Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδελφοι .

 

Κάποιες φορές έχει τύχει να χρειάζεται να γίνει προμέτρηση όγκου σκυροδέματος , έστω χονδρικά από ξυλότυπο . Για διάφορους λόγους δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στα τεύχη υπολογισμού (π.χ. μελέτη συναδέλφου) .

 

Το αρχικό σκεπτικό είναι να έχουμε οργανωμένα τα δεδομένα μας σε layers και μάλιστα όσον αφορά τα υποστυλώματα , να είναι κλειστές polylines ώστε να γίνει εμβαδομέτρηση και μετά , να υπολογιστεί το γινόμενο με ένα ενδεικτικό ύψος ορόφου . Άρα με απλή σκέψη έχουμε τον όγκο του σκυροδέματος για τα υποστυλώματα . Για τις δοκούς , αντίστοιχη είναι η θεώρηση λαμβάνοντας υπόψη και κάποιες ενδεικτικές (τυπικές) διαστάσεις δοκών.

 

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρχει και βελτίωση για απλή προμέτρηση οπλισμού σε επίπεδο συνολικού βάρους ράβδων σε συγκεκριμένα δομικά στοιχεία .

 

Υπάρχει εδώ σχετικό πρόγραμμα βασισμένο στην VBA του Autocad , ανοικτό σε πρόσβαση για προσθήκες / τροποποιήσεις από τους συναδέλφους που κατέχουν το ... άθλημα.

 

Εννοείται ότι οι παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας θα βοηθήσουν στο να ενσωματωθούν νέες δυνατότητες στο απλό αυτό πρόγραμμα προμετρήσεων .

post-341-0-04734200-1358515317_thumb.jpg

  • Upvote 4
Δημοσιεύτηκε (edited)

Η βασική ιδέα που "κρύβεται" πίσω από προμετρήσεις που βασίζονται σε σχέδια που έχουμε σε μορφή dwg είναι να υπάρχει κάποια οργάνωση ώστε το πρόγραμμα να βρίσκει και να "μετρά" όμοιες και συγκρίσιμες ποσότητες .

 

Τοποθετούμε λοιπόν όλα τα δοκάρια στο layer DOKOI ώστε το πρόγραμμα να γνωρίζει σε ποιό layer θα βρεί αντικείμενα τύπου line και θα κρατήσει το μήκος τους ώστε να το αθροίσει . Βέβαια , επειδή η κάθε δοκός αποτελείται από δύο ευθύγραμμα τμήματα ίδιου μήκους , αυτό που θα βρεί το πρόγραμμα σαν σύνολο του μήκους , το διαιρεί δια 2 ώστε να έχουμε το σύνολο του μήκους των δοκών στο σχέδιο . Γι' αυτό είναι σημαντικό , όλα τα δοκάρια να είναι σχεδιασμένα στο ίδιο layer , με αδιάφορο το χρώμα , το πάχος γραμμής κ.λ.π.

 

Για τα υποστυλώματα υπάρχει το ίδιο σκεπτικό , με μια μικρή όμως διαφοροποίηση : Το πρόγραμμα μετρά polylines που βρίσκονται σε συγκεκριμένο επίπεδο (STYLOI) και φυσικά αθροίζει το εμβαδό αυτών των polylines . Οι polylines πρέπει να είναι κλειστές (closed polylines) . Το σύνολο αυτό , πολλαπλασιασμένο με το μέσο ύψος ορόφου , μας δίνει σαν αποτέλεσμα έναν όγκο σκυροδέματος που ελάχιστα ποσοστιαία υπολείπεται από το ακριβές εμβαδό .

 

Αντίστοιχη μεθοδολογία μπορεί να ακολουθηθεί και για τις πεδιλοδοκούς αρκεί να είναι σχεδιασμένες στο ίδιο layer . Σε επόμενη έκδοση του προγράμματος θα ενσωματωθεί και γι' αυτές η προεκτίμηση όγκου σκυροδέματος . Βέβαια , η διατομή ή θα πρέπει να είναι κοινή ή διατομή ή να γίνεται προεκτίμηση με βάσει κάποιες αντιπροσωπευτικές διαστάσεις (π.χ. 30/80 ή 30/120/80 ) που παραμετρικά θα ορίζονται .

