Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικόπεδο στα ορια οικισμού (εντός & εκτός)


Recommended Posts

1 ώρα πριν, JovannaSar said:

Για να τοποθετήσω την οικοδομή στο εκτός δεν πρέπει να είναι και αυτό οικοδομήσιμο;

Όχι. Δεν απαιτείται κάτι τέτοιο. Αν το εκτός οικισμού τμήμα ήταν άρτιο και οικοδομήσιμο (έστω ότι ήταν 4.000 τμ) θα μπορούσες να πάρεις πολεοδομικά μεγέθη από το εκτός οικισμού τμήμα (έστω δόμηση 186 τμ) και γενικά να οικοδομήσεις με το σύνολο των διατάξεων της εκτός σχεδίου δόμησης μη ασχολούμενη καθόλου με τα πολεοδομικά μεγέθη του εντός οικισμού τμήματος. Για την πληρότητα της απάντησης, αν οι τίτλοι δεν αποδεικνύουν την ημεροχρονολογία της παρέκκλισης τότε δεν μπορείς να την επικαλεστείς. Άσε που οι παρεκκλίσεις παραμένουν για 2 χρόνια από την έναρξη ισχύος του Ν. 4759 εφόσον εκδοθεί προέγκριση Ο.Α για τα ακίνητα αυτά.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Απαραίτητη διευκρίνηση:

Μιλάμε για οικισμό <2000 κατ 

επίσης

η προ 64 παρέκκλιση αφορά σε πρόσωπο επί συγκεκριμένης κατηγορίας οδού (διεθνής, εθνική, επαρχιακή, δημοτική)

επίσης

ίσως εξυπηρετεί η παρέκκλιση εντός ζώνης (>2000 μ² και προϋφιατάμενο της 24-4-77)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστώ για τις απαντήσεις και των δύο σας...Μιλάμε για Κύρια δημοτική οδό και οικισμό <2000 κατοικών.. Από τη στιγμή που δεν μπορώ να αποδείξω γενικά το προϋφιστάμενο, καθώς τώρα θα γίνει αποδοχή κληρονομιάς (δεν υπάρχουν παλαιότεροι τίτλοι), σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω το εντός τμήμα "παίρνοντας την θεωρητική" αρτιότητα από το εκτός, ώστε να έχω ένα κατά κανόνα άρτιο οικόπεδο...Απλά με προβλημάτιζε το ότι ήταν μικρό το εντός τμήμα όσον αφορά την οικοδομησιμότητα... Βάσει όσον μου είπατε δεν θα έχω θέμα τηρώντας τις κατάλληλες αποστάσεις... Οι οποίες είναι τα 15 μέτρα από τα όρια ή επειδή είναι μικρό το οικόπεδο μπορώ να "παίξω" και με μικρότερες αποστάσεις;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

καλημέρα, 

σε περίπτωση τεμνόμενου γηπέδου που το τμήμα εντός οικισμού έχει την κατά κανόνα αρτιότητα - οικοδομησιμότητα και αντίστοιχα και το τμήμα εκτός οικισμού πως προκύπτει η δόμηση? Αθροιστικά? η υπερισχύουν οι όροι δόμησης εκτός οικισμού ή εντός οικισμού? 

Η κατάτμηση είναι αδύνατη λόγω του ότι βρίσκομαι σε περιοχή νατουρα και το τμήμα εκτός σχεδίου είναι 6.000τμ 

Link to comment
Share on other sites

Δεν γίνεται συνδυασμός και των δύο. Θα λάβεις υπόψιν μόνο τη μεγαλύτερη δόμηση (που, προφανώς, δίνει το εντός τμήμα). Το κτίριο μπορεί να τοποθετηθεί ελεύθερα στο ενιαίο γεωτεμαχιο, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι πλάγιες αποστάσεις

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπερα ! Εχω περιπτωση ακινητου συνολικου ενμβαδου 3300 μ2 οπου τα 2300 εντος οικισμου με αρτιοτητα του οικισμου στο μη συνεκτικο τμημα οπου ευριςσκομαι τα 2000 μ2 αρα εχω τα 400 μ2 για κατοικια τα οποια μπορουν να τοποθετηθουν στο εντος οικισμου τμημα , Το ερωτημα που θετω ειναι εαν στο εκτος σχεδιου τμημα το οποιο ειναι 1000 μ2 , και ως εκ τουτου μη αρτιο εαν μπορω να τοποθετησω , μετα απο εγκριση της ΕΠΑΕ παντα, οικοδομη μη τ η ρ ω ν τ α σ ομως τα 15 μετρα απο ορια καθως σε αυτην την περιπτωση δεν χωραει καθολου οικοδομη. Θα μπορουσα να χρησιμοποιησω τις παρεκλισεις για τα 2,50 η τα 5 ,00 ? Το ακινητο προυφισταται του 1980 ! Ευχαριστω εκ των προτερων !

On 23/7/2019 at 4:00 ΜΜ, Pavlos33 said:

Να ανατρέξεις σε προηγούμενα μηνύματά μου. Σε έχω απαντήσει σε όλα όσα ρωτάς.

1. Η μελέτη θα γίνει με βάση τον ΣΔ που προκύπτει στο οικοδομήσιμο-εντός οικισμού τμήμα

2. Η χωροθέτηση στο εκτός οικισμού τμήμα θα γίνει τηρώντας πλάγιες αποστάσεις (για μένα και τηρώντας το επιτρεπόμενο ύψος για την εκτός σχεδίου). Το ερώτημά σου έχει να κάνει με ποιες πλάγιες αποστάσεις. Θεωρώ πως  γενικά οι αποστάσεις θα πρέπει να είναι 15 μ από τα όρια αλλά αν αποδείξεις ότι και το τμήμα αυτό είναι οικοδομήσιμο τότε θα μπορείς να κάνεις χρήση των μικρότερων αποστάσεων ( 5 μ για το εντός ζώνης). Επίσης,  δες αν γύρω έχεις δασική έκταση οπότε πας στα 10 μ κατ ελάχιστον. Μη μπλέχεις τους δρόμους και αυτό διότι ακόμη και αν η σκέψη σου είναι σωστή με κοινή λογική δεν αποδεικνύεται βάσει εγγράφων ή νομοθεσίας του Υπουργείου. Το ακίνητο έχουμε πει ότι έχει 2 τμήματα με διαφορετικό πολεοδομικό καθεστώς. Η μόνη σου ελπίδα να είχες οικοδομήσιμο το εκτός οικισμού τμήμα είναι να είναι εντός ζώνης 500 μ και προ 77. Την επιφάνεια 2.100>2000 τμ την έχεις.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Έχω την εξης υπόθεση

Κληροτεμάχιο διανομής του 1956 εμβαδου 870 μέτρων στο όριο οικισμού.

Στον οκισμό πλέον υφίσταται σχέδιο πόλης από το 1996 σύμφωνα με το οποίο χάνει τμήμα 80 τμ αλλά αποκτά πρόσωπο 15 μέτρων στην περιμετρική δημοτική οδό.

Κατά τη γνώμη σας μπορώ να επικαλέστώ κατα παρέκκλιση αρτιότητα ως προυφιστάμενο του 62 ή θεωρείται χρόνος δημιουργίας του τελικού γεωτεμαχίου (που έχει το πρόσωπο) το 1996?

Επισυνάπτω ένα screenshot. 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απάντησεις σας.

 

 

Screenshot_1.png

Edited by Rakeesh
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα.

οικόπεδο 800τ.μ. εντός διάσπαρτου τμήματος οικισμού δεν έχει πρόσωπο σε δρόμο (βάσει τίτλου και τοπογραφικού οικοδομικής άδειας). Μπορεί να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο? (κατά παρέκκλιση?), 

αν ναι, αυτό χτίζει 240τ.μ. ή 400τ.μ. ?

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

προφανώς, αναφέρεσαι σε οικισμό<2000 κατ., και εντός του μη συνεκτικού τμήματος (ζώνη 100 μ)

για την οικοδομησιμότητα απαιτείται πρόσωπο >=15.00 μ, και η επιτρεπόμενη δόμηση (για κατοικία) είναι 400 μ² 

η άδεια έχει εκδοθεί πριν την ένταξη του οικισμού στις διατάξεις του ΠΔ 24-4-85?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σε παραδοσιακό οικισμό για τον οποίον υπάρχει οριοθέτηση του 1985 (κάτω των 2000 κατοίκων) κινούμαστε με τους όρους του παραδοσιακού οικισμού, σωστά; Οπότε αν ένα οικόπεδο βρίσκεται εν μέρη εντός οικισμού δεν ισχύει το καθεστώς της θεωρητικής επέκτασης της γραμμής δόμησης με σκοπό την απόκτηση της αρτιότητας, σωστά;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.