Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Εύχομαι να ξεμπλέξεις θετικά ...

Για το κάτω από 1 μ. δεν είναι παράλογο, γιατί ποτέ δεν επιτρεπόταν απόσταση μικρότερη του 1 μ. ... αν υπάρχει είναι παράνομη απόσταση, δηλαδή δεν υφίσταται ως πολεοδομική απόσταση (δηλαδή κολλάει) και δεν κατοχυρώνει κανένα δικαίωμα του παρανομούντος ...

  • Απαντήσεις 254
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 55/2000 :

Γενικά οι διατάξεις για την εξασφάλιση των 9,0 μ εφαρμόζονται σε κάθε διεύθυνση κάθετα προς τα όρια ή το πρόσωπο του οικοπέδου και για κάθε τμήμα του κτιρίου, έστω και αν σε κάποιο άλλο τμήμα ή προς άλλη διεύθυνση του οικοδομησίμου τμήματος εξασφαλίζεται η διάσταση αυτή.

 

@kan62 , ευχαριστώ κι εγώ.

Και μία άλλη ερώτηση. Σε ένα γωνιακό οικόπεδο με πλευρές 8,30x13,25 , υπάρχει η απαίτηση δχδ όταν δηλαδή η μία πλευρά του οικοπέδου είναι μικρότερη από 9μ ;

Δημοσιεύτηκε

Λέει με την επιφύλαξη της προηγούμενης παραγράφου ... οπότε νομικά-λογικά δεν υπάρχει απαίτηση ...

Με το ποσοστό κάλυψης όμως ; (το λέω γιατί δεν ξέρω τα υπόλοιπα δεδομένα σου, για πρασιές κλπ.)

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Στο Ν.Ο.Κ. λέει επίσης ''με την επιφύλαξη της προηγούμενης παραγράφου''.

Ένας υπάλληλος της πολεοδομίας μου λέει ότι δε χρειάζεται , ένας δεύτερος να καταθέσω ερώτημα στο υπουργείο και ένας τρίτος ότι πρέπει να αφήσω

δχδ ή ένα ενιαίο δ παράλληλο στην μικρή πλευρά , δηλαδή ουσιαστικά να ξεκινήσω το κτίριο από την οικοδομική γραμμή (αυτό δεν βολεύει για κλίσεις κτλ..)

Η εγκύκλιος 55 του ΓΟΚ2000 είναι ξεκάθαρη Γενικά οι διατάξεις για την εξασφάλιση των 9,0 μ εφαρμόζονται σε κάθε διεύθυνση κάθετα προς τα όρια ή το πρόσωπο του οικοπέδου και για κάθε τμήμα του κτιρίου, έστω και αν σε κάποιο άλλο τμήμα ή προς άλλη διεύθυνση του οικοδομησίμου τμήματος εξασφαλίζεται η διάσταση αυτή ,

αλλά δε ξέρω πόσο ισχύει με τον ΝΟΚ.

Σε ευχαριστώ , θα το κάνω ερώτημα στο ΥΠΕΚΑ και θα υποβάλλω σχέδιο κολλώντας στο όμορο....

Δε λυπάμαι τόσο την προσωπική δουλειά στα σχέδια , όσο το χρόνο και το κόστος των εκτυπώσεων.

 

Στο ποσοστό κάλυψης δεν έχω πρόβλημα , ισχύει το 70% (επειδή είναι μικρό το οικόπεδο).

Ο συντελεστής δόμησης είναι μειωμένος γιατί υπολλείπεται της αρτιότητας αλλά ο χρόνος δημιουργία του οικοπέδου είναι πριν το 1977.

Edited by spy1551
Δημοσιεύτηκε

Kan62:Για το κάτω από 1 μ. δεν είναι παράλογο, γιατί ποτέ δεν επιτρεπόταν απόσταση μικρότερη του 1 μ. ... αν υπάρχει είναι παράνομη απόσταση, δηλαδή δεν υφίσταται ως πολεοδομική απόσταση (δηλαδή κολλάει) και δεν κατοχυρώνει κανένα δικαίωμα του παρανομούντος ...

 

Συναδελφε καλησπερα.Μηπως εχεις καποιο εγγραφο που να το αναφερει αυτο?Οτι δηλαδη οταν ο ομμορος (σιγουρα παρανομος μια και η ελαχιστη αποσταση απο τα ορια ειναι το ενα μετρο) ειναι σε αποσταση μικροτερη του ενος μετρου αυτη η αποσταση δεν υφισταται ως πολεδοδομικη αποσταση.Τον αντιμετωπιζουμε ως εφαπτομενο στο οριο και δεν λαμβανουμε υποψη μας οτι η νομιμοτητα του ομμορου δεν εξεταζεται?Αν το εχεις κανε το κοπο να το ανεβασεις θα με ξεμπλοκαρεις απο ζορι

Δημοσιεύτηκε (edited)

Μα ο νόμος το λέει.

β) Όταν στο κοινό πλάγιο όριο όμορων οικοπέδων υπάρχει κτίσμα σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου από το κοινό όριο που έχει ανοίγματα στην πλευρά αυτή, το κτίριο οφείλει να έχει κατ’ ελάχιστο απόσταση δ από το κοινό πλάγιο όριο.

 

Την υποχρέωση την έχουμε όταν υπάρχει κτίριο σε μεγαλύτερη από 1μ απόσταση. Άρα σε μικρότερη απόσταση δεν έχουμε υποχρέωση.

 

Αλλά εγώ βλέπω άλλο πρόβλημα.

Στο πίσω όριο αφήνουμε υποχρεωτικά Δ εκτός αν στο όμορο υπάρχει κτίριο που εφάπτεται του ορίου. Αν όμως το κτίριο στο όμορο έχει απόσταση 50εκ από το κοινό όριο, τότε πάμε Δ.

 

Όσον αφορά το θέμα των 9μ, αφού η διάταξη λέει :

στ) Σε περίπτωση που λόγω των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μήκος πλευράς κτιρίου 9,00 μ. τότε το κτίριο τοποθετείται μέσα στην υποχρεωτική απόσταση Δ ή δ μέχρι την εξασφάλιση των 9,00 μ. και εάν το τμήμα της υποχρεωτικής απόστασης που απομένει είναι μικρότερο του ενός μέτρου, το κτίριο μπορεί να εφάπτεται του αντίστοιχου ορίου.

έχει ισχύ και στις δύο πλευρές. Αλλιώς έπρεπε να λέει μόνο για απόσταση δ.

Edited by Faethon11
Δημοσιεύτηκε

Συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά τώρα το είδα ...

Όπως σωστά λέει και ο @Faethon11, ως προς το τι κάνουμε τα λέει και ο νόμος ...

 

Για να μη δημιουργούνται όμως απορίες, θα προσθέσω τα εξής :

Το 1 μ. υπάρχει, από την αρχή όλων των οικοδομικών κανονισμών, σαν η ελάχιστη απόσταση συνέχειας ακάλυπτου χώρου.

Αν για κάποιο λόγο η απόσταση πέσει κάτω από το όριο αυτό, τότε η συνέχεια διακόπτεται -> άρα τοπικά δεν υφίσταται -> άρα το κτήριο ακουμπάει.

Οι περιορισμοί θέσης στο κτήριό μας έχουν να κάνουν με τους ακάλυπτους των γειτονικών οικοπέδων, δηλαδή το δικαίωμα του ακάλυπτου του γείτονα. Αν ο ίδιος για κάποιο λόγο δεν το θέλει ... παύει να ισχύει ως περιορισμός και για μας.

Σαν ειδικές περιπτώσεις, όπου θεωρείται ότι κολλάει, αναφέρω ενδεικτικά τον αντισεισμικό αρμό, μία γωνία του κτηρίου του γείτονα που μόνο για λίγο μπαίνει μέσα στο 1 μ. κλπ., δηλαδή οποιαδήποτε αιτία δημιουργεί απόσταση από όπου δεν μπορεί θεωρητικά να περάσει ένα άτομο (χρήση ακαλύπτου). Μοναδική εξαίρεση νομίζω υπήρχε στον ΓΟΚ55 ( ; ) η απόσταση 0,7 μ. ως απόσταση μεταξύ κύριου και βοηθητικού οικοπέδου του ίδιου όμως οικοπέδου. Αντίθετα, στον ίδιο νομίζω κανονισμό, τμήμα οικοπέδου που επικοινωνεί με δίοδο μικρότερη του 1 μ. με άλλο τμήμα, θεωρείται ξεχωριστό και ενδεχομένως τυφλό οικόπεδο.

Δημοσιεύτηκε (edited)

"faethon :Αλλά εγώ βλέπω άλλο πρόβλημα.

Στο πίσω όριο αφήνουμε υποχρεωτικά Δ εκτός αν στο όμορο υπάρχει κτίριο που εφάπτεται του ορίου. Αν όμως το κτίριο στο όμορο έχει απόσταση 50εκ από το κοινό όριο, τότε πάμε Δ."

Aκριβως αυτη την περιπτωση εχω συναδελφε.Σε περιοχη της Αθηνας πρωην πανταχοθεν εχω ενα τμημα ομμορου στο πισω οριο σε αποσταση κατω απο μετρο.Προφανως προκειται για προσθηκη κατ επεκταση αυθαιρετη.Μελετωντας το οικοπεδο με τα μεχρι τωρα δεδομενα του ΝΟΚ πηγαινα με την λογικη οτι υποχρεουμαι να αφησω Δ.Διαβασα ομως τα λεγομενα του συναδελφου kan62 που τα βρισκω λογικα περι συνεχεια ακαλυπτων και το οτι αποσταση μικροτερη του ενος μετρου δεν λογιζεται ως πολεοδομικη αποσταση και για αυτο αν διαβασεις παραπανω ζητησα απο το συναδελφο αν εχει καποιο εγγραφο .Ειναι μπερδεμενο το πραγμα οταν στο πισω οριο υπαρχει ομμορος σε αποσταση μικροτερη απο μετρο.

Edited by dimitris11140
Δημοσιεύτηκε

Με αυτά που λέει ο ΝΟΚ, πας απόσταση Δ, δυστυχώς.... εκτός αν χρησιμοποιήσεις την διάταξη (στ) που θεωρώ ότι έχει εφαρμογή και για την κάθετη στο πρόσωπο διάσταση....

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.