Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

hkamp: Είναι σημεία των καιρών αυτές οι διαφορές από ότι είχαμε συνηθίσει σε (κεντρικά) συστήματα θέρμανσης και ψύξης. Ποιός θα σκεφτόταν διαχωρισμό εντός τόσο μικρής ιδιοκτησίας στο παρελθόν; Και όμως κάποιοι (ειδικά μεγάλες ιδιοκτησίες) αυτή την περίοδο κρατούν ένα τμήμα (πχ μονοκατοικίας) ακατοίκητο και η ζώνη είναι μικρότερη. Από την άλλη δεν είναι ΜΘΧ το υπόλοιπο γιατί εξακολουθεί στην χρήση που είχε πριν. Απλά δεν έχει πλέον το ίδιο σύστημα θέρμανσης.

nzerman: Εκεί θα χωρίσω. Σε διαμέρισμα πολύ δύσκολα θα έβαζα 2 ζώνες. Η αρχή αυτή που λες πρέπει να τηρείται. Άλλωστε έχουμε και προβλήματα με τις εκτυπώσεις με το λογισμικό του ΤΕΕ όσο ανεβαίνεις σε ζώνες. Τα έχουμε πει.

 

Kostas K: Γενικά θέλει πολύ προσοχή στο πως δηλώνονται τα συστήματα ειδικά και με τόσες επιλογές που έχει ο κόσμος και δεν το κοιτάει συνολικά για την ιδιοκτησία του αλλά μεμονωμένα ανά χώρο. Αλλάζουν την κατηγορία πολύ εύκολα και ενδεχομένως να βάλουν ένα σπίτι στο πρόγραμμα ή να το βγάλουν έξω. Μετά την ένταξη νομίζω μαζεύεται κάπως η κατάσταση συνήθως με "κεντρικά" συστήματα θέρμανσης.

 

Προσπαθώ να κινούμαι όπως σε μελέτη όταν έρχεται ένα ΠΕΑ για εξοικονομώ με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέμα χρόνου και κόπου για να έχω πλήρη εικόνα (συνήθως χωρίζω ανά ζώνη->όροφο->ιδιοκτησία->δωμάτιο).

Άλλωστε το σκεπτικό είναι να προτείνεις με βάση τα σενάρια τι είναι πιο αποδοτικό για τον πελάτη. ..."Θα βάλεις τόσα στην αρχή αλλά θα γλιτώνεις τόσα κάθε χρόνο"...

ps: Τα μισά τα πέρασα και στο pixis παράλληλα και μου έβγαλε και ανάγκες θέρμανσης σε kcal για να χω μια εικόνα.

Edited by Sw0rdf1sh
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 4,5k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Να αγνοηθούν τα εγκατεστημένα split-units δεν γίνεται, από τη στιγμή που έχουν τη δυνατότητα και ψύξης και θέρμανσης και ταυτόχρονα δεν υπάρχει κάποιο άλλο μόνιμο σύστημα θέρμανσης. Η δυνατότητα και των δύο λειτουργιών, είναι κάτι που φαίνεται από τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε και να επικαλεστεί ο επιθεωρητής "μου είπε ο ιδιοκτήτης ότι τα λειτουργεί μόνο για ψύξη". Αν -ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ :grin: - μια βδομάδα μετά την έκδοση του 1ου ΠΕΑ έρθει η ΕΥΕΠΕΝ για έλεγχο και δει σπλιτάκια που φαίνονται πως δεν είναι "του κουτιού" και κανένα άλλο σύστημα θέρμανσης, τότε τι;

Οπότε πάμε στην κουβέντα που έγινε για το αν είναι σωστό ή όχι να πάρουμε βαθμό κάλυψης από αυτά και ότι περισσεύει να πάει με θεωρητικό σύστημα (λέβητα), στην περίπτωση της θεώρηση μιας και μόνο θερμικής ζώνης.

Το να θεωρηθούν περισσότερες από μια θ.ζ. μέσα σε ένα διαμέρισμα, το βλέπω δύσκολο. Διαφορά επιθυμητής θερμοκρασίας μεγαλύτερη από 4oC δεν έχουμε, χώρους με χρήση διαφορετική της κατοικίας ώστε να έχουμε και διαφορετικές συνθήκες σχεδιασμού επίσης δεν έχουμε, διαφορετικά συστήματα μπορεί και να έχουμε (όπως στο παράδειγμα που συζητάμε) αλλά όχι όμως λόγω διαφορετικών εσωτερικών συνθηκών, χώρους με μεγάλες διαφορές στη συναλλαγή ενέργειας επίσης μπορεί να έχουμε (π.χ. χώρους με μεγάλα θερμικά κέρδη από νότια ανοίγματα), διαφορές στο ποσοστό κάλυψης από τον μηχανικό αερισμό δεν έχουμε (μιας και στις κατοικίες συνήθως δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα) και τέλος χώρους με όγκο όχι μικρότερο του 10% του όγκου του εξεταζόμενου διαμερίσματος είναι σχετικά εύκολο να έχουμε.

 

Το βασικότερο όμως είναι πως δεν έχουμε χώρους που να πληρούν τις δύο πρώτες προϋποθέσεις (διαφορά θερμοκρασίας και διαφορετικές χρήσεις-εσωτερικές συνθήκες σχεδιασμού). Οπότε -μάλλον- μόνο με μια θερμική ζώνη μπορούμε να κινηθούμε.

 

Κάνοντας αυτή τη θεώρηση λοιπόν, μέσα σε αυτή τη μία μόνο θερμική ζώνη, αν τα σπλιτάκια δεν καλύπτουν όλους τους χώρους -κι εφόσον δεν έχουμε και κάποιο άλλο σύστημα (π.χ. τζάκι, θερμοσυσσωρευτές) για τους υπόλοιπους χώρους- τότε λέμε πως γι' αυτούς τους χώρους δεν ικανοποιούνται οι συνθήκες θερμικής άνεσης, οπότε θεωρούμε πως αυτοί οι χώροι θερμαίνονται με θεωρητικό σύστημα (λέβητα πετρελαίου με θερμό νερό υψηλής θερμοκρασίας και β.α. 93,5%).

Δεν βλέπω λάθος λοιπόν στο σκεπτικό του katrmp σχετικά με τη θεώρηση μιας θερμικής ζώνης και με ποσοστά κάλυψης α% με σπλιτάκια και β% με θεωρητικό σύστημα.

 

Υ.Γ.: Ίσως να ήταν πιο σωστή η παλιά θεώρηση της 1ης ΤΟΤΕΕ που έλεγε πως και το υπόλοιπο τμήμα το υπόλοιπο τμήμα καλύπτεται με τα ίδια συστήματα (με τα εγκατεστημένα) και με την ίδια απόδοση.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για διαμέρισμα α[ ορόφου ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει μόνο αλλαγή κουφωμάτων , έκανα το 1ο σενάριο με αλλαγή κουφωμάτων, αλλά όυτε κατηγορία αλλάζω ουτε μείωση του 30% του Κ.Α ( για πολύ λίγο). Τι θα μπορούσα να προτείνω? Θερμομόνωση τοίχων δεν θέλει, ηλιακό έχει. Τι να προτείνω?

Link to comment
Share on other sites

Να αγνοήσεις τον ηλιακό που (σε άλλο μήνυμα) λες πως είναι "πατέντα" και να προτείνεις κάποιον καλό επιλεκτικό να έχει και όφελος. Καμιά τέντα επίσης δεν θέλει;

Link to comment
Share on other sites

ξέρετε άν η αμοιβή συμβούλου για το εξοικονομώ καλύπτεται στο 100% και άν προσμετράται στις 15000?

Μπορεί η Εν. Επιθεωρητής να έιναι και σύμβουλος ταυτόχρονα?

Link to comment
Share on other sites

Να βάλει ακόμη καλύτερα κουφώματα από αυτά που έχει τώρα κατά νου να βάλει. Από ξύλινα μονά σε θερμοδιακοπτόμενα ή PVC με ενεργειακό διπλό ή τριπλό τζάμι, λογικά θα πιάσεις τον στόχο. Δεν μου έχει τύχει σε κάποια περίπτωση να μη τον πιάνει.

Θα βρεις με τι κούφωμα πιάνει τον στόχο και θα τον "υποχρεώσεις" να βάλει τουλάχιστον τέτοιας ποιότητας.

 

banskoboy:

Είναι επιπλέον των 15.000 ευρώ.

Μπορεί ο/η επιθεωρητής να είναι και σύμβουλος.

Edited by tsx
Link to comment
Share on other sites

Από ξύλινα μονά θα βάλει αλουμινίου με θερμογέφυρα 12χιλ με διπλούς υαλοπίνακες με διάκενο 12χιλ. Τι να βάλει? και τα αποτελέσματα που μου δίνει είναι :

ΚΑ 171,20 kwh/m3

ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΤΗΡΙΟ 384,90 και

Σενάριο 344,80

Μήπως κάνω κάποιο λάθος? θα 'επρεπε να αλλάζω κατηγορία?

 

Πάντως η αλλάγή ηλιακού είναι πολύ καλή ιδέα γιατί ο συγκεκριμένος που έχει δεν είναι και οτι καλύτερο. Πως θα μπορούσα να δηλώσω το ΖΝΧ για να αγνοήσω τον υπάρχοντα?

Edited by 1975
Link to comment
Share on other sites

Εμένα πάντως μία φορά μόνο μου έχει τύχει να καλύπτονται οι απαιτήσεις του προγράμματος μόνο με αλλαγή κουφωμάτων. Γενικά τα κουφώματα πονεμένη ιστορία στο ήδη πονεμένο πρόγραμμα. Και με τέντες από το 23% του ΚΑ να πας στο 30% το βλέπω αδύνατο. Ή πας για ηλιακό ή/ και θερμομόνωση pilotis. Aν πας για ηλιακό αγνοείς τον υπάρχοντα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.