Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλιακοί συλλέκτες σε δεσμευμένο δώμα


zio7

Recommended Posts

Σε νέα οικοδομή το μισό δώμα το έχει δεσμεύσει ο εργολάβος σε έναν αγοραστή και το υπόλοιπο που μένει δεν επαρκεί για να καλύψουμε το 60% των αναγκων Ζ.Ν.Χ. Τι μπορούμε να κάνουμε σε τεέτοιες περιπτώσεις? Τεκμηρίωση έλλειψης χώρου μπορεί να γίνει (ο δεσμευμένος χώρος φαίνεται κενός στα σχέδια)? Μπορούμε αντί ηλιακών να τοποθετήσουμε αντλία θερμότητας με COP>3,3?

Link to comment
Share on other sites

εξήγησε μας λίγο...

 

τι σημαινει εχει κανει ο εργολαβος " δεσμευση" το μισο δώμα..υπερ του αγοραστη ?

 

τι ειδους δεσμευση¨" ειναι ?

 

τα λεμε

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω πως εννοεί αυτό που λέμε "αποκλειστική χρήση". Αλήθεια κάτι τέτοιο πως μπορεί να ξεπεραστεί; Δεν γίνεται να χαντακώνονται όλοι γιατί κάποιος θέλει να κάνει το κέφι του.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα ΜΕΑ κάνω και την αποκλειστική χρήση την έχει δώσει πριν εκδοθεί η οικοδομική άδεια. Μπορούμε αντί ηλιακών να τοποθετήσουμε αντλία θερμότητας με COP>3,3?

Link to comment
Share on other sites

Οι συλλέκτες κενού συμφωνα με την ΤΟΤΕΕ για Θεσσαλονίκη και για κλίση 45 μοιρών έχουν απόδοση 0,375 ενώ οι επιλεκτικοί έχουν 0,358 οπότε δεν έχω και τόση μεγάλη διαφορά. Μπορώ να τα βάλω κατακόρυφα? Στο πιν. 5.8 της ΤΟΤΕΕ 1 δίνει συντελεστές αξιοποίησης για κλίση συλλεκτών απο 15 ως 65 μοίρες.

Link to comment
Share on other sites

zio7 χωρίς να είμαι νομικός, νομίζω ότι άλλο πράγμα ο <<αέρας>>, ο οποίος μπορεί να πουληθεί και άλλο πράγμα το δώμα. Το δώμα, όπως το κλιμακοστάσιο κ.ά. είναι κοινόχρηστο και δεν μπορεί να δωθεί η χρήση του σε κανέναν. Ανήκει σε όλους και ανάλογα και με τον κανονισμό της πολυκατοικίας μπορούν να βάλουν ηλιακούς όλοι.

Αν τώρα κάποια στιγμή, κτιστεί το δώμα και γίνει όροφος, τότε όλες οι εγκαταστάσεις αποσυνδέονται προσωρινά και επανατοποθετούνται στο δώμα της προσθήκης.

Δηλαδή το ότι πουλήθηκε ο αέρας δε σημαίνει ότι το δώμα ή κάποιο μέρος του έγινε ιδιωτικό. Το δικαίωμα προσθήκης πουλήθηκε, όχι το δώμα.

Βέβαια δεν είμαι νομικός. Ο Δημήτρης GM θα μπορεί να δώσει πιο τεκμηριωμένη απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Ηλία, το εύχομαι να είναι έτσι όπως τα λες σχετικά με τη χρήση του και περιμένω παρομοίως απάντηση από κάποιο νομικό, μιας και τα κατέχουν καλύτερα. Πάντως το ότι τόσο σε κανονισμούς-συστάσεις οριζοντίων ιδιοκτησιών όσο και στα επιμέρους συμβόλαια, πολλές φορές αναγράφονται αποκλειστικές χρήσεις στο δώμα, στο λέω από ιδία πείρα. Βλέπεις κάποιοι ήθελαν τα BBQ τους και κυρίως "την ησυχία" τους να μην τους τη χαλάει η πλέμπα.

Το θέμα είναι πως ερμηνεύεται αυτό και αν μπορεί να ξεπεραστεί, με νόμιμο τρόπο, το πρόβλημα που δημιουργείται.

Link to comment
Share on other sites

Προσοχή.

Άλλο η ταράτσα κι άλλο το δώμα.

Η ταράτσα είναι η τελευταία πλάκα άνω του τελευταίου ορόφου του κτιρίου.

Ανά περιπτώσεις μπορεί να είναι

  • όλη κοινόχρηστη
  • τμήμα της ή τμήματα της να έχουν αποκλειστική χρήση κάποιοι από τους ιδιοκτήτες

και μερικοί ακόμα συνδυασμοί.

 

Το δώμα είναι η πλάκα άνω του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου ή και ανελκυστήρα.

Είναι κοινόχρηστη πλάκα αλλά και συχνά χωρίς ιδιαίτερες στατικές επάρκειες. Οπότε καλό είναι να υπάρξει μια προσοχή και μια μέριμνα για το τι φορτία θα μπουν εκεί.

 

Μόνο αν γίνει ειδική δέσμευση σε σύσταση θα μπορούσαν να μη έχουν πρόσβαση σε αυτή όλοι. (σπανιότατη περίπτωση αλλά τα πάντα μπορεί να γράφει μια σύσταση και ένας κανονισμός)

Συχνά σε συμβόλαια αν διαβαστούν βιαστικά μπορεί να μπερδέψει αν δεν υπάρχει καλή εξοικείωση με αυτά τα ζητήματα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.