Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

φιλοι καλημερα

την οδηγια που εξαιρουσε τελικα τα σπλιτ απο το εξοικονομω την εχει κανεις?

εχω χαθει στο ψαξιμο

 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την τράπεζα πριν μερικές εβδομάδες μου είπαν πως είναι δεκτά τα κλιματιστικά (split), αρκεί να πληρούν τις σχετικές απαιτήσεις για το COP.

 

Μίλησε και με την τράπεζα για παν ενδεχόμενο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 4,5k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μη ψαρώνετε. Παπαριές σας είπαν στην τράπεζα.

http://exoikonomisi.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=0ukxFjuOe0c%3d&tabid=629&language=el-GR

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σε ερώτησή μου στο helpdesk του προγράμματος στις 22/11/2012 (Πριν την έκδοση της παραπάνω απόφασης), μου απάντησαν εγγράφως με e-mail αυτολεξεί τα εξής :

 

ύμφωνα με το Πρόγραμμα, οι αντλίες θερμότητας ανήκουν στην κατηγορία 3.Δ. Για να υπαχθεί η εγκατάσταση αντλίας θερμότητας στην κατηγορία 3.Δ. «Σύστημα με κύρια χρήση Α.Π.Ε ή ΣΗΘΥΑ» μέχρι ποσού 15.000 €, θα πρέπει η αντλία θερμότητας να έχει κύρια χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Για να συμβαίνει αυτό θα πρέπει το SPF (SEASONAL PERFORMANCE FACTOR - μέσος εποχιακός συντελεστής) της αντλίας να είναι πάνω από 3,3 (>3,3). Αν αυτό αναφέρεται στα πιστοποιητικά από το εργοστάσιο κατασκευής της αντλίας τότε μόνο μπορεί να μπει η εν λόγω δαπάνη στην κατηγορία 3.Δ.

Έχει, όμως, τεθεί σαν ζήτημα από πολλούς πολίτες (ιδιώτες, ενεργειακούς επιθεωρητές, προμηθευτές κτλ.), η αδυναμία των κατασκευαστών να παρέχουν τιμές για το συντελεστή SPF που αναγράφει ο Οδηγός του Προγράμματος. Το θέμα εξετάζεται από την Υπηρεσία μας (ΕΥΣΕΔ ΕΝ/ΚΑ) με σκοπό να βρεθεί οριστική λύση (υπολογισμός βάσει του COP και πάντα στα πλαίσια χρήσης ως ΑΠΕ) εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος (έως αρχές Δεκεμβρίου 2012).

Κατά συνέπεια, αναμένετε την επικαιροποίηση του περιεχομένου του προγράμματος σχετικά με τον τύπο/είδος επιλεξιμότητας που γίνεται δεκτό από το πρόγραμμα.Σε κάθε περίπτωση, οι αντλίες θερμότητας τύπου αέρα – αέρα, δεν θα είναι επιλέξιμες."

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οπότε καταλήξαμε για τις αντλίες αέρα-αέρα. Μάλλον ο υπάλληλος δεν ήταν ακόμα ενημερωμένος.

 

Σήμερα έπεσε στην αντίληψή μου η αλλαγή στον ορισμό του "εμβαδού κτιρίου". Είχα ανοίξει ένα σχετικό θέμα και επισήμανε ένας συνάδελφος πως άλλαξε ο ορισμός για την επιφάνεια του κτιρίου.

 

Αρχικά με ο Ν.3661/2008 είχε τον ορισμό:

13. «Συνολική επιφάνεια κτιρίου»: Τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα της οικοδομής, όπως αυτά προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης κατά το Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό και καταγράφονται στο φύλλο της οικοδομικής άδειας.

 

Αυτό όμως άλλαξε πριν λίγους μήνες με τον Ν. 4122/2013 σε

3. «Συνολική επιφάνεια κτιρίου ή κτιριακής μονάδας»: η συνολική μεικτή επιφάνεια δαπέδων, κλειστών στεγασμένων θερμαινόμενων και μη χώρων, μετρούμενη βάσει εξωτερικών διαστάσεων.

 

Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως στο 99% των κτιρίων η επιφάνεια του κτιρίου θα είναι διαφορετική από την ειφάνεια που μετράει στον συντελεστή δόμησης.

Επίσης στα εξοικονομώ που το 1ο ΠΕΑ βγήκε πριν τις 19/2/2013 το εμβαδό θα είναι μεγαλύτερο από το 2ο ΠΕΑ αν αυτό βγήκε μετά τις 19/2/2013 ή αν θα βγει αργότερα.

