Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Β)

1) Η πυροπροστασια της οδευσης διαφυγης δεν καθοριζεται απο την επικινδυνοτητα του χωρου.

2) Θεωρητικα μπορεις να το κανεις, αν νομιζεις οτι ειναι απαριτητο. Η εξοδος σε αλλο πυροδιαμερισμα θεωρειται εσωτερικη εξοδος.

 

1) Δεν είμαι σίγουρος ότι σε πιάνω

2) Θεωρείται οριζόντια έξοδος. Οι οριζόντιες έξοδοι μπορούν να υποκαταστήσουν τις μισές από τις απαιτούμενες εξόδους κινδύνου. Όταν απαιτείται μόνο μια έξοδος κινδύνου, δεν μπορεί να υποκατασταθεί από οριζόντια έξοδο.

 

Επειδή ίσως δεν έγινε κατανοητό, το ερώτημα που θέτω στο Β είναι το εξής: Από έναν επικίνδυνο χώρο πρέπει να βγεις απευθείας σε πυροπροστατευόμενο διάδρομο ή μπορείς να περάσεις πρώτα από άλλο πυροδιαμέρισμα μέχρι να φτάσεις στον πυρ/νο διάδρομο.

Edited by miltos
Δημοσιεύτηκε (edited)

1) ρωτησες αν η προσβαση πρεπει να γινεται μεσω προσταυμενης οδευσης?

Απαντησα οοτι η οδευση δεν ειναι απαραιτητο να ειναι πυροπροστατευμενη για εναν επικινδυνο χωρο (εκτος και αν βγαινει ετσι απο τις λοιπες διαταξεις)

 

2) Σωστος για το οριζοντια (πως εγραψα εσωτερικη :confused: ).

 

 

Απο καθε χωρο χρειαζεται μια τουλαχιστον οδευση διαφυγης προς μια εξοδο κινδυνου.

Η εξοδος κινδυνου μπορει να ειναι μια οριζοντια εξοδος ή μια τελικη εξοδος (απευθειας ή μεσω πυροσπροστατευμενης οδευσης διαφυγης). Αν μιλαμε για μια μονο εξοδο, τοτε αυτη πρεπει να ειναι η τελικη.

Η οδευση διαφυγης λοιπον πρεπει να καταληγει ειτε σε μια εισοδο σε πυροπροστετευμενο διαδρομο ειτε απευεθειας σε μια τελικη εξοδο.

Η οδευση Προφανως μπορει να περναει μεσα απο αλλο πυροδιαμερισμα.

Οταν το αλλο πυροδιαμερισμα τυγχανει να ειναι επικινδυνος χωρος τοτε μπορει να τεθει ζητημα.Απο τον κανονισμο δεν θυμαμαι καποιο κωλυμμα.

Edited by maneni
Δημοσιεύτηκε

Οταν το αλλο πυροδιαμερισμα τυγχανει να ειναι επικινδυνος χωρος τοτε μπορει να τεθει ζητημα.Απο τον κανονισμο δεν θυμαμαι καποιο κωλυμμα.

 

Εδώ ακριβώς είναι το θέμα μου. Αν δεν επιτρέπεται τότε απαιτείται ο διάδρομος που έγραψα στο 1 ή να έχει ο χώρος απευθείας τελική έξοδο (πόρτα προς το ύπαιθρο).

  • 11 months later...
Δημοσιεύτηκε

Για τους επικινδύνους χώρους εκτός από τον ορισμό από το π.δ.71/88

 

Επικίνδυνος χώρος λέγεται κάθε χώρος ενός κτιρίου όπου, παράγονται ή και
χρησιμοποιούνται ή και αποθηκεύονται ιδιαίτερα εύφλεκτα και εκρηκτικά υλικά, υγρά,
εμπορεύματα κ.λπ.

 

Υπάρχει κάποια άλλη διευκρίνιση; Ρωτάω γιατί βάσει αυτού του ορισμού ελάχιστοι χώροι η/μ είναι πραγματικά επικίνδυνοι (π..χ αν ισχύει μόνο η παραπάνω διατύπωση το μηχανοστάσιο ηλεκτρικού ανελκυστήρα δεν είναι επικίνδυνο αφού μόνο ένα ηλεκτρικό μοτέρ υπάρχει)

Δημοσιεύτηκε

Νομιζω οτι υπαρχει καποια διατυπωση για ηλεκτρομηχανολογικο εξοπλισμο. Δεν μπορω να την βρω.

