Μετάβαση στο περιεχόμενο

αυθαιρεσία σε οριζόντια ιδιοκτησία


Recommended Posts

γειά σας.

σε έναν αγρό 10.000τ.μ. υγίστανται 4 ξεχωριστές οικοδομές Α,Β,Γ,Δ που ανεγέριησαν με διαφορετικές οικ. άδειες (βιοτεχνικοί χώροι)

υπάρχουν οριζόντιεες ιδιοκτηισίες με ποσοστά εξ αδιαιρέτου επί του όλου αγρού.

αν για παραδειγμα έχω στην ιδιοκτησία μου 1 βιοτεχνικό χώρο ορόφου στην Α οικοδομή, και ο γείτονας έχει κτίσει αυθαίρετο όροφο ή επέκταση στην οικοδομή Β, πώς με επηραάζει εμένα αυτό αφού είμαστε συνιδιοκτήτες επί του συνολικού γηπέδου?

Link to comment
Share on other sites

Όταν υπάρχουν συστάσεις ιδιοκτησίας σε αφορούν μόνο οι αυθαιρεσίες που υπάρχουν στη δική σου ιδιοκτησία και όχι στις άλλες.

Το ίδιο συμβαίνει και στα διαμερίσματα όπου υπάρχει σύσταση οριζοντίου και όλες οι ιδιοκτησίες είναι συγκύριες επί του οικοπέδου μέσω των ποσοστών συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου.

Link to comment
Share on other sites

ok. να υποθέσω ότι σε περ΄πτωση τακτοποίησης αυθαιρέτου σε μία από τις οριζόντιες ιδιοκτησίες στο τμήμα αυτό του αυθαιρέτου δεν θα αναλογούν τ.μ. επί του οικοπέδου...

Link to comment
Share on other sites

αυτό λέω όμως, δηλαδή μπορεί και να με επηρεάζει η αυθαιρεσία του άλλου, αφού μπορρεί να περιορίσει τα ποσοστά που αναλογούν στη δική μου ιδιοκτησία κατά τη νέα σύσταση....είναι όμως απαραίτητο να αναθεωρηθεί η σύσταση?πολεοδομικά ή νομικα? πού και ποιός θα έχει εμπόδια αν δεν γίνει αυτό?..αν υποθέσουμε ότι ο άλλος τακτοποίησε το αυθαίρετό του? τί γίνεται με τα ποσοστά?

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Επιπρόσθετα χιλιοστά δεν μπορεί να πάρει, παρά μόνο αν συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες του "οικοπέδου".

Γεγονός μάλλον ανέφικτο.....

Το τμήμα αυτό του αυθαιρέτου "ανήκει" στη συγκεκριμένη οριζόντια ιδιοκτησία (κάτι ως "παρακολούθημα") και ο μοναδικός τρόπος ν' αποκτήσει "δικά του" χιλιοστά είναι να του "απονεμηθούν" συμβολαιογραφικά κάποια από τα χιλιοστά της συγκεκριμένης οριζόντιας ιδιοκτησίας (οι συμβολαιογράφοι έχουν ή θα βρουν τον τρόπο).

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν για να τροποποιηθεί η σύσταση Ο.Ι. θα πρέπει να μιλάμε για νομιμοποίηση, εφόσον υπάρχει περίσσεια συντελεστή δόμησης. Και βέβαια για να γίνει αυτό απαιτείται συννάινεση όλων των συνιδιοκτητών του οικοπέδου. Το βασικότερο εμπόδιο είναι στην περίπτωση που δεν γίνει τίποτα, τακτοποίηση ή νομιμοποιήση, αυτο θα προκαλέσει πολλά δεινά στο μέλλον π.χ. μεταβιβάσεις, ίσως κάποια αλλαγή χρήσης, μία πιθανή αδειοδοτηση απο κάποια υπηρεσία, ένα δάνειο με υποθήκη κ.α.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Γειά σας

Σε κέντρο πόλης, έχω μία οριζόντια ιδιοκτησία- κατάστημα 30τμ. σε παλαιά 4όροφη οικοδομή προ του '77 περί τα 1200τ.μ. που κτίστηκε σε οικόπεδο περί τα 500μ. Στην ιδιοκτησία αντιστοιχούν (σύμφωνα με τα ποσοστά κατανομής) 24τ.μ. οικοπέδου εξ αδιαιρέτου. Δεν αναφέρονται αποκλειστικές χρήσεις ακαλύπτων ή ό,οτιδήποτε άλλο στη σύσταση. Στην ιδιοκτησία υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή που εφάπτεται στην πίσω όψη της ως επέκταση, περίπου 15τ.μ. Η αυθαιρεσία αυτή 'λογίζεται' στην ιδιοκτησία του εν λόγω καταστήματος απλά και μόνο επειδή αποτελεί λειτουργική επέκταση του χώρου? Σημειώνω ότι με βάση τη σύσταση τα τ.μ. του οικοπέδου προκύπτουν μικρότερα από τα τ.μ. του χώρου της οριζόντιας ιδιοκτησίας, λόγω του υψηλού σ.δ. που εφαρμόστηκε κατά την ανέγερση των τότε πολυκατοικιών σε μικρή έκταση οικοπέδου. οπότε συνεπάγεται ένα ερώτημα σε ποιανού ιδιοκτησία 'εδράζεται' το αυθαίρετο....

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

Η επέκταση έχει γίνει σε κοινόχρηστο χώρο αφού δεν υπάρχουν αποκλειστικές χρήσεις.Η ιδιοκτησία του κοινοχρήστου χώρου είναι κατανεμημένη αναλόγως με τα χιλιοστά των οριζόντιων ιδιοκτησιών και δεν έχει καμία σχέση με την αναλογία σε οικόπεδο που υπολογίζεται από αυτά τα χιλιοστά.Συνεπώς για να τακτοποιούσε (λόγω λήξης του άρθρου 24 του 4014, εκτός και  πρόλαβε να μπει) θα χρειαζόταν τη συναίνεση των υπολοίπων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.