65% Co, 25% Cr, 6% Mo).

Edited by aiche
Δημοσιεύτηκε

Aiche ευχαριστώ για την απάντηση.

Αυτό όμως έχει να κάνει με τα όρια διαρροής. Σωστά?

Εγώ όμως ο ανώμαλος ψάχνω να βρω τι γίνεται όταν ο ανοξείδωτος ή ο απλός χάλυβας θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Παράγει επικίνδυνες για την υγεία πτητικές ουσίες?

http://en.wikipedia.org/wiki/Siderosis#Causative_agent

Δημοσιεύτηκε
Εγώ όμως ο ανώμαλος ψάχνω να βρω τι γίνεται όταν ο ανοξείδωτος ή ο απλός χάλυβας θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες. Παράγει επικίνδυνες για την υγεία πτητικές ουσίες?

 

Οπως ολα τα μεταλλα-κραματα οξειδωνεται, δημιουργουνται στην επιφανεια του οξειδια. Ετσι κι αλλιως οι χαλυβες χρησιμοποιειται

ευρεως σε φουρνους κτλ κτλ οποτε δεν υπαρχει καποιο θεμα.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Αυτό το φαινόμενο είναι ένα είδος πνευμοκονίασης και δεν είναι απαραίτητη η υψηλή θερμοκρασία. Προκαλείται και από την εισπνοή μικροσωματιδίων σε κανονικές συνθήκες. Ο καθηγητής μας μας έλεγε μια ιστορία για την μολυβδίαση. Οι εργαζόμενοι σε μια βιομηχανία κατά την διάρκεια του γεύματος συνήθιζαν να τρώνε πάνω σε πάγκους με σκόνη μολύβδου που ως γνωστό προξενεί την ασθένεια της μολυβδίασης.

 

Γιαυτό καταργήθηκε η προσθήκη του τετρααιθυλιούχου μολύβδου στην βενζίνη.

Edited by aiche
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Συνεπώς το να δίνεις στο χώρο αέρα που περνάει μέσα από οξειδωμένο χάλυβα, προφανώς αυξάνει τις πιθανότητες εισπνοής επικινδύνων μικροσωματιδίων. Από την άλλη ο MScEng έχει δίκιο πως οι φούρνοι χρησιμοποιούν χάλυβες αλλά απ' ότι έχω δει αυτές οι λαμαρίνες έχουν κάποια επίστρωση (χρώμα) καθώς επίσης οι οικιακοί φούρνοι δεν φτάνουν τις θερμοκρασίες τζακιού :???:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.