 

Ομως τα μηχανοστασιο ανελκυστήρα (και οχι μονο) στην πραξη δεν ειναι επικινδυνος χωρος. Μπορει να περιεχει λαδι στον κινητηρα αλλα δενειναι ευφλεκτρο. Ελα μου ομως που η πυροσβεστικη το θεωρει επικινδυνο χωρο και ζηταει τα προβλεπομενα.

Εξαλλου και το λογισμικο της 4Μ θεωρει ολες τις μηχανολογικες εγκαταστασεις επικινδυνους χωρους.

  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα!

Επαναφέρω λίγο το θέμα για να επιβεβαιώσω αν ισχύει αυτό που λέει ο maneni ακόμα και σε χώρους συνάθροισης του αρθρ. 10. Δηλαδή αν μπορούμε σε ένα ισόγειο εστιατόριο π.χ. να έχουμε στην πίσω μεριά λεβητοστάσιο του οποίου η (πυράντοχη) πόρτα να ανοίγει μέσα στο χώρο συνάθροισης κοινού (από τη στιγμή που είναι πυροδιαμέρισμα και περιορίζει τυχόν πυρκαγιά).

 

Εφόσον δεν προκύπει από πουθενά ότι απαιτείται ξεχωριστή όδευση για τον επικίνδυνο χώρο, αλλά μπορώ να έχω απροστάτευτη όδευση η οποία να περνά και από χ.σ.κ. στην πορεία προς την έξοδο (πυροπρ. κλιμ/σιο ή τελική έξοδο), το ίδιο είναι με το να ανοίγει ο επικ. χώρος απευθείας στο κοινό.

 

Υ.Γ. Όντως όλοι ανεξαιρέτως οι χώροι με μηχανολογικά θεωρούνται επικίνδυνοι, είναι γραμμένο σε μια από τις εγκυκλίους.

  • 3 months later...
Δημοσιεύτηκε

Α) Και εγω συμφωνω (αλλα με ενα ερωτηματικο αν πχ μηχανοστασιο υδραυλικυ ανελκυστηρα ειναι επικινδυνος χωρος.

 

Β) 1) Για ποιο λογο? Φαντασου λεβητοστασιο στο Υπογειο. Πως θα εχεις πυροπροστατευμενη οδευση? Θα κανεις ενα διαδρομο στο υπογειο (καταστρεφοντας το) για να πας στο λεβητοστασιο? Και γιατι να θες να πας στο λεβητοστασιο τη στιγμη της πυρκαγιας?

Nα κάνω μια άλλη ερώτηση, μπορεί να θεωρηθεί ειδικός χώρος για τοποθέτηση φιαλών υγραερίου σε έναν Χ.Σ.Κ.  (αποθήκη) της οποίας η έξοδος είναι στην αίθουσα πελατών; Και αν ναι αρκεί το Αυτόματο Σύστημα Ανίχνευσης Εκρηκτικών Μειγμάτων ή πρέπει να βάλω και Πυρανίχνευση;

  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,

 

Ένας χώρος 48τμ με άδεια του 1973, πρόκειται να λειτουργήσει καθαρά ως αρχείο για μια υπηρεσία της νομαρχίας που βρίσκεται δίπλα. Η πυρασφάλεια βγαίνει για γραφείο με χώρο αρχείου;

Γενικά παίζει να μην έχει καν μόνιμο υπάλληλο, απλά θα ανοίγουν, θα παίρνουν κάποιους φακέλλους και θα ξανακλείνουν.

 

Αν πάμε σε νομοθεσία για γραφείο με τη 17/2016, θα μπει πυρανίχνευση;

 

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Εφόσον η άδεια είναι προ του ΠΔ 71/88 το κτίριό σου θεωρείται υφιστάμενο. Μάλλον θα χρειαστεί να ζητήσεις αυτοψία από την πυροσβεστική, που θα σου προτείνει τα απαιτούμενα μέτρα πυροπροστασίας. Κάνε μια ερώτηση στην πυροσβεστική.

Δημοσιεύτηκε

Ναι σωστά, γι' αυτό είπα για την Π.Δ. 17 που είναι για τα υφιστάμενα. Απλά εκεί μιλάει για βοηθητικούς χώρους εντός γραφείων. Εμένα είναι σκέτος ο βοηθητικός χώρος..! Θα ρωτήσω αύριο και βλέπουμε. Ευχαριστώ πάντως

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.