 

Παρόμοια ισχύουν και για τα γνωστά πέδιλα αλλά εκεί υπάρχει μια μικρή δυσκολία : Το να υπάρχει ενιαίος τρόπος με τον οποίο θα καταγράφονται/διαβάζονται οι διαστάσεις . Τα στατικά προγράμματα γενικά παράγουν αρχεία όπου δεν υπάρχει κοινός τρόπος απεικόνισης/ εμφάνισης αυτών των γεωμετρικών παραμέτρων. Αν υπήρχε ενιαίος τρόπος εμφάνισης , μετά ο όγκος σκυροδέματος υπολογίζεται σχετικά εύκολα .

 

Προς το παρόν , από pm που έχω λάβει , ζητήθηκε μια εκτίμηση βάρους /μήκους οπλισμών σε συγκεκριμένο δομικό στοιχείο . Η επόμενη έκδοση λοιπόν θα περιλαμβάνει τέτοιες βελτιώσεις ώστε με κάποιο κλίκ σε δοκό να παίρνουμε και ενδεικτική προμέτρηση βάρους /μήκους οπλισμού . Παρόμοια αντιμετώπιση μπορεί να υλοποιηθεί και στους στύλους . Αρκεί το κείμενο με τις βοηθητικές πληροφορίες για δοκούς / στύλους , να είναι τοποθετημένο με συγκεκριμένη μορφή (format) αλλά να βρίσκεται σε συγκεκριμένα layers και μόνο .

 

 

 

Edit : ( 21 / 1 / 2013 )

Προστέθηκε εκτίμηση όγκου πλακών με βάση μέσο πάχος πλάκας. Νέα έκδοση προγράμματος (1.1)

Ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει και βέβαια του διαθέσιμου χρόνου μου , θα ενσωματωθούν κι' άλλες δυνατότητες προεκτίμησης .

Edited by gvarth
Διευκρινήσεις πάνω στην κεντρική ιδέα.
Δημοσιεύτηκε

gvarth, συγχαρητηρια για το προγραμμα σου. Ειναι εξαιρετικό, ιδιαίτερα στον υπολογισμό των υποστυλωμάτων.Γιά τις πλάκες έχω να πω το εξής: Επειδή είναι πιθανό στον ίδιο ξυλοτυπο να εχουμε διαφορετικά πάχη πλακών, μεταφέρω στο layer plakes όσες έχουν το ίδιο πάχος (π.χ. 15 εκ.), τρεχω το προγραμμα σου, σημειώνω το αποτελεσμα μετα σβήνω τις πλακες αυτές, μεταφερω τις υπολοιπες με το ιδιο παχος(π.χ. 12 εκ.) κλπ, κλπ. Ιδια διαδικασία κάνω για τις δοκούς, δηλαδή πρώτα 25Χ60, μετα 30Χ60 κλπ. Εκτος και αν υπάρχει αλλος ευκολοτερος τρόπος, νομιζω ότι θα βοηθουσαν πολυ 2 buttons (ενα για πλακες κ ένα για δοκούς) τα οποία να σβήνουν αυτοματα τα layers dokoi και plakes.

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδελφε και καλώς μας ήρθες.

 

Σ' ευχαριστώ για το χρόνο που διέθεσες και για τις παρατηρήσεις σου .

 

Έκατσα και έφτιαξα κάτι και το δοκιμάζω με βάση αυτά που προτείνεις . Δεν σβήνω layers αλλά ομαδοποιώ με βάση επιλογή . Ουσιαστικά , βγαίνει ένα παράθυρο , ορίζουμε τα b και h για τη δοκό και μετά επιλέγουμε τις δοκούς , συνεχίζουμε όμοια με δεύτερη επιλογή κ.λ.π. Είναι όμως κάπως χρονοβόρο .

 

Στις πλάκες , είναι λίγο απλούστερη η διαδικασία , επιλέγουμε polylines και πληκτρολογούμε πάχος . Στο τέλος της διαδικασίας αυτόματα υπολογίζεται ο όγκος του σκυροδέματος για όλες τις πλάκες .

 

Η απλοποιημένη έκδοση του προγράμματος (δηλαδή αυτή που υπάρχει ως τώρα στα downloads) , δουλεύει - για ευκολία - με εκτιμώμενο μέσο πάχος πλάκας και με μέσο πλάτος και ύψος δοκού , άρα δίνει ενδεικτικό αποτέλεσμα . Απλά το δίνει τελείως αυτόματα .

