Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ζητήματα θέσης κτηρίου


Recommended Posts

Μπορει καποιος να μου απαντησει , οσον αφορα στην θεση κτιρίου με πρωην μικτο συστημα , αν μπορω να κολλησω και απο τα δύο πλάγια όρια σε μεσαιο οικόπεδο?

 

Edited by sissysal
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 254
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχει καμιά σημασία  το πρώην ισχύον σύστημα

η μόνη περίπτωση είναι αυτή:

 Όταν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχές που προβλεπόταν λόγω πρώην συστημάτων δόμησης η τοποθέτηση του κτιρίου σε επαφή με πλάγιο κοινό όριο, το κτίσμα μπορεί να τοποθετείται σε επαφή με το πλάγιο κοινό όριο ανεξάρτητα θέσης και χρόνου κατασκευής του κτίσματος του όμορου οικοπέδου

Link to comment
Share on other sites

Σ αυτο ακριβως αναφέρομαι συναδελφε . Οταν το πρωην σύστημα ειναι το μικτό, κατα το οποίο προβλεπόταν επαφή με το ένα πλάγιο όριο είτε δεξιά ειτε αριστερά , και στα δίπλα οικόπεδα υπάρχουν κτίσματα και απο τις δύο πλευρές που απέχουν πάνω απο 1.00 μ. και έχουν και μπαλκόνια , σήμερα σου δίνει το δικαίωμα να κολήσεις και απο τις δύο πλευρες?

Αφου η πρόβλεψη του μικτού είναι ρητά μόνο απο την μία . 

 

Link to comment
Share on other sites

Αυτό θα ίσχυε αν συνέχιζε να ισχύει το μικτό σύστημα (κάτι που δεν ισχύει) 

επομένως  σύμφωνα με την διάταξη του ΝΟΚ ...το κτίσμα μπορεί να τοποθετείται σε επαφή με το πλάγιο κοινό όριο ανεξάρτητα θέσης και χρόνου κατασκευής του κτίσματος του όμορου οικοπέδου

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

ΘΕΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΓΩΝΙΑΚΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ (ΑΡΘΡΟ 14 ΝΟΚ)
Καλησπέρα σε όλους, θα ήθελα την γνώμη όσων γνωρίζουν και αντιμετώπισαν παρόμοια περίπτωση τοποθέτησης κτιρίου.
Πρόκειται να οικοδομηθεί μικρό γωνιακό οικόπεδο σε περιοχή με πρώην συνεχές σύστημα. Βάσει του άρθρου 14 υπάρχει υποχρέωση για ακάλυπτο στην εσωτερική γωνία με απόσταση δχδ (πράσινες γραμμές). 
Βάσει και της παρ. στ του άρθρου 14 όμως όταν λόγω του δ δεν εξασφαλίζεται διάσταση κτιρίου 9 μ. (κόκκινες γραμμές) τότε το κτίριο μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στο δ μέχρι την εξασφάλιση των 9 μ. Επειδή στην περίπτωση μου η απόσταση που απομένει είναι μικρότερη του 1.0μ., θεωρητικά θα μπορούσα να κολλήσω στην εσωτερική γωνία. Επειδή όμως εγώ δεν θέλω να κολλήσω αφήνω διάσταση >1μ. μειώνοντας την διάσταση των 9.0μ. του κτιρίου. Αυτό για να θεωρηθεί ο γωνιακός ακάλυπτος υποχρεωτικός και να μπορέσει έτσι να φωτιστεί το κλιμακοστάσιο. Για αυτή την τοποθέτηση έλαβα υπόψη μου εκτός του ΝΟΚ τις απαντήσεις της ΔΙΠΕΧΩ Κ. Μακεδονίας και ΥΠΕΚΑ σε ερώτημα της ΥΔΟΜ Καλαμαριάς που παραθέτω.

ΑΡΘΡΟ 14 - ΘΕΣΗ ΚΤΙΡΙΟΥ.jpg

ΑΡΘΡΟ 14 παρ. στ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΥΠΕΧΩ.jpg

ΑΡΘΡΟ 14 παρ. στ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΚΑ.jpg

ΕΡΩΤΗΜΑ ΥΔΟΜ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ - ΔΙΠΕΧΩ.jpg

Link to comment
Share on other sites

gio σε προβλημάτισε η μη καθετότητα της εσωτερικής γωνίας στο πίσω μέρος του κτιρίου; Αν αυτό εννοείς, εκεί παίρνοντας την καθετότητα προς τις πλευρές του οικοπέδου προκύπτει εσωτερική οξεία γωνία στο κτίριο. Αυτή η γωνία  μπορεί να θεωρηθεί ως εσοχή που με τον ΝΟΚ δεν έχει ελάχιστη διάσταση. 

Link to comment
Share on other sites

On 10/11/2018 at 11:45 ΜΜ, arisarg said:

ΘΕΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΓΩΝΙΑΚΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ (ΑΡΘΡΟ 14 ΝΟΚ)

Στην Εγκύκλιο ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/38033/2823/19-6-2015  "[......]Διευκρινίζεται ότι η διάταξη αναφέρεται στην περίπτωση που δεν εξασφαλίζεται τουλάχιστον μία διάσταση 9 μέτρων στο οικοδομήσιμο τμήμα ενός οικοπέδου, όπως αυτό προκύπτει με την εφαρμογή των θεσμικών γραμμών, των υποχρεωτικών αποστάσεων και του υποχρεωτικού ακαλύπτου, δηλαδή δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που τα 9,00 μέτρα εξασφαλίζονται κατά άλλη πλευρά του οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου."   

Σύμφωνα με τα παραπάνω, έχεις υποχρέωση δΧδ στην πίσω γωνία του οικοπέδου σου αφού στην πλευρά ΒΓ έχεις μήκος μεγαλύτερο από 9,00.

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα , διαβάζω τα παραπάνω αλλά οι απορίες μου παραμένουν : Σε ένα μεγάλο οικόπεδο 2570τμ εντός σχεδίου οι όροι δόμησης είναι- κάλυψη 20%, Σ.Δ.0,4, πρόσωπο 15μ, μεγ. ύψος 7,50μ, εμβαδόν1000τμ. Οι ιδιοκτήτες θα προχωρήσουν σε σύσταση κάθετης ώστε να προκύψουν μικρότερα τμήματα οικοπέδων 250-300τμ που να χτίζουν μία οικία περίπου 100-120 τμ το καθένα. Κάνω σκαρίφημα του διαχωρισμού πάνω στο συνολικό τοπογραφικό και παρακαλώ διορθώστε με εάν κάπου κάνω λάθος: Κρατάω την ρυμοτομική, κρατάω απόσταση 2,50μ από το πίσω και τα πλάγια όρια του αρχικού οικοπέδου, τα κτίρια στα διαχωρισμένα οικόπεδα να έχουν μεταξύ τους απόσταση 2,50μ (1,25 το καθένα από το κοινό μεταξύ τους όριο). Στο άρθρο 14 παρ. στ του ΝΟΚ λέει για εξασφάλιση μήκους πλευράς κτιρίου 9μ. Αυτό πρέπει να ισχύει και για τις οικίες στις επιμέρους κάθετες, δηλαδή πρέπει να έχω χώρο στην κάθε κάθετη να εγγράψω οικία 9μx9μ κρατώντας και τις αποστάσεις ή μόνο εάν έχτιζα σε ενιαίο οικόπεδο θα έπρεπε να το εξασφαλίζω αυτό;

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.