Kreon Δημοσιεύτηκε March 5, 2013 at 08:07 μμ Δημοσιεύτηκε March 5, 2013 at 08:07 μμ Προς τους παλαιότερους ή και τους νεώτερους που ίσως γνωρίζουν. Είναι αλήθεια ότι στις κατασκευές των πολυκατοικιών, τουλάχιστον στην Αττική μέχρι το 1980, τους τοίχους πλήρωσης τους έκαναν διπλούς αφήνοντας ενδιάμεσο κενό; Δεν μιλάω για τα τμήματα στα χωνευτά συρόμενα κουφώματα αλουμινίου. Αυτή γενικά ήταν μια τεχνική που χρησιμοποιείτο στην βόρεια Ευρώπη με πολύ πιο χοντρές τοιχοποιίες βεβαίως και εξωτερικά διακοσμητικά τούβλα. Το διάκενο είχε την φιλοδοξία να "προστατέψει" την τοιχοποιία και να δημιουργήσει ροή αέρα για την αποφυγή συμπυκνωμάτων και μούχλας. Έχουμε κάτι τέτοιο στις παλιές κατασκευές; Εάν κάποιος συνάδελφος γνωρίζει ή το έχει διαπιστώσει σε ανακαίνιση ή κατεδάφιση, ας με διαφωτίσει. Ευχαριστώ πολύ!
AlexisPap Δημοσιεύτηκε March 5, 2013 at 08:18 μμ Δημοσιεύτηκε March 5, 2013 at 08:18 μμ Εκτός Αττικής, γνωρίζω κάποιες περιπτώσεις κατασκευών αυτής της περιόδου που έγιναν με αυτόν το τρόπο που περιγράφεις, εκ προθέσεως, είτε για τους λόγους που αναφέρεις, είτε για θερμομόνωση. Ήταν όμως η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
FouksMechMech Δημοσιεύτηκε March 5, 2013 at 08:27 μμ Δημοσιεύτηκε March 5, 2013 at 08:27 μμ Εκτός Αττικής, γνωρίζω κάποιες περιπτώσεις κατασκευών αυτής της περιόδου που έγιναν με αυτόν το τρόπο που περιγράφεις, εκ προθέσεως, είτε για τους λόγους που αναφέρεις, είτε για θερμομόνωση. Ήταν όμως η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Εγώ πάλι πιστεύω ότι αυτός ήταν ο κανόνας. Όλους τους εξωτερικούς τοίχους τους έκαναν διπλούς δρομικούς με κενό (αέρα) στο κέντρο. Και αν χρειαζόταν, χώνευαν και τα συρόμενα.
tetris Δημοσιεύτηκε March 6, 2013 at 06:26 πμ Δημοσιεύτηκε March 6, 2013 at 06:26 πμ Οι εξωτερικές τοιχοποιίες κατασκευάζονταν μπατικές ("ψάθα" κατά την ορολογία των μαστόρων). Δηλ. δύο τούβλα οροθοδρομικά και κάποια κόντρα για να "δέσει". Γι αυτό και σε κάποιες παλιές τοιχοποιίες φαίνονται τα σημάδια των οπών πάνω από το επίχρισμα (απο την υγρασία). Αυτός ήταν ο κανόνας.
JEK Δημοσιεύτηκε March 6, 2013 at 09:08 πμ Δημοσιεύτηκε March 6, 2013 at 09:08 πμ Σε επίπεδο συστάσεων τουλάχιστον, από την Οικοδομική της εποχής είχαμε τα εξής: - Δύο δρομικοί τοίχοι σε επαφή με ενδιάμεσους συνδέσμους από μπατικά τούβλα(οπότε παρουσιάζεται το πρόβλημα της υγρασίας που αναφέρει ο tetris,αν τα τούβλα είχαν οριζόντιες τρύπες). - Δύο δρομικά με κενό και σύσταση για γέμισμα με θερμομονωτικό,εγκάρσια σύνδεση με μπατικά τούβλα ή μεταλλικούς συνδέσμους ή λωρίδες ασφαλτοϋφάσματος. - Ψαθωτούς ονόμαζαν τους τοίχους που κατασκευάζονταν από ένα δρομικό και ένα όρθιο τούβλο σε επαφή. - Η θερμομόνωση των τοίχων έγινε υποχρεωτική το 1979.
Kreon Δημοσιεύτηκε May 15, 2013 at 06:43 μμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε May 15, 2013 at 06:43 μμ Συνάδελφοι σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Στις ψαθωτές τοιχοποιίες ανά πόση απόσταση έβαζαν τις κόντρες; Και αυτές είχαν κενό μεταξύ τους ή ήταν συμπαγή κάθετα στοιχεία που ένωναν κάθετα τους δύο οριζόντιους περιμετρικούς δρομικούς τοίχους της κατοικίας;
JEK Δημοσιεύτηκε June 9, 2013 at 06:04 μμ Δημοσιεύτηκε June 9, 2013 at 06:04 μμ Την απάντηση για τον ορισμό της ψαθωτής τον ξεπατίκωσα από την Οικοδομική του Α. Ζάννου ( ΕΜΠ 1977 ). Τώρα βλέπω ότι στην Οικοδομική του Χ. Αθανασόπουλου ( Θράκη 1984 ), ψαθωτή ορίζει την τουβλοδομή με διάκενο,π.χ 6+κ+6=19εκ. Ο Κ. Μπίρης στην Οικοδομική του αναφέρεται στις τουβλοδομές με διάκενα,χωρίς να τις ονοματίζει. Οι κόντρες έμπαιναν ανά 50εκ. περίπου.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα