Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί συνάδελφοι, είμαι νέος μηχανικός και μου παρουσιάστηκε μια περίπτωση αστοχίας τοίχου αντιστήριξης λόγω της προχτεσινής νεροποντής. Ο ιδιοκτήτης του 2όροφου οικήματος (από όπου και πήρα την παρακάτω φωτογραφία), μετά την κατασκευή της πολυκατοικίας (5όροφη) στην πίσω πλευρά του κτιρίου του, επειδή υπήρχε ανισοσταθμία σχεδόν 2 μέτρα θεώρησε σκόπιμο (και καλά έκανε κατά τη γνώμη μου) να ανεβάσει τοιχείο σκυροδέματος ύψους σχεδόν 5 μέτρα για προληπτικούς λόγους, χωρίς ωστόσο άδεια για αυτό. Προέβη δε σε αυτή την ενέργεια, διότι όπως μου είπε η πολυκατοικία δεν είχε κάνει τοιχείο και όσο να ναι φοβόταν μη του πέσουν τα χώματα.

 

Η πολυκατοικία χτίστηκε χωρίς ο μηχανικός της να κατασκευάσει τοίχο αντιστήριξης (ως όφειλε φαντάζομαι), προφανώς θεωρώντας οτι η διαφορά των 2 μέτρων δεν ήταν σημαντική??και με δεδομένο οτι η οικοδομική του γραμμή ήταν 4-5 μέτρα πιο πίσω από την αυλή του γείτονα. Έκτοτε, ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας έκανε επίχωση σχεδόν 3 μέτρα (με την ανοχή του γείτονα) και έβαλε δέντρα κτλ και μάλιστα, όχι μόνο αυτό αλλά ανέβηκε 1 μέτρο ακόμα με τσιμεντόλιθους και έκανε νέα επίχωση πριν μερικά χρόνια. Το αποτέλεσμα, φυσικά, ήταν να πέσει ο τοίχος, διότι όπως διαπίστωσα δεν είχε οπλισμό μέσα ή είχε ελάχιστο (ο τοίχος χτίστηκε πριν 30 χρόνια), και υπήρχε υδρορροή που κατέληγε στο τοιχείο σε συνδυασμό με τις ρίζες των δέντρων που ασκούσαν με τα χρόνια πίεση συν το βάρος των τσιμεντόλιθων (και θαύμα ήταν που άντεξε τόσα χρόνια).

 

Θα ήθελα τη γνώμη σας, για το τι θα μπορούσε να κάνει ο γείτονας μιας και όχι μόνο του έπεσε ο τοίχος προκαλώντας καταστροφές στην αυλή, τη δεξαμενή του πετρελαίου κτλ, αλλά ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας απαιτεί να τον επισκευάσει με δικά του έξοδα, γιατί υπάρχει κίνδυνος νέας κατολίσθησης και μπορεί να αποκαλυφθούν τα θεμέλια,να προκύψει θέμα στατικότητας κτλ.

 

Το καλύτερο φαντάζομαι, είναι ο γείτονας να προβεί ΑΜΕΣΑ σε καταγγελία στην πολεοδομία επειδή ο ιδιοκτήτης της 5 όροφης δεν είχε εξαρχής κατασκευάσει τοίχο αντιστήριξης ως όφειλε (αφού σκόπευε να κάνει επιχώσεις και να ανεβάσει τη στάθμη θέτοντας σε κίνδυνο αστοχίας το πρανές), ωστόσο φοβάται οτι μπορεί η πολεοδομία να του ζητήσει άδεια για τον τοίχο (δεν υπάρχει άδεια για αυτό) και να βγει χαμένος, πόσο μάλλον όταν με την ανοχή του (πιο πολύ άγνοια θα έλεγα) του επέτρεψε να κάνει επίχωση και να βάλει τσιμεντόλιθους.

 

Δε ξέρω τι γίνεται σε αυτή την περίτπωση, και για αυτό θα ήθελα τη γνώμη σας για το πως πρέπει να κινηθεί ο πελάτης μου και σε τι ενέργειες πρέπει να προβώ, μιας και προφανώς ο υπαίτιος για την πτώση του τοίχου δεν είναι ο γείτονας, αλλά ο άλλος που δεν έφτιαξε δικό του τοίχο εξαρχής.

post-1514-0-95779600-1361646069_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε (edited)

δλδ αυτο που λες ειναι οτι ο 2οροφος εφτιαξε τοιχειο στο δικο του οικοπεδο..ύψους 5 μ. .χωρις οικοδομικη αδεια.

Πανω σε αυτο συμπληρωσε άλλα 1-2 μ. ο γειτονας...με την αδεια του πρωτου.

Το μπαζωσε, φυτεψε δενδρα...ηρθαν τα νερα...ηρθαν και οι ριζες και να η "καταπτωση"

σαν φυσιολογικο αποτελεσμα...

Ειναι στο δικο του οικόπεδο...

Παιρνεις αδεια...το ξαναχτιζεις σωστα και νομιμα

 

Οι όποιες διαφορές μεταξυ τους περι "υπαιτοτητας"...και αποζημιώσεων...ειναι θεμα δικαστηριων...

