Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίβλεψη & χειρισμός ατμολέβητα


Scrooge

Recommended Posts

Θα ήθελα τη βοήθειά σας σε κάποια θέματα που αφορούν την επίβλεψη λειτουργίας και το χειρισμό ατμολεβήτων (Α/Λ).

 

Σύμφωνα με το άρθ. 2, παρ. 1 του ΒΔ του 1955 "Περί επιβλέψεως της λειτουργίας και χειρισμού Α/Λ", ουδείς δύναται να ασκή υπεύθυνον επίβλεψιν λειτουργίας Α/Λ απλής εγκαταστάσεως εάν δεν είναι εφοδιασμένος δια διπλώματος θερμαστού ή αρχιθερμαστού. Σύμφωνα με την παρ. 2 του ίδιου άρθρου, εξαιρούνται οι, σύμφωνα με το άθρ. 1 του Ν. 6422/34, ασκούντες ελευθέρως το επάγγελμα του Μηχ/γου ή Μηχ/γου Ηλ/γου ή Ηλ/γου Μηχ/κού ή Ναυπηγού και οι προς αυτούς εξομοιούμενοι (εννοεί του Μηχ/κούς ΠΕ).

 

Σύμφωνα με το άρθ. 13, παρ. 2 του ΠΔ 115/12, η άδεια αρχιθερμαστή αντικαθίσταται με την άδεια εργοδηγού μηχανικού 4ης ειδικότητας και η άδεια θερμαστή αντικαθίσταται με την άδεια αρχιτεχνίτη μηχανικού 4ης ειδικότητας.

 

Σύμφωνα με το άρθ. 14, παρ. 7 του ΠΔ 115/12, για Α/Λ κατηγορίας Α ή Β είναι αναγκαία η συνεχής επιτήρηση της λειτουργίας του, καθώς και ο χειρισμός του από αδειούχο αρχιτεχνίτη ή εργοδηγό μηχανικό 4ης ειδικότητας.

 

Οι απορίες μου είναι οι εξής:

1) Μπορεί ένας Μηχ/γος Μηχ/κός ΤΕ να ασκεί επίβλεψη σε Α/Λ κατηγορίας Α ή Β ; Θεωρώ ότι θα έπρεπε, δεδομένου ότι έχουν αυτό το δικαίωμα τεχνικοί κατώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας από αυτούς (ΔΕ θερμαστές ή εργοδηγοί). Όμως επιτρέπεται από τη νομοθεσία ;

2) Όταν κάποιος έχει οριστεί επιβλέπων λειτουργίας Α/Λ, αυτό σημαίνει ότι πρέπει απαραιτήτως να είναι παρών κατά τη λειτουργία του Α/Λ , ή ο ορισμός αυτός έχει την έννοια ότι ο επιβλέπων έχει την ευθύνη 24 ώρες το 24ωρο ακόμη και όταν απουσιάζει ;

3) Μπορεί ένας τεχνικός άσχετης ειδικότητας, πχ ηλεκτρολόγος, να χειρίζεται τον Α/Λ (έχοντας εκπαιδευτεί φυσικά), με την προϋπόθεση ότι υπάρχει επιβλέπων μηχ/κός για τη λειτουργία του ;

Edited by Scrooge
Link to comment
Share on other sites

Δες αν το παρακάτω σου είναι χρήσιμο :http://www.ermis.gov...ice?id=10941634

Ευχαριστώ αλλά δεν βρήκα κάτι σχετικό.

 

Ως προς το ερώτημα (1) ανακάλυψα το εξής:

Σύμφωνα με το άρθ. 4 του ΒΔ 657/70, οι Υπομηχανικοί Μηχανολόγοι πτυχιούχοι Ανωτέρας Τεχνικής Σχολής, έχουν δικαίωμα επιβλέψεως της λειτουργίας μηχανολογικής εγκατάστασης κατά το από 24.11.1953 Β.Δ, εφόσον η εγκατάσταση δεν διαθέτει ατμολέβητες των οποίων το χαρακτηριστικό γινόμενο υπερβαίνει το 1.000, κατά τις διατάξεις του ΒΔ 277/63.

Το πρόβλημα είναι ότι το ΒΔ 277/63 έχει καταργηθεί!

Επομένως τι ισχύει για τους Υπομηχανικούς;

Link to comment
Share on other sites

Αν δεν κάνω λάθος αυτό που καταργήθηκε αντικαταστήθηκε από την κοινή υπουργική απόφαση Οικ. 16289/330/9 που αναφέρεται στο ΠΔ 115/2012

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι εννοείς την ΥΑ οικ. 10735/651/12 (ΦΕΚ 2656Β) "Εγκατάσταση, Λειτουργία και Έλεγχος Ατμολεβήτων".

Με αυτή αλλάζει ο τρόπος κατάταξης των ατμολεβήτων.

Το θέμα είναι ότι πλέον δεν γνωρίζουμε σε ποιους Α/Λ έχουν δικαίωμα επίβλεψης οι Μηχανικοί ΤΕ.

Link to comment
Share on other sites

Το διάβασα προσεχτικότερα. Είναι και οι 2 ΥΑ. Τα όρια ισχύος επίβλεψης, μελέτης κλπ λογικά δεν άλλαξαν, σε ότι δεν αναφέρεται ρητά στο ΠΔ 115 (ειδικά της μελέτης σίγουρα δεν άλλαξε κάτι). Οπότε υποθέτω συνεχίζει να ισχύει το ΦΕΚ 346/53.

Link to comment
Share on other sites

Οπότε, εφόσον το ΒΔ 657/70 (ΦΕΚ 227Α) ισχύει, οι Υπομηχανικοί Μηχανολόγοι πτυχιούχοι Ανώτερης Τεχνικής Σχολής, έχουν δικαίωμα:

 

1) Από την κτήση πτυχίου:

- Επίβλεψης λειτουργίας και χειρισμού Α/Λ θερμαινόμενης επιφάνειας μέχρι 300 m2.

- Επίβλεψης λειτουργίας ΗΜ εγκαταστάσεων, εφόσον η εγκατάσταση δεν διαθέτει Α/Λ με χαρακτηριστικό γινόμενο άνω του 1.000.

 

2) Μετά 3-ετίας από την κτήση πτυχίου:

- Επίβλεψης λειτουργίας και χειρισμού Α/Λ θερμαινόμενης επιφάνειας μέχρι 600 m2.

- Επίβλεψης λειτουργίας ΗΜ εγκαταστάσεων, εφόσον η εγκατάσταση δεν διαθέτει Α/Λ με χαρακτηριστικό γινόμενο άνω του 3.000.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.