erling Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2010 Η εγκ 66/89 λέει: ΥΠΕΧΩΔΕ 56658/3757/Εγκ.66/89 : "Αποδοχή της 287/89 γνωμοδότησης της Νομικής Δ/νσης του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ με την οποία διευκρινίζεται το άρθρο 25 του Ν. 1337/83" Σας στέλνουμε την 287/89 γνωμοδότηση της Νομικής Δ/νσης του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, την οποία αποδεχόμαστε, σχετικά με την τακτοποίηση των ιδιοκτησιών. Με τη γνωμοδότηση αυτή έγιναν δεκτά τα εξής : α. Οικόπεδα του άρθρου 25 του Ν. 1337/83, που έχουν όμως τις προϋποθέσεις του άρθρου 24 παρ. 5 του ΓΟΚ/85 δηλ. είναι άρτια κατ' εμβαδόν στερούνται όμως αρτίου προσώπου, τακτοποιούνται για να αποκτήσουν άρτιο πρόσωπο και μόνο αν δεν είναι δυνατή η τακτοποίηση για απόκτηση προσώπου μπορεί να θεωρηθούν οικοδομήσιμα με το άρθρο 25 του Ν. 1337/83 και β. 'Ότι και μετά την έκδοση του ΓΟΚ/85 εξακολουθεί να ισχύει η διάταξη του άρθρου 42 του ν.δ. 1923, η οποία προβλέπει μεταξύ των άλλων και την τακτοποίηση αρτίων κατά τα άλλα οικοπέδων για να αποκτήσουν μορφή κατάλληλη για οικοδομική εκμετάλλευση. Αλλά παραπέμπει στο άρθρο 25 του 1337/83 όπου θέτει περιορισμό τα 5μ πρόσωπο. Αυτήν η εγκύκλιος μάλλον βγήκε για να αποτρέψει την οικοδόμηση με το άρθρο 25 χωρίς πριν την έκδοση απόφασης ότι δεν μπορεί να γίνει τακτοποίηση του οικοπέδου.
ΚΑΝΑ Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2010 ΜΑΚΑΡ Γεια και χαρά Δεν είχα διαβάσει την εγγκ που αναφέρω παραπάνω-απλώς την ανέφερα για βοήθεια στον συνάδελφο Τώρα που την διάβασα (φυσικά η διατύπωση της είναι τρομερά ακαταλαβίστικη) συμπέρανα ότι το νόημα της είναι: ότι δύνανται και οικόπεδα του αρθ 25/1337 να τακτοποιηθούν για να αποκτήσουν το πρόσωπο της παρέκκλισης της περιοχής αντί των 5,0 μ (του ελάχιστου προσώπου) που τίθεται ως προϋπόθεση οπότε έχεις δίκαιο Αν έχεις χρόνο πες μου αν συμφωνείς με το νόημα της Θέλοντας να βοηθήσω να σας γνωρίσω και μια εμπειρία μου Ο οικισμός μου (Διδυμότειχο) από οικ προ του 1923 εντάχθηκε στο σχέδιο και συγχρόνως επεκτάθηκε το 1988 με τον 1337/83 Στον προ του 1923 οικισμό ο μελετητής έβαλε παρέκκλιση 8-150μ2 και«με όποιες διαστάσεις είχαν τοτε-1968» αλλά επι πλέον απαιτούσε να εγγράφεται και 5-50μ2 Παλιά το 1992 περίπου ζήτησα τροποποίηση των όρων δόμησης ώστε να μην απαιτείται για τα προ τις 2-7-68 εγγραφή 5-50μ2 (με μια εγκύκλιο ή νόμο που έλεγε ότι οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα δεν μπορούν να καθίστανται μη άρτια) την οποία και πέτυχα και έτσι σήμερα αυτά τα οικόπεδα κτίζονται χωρίς περιορισμό ούτε ελαχ εμβαδού κτίσματος-ούτε και προσώπου και εμβαδού Δεν ξέρω αν βοηθώ ή αν απλώς κουράζω
MAKAP Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2010 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 30 , 2010 Την (ωραία) εποχή εκείνη μπορούσες να κάνεις πολλά, με μία απόφαση Νομάρχη. Τα χρόνια πέρασαν, το ΣτΕ ακύρωσε μερικούς νόμους που μεταβίβαζαν πολεοδομικές αρμοδιότητες σε Περιφερειάρχες και Νομάρχες και πριν από λίγα χρόνια συγκεντρώθηκαν όλα σε ένα χωνί που λεγόταν ΥΠΕΧΩΔΕ και πριν ένα χρόνο μετονομάστηκε σε ΥΠΕΚΑ.
ΚΑΝΑ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 1 , 2010 anpap Δώσε μας πρόσθετα στοιχεία (αρχικό χρόνο δημιουργίας του-όρους δόμησης περιοχής -παρεκκλίσεις και αν καθορίζεται απ' αυτές «ελάχιστη επιφάνεια και ελάχιστη πλευρά κτίσματος που μπορεί να αναγερθεί ") Γιατί το άρθρο 6 αναφέρει 3 βασικές περιπτώσεις, όπως Αρτιότητα οικοπέδων 1. Οικόπεδο που εντάσσεται σε σχέδιο πόλης μετά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, θεωρείται άρτιο και οικοδομήσιμο, αν έχει τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου, κατά τον κανόνα ή κατά παρέκκλιση, τα οποία καθορίζονται στην περιοχή και αν μέσα στο οικοδομήσιμο τμήμα του μπορεί να εγγραφεί κάτοψη κτιρίου με την ελάχιστη επιφάνεια και την ελάχιστη πλευρά εφόσον καθορίζεται από τους όρους δόμησης της περιοχής. 2. Οικόπεδο που βρίσκεται μέσα σε ρυμοτομικό σχέδιο κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου θεωρείται άρτιο και οικοδομήσιμο: α) όταν πρόκειται για οικόπεδο που έχει δημιουργηθεί πριν από τη δημοσίευση του νόμου αυτού, αν έχει τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου, κατά τον κανόνα ή κατά παρέκκλιση που ισχύουν στην περιοχή. β) όταν πρόκειται για οικόπεδο που δημιουργείται μετά τη δημοσίευση του νόμου αυτού, αν έχει τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου που ισχύουν κατά τον κανόνα στην περιοχή ή εκείνα που αναφέρει το ν.δ. 8/1973, αν αυτά είναι μεγαλύτερα και συγχρόνως εάν μπορεί να εγγράφεται στο οικοδομήσιμο τμήμα του κάτοψη κτιρίου με ελάχιστη επιφάνεια 50 τ.μ. και ελάχιστη πλευρά 5 μ., με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 25 του ν. 1337/1983. 3………………………… Δηλαδή έχω την υπόνοια, ότι η βεβαίωση μπορεί να συντάχθηκε με λάθος αναφορές σε ισχύουσες διατάξεις, και πιθανώς είσαι στην 1 ή στη 2α περίπτωση Δες την ΣτΕ 4053/89: «κατά το άρθρο 16 παρ 3 ΓΟΚ/73 και άρθρο 6 παρ 2 ΓΟΚ/85 ιδιοκτησία προϋφισταμένη του ΓΟΚ/73 είναι οικοδομήσιμη κατά παρέκκλιση Και την εγκ 12/86
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8 , 2010 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 8 , 2010 " 3. Οικόπεδα που έχουν πρόσωπα σε δύο ή περισσότερους κοινόχρηστους χώρους για τους οποίους ισχύουν διαφορετικά ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου θεωρούνται άρτια εφόσον έχουν τα μικρότερα από αυτά ". Από το άρθρο 6, ΓΟΚ 85, περί αρτιότητας οικοπέδων.Τώρα, αν έχουμε οικόπεδο με ένα πρόσωπο και η διαχωριστική γραμμή, δηλαδή το όριο τομέα, είναι παράλληλη με το πρόσωπο και τέμνει το οικόπεδο στα δύο, τότε ισχύουν οι όροι δόμησης του τομέα εντός του οποίου βρίσκεται το πρόσωπο του οικοπέδου. Δεν θυμάμαι αν υπάρχει διευκρινιστική εγκύκλιος, αλλά επειδή μου είχει τύχει, είχα ρωτήσει στην Πολεοδομία και αυτή ήταν η απάντηση. Κατερίνα να επιβεβαιώσω ταν ορθότητα της άποψης σου, σύμφωνα καιι με τη γνώμη του αρμόδιου υπαλλήλου που ρώτησα.Σαν όριο αρτιότητας λαμβάνεται υπ' όψιν αυτό που αντιστοιχεί στο μικρότερο πρόσωπο.
axoul Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1 , 2011 καλησπέρα συνάδελφοι, θα ήθελα την γνώμη σας στο εξής: - αγροτεμάχιο μπαίνει στο σχέδιο το'70 - το οποίο τέμνεται από δρόμο βάσει του ρυμοτομικού και χωρίζεται σε 2 άνισα οικόπεδα Α και Β . - Το Α τηρεί την παρέκκλιση - Το Β δεν τηρεί την παρέκκλιση ,βγαίνει να είναι πολύ μικρό, δεν εγγραφεται κάτοψη 50 τμ και πλευράς 5μ και σήμερα έχει κατατεθεί πράξη προσκύρωσης από τον όμορό του για να το πάρει. Σήμερα, η τράπεζα μου ζητάει να γράψω μια τεχνική έκθεση ότι το Α μπορεί να μεταβιβασθεί ανεξάρτητα από το Β. Βλέπετε κάτι πονηρό σ'αυτό? εγω θεωρώ οτί μπορεί να γίνει γιατί αφού πέρασε ο δρόμος πλέον είναι ανεξάρτητα οικόπεδα. τα λέω σωστά?
ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3 , 2011 Τα λες πολύ σωστά. Θα κάνεις αναφορά στην αρχική κατάσταση της ιδιοκτησίας και πώς μεταβλήθηκε λόγω της ένταξης της περιοχής στο σχέδιο, δηλ. δύο ανεξάρτητα οικόπεδα + ρυμοτομούμενο τμήμα για τη δημιουργία εγκ. οδού του ρυμ. σχεδίου
axoul Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 3 , 2011 σ'ευχαριστώ τοπογαβρος . πήγα σήμερα πολεοδομία και συμφωνεί με αυτά που λες.
ilias Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Σε νέο σχέδιο πόλεως καθορίζεται: 1. Αρτιότητα κατά Κανόνα 400 m2 2. Αρτιότητα κατά παρέκκλιση 100 m2 (για όλα τα οικόπεδα που προέκυψαν με το νέο σχέδιο και είναι κάτω των 400 m2). Τα οικόπεδα Α, Β είναι του ίδιου ιδιοκτήτη και όμορα: Οικόπεδο Α ---> Ε=250 m2 (άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση διότι έτσι προέκυψε από το νέο σχέδιο) Οικόπεδο Β ---> Ε=480 m2 (άρτιο και οικοδομήσιμο σε κάθε περίπτωση) Λόγω κακού σχήματος του Α, ο ιδιοκτήτης θέλει να πάρει 60 m2 από το Β (με συμβ. πράξη), έτσι ώστε να φτιάξει το σχήμα και τον δύο. Η ερώτηση είναι εάν το Α που πλέον γίνεται 310 m2 παραμένει και πάλι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση ή θεωρείται η πράξη αυτή δημιουργία νέου οικοπέδο και απαιτείται η κατά Κανόνα αρτιότητα των 400 m2???
akot Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19 , 2011 Νομίζω πως όμορα οικόπεδα του ίδιου ιδιοκτήτη (100%) λογίζονται σαν ενιαίο πλέον. Αν όχι, τότε θεωρώ οτι πρόκειται για ξεκάθαρη περίπτωση βελτίωσης αρτιότητας χωρίς κανένα προφανές πρόβλημα.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα