Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξενοδοχείο και ορισμός ζωνών


JOHNYMAL

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα, καλούμε να κάνω π.ε.α σε διόροφο ξενοδοχείο ετήσιας λειτουργίας και έχω καποιες απορίες.

 

1) Στο ισόγειο υπάρχουν αποθήκες και wc που δεν θερμαίνονται, τους χώρους αυτούς θα τους ορίσω σαν Μη Θερμαινόμενους Χώρους?

2) Στο εξωφυλλο του Πεα θα φαινεται το εμβαδον τον θερμαινομενων χωρων και αλλο των μθχ, θα συναντησω προβλημα καπου?

Link to comment
Share on other sites

Για τις αποθήκες δεν ξέρω, αλλά τα W.C. θεωρώ πως δεν μπορείς να τα ορίσεις σαν Μ.Θ.Χ. και θα πρέπει να τα συμπεριλάβεις στην/στις θερμική/ες ζώνη/ες, άσχετα αν στην πραγματικότητα δεν θερμαίνονται. Τώρα βέβαια η ΤΟΤΕΕ μιλά για "κοινόχρηστα" λουτρά και γενικά για κοινόχρηστους διαδρόμους και άλλους βοηθητικούς χώρους. Αν δηλαδή αυτοί οι χώροι χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από το προσωπικό του ξενοδοχείου, ίσως να μπορούν να θεωρηθούν σαν μ.θ.χ. Αν και δεν θα το έκανα. Θα τα λογάριαζα εντός της θερμικής ζώνης.

Link to comment
Share on other sites

TOTEE-20701-1:

σελ 18:

Ο καθορισμός ανεξάρτητων διαφορετικών θερμικών ζωνών σύμφωνα με τον Κ.Εν.Α.Κ. (Φ.Ε.Κ. 407/9.4.2010) και το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 13790:2009 επιβάλλεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες... (και μετά αναφέρονται οι περιπτώσεις)

σελ 31:

Η επιφάνεια των κοινόχρηστων βοηθητικών χώρων των κτηρίων, π.χ. διάδρομοι, κλιμακοστάσια, λουτρά (WC), δεν συνυπολογίζεται για τον καθορισμό των απαιτήσεων Ζ.Ν.Χ. Έτσι, στην περίπτωση που οι κοινόχρηστοι βοηθητικοί χώροι ενσωματώνονται σε μια μεγαλύτερη θερμική ζώνη, το εμβαδό τους δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της κατανάλωσης Ζ.Ν.Χ., ενώ στην περίπτωση όπου οι χώροι αυτοί οριστούν ως ξεχωριστές θερμικές ζώνες, η κατανάλωση Ζ.Ν.Χ. λαμβάνεται μηδενική.

σελ 41:

Για τα κατακόρυφα δομικά στοιχεία μιας θερμικής ζώνης που είναι σε επαφή με άλλη θερμική ζώνη, η οποία είναι θερμαινόμενη, λαμβάνεται υπόψη η αξονική διάσταση του δομικού στοιχείου, ανεξάρτητα από την ύπαρξη θερμομόνωσης.

 

Χωρίζεις επί πραγματικού σε ζώνες ανάλογα με τη σελίδα 18 εκτός και αν κάποιος χώρος είναι σε όγκο μικρότερος από το 10% του συνολικού οπότε "ενδείκνυται" να μην έχεις 10 ζώνες αλλά 2,3.

Μία ζώνη έχεις σίγουρα και αυτή έχει χρήση "Συνάθροισης κοινού-Ετήσιας λειτουργίας-Ετήσιας λείτουργίας". Άλλη μία είναι αυτή των υπνοδωματίων: "Συνάθροισης κοινού-Ετήσιας λειτουργίας-Υπνοδωμάτια".

Για τους χώρους που αναφέρεις (βοηθητικούς) είτε τους εντάσεις στη ζώνη (<10% του συνολικού όγκου) είτε τους προσθέτεις σαν ξεχωριστή ζώνη "Συνάθροισης κοινού-Ετήσιας λειτουργίας-Κοινόχρηστοι χώροι" εφόσον υπάρχει η δυνατότητα στο λογισμικό.

Αν πρόκειται για αποθηκευτικούς χώρους με όγκο μεγαλύτερο του 10% του συνολικού θα τους έβαζα σαν ΜΘΧ αλλά νομίζω σε βολεύει υπολογιστικά να τους εντάξεις στη ζώνη γιατί θα στη "δώσει" να προσθέσεις διαχωριστικές επιφάνειες στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.

