Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πτώση πίεσης μετρητών ΕΠΑ


miltos

Recommended Posts

Καλησπέρα.

 

Μήπως γνωρίζει κανείς στοιχεία για το μέγεθος της πτώσης πίεσης στους μετρητές της ΕΠΑ?

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Η πραγματική πτώση πίεσης εξαρτάται από το μοντέλο μετρητή και την παροχή & την πίεση εισόδου.

Για να την υπολογίσεις, χρειάζεσαι κάποιο διάγραμμα κατασκευαστή ή κάποιο συντελεστή k (κανονικά

δεν μετράμε το ισοδύναμο μήκος, καθώς αυτό δίνει μεγάλες αποκλίσεις παρά τις υποδείξεις του παλιού κανονισμού για ζ=2 και ζ=5)...

Πρακτικά έχω δει από 2 mbar ως και 8-9mbar...

Υπόψην ότι δεν λαμβάνεται υπόψη αυτή η πτώση στους υπολογισμούς καθώς η εσωτερική εγκατ. ξεκινά μετά την έξοδο του μετρητή....

Edited by abouts
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

abatous.

Ο μειωτής πίεσης δεν είναι όμως πίσω απο τον μετρητή;

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

abouts, αυτό ακριβώς ψάχνω, δηλαδή κάποιο διάγραμμα ή έναν συντελεστή.

 

Σε ποιο ποσοστό της μέγιστης παροχής του μετρητή έχεις δει τα 8-9mbar? Σε ποιον τύπο μετρητή?

Link to comment
Share on other sites

Σε μετρητή G4 (δυναμικότητας ως 6 κυβ/μέτρα-δηλ. 60KW) παρατηρώ όταν είναι κλειστός ο επίτοιχος η πίεση εξόδου είναι 26mbar ενώ όταν λειτουργεί πέφτει γύρω στα 24mbar. Αν το δίκτυο είναι μεγάλο έχω δει να πέφτει και 2,5 mbar πιο κάτω.

 

Χτες σε μετρητή G16 (δυναμικότητας ως 25 κυβ/μέτρα-δηλ. 250ΚW) η πτώση πίεσης με ωριαία παροχή τα 12 κυβικά ήταν από 29mbar στα 22mbar. Βέβαια, οι μετρήσεις έγιναν πάνω στις βαλβίδες των καυστήρων, οπότε συμπεριλαμβάνονταν η πτώση πίεσης των σωληνώσεων..οπότε η διαφορά 26-24=2mbar στην πραγματικότητα oφείλεται κατά 0,5-1mbar στο μετρητή και το λοιπό από το δίκτυο (άνωση κτλ).

Να σημειωθεί ότι στα συμβόλαια, η προδιαγραφή είναι 21,3mbar. Ήδη στα 26 και 29mbar έχουν υπερβεί τη μέγιστη προβλεπόμενη (25mbar) για οικιακές εγκαταστάσεις (ατομικοί λέβητες, όχι λεβητοστάσια).

 

Παρόλο που ο μετρητής είναι μετά τον μειωτή, εμάς δεν μας ενδιαφέρει τι κάνει ο μετρητής καθώς δεν ανήκει στην εσωτερική εγκατάσταση. Άλλωστε πάντα η πίεση εξόδου του μειωτή ρυθμίζεται πάντα υψηλότερα (από ότι θυμάμαι η μέγιστη επιτρεπτή πίεση από τον κανονισμό παροχετευτικών Υ.Α. Δ3/Α/22925/2006 παρ. 5.7 είναι 10% της πίεσης λειτουργίας) ενώ η ταχύτητα στα υπόγεια και υπέργεια δίκτυα 25m/s με εξαίρεση τυχόν εσωτερικά που είναι 15m/s (πάντα για παροχετευτικό δίκτυο μιλάμε). Ο λογος που ρυθμίζονται υψηλότερα οι μειωτές οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί στην πορεία να προστεθούν και άλλοι μετρητές, ενώ παλιά τοποθετούσαν στον ίδιο μειωτή τόσο έναν μεγάλο όσο και ένα μικρό μετρητή, με αποτέλεσμα να δημιουργούνταν προβλήματα στην λειτουργία του μικρού μετρητή (όταν τραβούσε ο μεγάλος, η διαθέσιμη πίεση ήταν ήδη μικρή)..

 

Παραθέτω ενδεικτικά μια σελίδα με παροχή διάφορων μετρητών όταν η πτώση πίεσης είναι 0,5mbar

http://www.bes.co.uk/products/031.asp

 

Ακόμα καλύτερα δες εδώ, το τελευταίο διάγραμμα στην τελευταία σελίδα, για το φυσικό αέριο μια παροχή 2,5κυβικά ανά ώρα προκαλεί 0,5mbar πτώση πίεσης (αναφέρεται σε σειρά μετρητών ως τον G4)

http://www.wms.nl/Do...lgengasmeter (E).pdf

Φυσικά στην πράξη τα νούμερα αυτά χειροτετεύουν γιατί με τον καιρό τα διάφορα κινούμερα μέρη του μετρητή μπορεί να επηρεάσουν τη ροή (ανάλογως πάντα αν είναι μετρητής διαφράγματος ή τουρμπίνας)

Πραγματικά ελπίζω να βοήθησα κάπως.

Edited by abouts
Link to comment
Share on other sites

To πρώτο link έχει ενδιαφέρον. Οι μετρητές όμως είναι ίδιοι με τους δικούς μας? Από ότι βλέπω από τα σπειρώματα έχουν διαφορές.

 

Το δεύτερο link δεν μπορώ να το ανοίξω.

 

Σε επίτοιχο δε θυμάμαι να έχω δει τόσο χαμηλές τιμές για τη συνολική πτώση πίεσης. Αν δεν κάνω λάθος, συνήθως είναι γύρω στα 3-4mbar (περιλαμβάνεται και φίλτρο πριν τον επίτοιχο) όταν για την εσωτερική εγκατάσταση έχει υπολογιστεί ~1mbar.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

δοκίμασε http://www.wms.nl/Do...asmeter (E).pdf\

 

αυτή η μάρκα και αυτό το μοντέλο G4 έχει τοποθετηθεί στη θεσ/νίκη παλιότερα

Edited by abouts
Link to comment
Share on other sites

Ωραίος. Κοίταξα και άλλα μοντέλα όπως ο G10 και είδα ότι στη μέγιστη παροχή η πτώση πίεσης δεν ξεφεύγει. Αυτό ήταν που με ενδιέφερε.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.