Faethon11 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 , 2013 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 , 2013 (edited) Πιτόγυρο καλύτερα είναι....Χωρίς περιττή ποσότητα κρέατος, ώστε να μπορείς να το δαγκώνεις ολόκληρο (πίτα και γύρο) υ.γ. Περί μπουγάτσας http://www.mpougatsaserron.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=399&Itemid=559 Προέλευση Η αρχική προέλευση της ιδέας της παρασκευής μπουγάτσας, σύμφωνα με αναφορές παλαιότερων προέρχεται από την γεωγραφική περιοχή του Βυζαντίου. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται να προέρχεται από την Κωνσταντινούπολη, όταν ήταν ακόμα Ελληνική, δηλαδή πριν το 1453μ.χ. ,και την άλωση της «Πόλης» από τους Τούρκους. Είναι γνωστό ότι στο Βυζάντιο υπήρχε μεγάλη παράδοση στα γλυκά ταψιού αλλά και στις πίτες. Μία μορφή από αυτές τις περίφημες παραδοσιακές πίτες του Βυζαντίου λοιπόν είναι και η μπουγάτσα. Ακόμα και μετά την άλωση η μπουγάτσα εξακολουθεί να διαπρέπει, σύμφωνα με ταξιδιωτική μαρτυρία του 16ου και του 17ου αιώνα. Ο ταξιδευτής Εβλιά Τσελεμπή αναφέρει ότι στην Κωνσταντινούπολη δύο φούρνοι παρασκεύαζαν "μπουγάτσα κουρού", κιγμαλί (με κιμά), πεϊνιρλί (με τυρί) και "σαντέ μπουγάτσα" (πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη). Οι κάτοικοι της Πόλης δώσανε το όνομα «μπουγάτσα» ή «μπουγκάτσα», θέλοντας να εννοήσουνε πιθανώς «αλμυρή ή γλυκιά γέμιση πίτας, τυλιγμένη πολύ καλά και στεγανά μέσα στην ζύμη.». Αυτή είναι και η μία από τις πολλές βασικές διαφορές που έχει η μπουγάτσα σε σχέση με τις άλλες πίτες. Άλλη βασική διαφορά είναι ότι το φύλλο δεν ανοίγεται με την βοήθεια του αλευριού όπως οι κλασικές πίτες με το πλαστήρι, αλλά μόνο με την βοήθεια λαδιού και μαλακού φυτικού βουτύρου. υ.γ. Για ποιον υπουργό μιλάτε; Edited Απρίλιος 16 , 2013 by Faethon11
ΙΑΣΟΝΑΣ Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 , 2013 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 , 2013 Βρε μανία να δημιουργούν λέξεις..... Πίτα με γύρο είναι. Δύο λέξεις!
xaniared Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 , 2013 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 , 2013 Βρε μανία να δημιουργούν λέξεις..... Πίτα με γύρο είναι. Δύο λέξεις! Tυλιχτό μια λέξη
ssouanis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 , 2013 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 , 2013 http://www.skai.gr/news/environment/article/229485/se-diavouleusi-to-shedio-nomou-gia-ta-authaireta/ Όταν βγει θα βγει εδώ. 4
Didonis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 , 2013 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 , 2013 το ομολογώ... αμάρτησα... την έφαγα την μπουγάτσα, δεν άντεξα να περιμένω..... βρε σεις.... μη τα λέτε έτσι απότομα...
tetris Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 , 2013 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 , 2013 υ.γ. Για ποιον υπουργό μιλάτε; Το αποκάλυψε (#254) o Didonis. Το έψαξα κι εγώ, και διαπίστωσα περι ποίου "φρούτου" (για ν' αλλάξουμε τη γεύση της μπουγάτσας) ομιλούμε....
stavrosa Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 , 2013 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 , 2013 (edited) στο θέμα μας λοιπόν...την μπουγάτσα ντε...έχει περισσότερο ενδιαφέρον απο οτι ενας ακόμα νόμος σκούπα, σας ενημερώνω οτι άλλο μπουγάτσα με τυρί/κρέμα/κλπ και άλλο πίτα με τυρί (τυρόπιτα), πιτα με σπανάκι κλπ... και ο λόγος, πέραν της προέλευσης και το πως τελικά ήρθε στην Ελλάδα, είναι η ζύμη.... πρόκειται για διαφορετικού είδους/τύπου ζύμης! και για την ιστορία, το καλαμάκι είναι αυτό που βάζουμε στο μπουκάλι ή κουτάκι για να πιούμε το ρόφημα και η αντιγραφή (στο τζάμι ή στο "τσιγαρόχαρτο") δεν είναι ξαπτικωτουρα... Edited Απρίλιος 16 , 2013 by stavrosa
ssouanis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 , 2013 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 16 , 2013 ε ναι ρε φίλε. Μάλωνα χθες με την γυναίκα μου (πειραιάς...) για το καλαμάκι και το σάντουιτς. Καλά για το καλαμάκι δεν μπήκα καν στον κόπο να μιλήσω. Για το σάντουιτς μου άρχισε τα ξενέρωτα ότι είναι το σκεύασμα με το τετράγωνο ψωμί κτλ. Ρε της λέω, αυτή την χαζομάρα με το τετράγωνο ψωμί, απλά δεν την αγοράζουμε. Τέτοιο φτιάχνουμε στο σπίτι μας μόνο. Σάντουιτς λέμε ότι θα πάρουμε από την γυροπιτερί. Τόστ είναι ότι πατάμε και θα το πάρουμε από το everest. Κρύο σάντουιτς είναι αυτά τα έτοιμα που πουλάει πάλι το everest τυλιγμένα σε διαφάνεια. Με το καλαμάκι ρουφάμε, σουβλάκι στο χέρι με μία φέτα ψωμί, κρατάμε σε μπάρμπεκιού με φίλους. Δεν το αγοράζουμε.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα