hkamp Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 Σ' αυτή την περίπτωση υπάρχει και θέμα με το ΣΔΟΕ. Το ποσό που θα πληρώνεται στους νταβατζήδες, προφανώς σε συνεργασία με τους μεσίτες, (Χ-30-ΦΠΑ) θα τιμολογείται; Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post vagom Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 Popular Post Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 Συνάδελφοι καλημέρα, Μεγάλο θέμα ανοίξαμε, με πολλές πτυχές και δυστυχώς πολλές πληγές… Θα ξεκινήσω από τον τιμοκατάλογο που ανέβασε ο Inzaghi. Με λύπη μου θα σας πω ότι οι τιμές του συναδέλφου μπορεί να θεωρούνται από εμάς εξευτελιστικές, για την πραγματική αγορά όμως, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, είναι λογικές (ίσως και «τσιμπημένες»). Επειδή, όπως είπα το θέμα είναι μεγάλο, θα προσπαθήσω να το χωρίσω σε τέσσερις βασικές ενότητες: 1. Η Αγορά Σήμερα, 2. Οι «Πρακτικές» των 50€, 3. Ο Ρόλος Της ΕΥΕΠΕΝ και 4. Τι Μπορούμε Να Κάνουμε. 1. Η Αγορά Σήμερα Υπάρχουν τρείς κατηγορίες τιμών (και πελατών αντίστοιχα) για τα ΠΕΑ. - Τα ΠΕΑ που αφορούν την Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκων (ΕΚΟ) και έχουν κρατήσει τις τιμές τους, αφού το κόστος τους καλύπτεται πλήρως από το Πρόγραμμα (θεωρώ ανοησία να τα δίνει κάποιος φτηνότερα). - Τα ΠΕΑ που αφορούν γνωστούς, φίλους, παλιούς πελάτες ή και τυχαίους (μη ψαγμένους) περαστικούς, όπου οι τιμές είναι οι πρώην ελάχιστες με μια καλή συνήθως έκπτωση. - Και τέλος υπάρχουν τα «ιντερνετικά» ΠΕΑ, που αποτελούν και τον κύριο όγκο της αγοράς, όπου ο πελάτης φτάνει σε σένα διαβασμένος από την Google και έχοντας δει όλες της αγγελίες των 50€. Εκεί είναι και το πρόβλημα, γιατί αν θέλεις να επιβιώσεις θα πρέπει να ανταγωνιστείς τα λαμόγια των πλαστών και των copy-paste ΠΕΑ, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο αν θέλεις να είσαι σωστός και υπεύθυνος. Προσωπικά μιλώντας, θα σας πω ότι αντλώ (αντλούσα μάλλον!) πελάτες και από το διαδίκτυο (έχω μια διαφήμιση για βασικό ΠΕΑ από 90€ +ΦΠΑ). Ελάχιστοι πια παίρνουν τηλέφωνο, διότι θεωρούν τη τιμή ακριβή σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Προφανώς και δεν μπορώ να κατέβω άλλο (θέλω από μία έως τρείς ημέρες δουλειάς για κάθε ΠΕΑ, αναλόγως δυσκολίας, άλλα άντε να το καταλάβει ο πελάτης αυτό). Θα σας πω δυο-τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα: - Κατάστημα 309 τμ με υπόγειο ΜΘΧ άνω του 10% και ΚΚΜ καναλάτη (υψηλός βαθμός δυσκολίας) – ζήτησα 300€ τελική τιμή με το ΦΠΑ – ο πελάτης ακόμα γελάει (το είχε βρει με 100€). - Διαμέρισμα 170 τμ – ζήτησα 200€ με ΦΠΑ – το είχε βρει με 80€. - Μικρό ξενοδοχείο 1.100 τμ (με διαφορετικές θερμικές ζώνες, ΜΘΧ, ΚΚΜ κλπ) – ζήτησα 1.000€ συν ΦΠΑ – με είπαν κλέφτη. Και άλλα πολλά, για γέλια και για κλάματα… Το ερώτημα φυσικά είναι πως τα καταφέρνουν αυτοί οι «συνάδελφοι» και έχουν τόσο χαμηλές τιμές. Και αυτό μας φέρνει στην επόμενη ενότητα… 2. Οι «Πρακτικές» των 50€ Δύο είναι οι βασικές πρακτικές που εφαρμόζονται σήμερα στην αγορά των φτηνών (και ψεύτικων) ΠΕΑ: η πλαστογραφία και το copy-paste. Η πλαστογραφία είναι απλή και εύκολη: Παίρνει ο «συνάδελφος» ή ο κάθε μικρο-απατεώνας ένα τυχαίο ΠΕΑ, το ρετουσάρει και μέσα σε μισή ωρίτσα έχει έτοιμο ένα καθόλα ψεύτικο πιστοποιητικό το οποίο και πουλάει στον ανυποψίαστο ιδιοκτήτη έναντι ευτελούς αμοιβής (συνήθως γύρω στα 50€). Δεν θα επεκταθώ στο πως ακριβώς γίνεται η κομπίνα και γιατί είναι «άπιαστη», ώστε να μην δώσουμε ιδέες και σε νέα λαμόγια. Το τι συνεπάγεται αυτή η απάτη είναι νομίζω προφανές. Τα ως άνω ΠΕΑ δεν έχουν περάσει από το σύστημα του ΥΠΕΚΑ και του ΤΕΕ, δεν έχουν πληρώσει ΦΠΑ ή άλλες κρατήσεις και είναι επί της ουσίας ανύπαρκτα. Η δε αγορά των νόμιμων ΠΕΑ έχει κυριολεκτικά διαλυθεί, αφού είναι αδύνατον να ανταγωνιστεί τις τιμές των πλαστών. Ο πελάτης σου λέει εγώ τη δουλεία μου θα τη κάνω μια χαρά και με το «φτηνό»… Τα copy-paste τώρα, όλοι τα ξέρουμε. Έχει φτιάξει ο «συνάδελφος» (ή έχει βρει από άλλους) τρία-τέσσερα πρότυπα ανά κατηγορία ΠΕΑ (διαφορετικό για διαμέρισμα, μεζονέτα, κατάστημα κλπ) και ανάλογα με το τι του τυχαίνει κοπιάρει τα δεδομένα από το πρότυπο. Εδώ οι χρόνοι ανεβαίνουν λίγο σε σχέση με την πλαστογραφία μιας και συνήθως ακολουθούνται τα τυπικά (buildingcert, ΤΕΕ, ΔΠΥ κλπ), αλλά και πάλι 50-60€ για καμιά ωρίτσα δουλείας (χωρίς αυτοψίες και άλλα «κουραστικά») δεν είναι και άσχημα στην εποχή μας. Υπάρχει και μια τρίτη πρακτική που έχει κατακλύσει την αγορά όχι με ψεύτικα, αλλά με «αμφιβόλου ποιότητας» ΠΕΑ: τα μεγάλα γραφεία. Εκεί έχει το αφεντικό, ή ένας από όλους τους μηχανικούς, την άδεια του επιθεωρητή και βγάζουν όλοι πιστοποιητικά (σχετικοί και άσχετοι) στο όνομά του. Να θυμίσω εδώ, ότι στα πρόσφατα στατιστικά που δημοσίευσε το ΥΠΕΚΑ, υπήρχαν συνάδελφοι που έχουν υπογράψει 901-1000 πιστοποιητικά ο καθένας. Έστω ότι ήταν από τους πρώτους, μέσα σε 2 χρόνια (520 εργάσιμες ημέρες), μας προκύπτει 1,7 ΠΕΑ/ημέρα !!! Έλεος. Που είναι λοιπόν το Υπουργείο με τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς; (Παρένθεση: αντί να ασχολούνται με τα παραπάνω, έχω την αίσθηση ότι συνεχίζουν να συνεδριάζουν σε διάφορες «επιτροπές» και να καρπώνονται αμοιβές για το αν θα γίνουν εξετάσεις, τι θέματα θα έχουν, αν θα ισχύσει το 9 στα 10 κλπ – και τελικά εξετάσεις μπορεί και να μην γίνουν. Κλείνει η παρένθεση). Επόμενη ενότητα: 3. Ο Ρόλος Της ΕΥΕΠΕΝ Είχα την τύχη ο βασικός ομιλητής του σεμιναρίου ενεργειακών που παρακολούθησα να είναι συνεργάτης της ΕΥΕΠΕΝ. Παράλληλα, έχω μιλήσει και πολλές φορές με τα παιδιά που σηκώνουν τα τηλέφωνα, τους έχω πει το πόνο μου, μου έχουν πει και αυτοί το δικό τους. Ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι αστείος. Επτά – οκτώ μηχανικοί για να ελέγξουν (ηλεκτρονικά και μόνο) τις εκατοντάδες χιλιάδες των καταχωρημένων ΠΕΑ (τα πλαστά δεν ελέγχονται). Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται αδυνατούν τα πιάσουν τα copy-paste και έτσι είναι θέμα τύχης (ή καταγγελίας) να πιαστεί κάποιος. Ασχολούνται λοιπόν με το κλαδάκι του δέντρου, τη στιγμή που στο «δάσος» κάνουν πάρτι τα λαμόγια. Επανέρχομαι στα στατιστικά που δημοσίευσε το ΥΠΕΚΑ: Είναι δυνατόν να έχουμε στην Ελλάδα 300 κτίρια Α και Α+; Είναι δυνατόν ένας επιθεωρητής να ολοκληρώνει σωστά και υπεύθυνα 1,7 ΠΕΑ την ημέρα; Προφανώς και ΟΧΙ. Αντί όμως να τους στείλουν (τους υπαλλήλους της ΕΥΕΠΕΝ εννοώ) να τραβήξουν το αυτάκι στους παραπάνω «συναδέλφους», να κυνηγήσουν τις αγγελίες των 50€ και να βρουν τα πλαστά ΠΕΑ, τους έχουν κλεισμένους σε τέσσερεις τοίχους να ψάχνουν για λάθη στις σκιάσεις… Και για να κλείσω επιτέλους (συγνώμη αν σας κουράζω, αλλά ήθελα πολύ καιρό να τα βγάλω από μέσα μου)… Επίλογος: 4. Τι Μπορούμε Να Κάνουμε Δύο πράγματα: - Κρατάμε τις τιμές όσο μπορούμε. Καταλαβαίνω ότι πολλοί από εμάς πλησιάζουν (αν δεν έχουν φτάσει ήδη) στα όρια της φτώχιας. Δεν πρέπει όμως και να εξευτελιζόμαστε. Τα πιστοποιητικά ηλεκτρολόγου έχουν πια διπλάσιες τιμές από τα ΠΕΑ. Είναι δυνατόν; Ντροπή μας! (δεν είναι μομφή για τους ηλεκτρολόγους, για μας είναι, που βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας). - Κυνηγάμε τα λαμόγια. Ναι, ας γίνουμε όλοι «Αρτέμης Μάτσας». Καταγγελία στην ΕΥΠΕΝ για ότι παράνομο και παράτυπο πέφτει στην αντίληψή μας (έστω και ανώνυμη – την δέχονται). Με το να τα λέμε μεταξύ μας, εδώ στο forum, δε γίνεται κάτι, εκτός από το να συγχυζόμαστε ομαδικώς. Πρέπει να τα βγάζουμε και παραέξω μήπως και κάποιοι καταλάβουν τι γίνεται πέρα από τη πόρτα του γραφείου τους. (Για να σας προλάβω: ναι, εγώ το έχω κάνει – και όχι, δεν πήρα απάντηση επί της καταγγελίας… αλλά τουλάχιστον προσπάθησα). Αυτά για την ώρα… Καλημέρα και καλές δουλειές. 44 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dib Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 Συνάδελφε έχεις 10.000 δίκια και θα ήθελα να σου βάλω τόσα, αλλα μπορώ να σου βάλω μονο +1 (δεν μου επιτρέπει το συστημα περισσότερο) Το τι συνεπάγεται αυτή η απάτη είναι νομίζω προφανές. Τα ως άνω ΠΕΑ δεν έχουν περάσει από το σύστημα του ΥΠΕΚΑ και του ΤΕΕ, δεν έχουν πληρώσει ΦΠΑ ή άλλες κρατήσεις και είναι επί της ουσίας ανύπαρκτα. Αυτό συνάδελφε, μπορείς να μου το εξηγήσεις σε πμ (για να μην κυκλοφορούν δημόσια ιδέες) , γιατί δεν το καταλαβαίνω ? Πως γίνεται να εκδίδουν ΠΕΑ χωρίς να έχουν περάσει από το σύστημα, χωρίς Αριθ. Πρωτ. ΥΠΕΚΑ και πόσο μάλλον με αριθ. ασφαλείας ? (καλά για το ΤΕΕ το παρακάμπτω) Μήπως γράφουν εικονικούς (τυχαίους) αριθ. πρωτ. και ασφαλείας ? (σημ. είμαι άσχετος από pc, το έχω ξαναγράψει εδώ μέσα και άλλες φορές) Γιατί άντε πες το κάνω και γω αυτό !!!!!!! Ο πελάτης που θα το πάρει σε δύο περιπτώσεις (τουλάχιστον μέχρι τώρα) θα του χρησιμεύσει, για κατάθεση στην εφορία για ενοικίαση ή για μεταβίβαση σε συμβολαιογράφο Αλλά και στις 2 περιπτώσεις. στην μεν εφορία περνάνε τον αριθ. πρωτ. του ΠΕΑ στη δε μεταβίβαση γίνεται έλεγχος και των 2 αριθ. (πρωτοκόλλου και ασφαλείας) Συνεπώς αν διαπιστωθεί η ύπαρξη 2 ΠΕΑ με ίδιο αριθ, πρωτ. (νόμιμο και πλαστό) αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά (ιδιοκτήτης, διεύθυνση, τ.μ., κλπ), δεν θα πρέπει το σύστημα να κοκκινίσει ? το σύστημα δεν το αντιλαμβάνεται ? Άρα δεν θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στον έναν από τους 2 εν. επιθεωρητές που το έκδωσαν ? Η το περνάνε στο ντούκου ? Ή ισχύει αυτό που γράφεις (αν και δεν καταλαβαίνω τους ….αλγόριθμους) : Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται αδυνατούν τα πιάσουν τα copy-paste και έτσι είναι θέμα τύχης (ή καταγγελίας) να πιαστεί κάποιος. . Τι να πω ? Η ξεφτίλα της ξεφτίλας ΩΩΩΩΩΩΩ ΞΕΦΤΙΛΑ !!!!!!!!!!!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
skidoo23 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 Πριν την κατάργηση των κατώτατων πάντως δεν είχε ξεφτιλιστεί τόσο το θέμα. Τώρα αμά πεις καμιά νορμαλ τιμή οι 7 στους 10 σε βρίζουν. Συγκριτικά οι καθαρίστριες παίρνουν 7 ευρώ την ώρα (μαύρα...), και για ένα 8ωρο που θες για ένα ΠΕΑ + εφορία 26% + φπα 23% + 15€ έξοδα γραφείου - βενζινες κλπ = 110 € με μισθό καθαρίστριας. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hkamp Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 Το πως αντιμετωπίζει το υπουργείο το θέμα των ελέγχων και τους συναδέλφους στην ΕΥΕΠΕΝ φαίνεται και από τις εντολές μετακίνησης. http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypeka/find/unit:1399 Μετακίνηση με ΚΤΕΛ από Αθήνα-Πάτρα. Ευτυχώς που στη Θεσ/κη τους έστειλαν με αεροπλάνο. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giorgos1987 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 - Μικρό ξενοδοχείο 1.100 τμ (με διαφορετικές θερμικές ζώνες, ΜΘΧ, ΚΚΜ κλπ) – ζήτησα 1.000€ συν ΦΠΑ – με είπαν κλέφτη. Καλά άμα με λέγαν κλέφτη παίζει να τους έριχνα και κανένα καντήλι, άκου εκεί 1100 τμ. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsx Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 vagom ήσουν πληρέστατος και μπράβο σου. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι τα πλαστά ΠΕΑ. Για την θεώρηση των μισθωτηρίων δεν βάζουν τα στοιχεία του ΠΕΑ στο σύστημα για να δουν εάν είναι υπαρκτό; Εκεί, εάν είναι πλαστό η διαφορά θα φανεί αμέσως. Τι μου ξεφεύγει;;; Link to comment Share on other sites More sharing options...
dib Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 (edited) Αυτό που δεν κατάλαβα είναι τα πλαστά ΠΕΑ. Για την θεώρηση των μισθωτηρίων δεν βάζουν τα στοιχεία του ΠΕΑ στο σύστημα για να δουν εάν είναι υπαρκτό; Εκεί, εάν είναι πλαστό η διαφορά θα φανεί αμέσως. Τι μου ξεφεύγει;;; Αυτό ρώτησα και γω παραπάνω tsx και την απάντηση σου τη στέλνω με πμ (απάντηση του vagom) Edited Φεβρουάριος 7 , 2013 by dib Link to comment Share on other sites More sharing options...
nik Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 (edited) Τα copy paste αφορούν λογικά μόνο τα ενοίκια και εκεί είναι το πρόβλημα. Στα ενοίκια η εφορία καταχωρεί τον αριθμό πρωτοκόλλου. Ο αριθμός πρωτοκόλλου είναι ο αριθμός που σου δίνει το bildingcert όταν φτιάχνεις νέο ΠΕΑ. Δεν είναι ανάγκη να το κάνεις οριστική υποβολή για να τον πάρεις. Τον αποκτάς στο στάδιο επεξεργασίας. Η εφορία απλώς καταχωρεί τον Α.Π. δεν νομίζω να τσεκάρει εάν έχει χρησιμοποιηθεί αλλού και δεν νομίζω να είναι η δουλειά της αυτή. Αυτό είναι θέμα της ΕΥΠΕΝ. Επίσης τον 16ψηφιο κωδικό ασφαλείας που τον παίρνεις στην οριστική υποβολή δεν νομίζω να τον δίνεις στην εφορία άρα και να τον πειράξεις δεν έχει νόημα. Επομένως ο μόνος τρόπος να πιάσουν τους copyαριδες είναι η ΕΥΠΕΝ να ελέγχει κάθε Α.Π. που καταχωρεί η εφορία αν έχει γίνει οριστική υποβολή και ακόμη και έτσι επειδή μπορεί ο άλλος να έχει στείλει ένα xml ότι να ναι για οριστική υποβολή για να είναι καλλυμένος, θα πρέπει να ελέγχει η ΕΥΠΕΝ και τα στοιχεία του ΠΕΑ. Επειδή όμως οι copyαριδες ξέρουν ότι τα "Η" δεν ελέγχονται δεν ασχολούνται...Σου λέει και να με πιάσουνε θα πω ότι έκανα ένα λάθος και έστειλα λάθος xml. Επίσης φροντίζουν φαντάζομαι να κόβουν αποδείξεις έστω των 5 ευρώ για να μην τους πιάσει η εφορία. Πιστεύω λοιπόν ότι: 1) Η ΕΥΠΕΝ πρέπει να τσεκάρει εάν κάθε Α.Π. που έχει καταχωρηθεί στην εφορία έχει υποβληθεί οριστικά. Ακόμη όμως καλύτερα θα ήτανε ο Α.Π. να δίνεται μόνο στην οριστική υποβολή. Το αρχικό xml αρχείο στην φάση επεξεργασίας να ονομάζεται temp.xml ή κάτι άλλο. 2) Πρέπει να ελέγχονται όσοι κάνουν πολλά Π.Ε.Α. και όχι μόνο οι χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες. 3) Όσοι καταχωρούν πολύ μικρές αμοιβές π.χ. 5-10 ευρώ στο buildingcert είναι υποψήφιοι για copy paste. Εάν οι έλεγχοι της ΕΥΠΕΝ δεν γίνουν πιο αυστηροί, συχνοί και με μεγάλα πρόστιμα το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Edited Φεβρουάριος 7 , 2013 by nik 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsx Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 7 , 2013 Ας βάλουν τους υπαλλήλους της εφορίας να ελέγχουν στο buildingcert τα ΠΕΑ, όπως τα ελέγχουν και οι συμβολαιογράφοι. Σιγά τον κόπο. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts