Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκύκλιος 1/12 και η παρ.5 της ενότητας Β


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι θα ήθελα την βοήθεια σας στον παρακάτω γρίφο?

 

Σε συνιδιόκτητο, εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο εκδόθηκε αρχικά οικοδομική άδεια, (ακόμη σε ισχύ), με διάσπαση των όγκων του κτηρίου σε επτά (7) τμήματα (μικρότερα κτήρια) μετά από έγκριση της Ε.Π.Α.Ε . Από τα επτά έχουν ανεγερθεί τα τέσσερα καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής αδείας (έχουν εξαντλήσει ήδη την επιτρεπόμενη δόμηση) και για δύο εκ των οποίων ζητείται η «Έγκριση εργασιών αποπεράτωσης αυθαίρετης κατασκευής» ενώ υπολείπεται η ανέγερση 3 τμημάτων ακόμη. Όλες οι αυθαιρεσίες στο εν λόγω αγροτεμάχιο έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του ν.4014/2011 και έχει περαιωθεί η σχετική διαδικασία. Επίσης μετά απο καταγγελία έχει γίνει διακοπή εργασιών.

Σύμφωνα με την παρ. 4 της Ενότητας Β της Εγκυκλίου 1/12, για τις περιπτώσεις κτισμάτων που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις του ν.4014/2011 και έχει περαιωθεί η σχετική διαδικασία, επιτρέπεται κατά παρέκκλιση από κάθε ισχύουσα διάταξη, η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης (παρ. 17, άρθρο 24, του ν.4014/2011), μετά από έγκριση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας, εφ’ όσον αυτές δεν τα επαυξάνουν σε όγκο.

Ακόμη στην παρ. 5 της Ενότητας Β της Εγκυκλίου 1/12 αναφέρεται ότι σε περίπτωση διακοπής οικοδομικών εργασιών λόγω διαπίστωσης αυθαιρεσιών σε κτήριο, που ανεγείρεται με βάση οικοδομική άδεια, η συνέχιση χορηγείται μετά την υπαγωγή των αυθαιρεσιών στο ν.4014/2011 και την περαίωση της σχετικής διαδικασίας. Συγκεκριμένα εάν οι αυθαίρετες δεν είναι αποπερατωμένες πρέπει να προηγηθεί η έκδοση έγκρισης εκτέλεσης εργασιών αποπεράτωσης (παρ. 17, άρθρο 24, του ν.4014/2011) και μετά να επιτραπεί η συνέχιση οικοδομικών εργασιών στο τμήμα του κτηρίου, που ανεγείρεται σύμφωνα με την οικοδομική άδεια.

Επίσης σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 4 της υπ’ αρίθ. οικ. 2975/19-1-2012 Υ.Α. (ΦΕΚ 43 Β’) η χορήγηση έγκρισης εκτέλεσης εργασιών αποπεράτωσης υφιστάμενης αυθαίρετης κατασκευής, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για νομιμοποίηση της, δεν αποτελεί οικοδομική άδεια άλλα ούτε και αναθεώρηση υπάρχουσας οικοδομικής αδείας. Ομοιάζει μόνο ο τρόπος έκδοσης που καθορίζεται με την παραπάνω Υ.Α και σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρο 4 αυτής, όλες οι Εγκρίσεις Εργασιών καταχωρίζονται σε ειδικό αρχείο της οικείας πολεοδομικής υπηρεσίας.

Από την συγκριτική εξέταση όλων των παραπάνω και δεδομένου ότι δεν πρόκειται για νομιμοποίηση ή έκδοση-αναθεώρηση οικοδομικής αδείας αλλά και του γεγονότος ότι η υπαγωγή των αυθαιρεσιών στο ν.4014/2011 απλώς αναστέλλει για τριάντα χρόνια την επιβολή κυρώσεων.

Ερωτάται : αν μπορεί να επιτραπεί η συνέχιση των οικοδομικών εργασιών στο τμήμα του κτηρίου που ανεγείρεται σύμφωνα με την οικοδομική άδεια και που πρόκειται να εκτελεστούν κατά το διάστημα ισχύος της άδειας, πουθενά δεν ερωτάται για το άν έχουν εξαντληθεί τα πολεοδομικά μεγέθη.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την προσοχή σας και αναμένω την βοήθεια σας.

Link to comment
Share on other sites

το ίδιο θεμα εχεις θεσει και στα "εξ αδιαιρετου"

 

"παρομοιο" θεμα εχεις θεσει και με εκεινες τις λιθοκτιστες.....και δξ αν ειναι το ίδιο θεμα...]

 

...και δεν εχεις διευκρινισει αν εχει γινει συσταση ΟΙ ή καθετης [που απαγορευεται μετα το 2002]

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο μόνο που κανείς δεν απάντησε και επειδή δεν υπάρχει παρόμοιο ερώτημα πουθενά είπα να το θέσω ως ξεχωριστό θέμα.

 

1) δεν υπάρχει συσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών ή καθετη.

 

2) το ίδιο ακριβώς ερώτημα έχω κάνει και στο ΥΠΕΚΑ σε συνέχεια ερωτήματος που έκανε η πολεοδομία. Στην πολεοδομία απάντησαν μετά απο τρείς μέρες με την φοβερή απάντηση : "Πιθανόν να μπορεί, μετά απο αναθεώρηση της Ο.Α. και αποτύπωση όλων των υφισταμένων αυθαιρέτων και μή ", μόνο που το ερώτημα της πολεοδομίας αφηνε περιθώρια για τέτοιου είδους απαντήσεις. Στο δικό μου μετά απο ένα μήνα καμμία απάντηση... και δεν ξέρω αν λαμβάνουν υπόψιν τις εγκυκλίους ή το άν προσπαθούν να παντρέψουν τον 4014 και τα παιδία του (εγκυκλίους) με τον 4030, ΓΟΚ '85, ΝΟΚ κ.α.

 

Και σκέφτομαι: οι εγκύκλιοι είναι σχετικά πρόσφατες, δεν υπάρχει αυτός/η ή αυτοί που τις συνέταξαν για να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση στα ερωτήματα που τίθενται.

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι μπορείς να συνεχίσεις εργασίες αποπεράτωσης, καθώς έχεις άδεια για συγκεκριμένα τμήματα, αλλά υποθέτω ότι δείχνεις ποια τμήματα θα είναι καθ' υπέρβαση της ΟΑ και εξαιρούνται από όσα τα εξαιρεί ο 4014 για 30 χρόνια και ποια τμήματα είναι εντάξει. Ξέρουμε ότι αν εξαντλήσεις τον ΣΔ με τακτοποιημένα δεν μπορείς να βγάλεις ΟΑ για προσθήκες. Δεν αναφέρεται όμως κάπου τι γίνεται με τα ήδη εγκεκριμένα και μη κατασκευασμένα.

 

Καλή τύχη όμως όπου και αν καταλήξεις με τους υπαλλήλους της ΥΔΟΜ.

Link to comment
Share on other sites

Για τις εργασίες αποπεράτωσης δεν τίθεται θέμα, ούτε από την πολεοδομία. Αυτό που δεν τους αρέσει και κολλάνε αλλά αποτελεί και το ζουμί του πράγματος είναι στην παρ. 5 της εγκυκλίου 1/12. Δηλαδή ότι δίνοντας την συνέχιση των εργασιών θα ανεγερθούν τα υπόλοιπα νόμιμα κτηρια γνωρίζοντας ότι η δόμηση έχει ήδη εξαντληθεί. Πως να το πω τους χαλάει... Βέβαια έχουν κάποιο "φαρδος" και οι ιδιοκτήτες με την παράταση ισχύος τών αδειων τών για 3 χρόνια. Η συνέχεια έπεται και προβλέπεται μακρά.

Link to comment
Share on other sites

είτε τους "χαλαει" ειτε τους "ξυνιζει"...

 

εσυ χεις νομιμη ΟΑ για να χτισεις 7 οικοδομηματα...

Εχτισες τα 4, εχεις αυθαιρεσιες, τις τακτοποιείς, εχεις άλλα 3 να ανεγείρεις..

 

Εχεις το έγγραφο 37018/30-10-2012 της ΔΟΚΚ , προς την ΥΔΟΜ Ξανθης μετα απο σχετικο ερώτημα,

έχει εκει τηλ. και ονοματα,

που, θεωρώ οτι δίνει μια απαντηση στο θέμα σου,

διότι μιλαει αποκλειστικα για το θεμα της εκδοσης "αδειας δομησης προσθήκης"

 

και πώς και γιατί "προσμετρώνται" οι "τακτοποιημενοι" χώροι, στην "προσθήκη"

 

Θα υποβαλεις εγγραφως το αίτημα σου...

υποχρεουνται να σου απαντησουν....κι αν "τους χαλάει" ας απευθυνθουν "ύπερθεν"

Αυτο ειναι το "υπηρεσιακο τους καθήκον"....

 

[κανε και ενα τηλ. στο 210-6915981 Α. Σκάρλα, Μεσογειων και Τρικαλων 36]

καλημερα

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Το συγκεκριμένο έγγραφο το είχα υπ' όψιν μου αλλά το ξαναδιαβασα μήπως και μου είχε ξεφύγει κάτι. Αναφέρεται για τις περιπτώσεις που έχουμε τακτοποίηση και θέλουμε να εκδώσουμε νέα Ο.Α.

 

Στην περίπτωση την δίκη μου δεν θέλουμε να εκδώσουμε άδεια αλλά να δωθεί η συνέχιση για τα υπόλοιπα για όσο ακόμη είναι σε ισχύ η Ο.Α.

 

Μετά την λήξη ισχύος της Ο.Α. "καληνύχτα", οποιαδήποτε αναθεώρηση π.χ. για παράταση ισχύος θα συμπεριλάβει τα αυθαίρετα στα πολεοδομικα μεγέθη που έχουν ήδη εξαντληθεί και σταματά εκει το παιχνίδι.

 

Το θέμα επίσης ειναι πόσο χρόνο θα παρει για να πειστούν οι αρμόδιοι. Δυστυχώς δεν υπάρχει πουθενά κάποιο προηγούμενο λόγω του ο 4014 είναι ακόμη "νέος". Αν κάποιος συνάδελφος συνάντησε κάτι παρόμοιο και έβγαλε άκρη θα βοηθούσε ίσως με το ιστορικό της υπόθεσης του να ξεμπλοκαρει και τούτη εδώ.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να κάνεις αίτηση για οτιδήποτε, πχ για το ερώτημά σου και η υπηρεσία να σε κατατοπίσει εντός μήνα. Καταθέτεις τον αριθμό πρωτοκόλλου αυτής της αίτησης συμπληρωματικά στο φάκελό σου και μέχρι να σου απαντήσουν δεν έχουν δικαίωμα να σου γυρίσουν το φάκελο (αν καθυστερήσουν λόγω δικής τους υπαιτιότητας/ ασάφειας νόμου, έλλειψης οδηγιών από τα κεντρικά κλπ).

 

Από την άλλη μπορείς να το πας με συνέχιση εργασιών εφόσον δεν υπάρχουν πλέον αυθαίρετα εκτός από αυτά στο άρθρο 23 παρ. 2 (δηλαδή μόλις τελειώσει η τακτοποίηση) ή να πας παράλληλα για νομιμοποίηση (και καλά) και να συνεχίσεις από τώρα και αναφέρεις στα τοπογραφικά, διαγράμματα κλπ, τι είναι στην άδεια, τι τακτοποιείται και θα πρέπει να φύγει μετά απο 30 χρόνια. Συζήτησε τα και με τους υπαλλήλους της ΥΔΟΜ να δεις πώς τους βολεύει να το πάνε.

 

Γενικά ότι βλέπουν πρώτη φορά θα είναι διστακτικοί για τα πάντα, αλλά άμα βρείτε κοινή οδό να είναι όλες οι πλευρές καλυμμένες θα το προχωρήσουν.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σε ένα πρόσφατο άρθρο που διάβασα για την πρόσφατη συνεδρίαση του ΣτΕ για τα αυθαίρετα, έγραφε μεταξύ άλλων για ένα περίφημο αυθαίρετο στην Ηγουμενίτσα που ακολούθησε την διαδικασία της Εγκυκλίου 1 δηλαδή Έγκριση εργασιών αποπεράτωσης και μετα συνέχιση οικοδομικών εργασιών και μετά ....... έφτασε στο ΣτΕ.

 

Γνωρίζει κανείς κάτι για την συγκεκριμένη υπόθεση? Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Σε 2-3 άρθρα που διάβασα με αφορμή τη δημοσίευση σου ergon βλέπω ασάφειες για το τι έχει γίνει ακριβώς. Σε άλλο λένε ότι μετά την τακτοποίηση έβγαλε Ο.Α. σε μη άρτιο οικόπεδο (χωρίς πρόσωπο). Σε άλλη λέει ότι πήρε συνέχιση εργασιών με 4014, προφανώς για αποπεράτωση στο αποτυπωμένο περίγραμμα. Την δεύτερη περίπτωση την καλύπτει ο νόμος, την πρώτη όχι. Αν ξέρει κανείς άλλος περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά υποθέτω καλό είναι να περιμένουμε σε περιπτώσεις ημιτελών κατασκευών να δούμε τι θα γίνει. Το ΣτΕ έχει ορίσει την δίκη πιλοτική και με βάση την έκβαση αυτής θα κριθούν όλες οι παρόμοιες περιπτώσεις ανάλογα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.