Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Θέτω ένα πολύ απλό ερώτημα και μάλιστα για περισσότερη απλοποίηση παραθέτω και 2 σκαριφήματα πιθανών τρόπων σύνδεσης.

 

Ως εκ τούτου:

 

Πως συνδέει κανείς στο δοχείο αδρανείας τισ σωληνώσεις προσαγωγής - επιστροφής της πηγής θέρμανσης και του δικτύου των σωμάτων;

 

Για να κατευθύνω λίγο τη συζήτηση ώστε να προκύψει αποτέλεσμα με όρους λογικής και επιστήμης παρακαλώ οι σχολιασμοί να γίνονται με βάση τα 2 παρατιθέμενα παραδείγματα υδραυλικής σύνδεσης.

 

post-81866-0-21894000-1355393359_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε

qwert πολυ σαφης η απαντηση σου!

 

το manual ως μηχανικος δε μου λεει τιποτα. Ολα τα buffer εχουν τον ιδιο τροπο διαταξης των υποδοχων συνδεσης!!! Αλλα manual δειχνουν τον 1ο τυπο συνδεσης αλλα τον 2ο.

 

Με ποιον απο τους 2 τυπου γινεται καλυτερη διαχειριση ενεργειας?

 

PS qwert στειλε μου σε παρακαλω ενα manual να δω τι εννοεις γιατι οσο ασχοληθηκα εγω δεν ικανοποιουμαι απο αυτα που διαβαζω.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Αν θες συγκεκριμενη απαντηση στο πως ειναι καλυτερα να συνδεθει το δικο σου πες τι μοντελο ειναι...

Edited by ckiriako
Δημοσιεύτηκε (edited)

Βρε σεις οτι μοντελο και να ειναι δεν εχει απολυτως καμια σημασια σε σχεση με αυτο που ρωταω. Αν συνδεσεις κατα τον τυπο Α, τοτε η προσαγωγη προς τα σωματα ειναι πιο κατω απο το εισρχομενο ζεστο του λεβητα. Αν συνδεσεις κατα τον τυπο Β ειναι αντιστροφο. Ρωτω λοιπον:

Στη συνδεσμολογια τυπου Β εισερχεται καυτο νερο απο την εισοδο 2 το οποιο κατευθειαν ανεβαινει προς τα πανω με αποτελεσμα στην εξοδο 1 να εχει καυτο νερο μονιμως! Ωστοσο με αυτον τον αποθηκευεται ενεργεια στο Δ.Α. μονο οταν δεν υπαρχει ζητηση απο τα σωματα ή αν η ζήτηση ειναι μικρότερη απο την προσφερόμενη απο τον λέβητα.

 

Στην συνδεσμολογια τυπου Α η φιλοσοφια αποθηκευσης ενεργειασ σο Δ.Α. ειναι πιο "μονιμη". Εναλλαγη θερμοτητας απο λεβητα σε buffer υπαρχει μονιμως. Σε αυτην ομως την περιπτωση πρπει να εχεισ ζεστο βαρελι για να εχεισ ικανη θερμοκρασια προσαγωγης στα σωματα. Ενω στην περιπτωση Β ακομα και κρυο να ειναι το βαρελι χαμηλα η διαφορα θεμοκρασιας αναμεσα στην εξοδο 1 και εισοδο 2 ειναι ελαχιστη. Στην περιπτωση Α νομιζω πως πρεπει να εχεις πιο ισχυρο λεβητα ωστε να καλυπτει και την φορτιση του Δ.Α. αλλα και την απαιτουμενη ζητηση στην καταναλωση.

 

Τετοιου ειδους απαντησεις χρειαζομαι. Το μανουαλ αχρηστο για να απαντησετε. Αλλα αφου το θεωρειτε τοσο υποχρεωτικο το μοντελο ειναι due-line pr800. (χωρίς όμως κάποια σύνδεση στην σερμπαντινα - τοποθετήθηκε για μελλοντικη εγκατάσταση)

Edited by cvniknik
Δημοσιεύτηκε

Έστω ότι έχουμε ζεστάνει το ΔΑ και ξεκινά ο κυκλοφορητής των σωμάτων, ενώ ο λέβητας είναι κλειστός (πχ έμεινε από ξύλο).

 

Περίπτωση Α: Εκμεταλλευόμαστε το τμήμα του δοχείου από τον πάτο ως 2. Πάνω από το 2 θα παραμένει αναξιοποίητο θερμό νερό.

Περίπτωση Β: Εκμεταλλευόμαστε από τον πάτο ως το 1, δηλαδή μεγαλύτερη ποσότητα θερμού νερού.

Δημοσιεύτηκε

miltos αυτό που λές προφανώς το βασίζεις στο φαινόμενο της διαστρωμάτωσης της θερμότητας εντός του Δ.Α. με το οποίο εχω τις ενστάσεις μου (γενικότερα...). Εφόσον έχεις κυκλοφορία νερού στο κύκλωμα δεν θα έχεις και στο δοχείο? Γιατί λοιπόν να μείνει αναξιοποίητη η θερμότητα που έχει το νερό πάνω από την έξοδο του κυκλώματος?

Δημοσιεύτηκε

To δοχείο έχει τεράστια διατομή για να πεις ότι θα παρασυρθεί το νερό πάνω από το στόμιο 2 στην περίπτωση Α.

Δημοσιεύτηκε

miltos σε ευχαριστω πολυ! μου ανοιξες τα ματια! Παρολαυτα θαλεγα οτι με δυσκολεψες και πιο πολυ! :grin:

 

Το λεω αυτο γιατι μου φαινεται πως μεγαλη σημασια εχει η θεση συνδεσης της επιστροφης του κυκλωματος των σωματων στο Δ.Α!

Και για να γινω πιο συγκεγκριμενος: Εχω ενα κυκλωμα σωματων με 200λ νερο. Σε περιπτωση λοιπον που συνδεσω την επιστροφη αυτου του κυκλωματος στη θεση 5 σημαινει πως προθερμαινω το επιστρεφομενο νερο εστω 70C τους εστω 90C που εχει το Δ.Α. με αποτελεσμα την μερικη ψυξη του δοχειου την οποια καλειται να καλυψει ο λεβητας. Και εδω κολλαει qwert σχετικα με την διαστρωματωση γιατι εχω την εξης απορια. Αν ο ογκος νερου που περιεχεται εντος του Δ.Α. και απο τη θέση 6 έως τη θεση 5 ειναι μικροτερος απο 200λ τοτε εχω την εντυπωση πως δεν λειτουργει σωστα η εναλλαγη θερμοτητας κατα τα λεγομενα του miltos (ανακατεμα νερων) αλλα δημιουργειται διαστρωματωση και μαλιστα με αποτομη αλλαγη της θερμοκρασιας σαν να υπαρχει μεμβρανη ενδιαμεσα στα 2 στρωματα ( ψηλα 90C και κατω απο την θεση 5 ως τον πατο 70 και μαλιστα αποτομη αλλαγη καθυψος του Δ.Α.)

 

Μηπως λοιπον ειναι σκοπιμο να αλλαξω τη συνδεσμολογια και να κουμπωσω την επιστρφη των σωματων σε καποια θεση πιο ψηλα στο Δ.Α.;

Επισης μετα απο τις παρπανω σκεψεις νομιζω πως τοποθετησα και τον θερμοστατη πανω στο Δ.Α. λαναθασμενα. Ο θερμοστατης αυτος ειναι επαφης και ειναι συνδεδεμενος σε σειρα με τον θερμοστατη χωρου. Μεσω ενος ρελαι θερμοσσυσωρευτων το κυκλωμα αυτο δινει εντολη στον κυκλοφορητη του κυκλωματος των σωματων να λειτουργησει. Μηπως λοιπον επρεπε να βαλω τον θερμοστατη αυτον αμεσως κατω επο την επιστροφη των σωματων ωστε να μετραει τη θερμοκρασια του Δ.Α. σε εκεινο το σημειο και ανα αυτη πεσει κατω απο 70C να ανοιγει η επαφη με αποτελεσμα να μην επιτρεπει την κυκλοφορια στα σωματα αρα και την αποφορτιση του Δ.Α..

 

Εν ολιγης αντιλαμβανομαι (δεν ξερω αν ειναι και σωστο) οτι σε περιπτωση που τα επιστρεφομενα νερα απο τα σωματα καταληγουν στο Δ.Α. σε σημειο που για Α ή Β λογο εχει χαμηλοτερη η ιση θερμοκρασια με τα νερα της επιστροφης τοτε δεν εχουμε σωστη λειτουργια του Δ.Α.

 

Τελικα υποπτευομαι πως ολα αυτα ειναι θεμα ελλειψης σπουφων στο αντικειμενο και πλεον αντιλαμβανομαι ποσο σημαντικες ειναι θεωρητικες γνωσεις!

 

ΣΤην περιπτωση μου μετα απο πολλες κουβεντες με μηχ/μηχ, τεχνικου, προμηθευτες, θερμουδραυλικους και δε συμμαζευεται υποτιθεται πως ο τυπος Α ειναι και η σωστη συνδεσμολογια την οποια και ακολουθησα.

 

Εντοπισα το εξης κατα τη λειτουργια. το Δ.Α. ειχε περιπου 70 C και μολις επερνε μπρος ο κυκλοφορητης των σωματων εισερχοταν νερο στη θεση 5 το οποιο αναμιγνυοταν με το υποκειμενο νερο ως τη θεση 6. Κατα το διαστημα αυτο το Δ.Α. παρεμενε ικανοποιητικα ζεστο απο κορυφη ως πατο. Κατοπιν και ξαφνικα εμφανιζοταν κατι σαν εσωτερικη μεμβρανη (διαστρωματωση) στο εσωτρικο του Δ.Α. και στον πατο οπου χαμηλοτερα απο αυτην τον νερο ηταν σε πολυ χαμηλοτερη θερμοκρασια ενω απο πανω ηταν καυτο. Με το περασμα της ωρας η μεμβρανη αυτη μετατοπιζοταν προς τα πανω ψυχοντας ολο το Δ.Α. Στην ουσια αυτο που κτλβ ειναι πως τραβουσα ζεστο νερο απο την κορυφη και το γυρνουσα στον πατο χωρις να γινεται αναμιξη με το υπαρχον ζεστο νερο.

 

Σας κουρασα αλλα μακαρι να με βοηθησετε οι γνωστες και επιτελουσ να ζεσταθω λιγακι στο σπιτι! :smile:

Δημοσιεύτηκε

Τελικα ανα κουμπωσει κανεις την επιστροφη των σωματων στο δοχειο αδρανειας στη θεση 3 εχει περισσοτερη εξοικονομιση ενεργειας απο οτι αν κουμπωσει κανεις στη θεση 5?

 

Γνωριζει κανεις να απαντησει με διευκρινιση?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.