nik Δημοσιεύτηκε January 9, 2013 at 06:20 μμ Δημοσιεύτηκε January 9, 2013 at 06:20 μμ (edited) Φτιάχνω νέο θέμα γιατί δεν βρίσκω κάποιο παρόμοιο. Τερματικές μονάδες θέρμανσης πίνακας 4.12 ΤΟΤΕΕ 1. Uploaded with ImageShack.us Ποια θερμοκρασία νερού επιλέγετε συνήθως για να πάρετε τον αντίστοιχο nem για καλοριφέρ ? 90-70 ή 70-50 ? Εγώ έχω νέα πολυκατοικία του 2006 με μονοσωλήνιο, με μονωμένους σωλήνες και 7 ορόφους. Το διαμέρισμα είναι στον 6ο όροφο Στον πίνακα του λέβητα στον διακόπτη της θερμοκρασίας του καυστήρα έχει τους 70C και στου κυκλοφορητή του 40C. Ο λέβητας δεν λειτουργούσε όταν πήγα. ....Επίσης κάτι άλλο. Στην ίδια πολυκατοικία που είναι καινούρια και με καλή κατασκευή είναι σωστό να θεωρήσω ότι το δίκτυο των τερματικών μονάδων είναι υδραυλικά ισορροπημένο ? Για να ισχύει αυτό θα πρέπει να υπάρχει κάποια ρύθμιση έτσι ώστε οι κάτω όροφοι να παίρνουν λιγότερο νερό για να παίρνουν οι πάνω όροφοι το ίδιο νερό ? Αυτό γίνεται με ειδικό κυκλοφορητή ? Edited January 9, 2013 at 06:26 μμ by nik
hkamp Δημοσιεύτηκε January 9, 2013 at 06:55 μμ Δημοσιεύτηκε January 9, 2013 at 06:55 μμ (edited) Το 70 θερμοκρασίας προσαγωγής σε ενδιαφέρει. Το 40 του κυκλοφορητή είναι άσχετο γιατί αφορά τη θερμοκρασία που θα τεθεί σε λειτουργία ο κυκλοφορητής (να μη κυκλοφορεί <<κρύο>> νερό στο δίκτυο). Οπότε το 70-50 είναι η στήλη που θα επιλέξεις. Αν και πιστεύω ότι η υδραυλική ισορροπία είναι ένα θέμα που πρέπει να διευκρινιστεί περισσότερο, εγώ σε τέτοιες περιπτώσεις το θεωρώ ισορροπημένο. Υποτίθεται ότι έγινε προσεκτική μελέτη και είναι εξισορροπημένο από τον σχεδιασμό του. Αν τώρα θεωρήσει κανένας ότι για να είναι σε ισορροπία πρέπει να υπάρχουν βάνες ρύθμισης κλπ τότε σχεδόν όλα τα κτίρια στην Ελλάδα θα είναι εκτός υδ. ισορ. Edited January 11, 2013 at 09:16 μμ by hkamp
Demoiselle Δημοσιεύτηκε January 10, 2013 at 12:13 μμ Δημοσιεύτηκε January 10, 2013 at 12:13 μμ Αν τώρα θεωρήσει κανένας ότι για να είναι σε ισορροπία πρέπει να υπάρχουν βάνες ρύθμισης κλπ τότε σχεδόν όλα τα κτίρια στην Ελλάδα θα είναι εκτός υδ. ισορ. Αυτό θεωρώ εγώ. Πιστεύω, (έχοντας μιλήσει με μηχανολόγους και υδραυλικούς) πως η εξισορρόπηση δικτύου είναι σοβαρή υπόθεση, και πρακτικά επίπονη διαδικασία. Αν δεν έχεις βαλβίδες εξισορρόπησης στα σώματα ή στον πίνακα διανομής, θα πρέπει να έχεις ή διαφορετικές διατομές σωληνώσεων (πρακτικά αδύνατο τόσο υπολογιστικά όσο και κατασκευαστικά), ή ο πίνακας διανομής θα πρέπει να ισαπέχει από κάθε σώμα, για να ισομοιράζεται η ροή. Πώς αλλιώς θα έχεις εξισορροπημένο δίκτυο χωρίς ρυθμιστικά?
panos-vicious Δημοσιεύτηκε January 10, 2013 at 12:29 μμ Δημοσιεύτηκε January 10, 2013 at 12:29 μμ Ρυθμίζοντας από τα βανάκια των συλλεκτών της κάθε ιδιοκτησίας.
Demoiselle Δημοσιεύτηκε January 10, 2013 at 01:19 μμ Δημοσιεύτηκε January 10, 2013 at 01:19 μμ Ρυθμίζοντας από τα βανάκια των συλλεκτών της κάθε ιδιοκτησίας. Ναι, εντάξει. Αλλά τότε δεν θα πρέπει να τα δούμε να είναι τέρμα ανοικτά. Κάποιο τουλάχιστον απ' όλα θα είναι γυρισμένο. Με τέτοιο τρόπο και τους διακόπτες των σωμάτων μπορείς να ρυθμίσεις. Όμως τα βανάκια και οι συνήθεις διακόπτες δεν έχουν στοιχεία για τη ρύθμιση τους, και για να έχει γίνει το παραπάνω θα πρέπει να έχουν μετρηθεί θερμοκρασίες προσαγωγής/επιστροφής όλων των σωμάτων για να εξισορροπήσεις το δίκτυο. Μια διαδικασία που αν είχε γίνει, θα το γνώριζε και ο ιδιοκτήτης. Κάνω λάθος? Πόσοι/ποιοί προσφέρουν τέτοια υπηρεσία εν αγνοία του ιδιοκτήτη?
panos-vicious Δημοσιεύτηκε January 10, 2013 at 02:21 μμ Δημοσιεύτηκε January 10, 2013 at 02:21 μμ Αν πρόκειται για εργολαβική κατασκευή, σιγά μην το γνωρίζει ο ιδιοκτήτης.
Demoiselle Δημοσιεύτηκε January 10, 2013 at 02:57 μμ Δημοσιεύτηκε January 10, 2013 at 02:57 μμ Αν πρόκειται για εργολαβική κατασκευή, σιγά μην έχει γίνει εξισορρόπηση
panos-vicious Δημοσιεύτηκε January 10, 2013 at 07:27 μμ Δημοσιεύτηκε January 10, 2013 at 07:27 μμ Από εργολαβική κατασκευή είναι, αλλά ρύθμιση με ....το αυτί . Τέλος πάντων, επειδή δεν μπορώ να ξέρω με μια απλή επιθεώρηση αν είναι ή όχι εξισορροπημένο ένα δίκτυο θέρμανσης, δέχομαι πως έχει γίνει υδραυλική εξισορρόπηση. Και γνωρίζω τεχνίτες που κάνουν σωστά τη δουλειά τους, είτε πρόκειται για εργολαβίες είτε όχι, καθώς και κατασκευαστές που θέλουν να έχουν ένα καλό όνομα στην αγορά και να μην τους βρίζουν αφού αγοράσουν ένα σπίτι.
aithilenio Δημοσιεύτηκε January 10, 2013 at 09:45 μμ Δημοσιεύτηκε January 10, 2013 at 09:45 μμ (edited) Παιδιά εξισορρόπηση δικτύων απλά δεν υπάρχει εκει έξω... Πέρασα τα 20 χρόνια υδραυλικός και εξισορροπημένα δίκτυα έχω δεν εχω δει 5-6. Δυστυχώς αντί για εξισορρόπηση επικράτησαν οι υπερδιαστασιολογημένοι κυκλοφορητες. Αυτό όμως δεν οφείλετε μόνο στους μαστόρους αλλά και στους μηχανολόγους ακόμα και στα μηχανολογικά προγράμματα.(βλ αυτοεξισσορόπηση) Edited January 10, 2013 at 09:46 μμ by aithilenio 2
nik Δημοσιεύτηκε January 11, 2013 at 12:26 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε January 11, 2013 at 12:26 μμ Το θέμα είναι εμείς οι ενεργειακοί επιθεωρητές τι κάνουμε. 1) Συμφωνούμε ότι όλα τα δισωλήνια είναι εκτός ισορροπίας ? 2) Για τα μονοσωλήνια κάνουμε "στα τυφλά" την παραδοχή ότι το σύστημα είναι ισορροπημένο ? 3) Σε παλιούς λέβητες χωρίς πίνακα ελέγχου πως ξέρουμε την θερμοκρασία νερού ?
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα