Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να προτείνω άμεση επισκευαστική λύση για την αντικατάσταση τοιχίων (άοπλων) στην παραλία, τα οποία υποχώρησαν. Το πρόβλημά μου κυρίως δεν είναι το ίδιο το τοιχίο αντιστήριξης (ζητούμενο ύψος ~1,30μ), αλλά το πού θα θεμελιωθεί και το πώς θα σκυροδετηθεί. Έχω διαβάσει την ΠΕΤΕΠ 09-10-01-00 (ύφαλη σκυροδέτηση), αλλά δε ξέρω πώς να λύσω το θέμα της σταθεροποίησης του ίδιου του εδάφους, καθώς τα παλιά τοιχία είναι άοπλα και θεμελιωμένα πάνω στην άμμο.

Σκέφτομαι μια απλοποίηση :

να γίνει εκσκαφή με σκοπό τη "βελτίωση", από τη στάθμη της θάλασσας και κάτω, ώστε να βρω ή να πλησιάσω το έδαφος κάτω από την αμμουδιά (με τη λογική και γνωρίζοντας την περιοχή θα πρέπει να σκάψουμε τουλάχιστον 70-80εκ), να γεμίσω με σκύρα (ή ακόμα να σπάσω τα παλιά τοιχεία σε μέγεθος μεγάλων σκύρων και να τα πετάξω μέσα), και να "γεμίσω" με άοπλο σκυρόδεμα τα κενά. Στη συνέχεια από τη στάθμη της θάλασσας και πάνω να "πατήσω" το θεμέλιο και το τοιχάκι μου.

Το άοπλο σκυρόδεμα όμως θα πρέπει να πέσει πρακτικά μέσα στο νερό που θα πλημμυρίσει λογικά το σκάμμα με τα σκύρα, με τσιμεντο 390-400 kg και αναλογία νερού/τσιμ ~0,50, καθώς και χρήση των προσμίκτων που απαιτούνται ώστε να περιοριστεί η "απόπλυση" (με βάση τα όσα διάβασα σε ΚΤΣ, ΠΕΤΕΠ κλπ).

Συγχωρέστε με οι πλέον ειδικοί, γράφω ότι σκέφτομαι γιατί πρέπει να δώσω άμεσα λύση στο πρόβλημα!

Κάποια ιδέα ή σχόλιο ή συμβουλή?

 

Σημειώνω ότι η παραλία τα τελευταία χρόνια λόγω των διάφορων μικροπροβλητών κλπ αλλάζει διαρκώς μορφή (πλέον η άμμος υποχώρησε σημαντικά, οπότε και προκαλέστηκε πιθανότατα η αστοχία (ανατροπή και/ή σπάσιμο στη βάση)

Επίσης υποθέτω ότι δεν έχει νόημα η χρήση αντλιών σε ένα πιθανό σκάμμα 1μ φάρδος χ 20μ μήκος χ 0,80 μ βάθος σε απόσταση 3-5 μ από το χειμέριο κύμα, καθώς το νερό θα αναπληρώνεται άμεσα ό,τι άντληση και αν κάνω.

Edited by sarcs
Δημοσιεύτηκε (edited)

Συγγνώμη που δεν απαντάω στα περί αποκατάστασης αλλά θα ρωτήσω κάτι άλλο. Διασφαλίζεσαι για την νομιμότητα των εργασιών στην παραλία?? Αδεια ίσως και από Λιμεναρχείο , ίσως και ''κυματική'' μελέτη (ακτομηχανική), ''στατική μελέτη'' που θα σου δείξει τον ενδεδειγμένο τρόπο αποκατάστασης, προκειμένου να μην έχεις πρόβλημα??

Edited by αστέριος
Δημοσιεύτηκε (edited)

Κατ' αρχήν, μια άμεση επισκευαστική λύση δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και μαστορική. Γι' αυτό απευθύνονται και σε Πολιτικό Μηχανικό.

 

Θέλει συλλογή στοιχείων, σκέψη, μελέτη....

 

Και οπωσδήποτε όχι κινήσεις πανικού, ό,τι και να αντιστηρίζει το τοιχείο...(πού δεν μας είπατε τι αντιστηρίζει, το βασικότερο που παραλείψατε, παραλιακό πεζόδρομο αναψυχής, δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, επίχωση, πρανές κλπ κλπ?, τι ακριβώς?...)

 

Συνεχές "σκάμμα" 20 μ., εκ πρώτης σκέψης, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, επάνω σε κορεσμένη άμμο, δεν είναι η κατάλληλη λύση.

 

Η εξυγίανση του εδάφους που θέλετε να κάνετε, πρέπει να αποσκοπεί στην άρση ενός προβλήματος.

 

 

Ένα κατακόρυφο ύψος "σκάμματος" μόλις 0,80 m σίγουρα δεν επαρκεί. Η επιφανειακή αντικατάσταση άμμου από σπασμένα σκύρα και γέμισμα με σκυρόδεμα χύδην, ακριβώς

 

επάνω σε υδροφόρο ορίζοντα, ούτε στην αύξηση της πυκνότητας της άμμου συνεισφέρει, ούτε θα αντισταθεί σε μια ενδεχόμενη μελλοντική ρευστοποίηση του εδάφους.

 

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις, μέτρα που πέφτουν στο τραπέζι για να μελετηθούν είναι:

 

 

1) Αύξηση της πυκνότητας του εδάφους (κάτι που μάλλον ταιριάζει περισσότερο στην περίπτωσή σας).

 

Είτε αυτό λέγεται επιφανειακή συμπύκνωση, είτε βαθιά δονητική συμπύκνωση. Η λύση της επιφανειακής συμπυκνώσεως, με πτώση βαρέος αντικειμένου από μεγάλο ύψος για να "σκάσει" στο έδαφος, είναι ό,τι πρέπει για διαπερατά εδάφη με μηδενική πλαστιμότητα (καθαρές άμμους).

 

2) βαθιά εδαφική ανάμιξη με υλικό σταθεροποίησης, τσιμέντο ή μπετονίτη, αλλά το pattern αυτό θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη διάταξη.

 

Η λύση αυτή εφαρμόζεται κυρίως για την ελάττωση της διατμητικής παραμόρφωσης από το σεισμό. Είναι σαν να ενισχύεις από βαθιά το έδαφος με λωρίδες "νευρώσεων"....

 

3) χαλικοπάσσαλοι

 

Με αυτόν τον τρόπο και συμπυκνώνεται το έδαφος, και ενισχύεται διατμητικά, αλλά παράλληλα λόγω της δομής των πασσάλων, γίνεται και αποτόνωση των υδατικών υπερπιέσεων, σε περιπτώσεις μεγάλης ταχύτητας της φόρτισης (= αστράγγιστες συνθήκες), πχ. σεισμός και ρευστοποίηση.

Edited by nikoscivil
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Επίσης, ξέρω ότι το θέμα όπως το έθεσα μοιάζει αστείο, και ψιλοντράπηκα λίγο που τα έγραψα κιόλας τα παραπάνω, γιατί ξέρω ότι ζήτησα απάντηση σε ένα ειδικό θέμα σε τρεις γραμμές, λες και δε ξέρω τις παραμέτρους που απαιτούνται. Όμως,

- το θέμα αφορά κοινόχρηστο χώρο μικρού οικισμού (παραλιακό δρόμο μικρού πλάτους πλακόστρωτο που το καλοκαίρι μετατρέπεται σε πεζόδρομο)

- ας πούμε ότι τα θέματα με τις συναρμόδιες υπηρεσίες έχουν λυθεί από αυτούς που πρέπει

- εγώ εμπλέκομαι στο ότι βοηθώ το συνέταιρό μου, ο οποίος έχει συνεργασία με τους αρμόδιους, να προτείνει μια άμεση λύση επισκευής.