Ακόμα όμως και αν επιλέξεις να προσθέσεις τους χώρους αυτούς σαν νέα ζώνη η κατανάλωση ΖΝΧ εκεί θα είναι 0. Η σελ 31 σου λέει ουσιαστικά οτι ακόμα και αν χωρίσεις σε ζώνες η κατανάλωση ΖΝΧ προκύπτει από το πραγματικό εμβαδόν της χρήσης άρα δεν τα βάζεις στην κατανάλωση αυτά που αναφέρεις.

Η σελίδα 40-41 σου λέει πως κάθε στοιχείο ανάμεσα σε ζώνες (ακόμα και με διαφορετικές χρήσεις) είναι αδιαβατικό και τα δομικά στοιχεία λαμβάνονται μέχρι την αξονική διάσταση της "ενδιάμεσης" επιφάνειας.

 

Ο ΜΘΧ όσο αναφορά το ΠΕΑ είναι η περιγραφή του τι υπάρχει μετά το κτίριό σου. Εδώ πχ σε μπάζωμα ενώ δεν μετράει πουθενά σε δόμηση κλπ σου λέει η ΤΟΤΕΕ-20701-1 να το πάρεις σαν ΜΘΧ με δάπεδο επί εδάφους με Ufb=4.5. Τι εννοείς να συναντήσεις πρόβλημα κάπου; Σε έλεγχο; Είναι κατατοπιστικό νομίζω αυτό με το μπάζωμα. Το θέμα είναι να υπολογιστεί σωστά η κατανάλωση και όχι κάτι άλλο.

 

Υ.Γ.:Είμαι πολύ περίεργος πως βγήκαν τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα ΠΕΑ που έχουν κατατεθεί με όσα αναφέρω. πχ ισόγειο με μπάζωμα εμφανίζει άλλα τόσα τετραγωνικά με βάση το ΜΘΧ του μπαζώματος και δε φαίνεται πουθενά που βρίσκεται ο ΜΘΧ (πχ από κάτω η πέριξ του κτιρίου).

Υ.Γ.:Αν βάλεις 2,3 ζώνες θα έχεις πρόβλημα με τις εκτυπώσεις στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ (τουλάχιστον στην έκθεση δεδομένων). Το έχουμε αναφέρει ξανά ως bug στην εκτύπωση.

Edited by Sw0rdf1sh
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για τις απαντησεις, να ρωτησω και κατι αλλο τωρα.

Το ξενοδοχειο χωριζεται σε 3 αυτοτελης ογκους δηλαδη 3 κτιρια ξεχωριστα, εγω θα οριζω χρησεις και ζωνες και θα τα λυσω ολα μαζι στο προγραμμα ή θα βγαλω 3 πεα ξεχωριστα?

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι ξεχωριστά κτίρια χωρίς επαφή μεταξύ τους, θα βγάλεις ξεχωριστό ΠΕΑ για το καθένα (στον αριθμό ιδιοκτησίας γράψε π.χ. νότιο κτίριο κλπ)

Αν είναι σε επαφή (λειτουργικά ένα κτίριο) ανεξαρτήτως των όγκων, θα βγάλεις 1 ΠΕΑ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν βρίσκονται στην ίδια ιδιοκτησία και εξυπηρετούνται από το ίδιο σύστημα θέρμανσης/ψύξης/ζνχ θα μπορούσες να πας και για ένα. Δε νομίζω οτι υπάρχει θέμα. Τα ίδια αποτελέσματα θα έπρεπε να βγάλεις. Απλά το ένα κτίριο σκιάζει το άλλο και ούτω καθεξής...

Δεν υπάρχει βέβαια περίπτωση να πας να κάνεις υπολογισμούς για 3 κτίρια μαζί. Εγώ πέρα από τα δομικά χωρίζω πάντα και ανά όροφο ( + αν θέλω να κάνω και τη θέρμανση με το Pixis πχ και ανά δωμάτιο). Πόσο μάλλον εδώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...

Καλημέρα,

Έχουμε να εκδόσουμε ένα ΠΕΑ για διώροφο ξενοδοχείο, με κτίσμα στο δώμα. Στο ισόγειο του όμως έχει επιχείρηση σνακ μπαρ και μαγειρείο. Λογικά θα βγούν ξεχωριστά ΠΕΑ για το ξενοδοχείο και για την επιχείρηση σνακ μπαρ του ξενοδοχείου; 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.