Edited by dimitris GM
Δημοσιεύτηκε

Έγινε μια πολυκατοικία πριν από 40-50 χρόνια (απ' ότι καταλαβαίνω από την φωτογραφία), έγιναν μελλοντικές επιχώσεις "με την ανοχή του γείτονα", έγινε ένα τοιχείο αυθαίρετο, χωρίς οπλισμό, χωρίς μελέτη, χωρίς τίποτα...και τώρα μετά από 30 χρόνια που έπεσε (λογικά), θέλετε να κάνετε καταγγελία στην πολεοδομία?? Δεν το βλέπω λογικό!!!

Δημοσιεύτηκε

Καταγγελία αν γίνει, θα είναι με το σκεπτικό οτι ο ιδιοκτήτης δεν έκανε τοίχο αντιστήριξης (δικό του ανεξάρτητα από από αυτόν που έφτιαξε ο γείτονας) από τη στιγμή που έκανε την επίχωση. Όπως και να έχει όμως, τώρα ποιος υποχρεούται να σηκώσει τον τοίχο?ο γείτονας που του μπήκαν τα χώματα στο σπίτι ή η πολυκατοικία?η ανοχή του γείτονα, όπως καταλαβαίνετε, ήταν προιόν άγνοιας γιατί δεν είναι στατικός να ξέρει οτι μπορεί κάποια στιγμή να καταρρεύσει (έκανε εξαρχής ένα 5μετρο τοίχο για να έχει το κεφάλι του ήσυχο!). Προφανώς, χρειάζεται άδεια για να σηκωθεί εκ νέου τοίχος την οποία όμως ποιος είναι υποχρεωμένος να την βγάλει? Εγώ, σαν μηχανικός μπορώ να επικαλεστώ οτι από τη στιγμή που κάνατε επιχώσεις ήσασταν υποχρεωμένος να φτιάξετε τοίχο αντιστήριξης, ώστε να αναλάβει εκείνος την κατασκευή του?

Δημοσιεύτηκε (edited)

Αυτα για τον 5μετρο τοιχο που εκανε "για να εχει το κεφαλι του ήσυχο" και το οτι "ανεχθηκε και δεχθηκε" να βαλει πανω σε αυτον ο άλλος

ενα "κεφαλαρι" άλλα 2-3 μετρα...και γιατί ο άλλος δεν εκανε ξεχωριστο δικο του .και τα περι σωληνας αποχέτευσης ..και οτι ηταν

"προιόν αγνοιας" [!!!???!!!]

κλπκλπ...

αυτα δεν θα τα κρινεις εσυ τωρα...

 

Εσυ θα του πεις οτι, απαιτειται ΟΑ για να γινει ενα νεο τοιχείο και περιμενεις εντολή...

 

Ολα τα άλλα, ποιος θα πληρωσει την ζημιά...ποιος φταιει... ποιός έφταιξε περισσότερο...,

στην παρούσα, φαση δεν ειναι δικα σου θεματα...

 

Υποψιαζομαι οτι μεχρι να συμφωνήσουν ...-αν συμφωνησουν ποτέ---

στην επομενη μπόρα ολο αυτο το "βουνο" θα καταπλακωσει τον ακαλυπτο χωρο του 2οροφου

 

...και αυτοί ..ακομα θα "επικαλούνται"..

 

δες τα ΠΜ

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Καταρχήν ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις σας!

 

Φίλε Δημήτρη έχεις απόλυτο δίκιο!!είναι περισσότερο μεταξύ τους το θέμα και εγώ στο μόνο σημείο που εμπλέκομαι είναι απλά να τους πω (που το έχω κάνει ήδη) να βγει άδεια για να σηκωθεί τοίχος το συντομότερο.τώρα ποιος θα αναλάβει τα έξοδα είναι δικό τους θέμα. Το πιθανότερο με μια συζήτηση που είχα με τον γείτονα, είναι οτι θα κάνει καταγγελία στην πολεοδομία και θα πληρώσει ένα πρόστιμο επειδή δεν είχε άδεια για το τοίχο που σήκωσε και τέλος (πιο φτηνά θα του έρθει το πρόστιμο παρά να φέρει ο άλλος μετά τη πολεοδομία και να αναγκαστεί να πληρώσει ο ίδιος τον τοίχο μιλάμε για 10 χιλιάρικα περίπου). Από εκεί και πέρα, ο ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας φαντάζομαι πως δεν μπορεί νομικά να τον υποχρεώσει να σηκώσει νέο τοίχο και αναγκαστικά θα επωμιστεί ο ίδιος το κόστος, ή άμα δεν έχει ούτε αυτός τα χρήματα ας μη σηκώσει καθόλου τοίχο και ας αφαιρέσει απλώς το χώμα. Σε αυτή τη λύση προσανατολίζεται. Εκτός, αν η πολυκατοικία τον υποχρεώσει να σηκώσει εκείνος τον τοίχο, αλλά πως μπορεί να γίνει αυτό??

 

Και κλείνοντας, θα ήθελα να μου επιβεβαιώσετε οτι όταν κάποιος θέλει να κάνει επίχωση αν είναι όντως υποχρεωμένος να φτιάξει τοίχο αντιστήριξης (από πόση ανισοσταθμία και πάνω?2μ?) και σε ποιο άρθρο του κτιριοδομικού κανονισμού αναφέρεται αυτό για να το διαβάσω ο ίδιος.

  • 7 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.