Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΑ Τ.Ε.Ι ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥΣ

 

Ο Υπουργός Παιδείας, ως φαίνεται, προσπαθεί να δημιουργήσει ζωτικό χώρο για τα Κολέγια, αφού το σχέδιο «Αθηνά» αποτελεί πρώτη ευκαιρία για να απαξιωθούν έμμεσα πλην σαφώς συνολικά τα Ιδρύματα με τα όσα απεργάζεται για τις σχολές Μηχανικών.

Οι ψευδαισθήσεις που έτρεφε η εκπαιδευτική κοινότητα (Φοιτητές, Καθηγητές, Πτυχιούχοι) μετά το κατασκεύασμα – σχέδιο εξόντωσης των Τ.Ε.Ι με την ονομασία «Αθηνά» – πρέπει να εγκαταλειφθούν.

 

Οι ακόλουθες θέσεις μας, αφορούν στο αναθεωρημένο σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο επίσημα δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη 6 Μαρτίου ενόψει της ενημέρωσης της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Το Υπουργείο, στον υποτιθέμενο διάλογο, δεν τήρησε την διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία που αφορά την κατάργηση, συγχώνευση, ονομασία ή ίδρυση νέων Τμημάτων (Ν.4009/2011 Άρθρο 7, Ν.4076/2012 και Ν.3794/2009 Άρθρο 18 παρ.1).

 

Δε διαβουλεύτηκε με τους φοιτητές και τους πτυχιούχους.

Δεν προχώρησε στην σύγκλιση των αρμόδιων γνωμοδοτικών οργάνων A.Δ.Ι.Π, Συμβούλια Ιδρυμάτων, Σ.Α.Τ.Ε/Ε.ΣΥ.Π αλλά, μέσω άτυπων συναντήσεων με Βουλευτές, μεμονωμένους Καθηγητές και μέλη Διοικήσεων των Τ.Ε.Ι, προχώρησε στην διαμόρφωση του «τελικού» σχεδίου.

 

Εάν το σχέδιο «Αθηνά» εκπονήθηκε από την εταιρεία «planet», θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε πόσο κόστισε, ποια είναι τα πορίσματα της μελέτης και ποιος τις παρείχε τα στοιχεία, για να τεκμηριώσει την εισήγησή της.

 

Επισημάνουμε ότι, όπως προκύπτει από τις επιμέρους παρεμβάσεις του σχεδίου κανείς από την Πολιτεία δεν έχει υπολογίσει το πραγματικό κόστος που θα προκύψει από την σχεδιαζόμενη «αναδιάρθρωση» και ποιο το δημοσιονομικό όφελος με τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις των Τμημάτων, τις προτεινόμενες μετακινήσεις, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το τι ακριβώς «μέτρησε» για την ιδιωτική εταιρεία Συμβούλων και πρότεινε τέτοιες επιπόλαιες δράσεις οι οποίες δεν θεμελιώνονται με κάποιο επιστημονικό ή ακαδημαϊκό κριτήριο.

 

Οι δηλώσεις του Υπουργού, ότι δεν κινδυνεύουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, δε μας ξεγελούν, διότι αυτά τα ακούμε εδώ και 30 χρόνια. Άραγε τι εννοεί ( ;).

Ακόμη κι αν έχει τις αγνότερες των προθέσεων, κάποιος πρέπει να του εξηγήσει ότι το πλαίσιο των επαγγελματικών δυνατοτήτων των νυν φοιτητών και των ήδη πτυχιούχων, σε πλήθος ειδικοτήτων, είναι ακόμη σε εκκρεμότητα.

 

Αναλυτικότερα:

Σχετικά με τις παρεμβάσεις στον Πανεπιστημιακό Τομέα:

- Δεν γίνεται καμία παρέμβαση στις Πολυτεχνικές Σχολές και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών!

- Οι ελάχιστες παρεμβάσεις στα Πανεπιστήμια:

  • Αφορούν σε τμήματα με συνάφεια γνωστικών αντικειμένων, εντός του ίδιου Ιδρύματος αξιοποιώντας τις υφιστάμενες υλικοτεχνικές υποδομές.
  • Οδηγούν στην ενίσχυση των υφιστάμενων επιστημονικών πεδίων.
  • Δεν απαιτούν μετακίνηση των φοιτητών και σοβαρή οικονομική επιβάρυνση τους.
  • Δε δημιουργούν αναστάτωση στον ακαδημαϊκό χώρο του Ιδρύματος και στα διενεργούμενα μεταπτυχιακά προγράμματα.
  • Δεν καταργούν στην πράξη τμήματα και γνωστικά αντικείμενα.

Σχετικά με τις Παρεμβάσεις στον Τεχνολογικό Τομέα:

Δεν ακολουθείται η ίδια λογική, ούτε ισχύουν τα ίδια κριτήρια με τον Πανεπιστημιακό Τομέα:

  • Στα Τ.Ε.Ι, κατά κανόνα, προτείνεται η κατάργηση υφιστάμενων Τμημάτων μέσω της απορρόφησης τους από Τμήματαδιαφορετικών Τ.Ε.Ι, χωρίς καμία χωροταξική λογική και χωρίς τα Τμήματα να έχουν απολύτως καμία επιστημονική συνάφεια, ακόμη και συγχώνευση Τμημάτων τα οποία εντάσσονται σε διαφορετικές σχολές.
  • Δεν ενισχύεται το προφίλ των νέων Τμημάτων που δημιουργούνται, αλλά μέσω της φόρμουλας των κατευθύνσεων, περιορίζεται το εύρος των διδασκόμενων μαθημάτων εκ των πραγμάτων, με αποτέλεσμα οι πτυχιούχοι να μην έχουν πρόσβαση σε όλο το πεδίο δραστηριοτήτων του μηχανικού. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει το νέο τμήμα να δίδει ενιαίο τίτλο πτυχίου και ολιστικά επαγγελματικά δικαιώματα όπως ισχύει στα Τμήματα των Πανεπιστημίων.
  • Οι μετονομασίες των Τμημάτων, παραπέμπουν σε αδόκιμα επιστημονικά πεδία.
  • Καταργούνται ολόκληρα επιστημονικά πεδία.
  • Υποβαθμίζονται καταξιωμένα τμήματα με μεγάλο αριθμό σπουδαστών και σημαντικές υποδομές, με απορροφητικότητα των πτυχιούχων τους από την αγορά εργασίας (π.χ. τμήματα Τοπογραφίας κ.λ.π).
  • Διακόπτεται η εξέλιξη νέων τμημάτων (Αυτοματισμού, Ανακαίνισης και Αποκατάστασης κτιρίων κ.λ.π).
  • Προκαλείται αναστάτωση στους σπουδαστές των Τ.Ε.Ι.
  • Με το σχέδιο «Αθηνά» γίνεται προσπάθεια να πληγούν τα πιο ισχυρά, από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής και μελών Δ.Ε.Π, Τμήματα των Τ.Ε.Ι, τα οποία, όλως περιέργως, έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά, έχουν σημαντικές επιδόσεις στην έρευνα και διοργανώνουν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
  • Οι προτεινόμενες καταργήσεις τμημάτων και συγχωνεύσεις αιτιολογούνται με γενικότητες, όπως,
  • «Η σύνδεση των γνωστικών αντικειμένων με την εθνική αναπτυξιακή στοχοθεσία», χωρίς να περιγράφεται ποια είναι αυτή
  • Η «Ανάπτυξη Ανταγωνιστικού Ανθρώπινου Δυναμικού, στην Ευρώπη», χωρίς όμως να αναλύεται το πώς αυτό επιτυγχάνεται με τις του παρεμβάσεις στην υφιστάμενη κατάσταση.
  • Τα στατιστικά στοιχεία που επικαλείται το σχέδιο περί «προτίμησης Τμημάτων», ή για τις «επιδόσεις των υποψηφίων» στη βαθμολογία εισαγωγής, αφορούν Τμήματα τα οποία εδώ και 30 χρόνια δεν έχουν ρυθμισμένο το πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος - κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας - παρότι έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί ταυτόχρονα με την ίδρυση τους (π.χ. Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης , κ.λ.π).
  • Αρκετά Τμήματα, τα οποία παραπέμπουν σε υπερεξειδικευμένες ειδικότητες, διατηρούνται ανέπαφα, χωρίς επαρκή αιτιολογία.
  • Η αποδυνάμωση του Τ.Ε.Ι Αθήνας, Πειραιά και της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε στο πλαίσιο της ομοσπονδοποίησης, είναι μια διαδικασία απαράδεκτη και δεν εξυπηρετεί κανένα αναπτυξιακό στόχο, ούτε οικονομικούς πόρους εξασφαλίζει.
  • Όσα αναφέρονται στο σχέδιο για την σχολή Σ.Τ.Εφ, δεν τεκμηριώνονται ούτε συνδέονται με τους στόχους του, αντίθετα δημιουργούν νέα κατηγορία πτυχιούχων με αβέβαιο επαγγελματικό μέλλον, αφού η νομοθεσία του 1930 και 1950 δεν αναγνωρίζει αυτές τις ειδικότητες των μηχανικών που κατασκευάζει το σχέδιο «Αθηνά». Ανάλογες περιπτώσεις αφορούν κι άλλες σχολές των Τ.Ε.Ι.

Αυτό δικαιολογεί και την ουσιαστική σιωπή του Τ.Ε.Ε σχετικά με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» διότι εξυπηρετεί τον σχεδιασμό του για κατάργηση ή αποδυνάμωση των συγγενών ή συναφών ειδικοτήτων των Τ.Ε.Ι – εξυπηρετεί τις Πολυτεχνικές Σχολές.

 

 

Παρατηρήσεις για τα τμήματα της Σχολής Σ.Τ.Εφ:

Ενώ δεν υπάρχει ουσιαστική συγγένεια των γνωστικών αντικειμένων των Τμημάτων Τοπογραφίας Αθηνών ή Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας των Σερρών με τα γνωστικά αντικείμενα των δυο τμημάτων Πολιτικών Έργων Υποδομής και Πολιτικών Δομικών Έργων, ώστε να δικαιολογείται η ενοποίηση, παρόλα αυτά δημιουργούνται δυο Τμήματα με διακριτές κατευθύνσεις μη συμβατές με την ελληνική νομοθεσία και κυρίως χωρίς καθορίζεται το επαγγελματικό πεδίο των αποφοίτων τους.

 

Επίσης τίθεται και ένα πρακτικό ερώτημα πως θα αναγνωρίσει ο πτυχιούχος αυτού του «υβριδικού» τμήματος τα επαγγελματικά του προσόντα, στις ευρωπαϊκές χώρες και θα εγγραφεί στους αντίστοιχους επαγγελματικούς φορείς αν θελήσει να μεταναστεύσει;

Επομένως: Η πρόταση για την συγχώνευση των ανωτέρω τμημάτων δεν τεκμηριώνεται και δεν εξυπηρετεί καμιά επιστημονική και παραγωγική αναγκαιότητα.

 

Αντιθέτως και μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις, θα ήταν δυνατή η ενοποίηση των Τμημάτων Πολιτικών Έργων Υποδομής και Δομικών Έργων, όπως η μεταφορά, πέραν των οκτώ εξαμήνων, της εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας και πραγματοποίησης της πρακτικής άσκησης, και η απονομή ενιαίου τίτλου σπουδών και πρόβλεψη επαγγελματικών δικαιωμάτων Πολιτικού Μηχανικού, όπως απαντάται στην κείμενη νομοθεσία.

 

Είμαστε ριζικά αντίθετοι στην κατάργηση των Τμημάτων της Σχολής Σ.Τ.Εφ:

- Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας

Ποιους αναπτυξιακούς εθνικούς στόχους θα εξυπηρετεί η κατάργηση δυο αυτόνομων Τμημάτων τετραετούς φοίτησης με μεγάλη απορροφητικότητα των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και η συρρίκνωση τους ως κατεύθυνση σε ένα ενιαίο τμήμα Πολιτικού Μηχανικού;

Η προτεινόμενη κατάργηση τους με ποιο τρόπο -κατά τους εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος - θα συμβάλλει στην προώθηση του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης;

- Τα Τμήματα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων

Τα συγκεκριμένα Τμήματα έχουν όντως προοπτικές, αφού πλέον η τάση στον κατασκευαστικό τομέα είναι η ανακαίνιση και όχι η κατασκευή νέων κατοικιών, εντούτοις προτείνεται να συγχωνευτούν με το Τμήμα Έργων Υποδομής με το ποιο δεν έχουν σχεδόν καμία συνάφεια και το οποίο, με τα σημερινά δεδομένα, δεν έχει καμία διέξοδο στην άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος!

- Τα Τμήματα Αυτοματισμού

Με ποιο σκεπτικό καταργούνται 4 (τέσσερα) Τμήματα αυτοματισμού ενώ στο αρχικό σχέδιο παρέμεναν ανέπαφα; Τι άλλαξε στο μεσοδιάστημα που να δικαιολογεί την κατάργηση τους και με ποια τεκμηρίωση;

 

Δε συμφωνούμε:

Με την Ονομασία της Σχολής των τμημάτων – ειδικοτήτων Μηχανικών του Τεχνολογικού Τομέα των Α.Ε.Ι: Η ονομασία «Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών» πλέον είναι αδόκιμη και προτείνουμε την αλλαγή της ονομασίας σε «Σχολή Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα» για τους εξής λόγους:

  • Αναγνωρισιμότητας των Πτυχιούχων στο Εξωτερικό και εναρμόνιση με τις ονομασίες των αντίστοιχων Σχολών των Ευρωπαϊκών Α.Ε.Ι.
  • Χιλιάδες πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι αναζητούν εργασία στο Εξωτερικό και δυσκολεύονται να εξηγήσουν στις εκεί αρμόδιες αρχές τι σημαίνει «τεχνολογικών εφαρμογών»
  • Προσαρμογή της ονομασίας της Σχολής αλλά και του Τμήματος με βάση την κείμενη νομοθεσία (Π.Δ 388/89 και το νόμο 3174/2003).
  • Ταύτιση της ονομασίας της Σχολής με το επιστημονικό πεδίο και την ειδικότητα, σύμφωνα με την προαναφερόμενη νομοθεσία

Δε συμφωνούμε:

  • Με την θέσπιση διακριτών κατευθύνσεων στα Τμήματα Μηχανολογίας των Τ.Ε.Ι οι οποίες δεν εξυπηρετούν κανένα από τα κριτήρια του σχεδίου και στενεύουν τα γνωσιακά πεδία .
  • Με τη συγχώνευση του Τμήματος «Αρχιτεκτονικής Τοπίου» του Τ.Ε.Ι Καβάλας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας (Σ.Τ.ΕΓ)με το Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων του Τ.Ε.Ι Σερρών χωρίς να έχει καμία συνάφεια όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ανήκουν σε διαφορετικές Σχολές!
  • Μάς έχει αφήσει άναυδους η πρόταση συγχώνευσης των Τμημάτων Ηλεκτρονικών και Ηλεκτρολογίας στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
  • Με την παρέμβαση στο τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και σχεδιασμού Αντικειμένων, χαρακτηρίζεται συγγενές(!) με το Τμήμα Σχεδιασμού και παραγωγής ενδυμάτων του Τ.Ε.Ι θεσ/νικης, το οποίο μετονομάζεται σε Τμήμα έτοιμου ενδύματος και κλωστοϋφαντουργίας! Στη συνέχεια το ίδιο Τμήμα απορροφάται από το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου το οποίο μέχρι τώρα ανήκει στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του Τ.Ε.Ι Λάρισας και μεταφέρεται στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Μύλος δηλαδή.

Θα ήμασταν σύμφωνοι σε ορισμένες μειώσεις, μόνο του αριθμού κάποιων τμημάτων όπως και γίνεται σε ελάχιστες περιπτώσεις στο σχέδιοαφού όμως προηγηθεί η συνολική αξιολόγηση όλων των ομοειδών Τμημάτων και όχι επιλεκτικές καταργήσεις Τμημάτων σε διάφορα Τ.Ε.Ι (π.χ Πολιτικών Δομικών Έργων Τ.Ε.Ι Κρήτης).

Με βάση τις ανωτέρω επισημάνσεις:

  • Δηλώνουμε τη δυσαρέσκεια μας προς τις Διοικήσεις των Τ.Ε.Ι ή και μεμονωμένους καθηγητές που είχαν άτυπες επαφές με το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις από τις συγχωνεύσεις, καταργήσεις, και μετονομασίες Τμημάτων στο επαγγελματικό προφίλ των πτυχιούχων τους και των ενεργών φοιτητών.
  • Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν νέα Τμήματα εάν δεν περιλαμβάνεται ταυτόχρονα και το επαγγελματικό προφίλ.
  • Καλούμε τις Διοικήσεις των Τ.Ε.Ι, να απαιτήσουν την άμεση διόρθωση όλων των απαράδεκτων «μετασχηματισμών» των Τμημάτων και να υπερασπιστούν και να διασφαλίσουν την προοπτική του τεχνολογικού τομέα.
  • Ζητάμε να συγκληθεί άμεσα το Σ.Α.Τ.Ε/Ε.ΣΥ.Π, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο από όλους τους εμπλεκομένους, και όχι να σύρεται η ακαδημαϊκή κοινότητα στις γνωστές μεθόδους των δήθεν διαβουλεύσεων και προειλημμένων αποφάσεων και να το μαθαίνουν τελευταίοι οι άμεσα θιγόμενοι από αυτό.
  • Καλούμε τα Κόμματα της Κυβέρνησης να πάρουν θέση για το ανοσιούργημα «Αθηνά». Δεν θα ανεχτούμε να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία πτυχιούχων Τ.Ε.Ι με ένα πιο θολό επαγγελματικό πεδίο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

 

Click here to view the είδηση

Edited by Earl
Δημοσιεύτηκε

Μάλιστα...το διαβάσαμε κι αυτό . Οι Τοπογράφοι έχουν μεγάλη απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας....ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Δημοσιεύτηκε

Πάντως αν χαρακτηρίζει κάτι το σχέδιο είναι η προχειρότητα και η έλλειψη στόχων. Έφεραν 8 τμήματα Σέρρες, μετά σκέφτηκαν πως έκαναν λάθος και είπαν να αφήσουν μονάχα 3 (λιγότερα απ' όσα ήταν στην αρχή δηλαδή), μετά τα ξαναεπανέφεραν όπως ήταν πλην ενός (προσθέτοντας δύο από άλλες περιοχές) αλλάζοντας ονόμα στην Πληροφορική. Είτε λοιπόν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο που έχει ως στόχο τον αποπροσανατολισμό για να περάσει κάποιο τελικό και δαιμονικό μέτρο, είτε η δουλειά της αναδιοργάνωσης έχει τεθεί σε αστείους. Μπορεί να ισχύουν και τα δύο βέβαια.

Δημοσιεύτηκε

Να μπεί στα ανέκδοτα

  • Καλούμε τα Κόμματα της Κυβέρνησης να πάρουν θέση για το ανοσιούργημα «Αθηνά». Δεν θα ανεχτούμε να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία πτυχιούχων Τ.Ε.Ι με ένα πιο θολό επαγγελματικό πεδίο.

 

40 χρόνια δεν ανέχονται τίποτα .

Τι άλλο θα ακούσουμε από τους αγωνιστές της μάσας .

