Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Εκεί που κάτι λες, είναι με τα 20 χρόνια ... μου μυρίζει χρησικτησία. Μόνο με χρησικτησία. Ρώτα δικηγόρο, ίσως θέλει δικαστήριο.

Γενικότερη ερώτηση με αφορμή το παραπάνω : Στέκει νομικά ο όρος της χρησικτησίας για αυθαιρεσίες σε ακάλυπτο χώρο? Μπορεί δηλαδή κάποιος να οικιοποιηθεί μέρος του ακαλύπτου επειδή έστησε παράνομα κάτι εκεί προ 20,30 ή 100 χρόνια?

Edited by yian
Δημοσιεύτηκε (edited)

Θεωρώ πως όχι. Βεβαίως οι νομικοί μπορούν ν' απαντήσουν ορθότερα.

 

 

ΤΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ

Όποιος νέμεται ακίνητο καλόπιστα και με νόμιμο τίτλο για δέκα χρόνια γίνεται κύριος του ακινήτου με τακτική χρησικτησία. Αν δηλαδή κάποιος αποκτήσει τη νομή πράγματος με κάποιο λόγο ικανό καταρχήν να του προσπορίσει κυριότητα π.χ. με συμβόλαιο και μεταγραφή, η οποία όμως δεν μεταβιβάστηκε διότι πάσχει το συμβόλαιο από κάποιο ελάττωμα π.χ. το συμβόλαιο είναι άκυρο λόγω ανικανότητας του μεταβιβάζοντος, τότε εκείνος που αποκτά γίνεται κύριος του πράγματος, εφόσον κατά την κτήση της νομής ήταν καλόπιστος και έμεινε στη νομή του πράγματος για τρία χρόνια αν πρόκειται για κινητό και για δέκα χρόνια αν πρόκειται για ακίνητο.

Προϋποθέσεις

α) Πράγμα δεκτικό χρησικτησίας. Για κάποια πράγματα δεν είναι δυνατή η κτήση τους με χρησικτησία είτε γιατί αυτά είναι ανεπίδεκτα χρησικτησίας, είτε γιατί εξαιρούνται από τη χρησικτησία, είτε γιατί από τη φύση τους δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο χρησικτησίας.

· Ανεπίδεκτα χρησικτησίας. Ανεπίδεκτα χρησικτησίας είναι τα εκτός συναλλαγής πράγματα δηλαδή τα κοινά σε όλους, τα κοινόχρηστα και τα προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών.

· Εξαιρούμενα από τη χρησικτησία. Εξαιρούμενα από την χρησικτησία είναι τα πράγματα των προσώπων που τελούν υπό γονική μέριμνα, επιτροπεία ή δικαστική συμπαράσταση όσο διαρκούν οι καταστάσεις αυτές, τα ακίνητα του δημοσίου, τα ακίνητα των δήμων και κοινοτήτων και τα ακίνητα της Εκκλησίας.

· Όσα από τη φύση τους δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο χρησικτησίας

Τέτοια πράγματα είναι τα συστατικά άλλου πράγματος ή η ομάδα πραγμάτων.

β) Νομή. Νομή είναι η φυσική εξουσίαση του πράγματος η οποία συνδυάζεται με τη βούληση να κατέχεται το πράγμα σα δικό του. Η νομή πρέπει να υπάρχει καθόλη τη διάρκεια της δεκαετίας προκειμένου να αποκτηθεί η κυριότητα. Μάλιστα αυτός που επικαλείται χρησικτησία πρέπει να αποδείξει όχι μόνο την κτήση της νομής, αλλά και ότι υπήρχε αδιάκοπα πάνω στο πράγμα όλο τον απαιτούμενο για τη χρησικτησία χρόνο, αναφέροντας όλες τις υλικές πράξεις από τις οποίες προκύπτει ότι αυτός κατείχε το πράγμα και ότι το κατείχε ως κύριος. Καθιερώνεται άλλωστε τεκμήριο σύμφωνα με το οποίο αν αυτός που κατέχει με χρησικτησία αποδείξει ότι απέκτησε τη νομή με την έναρξη του χρόνου της χρησικτησίας και ότι νεμόταν κατά τη λήξη της, τεκμαίρεται η ύπαρξη της νομής και στον ενδιάμεσο χρόνο.

γ) Καλή πίστη. Καλή πίστη υπάρχει όταν ο χρησιδεσπόζων θεωρεί κατά την κτήση της νομής ότι απέκτησε την κυριότητα. Αν γνωρίζει ότι κάποιος άλλος είναι κύριος ή από βαριά αμέλεια το αγνοεί δεν είναι καλόπιστος. Η καλή πίστη αυτού που χρησιδεσπόζει πρέπει να υπάρχει κατά το χρόνο που αποκτά τη νομή του πράγματος.

δ) Νόμιμος ή νομιζόμενος τίτλος. Νόμιμος τίτλος υπάρχει όταν με κάποιο νομικό γεγονός κάποιος θεωρεί ότι απέκτησε κυριότητα, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν απέκτησε καθώς το νομικό αυτό γεγονός έπασχε από ελάττωμα. Π.χ. η αγορά γίνεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο και μεταγράφεται, πλην όμως αυτός που μεταβιβάζει την κυριότητα δεν ήταν κύριος. Οπότε σε αυτήν την περίπτωση καθίσταται πράγματι κύριος όταν συμπληρωθεί ο χρόνος των δέκα ετών. Για να υπάρχει χρησικτησία πρέπει ο τίτλος να είναι καθ’ όλα έγκυρος γιατί αν δεν είναι δεν υπάρχει θέμα χρησικτησίας. Νομιζόμενος είναι ο τίτλος ο οποίος είτε είναι ανύπαρκτος είτε πάσχει από εξωτερικά ελαττώματα, π.χ. δεν έχει τηρηθεί ο τύπος ή δεν υπάρχει ικανότητα για δικαιοπραξία.

ε) Πάροδος ορισμένου χρόνου. Για να αποκτηθεί τέλος κυριότητα με χρησικτησία πρέπει να περάσει ορισμένος χρόνος στη νομή του πράγματος. Για να αποκτηθεί κυριότητα σε κινητά πρέπει να περάσουν τρία χρόνια και σε ακίνητα δέκα χρόνια. Ο χρόνος αυτός αρχίζει από την επόμενη της κτήσης της νομής.

Αυτός που επικαλείται την κτήση πράγματος με χρησικτησία μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο να του αναγνωρίσει την κυριότητα που απέκτησε, ο οποίος πρέπει να αποδείξει όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις προκειμένου να αναγνωριστεί κύριος.

 

ΕΚΤΑΚΤΗ ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ

Με την έκτακτη χρησικτησία αυτός που νέμεται για είκοσι χρόνια κινητό ή ακίνητο γίνεται κύριος. Στην έκτακτη χρησικτησία δεν απαιτείται ούτε καλή πίστη στην κτήση της νομής ούτε τίτλος, αρκεί μόνο η πάροδος του ορισμένου χρόνου. Οι προϋποθέσεις της κτήσης της κυριότητας με έκτακτη χρησικτησία ως προς τα πράγματα δεκτικά χρησικτησίας και τη νομή παραμένουν οι ίδιες με αυτές της τακτικής χρησικτησίας. Ως προς τις προϋποθέσεις της καλής πίστης και του τίτλου δεν απαιτείται καμία από αυτές. Το αποτέλεσμα της έκτακτης χρησικτησίας είναι η κτήση κυριότητας πράγματος και ο χρόνος που απαιτείται να συμπληρωθεί είναι η εικοσαετία ανεξάρτητα αν πρόκειται για κινητό ή ακίνητο.

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Δημοσιεύτηκε

Εγώ σκαλώνω στο γεγονός ότι στην κάτοψη της σύστασης φαίνεται το πέρας του εξώστη στο 1,20 αν το κατάλαβα καλά.

Η κάτοψη της άδειας δεν μετράει στο ιδιοκτησιακό. Η κάτοψη της σύστασης φέρει την υπογραφή όλων των συνιδιοκτητών.

Προφανώς στην σύσταση χρησιμοποιήθηκε κάτοψη τυπικού ορόφου (κακώς). Κανονικά στην σύσταση θα έπρεπε να λέει [...συνορεύει δυτικά με βεράντα και πέραν αυτής με ακάλυπτο χώρο...]. Αν η περιγραφή αγνοεί την βεράντα και λέει πως π.χ. [...το διαμέρισμα συνορεύει δυτικά με ακάλυπτο οικοπέδου...] , ίσως είναι ακόμη χειρότερα.

Στα ρετιρέ αποτυπώνεται η βεράντα στην κάτοψη της σύστασης και περιγράφεται στην πράξη της σύσταση.

Οι χώροι , όπως τους σχεδιάζουμε εμείς οι μηχανικοί στις άδειες, δεν κατωχυρώνουν ιδιοκτησία, ακόμη κι αν έχουν έγκριση της πολεοδομίας π.χ. οικοδομική άδεια.

Η λογική του μηχανικού λέει "ποιος μπορεί να κάνει χρήση του χώρου; μόνο αυτός. Ποιος μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση; μόνο αυτός. Μπορεί να εξυπηρετήσει άλλους ο χώρος; όχι. Άρα είναι δικό του!

Η ιδιοκτησία σαν δικαίωμα αντιμετωπίζεται διαφορετικά.

Εγώ στην θέση σου θα το προχωρούσα χωρίς συναίνεση μόνο αν διαπίστωνα πως οι συνιδιοκτήτες δεν έχουν κακή διάθεση απέναντί του. Θα μου πεις εύκολο είναι αυτό;

Είναι κι αυτή η ρημάδα η ευθύνη που μας φορτώσανε...

Δημοσιεύτηκε

Αν στα εγκεκριμένα σχέδια έχει πόρτα, από την οποία έχει πρόσβαση εκεί, τότε στο "δώμα" (όπως το λες) - βεράντα μπορεί να ρυθμιστεί η αυθαιρεσία του στεγάστρου χωρίς συναίνεση των υπολοίπων συνιδιοκτητών.

 

 

Αυτό από που πηγάζει?

Εγώ περίπτωση με διαμέρισμα σε δώμα κανονικότατο με άδεια και κάτοψη και σφραγίδα, οπού υπάρχει το εξής φοβερό. Για να μπεις στο διαμέρισμα πρέπει πρώτα να βγεις στη ταράτσα από το κλιμακοστάσιο.

Το διαμέρισμα αυτό έχει και παράθυρα και μπαλκονόπορτες γύρω γύρω. Τι σημαίνει αυτό ότι έχει και απολκλειστική χρήση όλης της ταράτσας.'Η έστω μέρος αυτής.

 

2ή περίπτωση πάλι διαμέρισμα σε δώμα κανονικά με άδεια και σχέδια, όπου σε αυτή τη περίπτωση η είσοδος είναι κανονικά από το κλιμακοστάσιο και δίπλα στην πόρτα όπου οδηγεί στη ταράτσα.

Σε αυτή τη περίπτωση το διαμέρισμα μεγάλωσε - φούσκωσε κατα 1μ. Ο άνθρωπος δεν το τακτοποιεί γιατί δεν θέλει να μπαίνει στη διαδικασία για συναινέσεις κλπ. Εννοείται πως τα σχέδια φαίνεται μπαλκονόπορτα

του διαμερίσματος προς το δώμα.

 

Αν υπάρχει κάπου τέτοια διάταξη σε παρακαλώ μπορείς να την ανεβάσεις?

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ με τον vk2626 .

Το ιδιοκτησιακό θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Ο 4014 λέει, πως για να ρυθμίσεις χώρους σε δώμα χωρίς συναίνεση πρέπει [...να υπάρχει με βάση νόμιμο τίτλο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης...].

Πώς θα επικαλεστείς την αποκλειστική χρήση; Με επιχειρήματα; Δεν αρκεί. Θέλει νόμιμο τίτλο.

Ο τίτλος είναι συνήθως η σύσταση, ή - έστω - η κάτοψη της σύστασης επειδή συνοδεύει τη σύσταση.

Δημοσιεύτηκε (edited)

2626

το αναφερομενο απο τον ιασονα σαν "δωμα"

αφορουσε οικοδομη χτισμενη εν εσοχη απο τον 1ο οροφ και πανω, με αποτελεσμα το μοναδικο διαμερισμα του 1ου οροφου

να εχει την αποκλειστικη χρήση ολης της ανω του ισογειου καταστηματος πλακας, να εχει μονον αυτο μπαλκονοπαρτες προς αυτο,

η δε περιγραφη του διαμερισματος αναφερονταν οτι συνορευει "πισω με ακαλυπτο χωρο" δλδ. περα απο την ακρη της "βεραντας" υπηρχε ο ακαλυπτος.

Αυτος ο χωρος, προσομοιαζει με μπαλκονι...απλα ειναι πιο ..".πλατύ..." και σαν μπαλκονι "περιεχομενο" μεταξυ της προεκτασης των εξωτερικων τοίχων του διαμερισματος, ανηκει σε αυτό...

[πλεον και του γεγονοτος οτι μονον αυτο το διαμερισμα μπορει να εχει προσβαση σε αυτό...]

 

Εντελώς διαφορετικα ειναι με το δικο σου δώμα,

δλδ. με την πλακα του τελευταιου οροφου, όπου εχεις ενα κτισμα...

αλλά η χρηση του υπολοιπου τμηματος της ταρατσας, αν δεν εχει δοθει αποκλειστικα σε καποιον,

παραμένει "κοινοχρηστη"

είτε εισερχονται στο κτισμα απο την ταρατσα...

είτε απο ανεξαρτητη πορτα εντος της οικοδομής...

Edited by dimitris GM
Δημοσιεύτηκε

Γενικότερη ερώτηση με αφορμή το παραπάνω : Στέκει νομικά ο όρος της χρησικτησίας για αυθαιρεσίες σε ακάλυπτο χώρο? Μπορεί δηλαδή κάποιος να οικιοποιηθεί μέρος του ακαλύπτου επειδή έστησε παράνομα κάτι εκεί προ 20,30 ή 100 χρόνια?

Αν στο οικοπεδο εχουν μοιραστει τα χιλιοστα της γης ειτε απο καθετες ειτε απο οριζοντιες και αφηνουν το κτισμα χωρις χιλιοστα, ανεξαρτητως αν αυτο χτιστηκε πριν ή μετα τη συσταση, τοτε αυτο το κτισμα μπορει να ειναι στην ιδιοκτησια σου αλλα δεν θα δικαιουται ποτε αυτοδικαια ποσοστο επι της γης,

οσα χρονια κι αν περασουν και θεωρειται και κατεδαφιστεο (εκτος αν ειναι 100 χρονων που λες, τοτε ειναι διατηρητεο...περιμενε που θα παει!).

Αν στο οικοπεδο δεν εχουν μοιραστει τα χιλιοστα και δεν υπαρχει αλλο κτισμα, τοτε μπορεις να παρεις και το οικοπεδο. Αν υπαρχει συναμα κι αλλο κτισμα να σου πω την αληθεια δεν ξερω τι προβλεπεται...Ειναι θεμα νομικων γενικοτερα,,,Ο 4014 παντως ξεκαθαριζει οτι ''τακτοποιεις'' και οχι οτι σου δινει και οικοπεδο!

Δημοσιεύτηκε (edited)

Ευνοστε, σε βρισκω παλι σωστο και δικαιο (δικαιωνεις και το ονομα σου ετσι!) και αν προσεξεις απο την αρχη του μηνυματος μου με τον ιδιο τροπο το βλεπω και εγω το θεμα τουτο. Εχεις δικιο για την οπτικη ως προς την ιδιοκτησια.

Γιατι βρισκεις οτι η περιγραφη ''...δυτικα συνορευει με ακαλυπτο οικοπεδου...''' ειναι ακομα χειροτερα?

Παντως η συμφωνια σου με τον vk2626 ειναι λιγο βιαστικη ή εν πασει περιπτωσει ειναι διαφορετικη περιπτωση.

ΦΥΣΙΚΑ σε δωμα με νομιμη, κοινοχρηστη προσβαση θελει συναινεση. Οσο για το οτι το διαμερισμα ειναι μετα το κουβουκλιο, σιγα το πραμα.

Για να μπεις σε διαμερισμα ισογειου δεν πας απο τον διαδρομο ή την πυλωτη? Σε αυτα ολα θελει συναινεση. Τελος.

Το ευτυχες σε εμενα ειναι οτι το ισογειο που περιγραφω, με την μεγαλυτερη καλυψη σε βαθος οικοπεδου σε σχεση με το υπολοιπο της οικοδομης,

ειναι στην ουσια 2 οροφοι με συνολικο υψος 6 μ. Διαπιστωσα λοιπον οτι απο τον ακαλυπτο δεν ειναι καθολου απλο να ανεβεις στο +6 οπως θα ηταν αν ηταν μονο στο +3. Αρα λοιπον η μονη πιθανη προσβαση ειναι λιγο ''μεγαλο εργο'' για μια ταρατσουλα 70 τμ. Για ολους αυτους τους λογους θα συνεχισω στην υπαγωγη. Ελπιζω μονο ο πελατης να αναλαβει και να την μονωνει, μην αρχισει ο απο κατω τις γκρινιες για τη μουχλα στις γωνιες...(!)

Ευχαριστω σε ολους. Τα ξαναλεμε

Edited by thankafe
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ελπιζω μονο ο πελατης να αναλαβει και να την μονωνει, μην αρχισει ο απο κατω τις γκρινιες για τη μουχλα στις γωνιες...(!)

Ευχαριστω σε ολους. Τα ξαναλεμε

 

δεν είναι υποχρέωση του η μόνωση. Παραμένει στις κοινές υποχρεώσεις.

 

και μετά από αυτό συνειδητοποιώ για μια ακόμα φορά το μεγαλείο του 4014. Γιατί αν το δει κάνεις συνολικά, η όψη η οποία αλλοιώνεται από κάθε προσθήκη είναι κοινόχρηστη, αρα κανονικά θα έπρεπε να απαιτείται συναίνεση, πράγμα που δεν ισχύει. Και κατά συνέπεια κάθε κλειστός η/χ θα χρειαζόταν συναίνεση, πράγμα που επίσης δεν ισχύει. Αλλά και ο χ πλήρωσε για μια ιδιοκτησία σε ένα κτίριο μιας Α αισθητικής, τι χρωστάει να του το κάνουν καραγκιόζ μπερντέ οι υπόλοιποι?

Ρητορικό όπως αντιλαμβάνεστε το ερώτημα, για να δούμε ακόμα μια φορά τα κενά και τις αδικίες του νόμου...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.