- λεφτά διαθέσιμα για τις απαιτούμενες μελέτες και πειραματικά δεδομένα δεν υπάρχουν ούτε για αστείο

- δυστυχώς λεφτά δεν υπάρχουν και για ειδικές κατασκευαστικές λύσεις που θα έλυναν πραγματικά το πρόβλημα

- το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα γιατί πιέζουν όλοι οι κάτοικοι καθώς η άνοιξη έφτασε

- επειδή η εμπλοκή μας είναι πρακτικά συμβουλευτική, και επειδή δεν υπάρχουν πιο ειδικοί διαθέσιμοι, αναγκαστικά πρέπει να δώσουμε μια λύση.

Με λίγα λόγια, παρότι είμαι πολιτικός μηχανικός, με υπόβαθρο στατικών (μεταπτυχιακό κλπ) που μου επιτρέπει να ξέρω το τί δε ξέρω, και ότι όταν δεν έχω εμπειρία σε ένα ειδικό θέμα (όπως εδώ), πρέπει να απευθύνομαι σε ή να συνεργάζομαι με ειδικό, στην παρούσα ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΜΑΣΤΟΡΙΚΗ ΛΥΣΗ!

Ως ασχολούμενος κυριως με τα μπετά, καλώς ή κακώς ο νους μου πήγε στο μπετό. Ευχαριστώ πάρα πολύ ειλικρινά συνάδελφε Νικο για την αναλυτικότατη απάντηση. Ωστόσο σε μια λύση πχ σαν την επιφανειακή συμπύκνωση, θα πρέπει να προτείνω βάθη, ρίψεις κλπ βασιζόμενος σε εμπειρικά στοιχεία που δεν κατέχω. Επίσης, μια τέτοια μορφή εξυγίανσης θα μπορούσε από μόνη της να δημιουργήσει ένα έδαφος επαρκές για την έδραση του νέου τοίχου, εφόσον μιλάμε για έδραση λίγο κάτω από τη σταθμη της θάλασσας? Μήπως πρέπει να αναζητήσω και κάποια εναλλακτική μορφή αντιστήριξης?

Επισυνάπτω μια φωτογραφία, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσω την ανωνυμία της περίπτωσης.

post-13671-0-78125200-1360106216_thumb.jpg

Edited by sarcs
Δημοσιεύτηκε (edited)

Συνεχίζω λέγοντας : το πρόβλημα εκτιμώ απλοικά ότι είναι η θεμελίωση των παλιών άοπλων τοιχίων πάνω στην άμμο (ουσιαστικά στο 0), η οποία όμως με την επίδραση του κυματισμού και τις διάφορες αλλαγές της ακτογραμμής που έχουν συντελεστεί φυσικά ή τεχνητά, υποχώρησε (η άμμος κάτω από τον τοίχο) και τελικά τα τοιχία εμειναν στον αερα. Άρα εγώ πρέπει με κάποιο τρόπο πριν κάνω το νέο τοιχίο, να εξασφαλίσω ότι το έδαφος έδρασής του δε θα "φύγει" ξανα. Και το ερώτημα είναι πώς θα το πετύχω αυτό.

Edited by sarcs
Δημοσιεύτηκε

Με ένα χαλινό τουλάχιστον 50 εκ. κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, με σκυροδέτηση εν υγρώ και κατασκευή ανά τμήματα. Μπαζώνεις με σκύρο ανάντι και συνεχίζεις την κατασκευή του τοίχου.

Δημοσιεύτηκε (edited)

....

- το θέμα αφορά κοινόχρηστο χώρο μικρού οικισμού (παραλιακό δρόμο μικρού πλάτους πλακόστρωτο που το καλοκαίρι μετατρέπεται σε πεζόδρομο)

- ας πούμε ότι τα θέματα με τις συναρμόδιες υπηρεσίες έχουν λυθεί από αυτούς που πρέπει

- εγώ εμπλέκομαι στο ότι βοηθώ το συνέταιρό μου, ο οποίος έχει συνεργασία με τους αρμόδιους, να προτείνει μια άμεση λύση επισκευής.

- λεφτά διαθέσιμα για τις απαιτούμενες μελέτες και πειραματικά δεδομένα δεν υπάρχουν ούτε για αστείο

- δυστυχώς λεφτά δεν υπάρχουν και για ειδικές κατασκευαστικές λύσεις που θα έλυναν πραγματικά το πρόβλημα

- το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα γιατί πιέζουν όλοι οι κάτοικοι καθώς η άνοιξη έφτασε...

....

 

Δυστυχώς πάντα υπάρχει κάποιο ηθικό υπόβαθρο για τις όποιες αυθαιρεσίες των πάντων.

Άλλος είχε πεθερά να βολέψει και έκανε ένα δωμάτιο περισσότερο και άλλος είχε παιδιά να παντρέψει και δεν του έφτανε το οικόπεδο.

Φυσικά και το κράτος ή συγκεκριμένα η κοινότητα «ας πούμε» όπως σωστά λες έχει λύσει τα θέματα με τις «συναρμόδιες». Η αστυνομία δεν θα δει τίποτα και κανείς δεν θα κάνει τίποτα να βολευτούμε.

Το κακό με αυτές τις λύσεις είναι ότι συχνά πυκνά καταλήγουν σε κάτι σαν αυτά εδώ. Αστεία κατασκευαστικά λάθη

 

Συνάδελφε σε καμία περίπτωση δεν είναι κριτική προς εσένα αυτό που έγραψα. Κατανοώ την θέση σου στην τοπική κοινωνία με τις «ανάγκες» της. Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις καλύτερα από εμένα τις παραμέτρους για αυτό το έργο.

Edited by Didonis
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ευχαριστώ πάρα πολύ ειλικρινά συνάδελφε Νικο για την αναλυτικότατη απάντηση.

 

Παρακαλώ, συναδελφική μου υποχρέωση...και ας είμαι ένας ρομαντικός της επιστήμης μας, γιατί του επαγγέλματος, έτσι όπως έχει καταντήσει τώρα στην Ελλάδα, δεν είμαι....

 

Ωστόσο σε μια λύση πχ σαν την επιφανειακή συμπύκνωση, θα πρέπει να προτείνω βάθη, ρίψεις κλπ βασιζόμενος σε εμπειρικά στοιχεία που δεν κατέχω.

 

 

Την λύση αυτή σού την πρότεινα για να την ψάξεις λίγο περισσότερο, μιας και εσύ αναμιγνύεσαι με το έργο. Αν ψάξεις λίγο περισσότερο την βιβλιογραφία και μελετήσεις, θα βρεις την απάντηση που ψάχνεις.

 

Επίσης, μια τέτοια μορφή εξυγίανσης θα μπορούσε από μόνη της να δημιουργήσει ένα έδαφος επαρκές για την έδραση του νέου τοίχου, εφόσον μιλάμε για έδραση λίγο κάτω από τη σταθμη της θάλασσας? Μήπως πρέπει να αναζητήσω και κάποια εναλλακτική μορφή αντιστήριξης?

 

 

Συνεχίζοντας από πάνω, αν ψαχτείς λίγο περισσότερο, θα βρεις και εδώ την απάντηση...Θα δεις αν ενισχύεται η φέρουσα ικανότητα του εδάφους ή όχι.... επίσης θα δεις αν χρειάζεται επιπλέον αντιστήριξη ή όχι...

 

Θέλω να πω, συνάδελφε sarcs, πως σου παρουσιάστηκε μια πολύ καλή ευκαιρία με αυτό το γεωτεχνικό πρόβλημα, να μελετήσεις κάτι που δεν το έχεις ξανασυναντήσει.

 

Όσο και να πιέζουν οι κάτοικοι, όσο και να πιέζει η Τρόϊκα, όσο και να πιέζει ο χρόνος, ό,τι λεφτά και να μην περισσεύουν (λάθος λέξη, αλλά τέλος πάντων), εσύ οφείλεις, ως Πολιτικός Μηχανικός, να μην δώσεις μια απάντηση μαστορική.

 

Τους λόγους, δε θα τους αναλύσω....

 

Μην ξεχνάς ότι τέτοιου τύπου ανεδαφικές δικαιολογίες, σε όλους τους τομείς, μας έφεραν εδώ που μας έφεραν, χωλαίνουν εμάς τους νέους ανθρώπους.....Τέτοιου τύπου λογικές αέναες....Και μας έφεραν από τότε, από τους καιρούς που υπήρχαν λεφτά....

 

Όποιο μαστορικό ημίμετρο και να προτείνεις, μετά από καιρό, το πρόβλημα θα επανεμφανιστεί....

 

Όλα είναι στο χέρι σου....

 

Τα παραπάνω, πάρ' τα συναδελφικά, άμα θες πάρ' τα και ως μανιφέστο...Τα θεώρησα υποχρέωσή μου, στον ίδιο μου τον εαυτό, να τα πω....

 

Οι Μηχανικοί ψάχνουν το πρόβλημα....

 

 

Σε καμία περίπτωση προσβλητικά,

Νίκος

Edited by nikoscivil
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καταρχήν ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις.

Νίκο ήδη απο αυτά που μου είπες μου έδωσες την κατεύθυνση και από χτες ψάχνω.

Νομίζω ότι στα λίγα μηνύματα που έχω στείλει εδώ μέσα δεν έχω δώσει την εντύπωση ότι ψάχνω την έτοιμη λύση.

Επίσης, συνάδελφοι σας είπα εξαρχής ότι ... ψιλοντρέπομαι για αυτά που γράφω, μπορώ να καταλάβω την κριτική σας, αλλά νομίζω ότι είσαστε λίγο υπερβολικοί απέναντί μου, γιατί όταν λες αυτό που πρέπει σε αυτούς που πρέπει αλλά σου εξηγούν ότι δεν υπάρχει σαλιο και σου ζητάν ΕΠΙΜΟΝΑ μια πρόταση (την οποία δε μπορείς να επιβλέψεις και δε ξερεις αν θα εφαρμοστεί ή αν θα υιοθετηθεί, αλλά πρέπει να τη δώσεις), μετά εσύ ή παίρνεις το καπελάκι σου και φεύγεις, ή πρέπει κάτι να κάνεις. Και το να πάρουμε το καπελάκι μας δυστυχώς δεν είναι επιλογή στην παρούσα περίοδο.

Επισης όταν οι διευθυντές των υπηρεσιών λένε αυτό που κατάλαβες Didonis (και εννοώ των καθ ύλην αρμόδιων, όχι της αστυνομίας), σχετικά με την επέμβαση, εγω πές μου τί πρέπει να κάνω?

Ίσως να με καταλαβαίνατε καλύτερα αν εργαζόσασταν σε μικρή κοινωνία.

Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογώ την κατάσταση, εμένα προσπαθώ να δικαιολογήσω, σε σας και σε μενα! Δεν υπεισέρχομαι παραπάνω γιατί δεν έχει νόημα να βγουμε κάρτα.

Περιττό δε να σας πω ότι ο συνεταιρός μου την κριτική που μου κάνετε τους την έκανε ήδη ( με τα ίδια λόγια κιόλας σε κάποιες φράσεις σας), αλλά δεν άλλαξε απολύτως τίποτα.

Πάντως ευχαριστώ ειλικρινά για την άμεση συμμετοχή και βοήθεια.

ΥΓ : Τελος Didonis, πρεπει να σου πώ ότι δεν είναι μόνο τοπικό το πρόβλημα αλλά και κεντρικό, όταν με τον Καλλικράτη τεχνικές υπηρεσίες των λίγων ατόμων, είναι αρμόδιες για όλο το φάσμα των τεχνικών και περεμφερών ζητημάτων σε μια τεράστια έκταση. Γενικά είναι άλλα τα προβλήματα ενος μητροπολιτικου δήμου, και άλλα ένος μικρου περιφερειακόυ. Δε φαντάζεσαι πόσο διαφορετικά.

Edited by sarcs
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Αγαπητέ, μα σου είπα, σε κατανοώ. Δεν σε κατακρίνω.

Και ναι συμφωνώ κι εγώ μαζί σου ότι είναι διάχυτη αυτή η κατάσταση παντού και όχι μονό στην μικρή κοινωνία όπως λες.

Συμπέρασμα (αφορά κι εμένα φυσικά) , καλά κουράγια και όσο μπορείς πάτα πόδι κι εσύ με βάση και την άποψη του nikoscivil που ειναι σημαντική.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.