Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ζητήματα θέσης κτηρίου


Recommended Posts

Ο γενικός κανόνας είναι ή κολλάς στο όριο ή αφήνεις Δ.

Δεν ανέφερες πρώην σύστημα δόμησης που και αυτό επηρεάζει.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 254
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Επίσης μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος για ποιο λόγω μπορούμε να κολλήσουμε σε πλάγιο όριο όταν υπάρχει στο όμορο οικόπεδο κτίριο με ανοίγματα σε απόσταση <1μ. Και όχι όταν η απόσταση είναι >1 και υπάρχουν παράθυρα?

Υπάρχει κάποια επιστημονική ερμηνεία?

 

 

Ας αρχίσουμε με τα εύκολα ...

Επιστημονική ερμηνεία δεν υπάρχει αλλά, η ερμηνεία όλων των κανονισμών μέχρι σήμερα είναι ότι όταν κάποιος κτίζοντας έρθει σε απόσταση μικρότερη του μέτρου από τον γείτονα (ανεξαρτήτως ανοιγμάτων) θεωρείται ότι έχει κολλήσει.

Η λογική ερμηνεία είναι ότι, θεωρείται έμπρακτη απόδειξη παραίτησης από τα δικαιωματά του : α) συνέχειας των ακαλύπτων του, β) φωτισμού των ανοιγμάτων του και ότι ήδη προχώρησε σε κατά το ήμισυ περιορισμό των δικαιωμάτων του γείτονά του. Οπότε αμείβεται με το γύρισμα της πλάτης του γείτονα ... δηλαδή θεωρείται ότι κολλάει ... για να μπορέσει και ο γείτονας να ωφεληθεί αντίστοιχα και να καλυφθεί και η μεσοτοιχία.

Link to comment
Share on other sites

από που προκύπτει αυτό.

 

αν αναφέρεστε στο αρ14 παρ.1ε  του ΝΟΚ όπου λέει ότι μπορείς να κολλήσεις στο πλαγιο όριο .."αν βρίσκεσαι σε περιοχή που προβλεπόταν λόγω πρώην συστημάτων δόμησης η τοποθέτηση του κτιρίου σε επαφη με πλάγιο κοινό όριο.." έκανα ερώτημα στην ΥΔΟΜ και μου είπαν ότι αυτό ισχύει μόνο σε περίπτωση που με το πρώην σύστημα ήταν υπωχρεωτικό να κολλήσεις. ερμηνεύουν δηλαδή το "προβλεπόταν" ως υποχρέωση και όχι ως επιλογη (δηλαδη ή κολλουσα ή Δ).

 

το θέμα είναι ότι η άδεια στην περίπτωσή μου στο όμορο οικόπεδο είναι με ΝΟΚ.

Edited by όλεθρος
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Σε περίπτωση που σε πανταχόθεν σύστημα δόμησης έχουμε πρόσωπο οικοπέδου 11 μέτρα, τοποθετούμε το κτίριο στην μέση με πλάτος 9 μέτρα και αφήνουμε 1 μέτρο εκατέρωθεν του κτιρίου;

Ενώ αν η υπολειπόμενη απόσταση είναι 1,99 (μικρότερη από 2 μέτρα), κολλάμε το κτίριο σε όποια πλευρά θέλουμε και αφήνουμε το 1,99 από την άλλη πλευρά;

 

ΜΟΝΑΔΙΚΗ  ΕΞΑΙΡΕΣΗ αν το ένα όμορο κτίσμα ακουμπάει στα όρια του οικοπέδου οπότε ακόμα και με υπολειπόμενη απόσταση 2 μέτρα, (η και μεγαλύτερη από 2 μέτρα) , μπορούμε να κολλήσουμε και εμείς στην συγκεκριμένη πλευρά, και να αφήσουμε την υπολειπόμενη από τα 9 μέτρα απόσταση στην άλλη πλευρά του κτιρίου!

 

Τα λέω σωστά;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Συναδελφοι καλημερα ! Εχω δύο απορριες σχετικά με το οικοπεδο του σχεδίου που επισυναπτω:

a) εχω υποχρέωση να αφισω απόσταση δ στο τμήμα α1-α2 του οικοπέδου μου ή όχι εφοσον κατά το τμήμα αυτό δεν υπάρχει κτίσμα στο ομορο οικόπεδο?

β) στο πισω οριο του οικοπεδου μου υπαρχει  αδόμητο οικόπεδο  - αν σε αυτό χτιστεί κτιριο σε απόσταση Δ και εγω θελήσω να χτίσω δευτερο κτιριο στο οικοπεδό μου , πρέπει να αφίσω απόσταση Δ σε όλο το πίσω όριο ή μόνο σε κάποιο τμήμα του?

post-33482-0-72152100-1374744377_thumb.jpg

Edited by kostaskappa
Link to comment
Share on other sites

Kostaskappa:

ΝΟΚ άρθρο 14 παρ. η)

Εάν το όριο του οικοπέδου είναι κοινό με περισσότερα του ενός οικόπεδα το κτίριο τοποθετείται σε απόσταση Δ ή δ εφόσον μόνο ένα εκ των ομόρων βρίσκεται σε απόσταση από το κοινό όριο και υποχρεωτικά μόνο κατά το τμήμα του οικοπέδου αυτού. 

 

α) σύμφωνα με το παραπάνω, το τμήμα α1-α2 δεν ανήκει στο τμήμα του οικοπέδου στο οποίο το υφιστάμενο κτίριο έχει απόσταση Δ. Θεωρώ ότι η τοποθέτηση που έχεις κάνει είναι σωστή και δεν υποχρεούσαι να αφήσεις απόσταση δ στο τμήμα αυτό.

β) για το δεύτερο ερώτημα, ίσως η απάντηση είναι στην παρ. η του άρθρου 14 που έγραψα στην αρχή. Αν ακριβώς απέναντι από το πίσω όριο χτίσει και τηρώντας την απόσταση Δ, εσύ  το δεύτερο κτίριο, στο τμήμα που έχεις απέναντι το όμορο κτίριο σε απόσταση Δ, θα τηρήσεις απόσταση Δ. Συνυπολόγισε ότι και μεταξύ τους τα κτίρια σου θα έχουν απόσταση Δ (με εξαίρεση σε περιοχές με Ηmax<=8.50 m κατά την παρ. ι.)

 

Κώστα συμπλήρωσε την ειδικότητά σου στο προφίλ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Διαφωνώ και στα δύο ... είναι λάθος.

Ξαναδιαβάστε το άρθρο 14, προσέχοντας όλες τις λέξεις και χωρίς αφαιρετική διάθεση ...

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.