Μετάβαση στο περιεχόμενο

Cosφ γεννήτριας


novice

Recommended Posts

Καλησπέρα σας, δεν ξέρω αν θα έπρεπε να κάνω την ερώτησή μου εδώ πέρα ή να ανοίξω καινούριο θέμα, αλλά έχω την εξής απορία:

Με τον παραπάνω προσεγγιστικό τρόπο που περιγράφετε υπολογίζω τον συνολικό συντελεστή ισχύοσ σε μιας εγκατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι η γεννήτριά μου λειτουργεί με τον συντελεστή ισχύος που υπολόγισα (0,88 συγκεκριμένα).Ο ονομαστικός συντελεστής ισχύοε της γεννήτριας είναι 0,80. Μπορεί μια γεννήτρια να λειτουργήσει με υψηλότερο συντελεστή ισχύος από τον ονομαστικό και τι πρακτικά σημαίνει αυτό?(Ίσως είναι ανόητη ερώτηση αλλά δυστυχώς δεν το ξέρω).Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

δηλαδή εννοείς να αλλάξεις με κάποιο τρόπο τον συντελεστή ισχύος της γεννήτριας???

 

πως να δουλέψει η γεννήτριά σου με μεγαλύτερο συντελεστή απο τον ονομαστικό???

 

νομίζω ότι είναι καθαρά κατασκευαστικό το θέμα του συντελεστή (το ποσοστό δηλαδή της φαινόμενης που μετατρέπεται σε ενεργη)

 

(το λέω με επιφύλαξη, αν έχω λάθος να με διορθώσετε, να μην καταλάβει και λάθος το παιδί)

Link to comment
Share on other sites

Δεν θέλω να αλλάξω συντελεστή ισχύος.Ρωτάω αν γίνεται να υπάρξει μεγαλύτερος συντελεστής ισχύος από τον ονομαστικό και αυτό γιατί το σύστημα που τροφοδοτείται από τη γεννήτρια βρίσκω ότι έχει συνολικό cosφ=0,88. Οπότε αν το σύστημα θεωρηθεί ένας ισοδύναμος κινητήρας τότε το ρεύμα που καταναλώνει ο κινητήρας είναι αυτό που δίνει η γεννήτρια και με τάση αναφοράς την τάση του ζυγού της γεννήτριας (γωνία 0) τότε προκύπτει ότι ο συντελεστής ισχύος της γεννήτριας είναι 0,88. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη καταπόνηση της γεννήτριας?Τι ακριβώς σημαίνει πρακτικά?

Link to comment
Share on other sites

Ο ονομαστικός συντελεστής ισχύοε της γεννήτριας είναι 0,80.

 

Η γεννήτριες σου δίνουν KVA. Το PF το αποχτούν από το φορτίο που υποστηρίζουν

Εκτός κ'αν κατάλαβα κάτι λάθος

Edited by ΝΙΚΟΣΤΡΙ
Link to comment
Share on other sites

Μεγαλύτερο συνημήτονο συνεπάγεται περισσότερο φορτίο στη γεννήτρια. Για παραδειγμα δύο ίδιες γεννήτριες (ίσης ισχύος) οι οποίες λειτουργουν η μία με cosφ 0,8 και η άλλη με cosφ 1, όταν θα δεχτούν να καλύψουν φορτίο ίσης εντάσεως, αυτή με το μεγαλύτερο cosφ θα δέχεται μεγαλύτερο φορτίο απο αυτήν με το μικρότερο cosφ. Με λίγα λόγια αν έχεις μια γεννήτρια η οποία κατα τον κατασκευαστή σου μπορεί να δεχτεί 30KVA και 43Α ανα φάση με cosφ 0.8, και εσύ να δίνεις φορτίο στη γεννήτρια 43Α με το φορτίο σου να είναι cosφ 1 αλλά να μην μπορεί η γεννήτρια να το σηκώσει το φορτίο.

Link to comment
Share on other sites

όπως λέει και ο φίλος νικοστρι δεν έχω δει καμία γεννήτρια να αναγράφει στο ταμπελάκι της συνελεστή ισχύος.

 

αναγράφει την τάση εξόδου, την οναμαστική ισχύ σε KVA και το μέγιστο ρεύμα (συνήθως δίνει μόνο ένα απο τα δύο, δηλαδή ισχύ ή ρεύμα ενώ την τάση εξόδου τη δίνει πάντα)

 

απο εκεί και πέρα ανάλογα τι φορτίο συνδέεις ένα μέρος της ισχύος γίνεται ενεργό και ένα άλλο γίνεται άεργο, τιμές που τις παίρνουμε απο τον συντελεστή ισχύος του φορτίου.

Link to comment
Share on other sites

όπως λέει και ο φίλος νικοστρι δεν έχω δει καμία γεννήτρια να αναγράφει στο ταμπελάκι της συνελεστή ισχύος.

 

 

Αν είναι γεννήτρια και όχι μπουζούκι τότε σίγουρα αναγράφεται και ο συντελεστής ισχύος και η τάση εξόδου, η ένταση, το IP, το SAE, η ημερομηνία κατασκευής, ο τύπος της γεννήτριας και μάλιστα τα Ampere τα αναγράφει όχι μονο για τους 27C αλλά και για τους 40C.

 

Αλλά Ελλάδα είναι εδώ τα πάντα μπορείς να βρεις, απλά μάθε να ξεχωρίζεις και να συγκρίνεις αυτά που σου πουλάνε.

Link to comment
Share on other sites

έχεις δίκαιο αδερφε, όντως οι σωστές κατασκευάστριες ετιαρίες δίνουν και τον συντελεστή ισχύος.

Edited by miltos
Διαγραφή παράθεσης προηγούμενου μηνύματος
Link to comment
Share on other sites

Τελικά όμως δεν μου έχει λυθεί η απορία μου. Προκειμένου να καλύψω τις ανάγκες του συστήματος μου διάλεξα γεννήτιρα συγκεκριμένης ισχύος και με cosφ=0,8. Μπορεί να λειτουργήσει με cosφ=0,88?Από όσα γνωρίζω τα ονομαστικά μεγέθη δεν είναι και τα μέγιστα αλλά είναι τα βέλτιστα σημεία λειτουργίας.Επομένως για μεγαλύτερο cosφ εγώ καταλαβαίνω ότι θα έχω μεγαλύτερη καταπόνηση στη γεννήτρια και όχι ότι η γεννήτριά μου δεν θα μπορεί να σηκώσει τα φορτία,αφού για να διαλέξω γεννήτρια έλαβα υπόψη τα ΚW που καταναλώνει το σύστημά μου. Επίσης σκέφτομαι ότι από τη στιγμή που θα αυξήσω την ενεργό ισχύ πέραν της ονομαστικής, θα μειωθεί η άεργος οπότε ίσως χρειαστεί αντιστάθμιση αέργου με πυκνωτές? Σωστά τα λέω?

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά νομίζω ότι στα τεχνικά χαρακτηριστικά της γεννήτριας αναφέρεται το cosφ ως το ελάχιστο (ή μέγιστο αν θέλετε) που μπορεί να "αντέξει" η γεννήτρια υπό πλήρες φορτίο.

Με δεδομένο ότι σε απολύτως ωμικά φορτία το cosφ είναι 1, στην προκειμένη περίπτωση η γεννήτρια μπορεί να "ανεχτεί" cosφ μέχρι το πολύ 0,80.

Άρα, αν στην εγκατάστασή που πρόκειται να τροφοδοτήσεις το cosφ είναι 0,88, λογικά δεν υπάρχει πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.