Δημοσιεύτηκε

Ωραία ιδέα για επιχείρηση. Θα το κάνω κι εγώ. Κάνεις μια ένωση μηχανικων τε, παίρνεις 30€ συνδρομή και 10€ για κάθε βεβαίωση και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να να δηλώνεις ότι δεν ανέχεσαι την ξεφτίλα των μηχανικών τε. Καθαρό κέρδος δηλαδή! Ενδιαφέρεται κανείς για συνέταιρος;

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ενώ δεν υπάρχει ουσιαστική συγγένεια των γνωστικών αντικειμένων των Τμημάτων Τοπογραφίας Αθηνών ή Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας των Σερρών με τα γνωστικά αντικείμενα των δυο τμημάτων Πολιτικών Έργων Υποδομής και Πολιτικών Δομικών Έργων, ώστε να δικαιολογείται η ενοποίηση...

Αφού λοιπόν παραδέχεται η ΕΕΤΕΜ ότι το αντικείμενο της Τοπογραφίας δεν έχει ουσιαστική συγγένεια με τα αντικείμενα των Πολιτικών Έργων Υποδομής και Πολιτικών Δομικών Έργων γιατί έχει κινηθεί (η ΕΕΤΕΜ) στο να αναγνωριστεί το δικαίωμα υπογραφής εξαρτημένων διαγραμμάτων στα εν λόγω τμήματα;

Δηλαδή από τη μια δεν είναι συγγενή γνωστικά αντικείμενα, απο την άλλη να μπορούν να υπογράφουν εξαρτημένα τοπογραφικα (αντικείμενο που αποτελεί ιδιαίτερη εξειδίκευση των τοπογράφων).

Ότι να ναι...

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε (edited)

Ρώτα το επιμελητήριό σου συνάδελφε για τους λόγους συνάδελφε. Το ΠΔ318/94 δεν προέβλεπε δικαίωμα σύνταξης εξαρτημένων διαγραμμάτων στους Π.Δ.Ε. και Π.Ε.Υ. αλλά μετά από την προσβολή του από το Τ.Ε.Ε. στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώθηκαν τα ουσιώδη άρθρα του (και έμεινε μόνο το γενικό ότι οι Π.Δ.Ε. και Π.Ε.Υ. έχουν το δικαίωμα να εξασκήσουν το επάγγελμα σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών τους). Έτσι, λόγω κληρονομικότητας γυρνάμε στα δικαιώματα των πτυχιούχων υπομηχανικών, τα οποία μεταβιβάστηκαν στους αποφοίτους των ΚΑΤΕΕ και τα οποία ίσχυαν προσωρινά για τους αποφοίτους ΤΕΙ μέχρι της εκδόσεως των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων (το ΠΔ θα έπρεπε να είχε εκδοθεί μέχρι το 1989). Αυτά προέβλεπαν ότι οι ΠΔΕ και ΠΕΥ έχουν το δικαίωμα να συντάσσουν ΤΔ για τα έργα που αναλαμβάνουν. Λοιπόν, δεν μπορεί πάντα να τα έχετε όλα δικά σας. Έτσι όπως κουτσουρεύτηκε το ΠΔ318/94 λογικό δεν είναι να κυνηγάμε το Α+1 ή Α+2 από άποψη δικαιωμάτων για να επιτύχουμε το Α;

 

Στην τελική σκέψου ότι δεν ζητάμε να έχουμε το δικαίωμα ίδρυσης νέων δικτύων αλλά το δικαίωμα σε ένα υφιστάμενο δίκτυο αναγνωρισμένο από το Κράτος, με τα γνωστά σφάλματα που μπορεί αυτό να περιέχει...

Edited by cna
  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Δεν θέλω να ξεκινήσω αντιπαράθεση για το θέμα των Ε.Δ., εξάλλου έχουν χιλιοειπωθεί όλα αυτά.

Αυτό που ήθελα δείξω είναι το πόσο ασόβαροι είναι όλοι αυτοί που μας εκπροσωπούν είτε λέγονται ΕΕΤΕΜ, ΤΕΕ κλπ.

Γι' αυτό καλό θα είναι να γίνει ένα καλό ξεκαθάρισμα σε όλο τον τεχνικό κλάδο να τελειώνουμε με αυτά τα προβλήματα.

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ και επαυξάνω αν και αυτό το πολυαναμενόμενο ξεκαθάρισμα δεν το βλέπω να έρχεται.

Δημοσιεύτηκε

Δεν θα μιλήσω για τη σαπίλα που υπάρχει σε όλο το φάσμα της κοινωνίας οπότε και στον τεχνικό κλάδο,αλλά και μόνο η ασχετοσύνη και η ανεπάρκεια ΟΛΩΝ των φορέων, μας έχει

 

οδηγήσει στη σημερινή κατάντια. Κανονικά θέλουν όλα γκρέμισμα και εκ νέου ανοικοδόμηση είτε αυτοί λέγονται φορείς όπως ΤΕΕ,ΕΕΤΕΜ, είτε πανεπιστημιακά ιδρύματα. Όλα ενα μπάχαλο!!!

 

Δυστυχώς δεν υπάρχει σωτηρία παίδες...η οποια επιχείρηση σύγκρισης με τα δεδομένα δυτικών κοινωνιών ΔΕΝ μπορεί να γίνει, ούτε μπορεί να εφαρμοστεί εδω....Δεν βλέπετε τι γίνεται?

 

Κανένας δεν θέλει να απωλέσει τα όποια δικαιώματά του ή τους τίτλους του....πάει να γίνει το σχέδιο Αθηνά και επιτέλους να διορθωθεί η παραφωνία/έγκλημα του κατακερματισμού της σχολής των μηχανικών Τ.Ε. σε επιμέρους σχολές και γίνεται πανικός...καταλήψεις,φωνές, μ.....ς λεω εγω.

 

Είσαι κράτος?Είσαι εκλεγμένη κυβέρνηση?Ούτε διαβουλεύσεις ούτε εκπτώσεις.Κάνεις αυτό που είναι σωστό για την κοινωνία που υπηρετείς, αγνοώντας τις όποιες οπισθοδρομικές φωνές και αφήνεις τα αποτελέσματα να μιλήσουν απο μόνα τους σε βάθος χρόνου. Κανένας μεγάλος ηγέτης δεν έγινε μεγάλος ακούγωντας τον όχλο...Το δυστυχές βέβαια είναι οτι ηγέτες δεν υπάρχουν πλέον παγκοσμίως....

 

Προσωπικά αν ήμουν κυβέρνηση, άμεσα θα καταργούσα ΟΛΟΥΣ τους οργανισμούς βλέπε ΤΕΕ κτλ και θα ίδρυα εναν καινούργιο με συμμετοχή όλου του τεχνικού κόσμου και με άλλα στελέχη.

 

Συγχώνευση συγγενών σχολών , μείωση εισακτέων ή ακόμα καλύτερα θέσπιση ανώτατου ορίου στο να κοπείς σε μάθημα τις 3 φορές όπως είναι Γερμανία. Στόχος να αποφοιτεί μόνο η αφρόκρεμα σε κάθε κλάδο. Τέλος η αυτεπιστασία,θέσπιση πιστοποιημένου κλάδου κατασκευαστών ιδιωτικών έργων,τεχνικές σχολές και πιστοποίηση όλων των επαγγελμάτων που ασχολούνται με κατασκευές....πιστοποιημένοι μπογιατζήδες,πλακατζήδες,μπετατζήδες,σιδεράδες,απαγόρευση ενασχόλησης ανειδίκευτων εργατών, όλοι οργανωμένοι σε επιχειρηματικά σχήματα /εταιρίες π.χ. τάδε πιστοποιημένη εταιρία με εξειδίκευση στις θερμομονώσεις κτλ...πολλά μπορούν να γίνουν....θέλουμε όμως?

 

Ακόμα και εμείς οι ίδιοι....ίσως ήρθε ο καιρός να πεθάνει το μικρό τεχνικό γραφείο,καθώς απο τη φύση της η δουλειά έχει γίνει πολύ πολύπλοκη και δεν μπορείς να έχεις άρτιο αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς. Ίσως ακόμα και σε επαρχιακές πόλεις να είναι πλέον επιβεβλημένος ο σχηματισμός μικρών εταιριών που να καλύπτουν όλο το φάσμα της μελέτης ανάλογα με την εξειδίκευση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.