Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντλία θερμότητας - Γνώμες, προτάσεις


bathory1000

Recommended Posts

OK, υποθέτουμε ότι έχεις σώματα άρα μιλάμε για Α/Θ υψηλών θερμοκρασιών και χρησιμοποιούμε την αντιστάθμιση ρυθμισμένη 70oC για κατω από 0oC και 50oC για πανω απο 12oC.

Εχουμε (από το manual της μονάδος):

οκτ /// μεση --> 12,5 --> COP= 3,43

νοε /// μεση --> 6 --> COP= 2,87

δεκ /// μεση --> 2 --> COP= 2,33

ιαν /// μεση --> -2 --> COP= 2,00

φεβ /// μεση --->2 --> COP= 2,33

μαρ/// μεση --> 6 --> COP= 2,87

Άρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα κυμανθεί γύρω στο (3,43 + 2,87 + 2,33 + 2,0 + 2,33 + 2,87) / 6 = 2,64

Pas mal!!! Δεν είναι κακό... Για τις συνθήκες αυτές.

Φυσικά αν μιλήσουμε για ενδοδαπέδια ή FCU αλλάζουν τα πράγματα.

Βεβαια το πρόβλημά σου δεν είναι μονον αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι στους -15oC η μονάδα θα έχει χάσει και το 30% της απόδοσης της. Που σημαίνει ότι είτε θα πρέπει να παρεις μια μονάδα πολύ μεγαλύτερη από ότι θα χρειάζεσαι όταν οι θερμοκρασίες θα είναι (+), άρα μεγάλο κόστος κτήσης και κακή λειτουργία της πχ. πολλά On/off, είτε θα είναι μικρότερη και θα πρεπει να "συνεργαστεί" με τον λέβητα σου (ή ηλεκτρικές αντιστάσεις) ώστε να την βοηθάει σε θερμοκρασίες (-)

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει καποιος μηχανολόγος να σου κάνει μελέτη και να σου πει τι πραγματαικά χρειάζεσαι. Και ως φορτία στις διάφορες θερμοκρασίες, αλλά και ως θερμοκρασία νερού (τι θα πρέπει να σου αποδώσουν τα σώματα).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Απαντήσεις 36
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για ένα σπίτι 100 τ.μ. πόσα κιλά σίδηρο θέλουμε στους δοκούς ? :smile: Αστειεύομενος σου λέω ότι δεν είναι τόση απλή η απάντηση στο ερώτημά σου. Χρειάζονται και άλλα δεδομένα.

Link to comment
Share on other sites

χαχαχαχ..καλο...να σου πω την αληθεια περιμενα τετοια απαντηση αλλα ειπα να ρισκαρω...

 

αν ηξερα και τι αλλα δεδομενα πρεπει να παρουσιασω θα τα εγραφα...για βοηθησε λιγο..

Link to comment
Share on other sites

Το να σου πώ ένα νούμερο σε kw δεν λέει κάτι... εξαρτάται από τις κλιματικές συνθήκες περιοχής, μόνωσης κτιρίου, προσανατολισμού, αερισμού και πολλών άλλων, που απαρτίζουν στοιχεία δεδομένων της μελέτης θέρμανσης-ψύξης.

Εμπειρικά μπορώ να σου πώ, πως μια αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών της τάξης των 15 kw περίπου μπορεί και να σε καλύψει... αξαρτάται σου ξαναλέω τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής σου.

Link to comment
Share on other sites

παραπανω εχω μια συνομιλια με τον Panska...μιλαω για τα γρεβενα..και για διαμερισμα πολυκατοικιας του 79...

 

χονδρικα ηθελα να ξερω..

Link to comment
Share on other sites

Οπως ειπωθηκε αρκετες φορες πιο πανω, χωρις να υπαρχει πληρης καταγραφη των δεδομενων της περιπτωσης δεν μπορει να εξαχθει ασφαλες συμπερασμα. Η δικη μου εμπειρια λεει οτι οι αντλιες υψηλων θερμοκρασιων, διπλου συμπιεστη και λοιπα ειναι too much για την Ελλαδα. Η μονη ισως περιπτωση που μπορει να δικαιολογηθει η χρηση τους ειναι σε συνδυασμο με απλα σωματα (φετες) τα οποια επιπροσθετα δεν ειναι υπερδιαστασιολογημενα, πραγμα που ως πιθανοτητα πλησιαζει αυτη του να κερδισεις το τζοκερ.

 

Αν μιλαμε για την τυπικη ελληνικη μελετη των προηγουμενων ετων (μεχρι το 2011 δηλαδη), οπου η υπεριδιαστασιολογηση ειναι τουλαχιστον +50%, η επιλογη αντλιας χαμηλων θερμοκρασιων (max 60°C) γινεται με κλειστα ματια, αρκει να προηγηθει μια καλη μελετη απωλειων, χρησιμοποιωντας οσο το δυνατον τα πραγματικα δεδομενα για τα δομικα στοιχεια και χωρις καμμια υπερδιαστασιολογηση, και βαζοντας για θερμοκρασια σχεδιασμου την μεση θερμοκρασια Ιανουαριου που ειναι ο κατα τεκμηριο πιο κρυος μηνας του χρονου, αντε και μειον 1-2 βαθμους αν θελουμε να ειμαστε πιο "ασφαλεις". Αν το κανει αυτο καποιος, επιλεξει μια αντλια ΧΘ inverter για την ισχυ που θα του δειξει η μελετη απωλειων και τη βαλει να δουλευει σε συνεχομενη λειτουργια, ειναι ΟΚ, τελεια και παυλα.

 

Εξαιρεση αποτελουν οι περιοχες με αποδεδειγμενα πολυ χαμηλες θερμοκρασιες (π.χ. Φλωρινα), οπου η μονη περιπτωση για αντλια ειναι η γεωθερμικη, αν υπαρχει ο χωρος για το δικτυο δηλαδη. Και παλι οι υψηλων θερμοκρασιων δεν προτεινονται (κατα την αποψη μου) λογω της πολυ υψηλης καταναλωσης σε πολυ χαμηλες θερμοκρασιες περιβαλλοντος.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συγγνώμη κιόλας (αλλά επειδή είσαι συνάδελφος θα μου επιτρέψεις) αλλά άμα σου πούμε 15kw θα μας πιστέψεις?

Άμα σου πούμε 5kw?

Άμα σου πούμε 30kw?

Γιατι απαξιώνεις τη δουλειά ενός μηχανολόγου? Που θα έρθει, θα μετρήσει, θα μελετήσει και τελικά θα σου προτείνει...

 

Είναι λογικό να σε ρωτήσω:

εχω ένα σπίτι 100τ.μ. και λέω να κάνω ένα πανωσήκωμα 40τ.μ. για δυο κρεβατοκάμαρες και μπάνιο. Να βάλω 4 κολώνες 20Χ20? περισσότερες? πιο φαρδιές?

 

Δηλαδή αν εσυ που είσαι μηχανικός και καταλαβαίνεις την αξία μιας μελέτης, δεν πας σε έναν μηχανολόγο, τότε οι άλλοι (γιατροί, δικηγόροι κλπ επαγγέλματα) τι θα κάνουν?

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να έχω διαβάσει την προηγούμενη συζήτηση, δεν είναι απαραίτητο ότι ρωτάει για να πάει αύριο να αγοράσει αντλία. Μπορεί να θέλει να έχει μια εικόνα του κόστους, της παροχής ρεύματος που απαιτείται κλπ. Μην τον παίρνουμε απ΄ τα μούτρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα και από μένα..

 

Επειδή ψάχνω και εγώ κάτι παρόμοιο με τον "bathory1000" και για να μην ανοίξω νέο θέμα, είπα να ζητήσω εδώ τις γνώμες σας.. :)

 

 

Θέλω να ξεκινήσω διαδικασίες για το εξ' οικονομώ κατ' οίκον στην Αλεξανδρούπολη, σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ~90τ.μ. κατασκευασμένης το 1980, 1ος όροφος (πάνω και κάτω υπάρχουν διαμερίσματα), με σώματα φέτες (5) και πάνελ (2) που υπολόγισα ότι δίνουν περίπου 11.000 Kcal/h. Από όσο θυμάμαι, καθώς λείπω τα τελευταία 5 χρόνια από εκεί, το σπίτι ήταν ζεστό και κάτι παραπάνω με την κεντρική θέρμανση.

 

Ευτυχώς μόνο ένας τοίχος είναι βορινός που βλέπει σε ακάλυπτο, ο άλλος βλέπει νότο και τα πλάγια είναι καλυμμένα από οικοδομές. Θα γίνει (με το καλό) και εξωτερική θερμομόνωση στους δύο ακάλυπτους τοίχους. 

 

Προς το παρόν, λόγω οικονομικών, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο από το να παραμείνουν τα σώματα ως έχουν. Γι' αυτό προσπαθώ να βρω τι αντλία να διαλέξω κ έχω κάπως πελαγώσει. Εννοείται ότι το επόμενο μου βήμα είναι να καλέσω μηχανικό για την αντίστοιχη μελέτη. 

 

Σκοπός προς το παρόν είναι η θέρμανση (καθώς πλέον στην οικοδομή δεν βάζει κανείς πετρέλαιο) και το ΖΝΧ. Ίσως στο μέλλον με αλλαγή σωμάτων να με ενδιαφέρει και η ψύξη οπότε δεν έχω πρόβλημα για αντλία θερμότητας θέρμανσης/ψύξης. Έχω ένα 18άρι κλιματιστικό για όποιες ανάγκες προκύψουν. 

 

Ψάχνω την κατάλληλη αντλία χαμηλής θερμοκρασίας και τα COP για τις θερμοκρασίες της περιοχής και το ερώτημα μου είναι, αν γνωρίζει κάποιος, τι θερμοκρασία νερού πρέπει να υπολογίσω για ικανοποιητική λειτουργία των σωμάτων? 45?50? Λιγότερο?

 

Αυτά πιστεύοντας ότι τα σώματα είναι υπερδιαστασολογημένα και θα με καλύπτουν και με χαμηλών θερμοκρασιών (ελπίζω να το επιβεβαιώσει και η μελέτη). 

 

Δεν κοιτάω προς το παρόν καθόλου αντλίες υψηλών θερμοκρασιών καθώς δεν έχω χώρο για εσωτερική μονάδα και στην daikin που καταλήγω monobloc βγαίνουν μόνο χαμηλών θερμοκρασιών.

 

 

Περιμένω τις γνώμες σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων. :)

Edited by nickzick
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.