Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα συναδελφοι

Θα ήθελα καποιες γενικές πληροφορίες σχετικά με τον κρυφο φωτισμο.Ο χωρος για τον οποιο θα τον χρησιμοποιεισω ειναι το σαλονι του σπιτιου μου. Τι θα πρεπει λοιπον να προσεξω ????

Δημοσιεύτηκε

Το θέμα είναι 50% ηλεκτρολογικό, 50% αρχιτεκτονικό. Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι η αρχιτεκτονική λεπτομέρεια -(δημιουργία εσοχής για υποδοχή λαμπτήρων περιμετρικά της οροφής - αν πρόκειται για οροφή, ή, αν δεν πρόκειται, πέριξ του στοιχείου-χωορυ που θα μπει)- να είναι τέτοια που να επιτρέπει το "εύκολο δούλεμα" (τοποθέτηση, συντήρηση κοκ) των λαμπτήρων.

 

Τώρα σε ότι αφορά το ηλεκτρολογικό μέρος. Συνίσταται (άποψή μου) η χρήση λαμπτήρων φθορισμού Τ5 διότι είναι πιο λεπτοί σε σχέση με τους κλασσικούς Τ8 και Τ16. Η τροφοδοσία θα γίνει με καλώδιο 3χ1.5 mm2 και η σύνδεση των λαμπτήρων θα γίνει εν παραλλήλω από τον ένα στον άλλο μέσα στο χώρο που θα τοποθετηθούν (εσοχή).

 

Η θερμοκρασία χρώματος των λαμπτήρων από 3800 Κ ή 4000 Κ. Η θερμοκρασία χρώματος αφορά το πόσο "ζεστό" ή "ψυχρό" είναι το φως που βγάζει ο λαμπτήρας. Οσο πάμε προς το 0 είναι πιο ζεστό. Π.χ. για να καταλάβεις καλυτερα, το φως ενός λαμπτήρας πυράκτωσης θεωρείται ζεστό (κάπου στα 3000 Κ αν θυμάμαι). Εγώ εκτιμώ ότι ο κρυφός φωτισμός δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ "ζεστός" ούτε πολύ "ψυχρός".

 

Προσοχή, οι λαμπτήρες να έχουν όλοι την ίδια θερμ. χρώματος γιατί η αλλαγή θα φαίνεται έντονα. Αυτό θα το δεις στα χαρακτηριστικά του λαμπτήρα.

 

Επίσης, επειδή η λαμπτήρες Τ5 (νέα γεννιά λαμπτήρων φθορισμού) δουλεύψουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικά ballast, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι θα χρειαστεί να μπουν και αυτά κάπου.

 

Συνήθως ο κρυφός φωτισμός γίνεται με σκαφάκια (τύπος φωτιστικού σώματος) ενωμένα σε σειρά.

 

Τελευταία χρησιμοποιούνται και LED. Τα LED έχουν πολύ μεγάλο χρόνο ζωής, χαμηλή κατανάλωση και δίνουν τη δυνατότητα, άν εχεις χρήματα, να αλλαγής του χρώματος τους είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα, στοιχείο αρκετά εντυπωσιακό αλλά ΑΚΡΙΒΟ :) που απαιτεί επίσης και κάποια μικρή κονσόλα κάπου.

Δημοσιεύτηκε

George ευχαριστο φιλε μου. Υπηρξες κατατοπιστικος.Οπως ειπες και εσυ θελω εναν 'ζεστο' φωτισμο.Θα χρησιμοποιηθει ως δευτερος φωτισμος.

Δημοσιεύτηκε

Να ρωτήσω κ' εγώ κάτι.... πόσο θεωρείτε πως είναι το ελάχιστο ύψος ανάμεσα σε πλάκα και επένδυση με γυψοσανίδα για να μπορούν να τοποθετηθούν με ευκολία (και να συντηρηθούν αργότερα) οι κρυφοί φωτισμοί, ανάλογα και με τον τύπο τους? μιλάμε για κύριο φωτισμό, όχι μικρά LED κλπ.

Δημοσιεύτηκε

Περίπου 25cm το επίπεδο της ψευδοροφής από το ταβάνι, 10-13 cm το γύρισμα της γυψοσανίδας προς τα πάνω (δημιουργία εσοχής για τον κρυφό φωτισμό) και άλλα 10-13 cm ο ελεύθερος χώρος για να μπορεί ο μάστορας να τοποθετήσει τους λαμπτήρες.

 

Προσοχή. πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις μπορεί μεν να διευκολύνουν τον μάστορα στην τοποθέτηση, αλλά περιορίζουν την ανάκλαση του φωτισμού στο πάνω μέρος της οροφής ή της γυψοσανίδας καθώς αρχίζει και υπάρχει μεγάλη διάχυση της φωτεινής ροής.

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

George θα ήταν εύκολο μια σχηματική τομή με ενδεικτικες διαστασεις επάνω?

Δημοσιεύτηκε

Από αρχιτεκτονικής πλευράς καλό είναι το ραφάκι να έχει σήκωμα μικρότερο από 10 εκ. Έτσι είναι ποιο λεπτό σε εμφάνιση και κομψό. Πάνω από 10εκ. αρχίζει και φαίνεται σαν "πλάκα", δίνοντας όγκο και "βάρος" στη σύνθεση - φυσικά οι διαστάσεις και αναλογίες χώρου παίζουν ρόλο. Απ την άλλη δεν συνιστάται πολύ μικρο βάθος για να μπορούν να καλυφθούν τα καλώδια και τα σκαφάκια επαρκώς. Το ιδανικό θα έλεγα σε μία τυπική κατοικία είναι 8εκ σύνολο.

 

Το ποιο σημαντικό είναι απόσταση από την άκρη του ραφιού, (τη πρόσοψη ή σήκωμα) Ανάλογα πως και πόσο θέλουμε να διαχέεται το φως. Αν θέλουμε για παράδειγμα διακοσμητικό φωτισμό που να φωτίζει μια ζώνη της οροφής 20-40 εκ. περίπου ή να φωτισμό σε ευρύτερη ζώνη. Με καλό κρυφό φωτισμό π.χ. λάμπες φθορισμού σε σκαφάκια μπορείς να δημιουργήσεις καταπληκτικό έμμεσο φωτισμό επαρκή για ανάγκες γραφείων και άλλων χώρων εργασίας που είναι ξεκούραστο στα μάτια.

 

Προσοχή στο φωτισμό με ζεστό φωτισμό και τα χρώματα που υπάρχουν σε ένα χώρο - π.χ. με κίτρινο φως οι γαλάζιοι τοίχοι θα πρασινίζουν. Εάν θες ομοιόμορφο φωτισμό τα σκαφάκια θα πρέπει να διασταυρώνονται τουλάχιστον 10 εκ. Εκεί θα χρειαστείς και πλάτος στο ραφάκι κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον 25 εκ για να μπορεί να δουλέψει άνετα ο ηλεκτρολόγος.

 

Οι φωτοσωλήνες πολλοί εύχρηστοι για διακοσμητικό φωτισμό. Οι νέου τύπου είναι με LED άρα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ποιο οικονομικοί στη κατανάλωση. Το λευκό τους φώς έχει ένα μπλε τόνο. Οι παλιότερου τύπου με λαμπάκια πυράκτωσης βγάζουν κιτρινωπό φως. Προσοχή το κόψιμο του φωτοσωλήνα πάει ανά 2 μέτρα - οι ενδιάμεσες διαστάσεις δε θα φωτίζουν. Έτσι εάν έχεις 5μ. ραφάκι/ κρυφό θα τοποθετήσεις 6μ φωτοσωλήνα ισομοιρασμένα.

post-7409-131887211205_thumb.jpg

  • 6 months later...
Δημοσιεύτηκε

1)Υπάρχει κάποια οδηγία - Τεχνική περιγραφή για εγκατάσταση κρυφού φωτισμού σε γυψοσανίδα δίνοντας και κατασκευαστικές λεπτομέρειες ή φωτογραφίες?

2) Υπάρχει νομοθεσία ή πρότυπο για τέτοια δουλειά?

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για την υπενθύμιση ότι υπάρχει σχετική συζήτηση. Εγινε συγχώνευση των θεμάτων

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.