 

Σκέφτομαι επίσης να δημιουργούνται εικονικά layer όπου με κάποιο συγκεκριμένο χρώμα ή πάχος polyline θα "βάφονται" όσα δομικά στοιχεία έχουν επιλεγεί ήδη .

 

Μόλις ολοκληρωθεί η προσπάθεια και κάνω τις δοκιμές μου , θα ανεβάσω τη νέα έκδοση στα downloads και θα ενημερώσω και εδώ σχετικά.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Gvarth πολύ καλή δουλειά, δέν γράφω κάτι ακόμα γιατι δουλεύω και εγώ το project σου :smile: , ελπίζω να σε ικανοποιήσω....

 

Απλά για να βοηθήσω λίγο, μπορεί να συνεργαστεί με όλα τα προγράμματα αν δώσουνε όλοι απο την εξαγωγή ξυλοτύπων τα αντιστοιχα layers.Το δοκιμάζω σε stereostatika,scada και FESPA ελπίζω να λειτουργήσει!!!

Edited by McRaster
Δημοσιεύτηκε

Σ' ευχαριστώ συνάδελφε και εκτιμώ την προσπάθειά σου ή οποία με τιμά ιδιαίτερα .

 

Θα χαρώ να δω την όποια εξέλιξη αυτού που δοκιμαστικά ξεκίνησα .

 

Ταυτόχρονα δοκιμάζω κάποια παραλλαγή που ο χρήστης του προγράμματος θα κάνει κλίκ σε συγκεκριμένη κολώνα και με βάση τα σίδερα που θα "διαβάσει" και την πληροφόρηση του αν πρόκειται για ενδιάμεσο ή τελευταίο όροφο , θα εμφανίζει μήκη και βάρη σιδηρού οπλισμού σύμφωνα με τον κανονισμό και τις ποιότητες σκυροδέματος και χάλυβα που θα έχουν ήδη καθοριστεί .

Δημοσιεύτηκε (edited)

Οκ κατάλαβα, λοιπόν νομίζω οτι θα γίνει πολύ καλό στο τέλος.Εγώ δοκιμάζω αναγνώριση σχεδίων βάσει τών layers που έχει η κάθε εταιρία.Προς το παρόν είμαι στο stereostatika, απλά για να γλιτώσω την εισαγωγή δεδομένων θέλω να δώ πώς μπορεί να διαβάσει απευθείας απο τίς εκτυπωμένες διαστάσεις στο ξυλότυπο,αν δέν τα καταφέρω θα χρησιμοποιήσω τη δική σου εισαγωγή διαστάσεων.Οι οπλισμοί όμως είναι ένα θέμα να τους υπολογίσει γραφικά γιατι διαβάζει το σπαστο με τον ευθύγραμμο σαν ένα.

 

χαρά μου να δουλέψω μαζί σου

Edited by McRaster
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Εντάξει . Προχωράμε λοιπόν και αν χρειαστείς κάτι συγκεκριμένο ή κάποια βοήθεια στον κώδικα , συντονιζόμαστε και το συζητάμε .

 

Για την αναγνώριση του οπλισμού των στύλων , η ιδέα έχει ως εξής .

 

Εισάγεται σε Input Box ο αριθμός στύλου ή διαβάζεται από το σχέδιο κάνοντας κλίκ πάνω του . Στη συνέχεια κάνουμε κλίκ πάνω στο λεκτικό του οπλισμού (π.χ. 4Φ20 + 4Φ18) και με βάση τα μήκη των αναμονών υπολογίζονται εύκολα μήκη και βάρη . Με τους συνδετήρες τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά , θέλει μελέτη το πράγμα.

 

Για τις πλάκες , σκέφτομαι το εξής :

Κλίκ στην polyline που απεικονίζει τον οπλισμό -> βρίσκει το μήκος

Κλίκ στο λεκτικό του οπλισμού -> διαβάζει την διάμετρο και την απόσταση μεταξύ . Δίνουμε μετά σε input box την διάσταση της πλάκας στην κάθετη προς τη συγκεκριμένη διεύθυνση και από αυτά που έχουν υπολογιστεί μας δίνει μήκος και βάρος όσων επιλέχτηκαν .

Edited by gvarth
Δημοσιεύτηκε

Θα κάνω ένα διάγραμμα πρίν ξεκινήσω ,θα σου το στείλω να το δείς μη κανω κανένα λάθος που δέν θα δώ.Έχω το βιβλίο δίπλα για οδηγό !!!!!! χαχαχαχαχα

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.