Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στέγη


Insider40

Recommended Posts

Καλησπέρα,

 

Είμαι ιδιώτης και πριν 1 χρόνο αγόρασα ένα διαμέρισμα το οποίο έχει μια αποθήκη στην σκέπη της οικοδομής. Η αποθήκη είναι περίπου 25 τμ και η στέγη στην όποια είναι έχει αρκετή κλήση από την μέση της αποθήκης και μέχρι την άκρη της οικοδομής όπου το πάτωμα από την σκέπη απέχει περίπου 40 εκατοστά. Όταν αγοράσα το σπίτι μετέτρεψα την αποθήκη σε κατοικήσιμη το δήλωσα και είναι νόμιμο μαζί με μηχανικό. Το πρόβλημα μου ειναι ότι η θέα από την συγκεκριμένη σκεπή είναι απίστευτα όμορφη αλλά λόγο του ότι έχει μεγάλη κλήση και μόνο ένα πολύ μικρό παράθυρο πάνω στην ξύλινη στέγη (50Χ30 cm) δεν μπορεί να δει κανείς τίποτα και πρέπει να σκύψει.

Το ερώτημα μου είναι αν μπορώ να ανοίξω μια τρυπά στην σκεπή περίπου 3μ Χ 1μ περίπου και να “σηκώσω” σε αυτό το τμήμα λίγο την σκέπη παράλληλα με το πάτωμα ώστε να βάλω και ένα κάθετο παράθυρο για να ψιλώσει λίγο ο χώρος να είναι πιο άνετα και να απολαμβάνω και την θέα (συγγνώμη που δεν ξέρω να αναφέρω ειδικούς Όρους αλλά δεν είμαι μηχανικός). Για τα πιο πάνω ξέρω ότι χρειάζεται να ρωτήσω από κοντά έναν μηχανικό αλλά ξέρω ότι ίσως το θέμα καταλήξει σε επιπλέον κόστος για να είμαι “νόμιμος”. Και συγγνώμη που το λέω αλλά οι μηχανικοί αμείβοντα και πολύ υψηλα για τέτοιες μικρομετατροπες.Το ερώτημα μου είναι αν μπορώ να κάνω και όλα αυτά μόνο με κόστος κατασκευής και σε τι βαθμο ή όχι θεωρείτε παράνομο.

 

Ευχαριστω εκ των προτερων

post-58021-0-75519200-1354277153_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ζητάς γνώμη μηχανικού ή εργολάβου?

Μάλλον γνώμη μηχανικού αφού γράφεις στο φόρουμ μας. Τότε λοιπόν λυπάμαι αλλά πρέπει να τα ακούσεις:

 

1) Οι μηχανικοί μελετούν, επιβλέπουν, υπογράφουν και σφραγίζουν τις εργασίες τους και φέρουν ισόβια ευθύνη για οτιδήποτε.

2) Μετά και τον Νέο οικοδομικό κανονισμό, όλη την ευθύνη την φέρει ο ιδιώτης μηχανικός για οποιαδήποτε μελέτη, αλλαγή κλπ γίνεται σε ένα κτίριο

3) Η πολεοδομία - παρόλο που έχει γίνει συνώνυο της ταλαιπωρίας και της διφθοράς - έχει ως αντικείμενο να ελέγχει την τήρηση των όρων δόμησης με βάση κάποιο πολεοδομικό σχεδιασμό έτσι ώστε να τηρείται μια μορφολογία σε κάθε πόλη, κάθε τόπο (παραδοσιακό, αστικό, εμπορικό κλπ)

4) Εσύ αγνοείς όλα τα παραπάνω ή τα γνωρίζεις και απαξιοίς και θέλεις να απαλλαγείς από το κόστος του μηχανικού (δηλαδή της όποιας αμοιβόμενης μελέτης) αλλά ζητάς από εμάς τζάμπα τις γνώμες μας....Ώστε λίγο με ότι βγάλεις από εδώ μέσα, λίγο με την δική σου άποψη, λίγο με την εμπειρία του μάστορα, να κάνετε το αυθαιρετάκι....

 

Συγνώμη και από μένα αλλά ΔΕΝ την δέχομαι την συγνώμη σου και δεν θα έχεις περαιτέρω βοήθεια από μένα προσωπικά (διότι ήδη σε βοήθησα να αποσύρεις ή να τροποποιήσεις άρον-άρον το ερώτημα σου...)

Link to comment
Share on other sites

Το αν δέχεσαι ή όχι την δική μου συγγνώμη αγαπητέ μου φίλε μηχανικέ είναι δικό σου πρόβλημα. Τα περίπου 2 χιλιάρικα όμως για να βάλει μια τζίφρα ο συνάδελφος σου τα δέχτηκε μια χαρά για να μου μετατρέψει την αποθήκη σε κατοικήσιμη (δεν χρειάστηκε να κάνει καμία ειδική μελέτη για αυτό). Εγώ δεν είπα να χτισω μια μεζονέτα αυθαίρετα μέσα στο δάσος έτσι ώστε να γλυτώσω και την πληρωμή ενός μηχανικού (εκεί καλά θα κανείς να διαμαρτύρεσαι). Το ερώτημα μου ήταν συγκεκριμένο και ζήτησα να μου πει κάποιος κατά πόσο είναι αυθαιρεσία ή όχι μια συγκεκριμένη μετατροπή, γιατί αν ανοίξω μια τρύπα στην σκεπή και βάλω με την ίδια κλήση ένα τεράστιο παράθυρο 2Χ3 μέτρα το οποίο θα ανοίγει προς τα επάνω δεν είναι αυθαιρεσία ενώ αν ανοίξω λίγο την κλήση είναι? Και χρειάζεται ολόκληρη μελέτη την οποία πρέπει να χρυσοπληρώσω? Οκ θα μου πεις για τα νερά και τα χιόνια και την ασφάλεια της οροφής κλπ. Οκ τα καταλαβαίνω αυτά αλλά νομίζω ότι η περίπτωση είναι απλή. Αφού όλη την ευθύνη την έχει ο μηχανικός αν αύριο παραπατήσω και πέσω από το μπαλκόνι μου και του κάνω μήνυση γιατί δεν ήταν 5 εκατοστά πιο ψηλό θα δικαιωθώ?

Link to comment
Share on other sites

Κλειδώνω το θέμα καθώς το Φόρουμ φυσικά και δεν θα γίνει χώρος συζήτησης παράνομων πράξεων, ούτε κοινωνός παρόμοιων αναχρονιστικών αντιλήψεων περί του κλάδου μας!

 

ilias

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.