 

Για παράδειγμα μια μονοκατοικία 100τ.μ. στην άδεια από τα οποία τα 10τ.μ. είναι εμβαδό από Η/Χ. Πριν τον Ν.4122 το ΠΕΑ θα έλεγε 100τ.μ., τώρα θα πρέπει να λέει 90τ.μ.

 

Μυρίζομαι εγκυκλίους...

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

τον Η/Χ 'επρεπε να τον βάλεις και πρίν τον Φλεβάρη, αφού τον βρήκες κλειστό. Πάντως αν βγήκε από λάθος μετά τον Φλεβάρη ένα 1ο ΠΕΑ εξοικονομώ χωρίς το ανεξάρτητο υπόγειο να φαίνεται στην συνολική επιφάνεια, θεωρώ και το 2ο πρέπει να βγεί έτσι για να μήν κολλήσει στο πρόγραμμα εξοικονομώ. Η κατανάλωση είναι ίδια , αφού η συνολική επιφάνεια δεν παίζει ρόλο στο αποτέλεσμα, απλά ο επιθεωρητής θα έχει χάσει τα λεφτά του υπογείου και στα 2 εξοικονομώ.

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν μιλάω για κλειστό Η/Χ. Ότι είναι κλειστό δεν το μετράω σαν Η/Χ αλλά το περιλαμβάνω κανονικά στην μελέτη.

 

Οι Η/Χ, τα υπόστεγα και άλλοι χώροι μετράνε στον Σ.Δ. αλλά πλέον δεν μετράνε στην συνολική επιφάνεια για το ΠΕΑ.

 

Η κατανάλωση δεν είναι ίδια. Όταν έχεις χρόνο άνοιξε ένα XML στο λογισμικό του ΤΕΕ και άλλαξε μόνο την συνολική επιφάνεια. Θα αλλάξει λίγο η ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου. Αυτό το λίγο μπορεί να αλλάξει κατηγορία σε ΠΕΑ που ήταν στο όριο δυο κατηγοριών.

 

Λεφτά δεν χάνει ο επιθεωρητής. Ελεύθερη αγορά έχουμε, ζητάμε ότι νομίζουμε με βάση τον κόπο μας και για τον χρόνο που θα χρειαστούμε.

 

Στο θέμα μας τώρα.

Έστω πως στο Ε9 του ιδιοκτήτη αναγράφονται π.χ. 150τ.μ., στα οποία όμως περιλαμβάνονται και Η/Χ, στέγαστρα, κτλ.

Στο ΠΕΑ που θα βγάλουμε μπορεί να αναγράφονται π.χ. 100τ.μ.

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να απορριφθεί η αίτηση του ιδιοκτήτη για το πρόγραμμα. Έστειλα ένα email στο ΥΠΕΚΑ να ρωτήσω σχετικά με το θέμα αυτό.

Link to comment
Share on other sites

φυσικά και την επηρεάζει...

για κάνε μια δοκιμή σε ένα xml σου ;)

να αλλάξεις φυσικά και τα εμβαδά θερμαινόμενων / ψυχόμενων χώρων, όχι μόνο το εμβαδό στη πρώτη καρτέλα που ζητάει το ΖΝΧ 

Edited by AristidisZ
Link to comment
Share on other sites

Μόνο το συνολικό εμβαδό να αλλάξεις αλλάζει και η ενεργειακή κατανάλωση.

Σε μερικά xml που το δοκίμασα είχα από αμελητέες (2%) έως σημαντικές (10%) διαφορές στα αποτελέσματα.

Π.χ. σε ένα ακίνητο που ήταν 120τμ άλλαξα το εμβαδό σε 100 και από 527,1kWh/m² ανέβηκε στις 576,9 kWh/m².

 

Για δοκιμή ανοίξτε με το λογισμικό του ΤΕΕ για τον ΚΕΝΑΚ ένα xml από αυτά που έχετε υποβάλλει, προσθέστε ένα αντίγραφο κτιρίου και αλλάξτε σε αυτό το εμβαδό στην Ζώνη 1, εκεί που λέει "Συνολική επιφάνεια (m²)". Ύστερα πατήστε εκτέλεση και πηγαίνετε  στα αποτελέσματα. Το υπάρχον κτίριο και το τελευταίο σενάριο έχουν διαφορετική κατανάλωση.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.