Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σε συνέχεια προηγούμενου σχολίου που έκανα σχετικά με το ύψος σκυροδέτησης αυτό που κάναμε στο εργοτάξιο ήταν:

Ενώ το συνολικό ύψος του τοιχείου είναι 5,20 καλουπώθηκε μέχρι τα 3,0 μ. (μεταλλότυπος) έπεσε το κομμάτι αυτό δονήθηκε και αμέσως καλουπώθηκε το υπόλοιπο και έπεσε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα 1. Να μην συμβεί διαχωρισμός χαλικιών με το υγρό μπετόν στην βάση 2. επειδή η σκυροδέτηση έγινε μέσα σε 8 ώρες δεν δημιουργήθηκε και κατασκευαστικός αρμός.

Τα αποτελέσματα στην επιφάνεια του τοιχείου είναι πάρα πολύ καλά.

 

Αν δεν χρησιμοποιούνταν μεταλλότυπος η σκυροδέτηση την ίδια μέρα θα ήταν αδύνατη

  • Απαντήσεις 70
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Νομίζω ότι αν γίνει μέτρηση με άλλη μεθοδο π.χ εξολκευση ήλου ή κορατο, να μην εμφανίζεται διαφορα ή να έχει και καλύτερα αποτελέσματα ο μεταλότυπος, εχεις καποιο στοιχείο για αυτα?

 

Κάτι αξιόπιστο δεν γνωρίζω.

Από συνάδελφο που εργάζεται σε εταιρεία παρασκευής έτοιμου σκυροδέματος άκουσα πως αυτό οφείλεται στο νερό που αποβάλλεται με την δόνηση από τα κενά ανάμεσα στις τάβλες.

Το θέμα είναι πως μαζί με νερό αποβάλλεται και τσιμέντο...

Πριν γίνει δοκιμή με κρουσίμετρο σε κάποιο σημείο, αυτό τρίβεται καλά για να φύγει πρώτα μια λεπτή φλούδα.

Δημοσιεύτηκε

Χαρη η αυξηση του χρονου ζωης αυξανεται με την αυξηση της επικαλυψης (που δεν μετραται στο στατικο υψος) και οχι με τον σοβα και μαλιστα 10 χρονια για καθε 2cm ή 5cm δε θυμαμαι καλα. Απο τον Μαρσελλο το εχω ακουσει και γω.

Οσων αφορα τις κρουσιμετρησεις, σε στοιχεια που ειχαν καλουπωθει με ταβλες και μεταλλοτυπους η δικια μου εκδοχη :idea: ειναι οτι επειδη το νωπο συμπυκνωμενο σκ/μα εχει την ιδιοτητα να ''αιμορραγει'',

 

  • οταν καλουπωνεται με ταβλες το φαινομενο εντεινεται αρα -ο λογος Ν/Τ μειωνεται επιφανειακα- και αυτο συνεπαγεται αυξηση της αντοχης

 

  • οταν καλουπωνεται με μεταλλοτυπους ο λογος Ν/Τ αυξανεται (επιφανειακα παντα) αρα και μειωση της αντοχης

και επειδη οι μετρησεις ειναι επιφανειακες αποτυπωνονται διαφορετικα αποτελεσματα.;)

Δημοσιεύτηκε

Αυτό που έγραψα παραπάνω για το σοβά το είδα στις σημειώσεις του Μαρσέλλου που μας μοίρασαν στο σχετικό σεμινάριο και η συγκεκριμένη δήλωσή του λήφθηκε από άρθρο που έγραψε στο περιοδικό "ΚΤΙΡΙΟ" τεύχος 168 σελίδα 38.

Αν δεν αφορούσε σοβά αλλά επικάλυψη δε θα γίνονταν αναφορά σε ασβέστη.;)

Δημοσιεύτηκε

Δεν είναι μόνο η..."αιμορραγία" αλλά κάτι πολύ πιό απλό: διαπερατότητα του κάθε υλικού. Το ξύλο επιτρέπει στο μπετό να αναπνέει και το νερό να εξατμιστεί και να γίνει υγρασία, σε αντίθεση με το μέταλλο, το οποίο επιτρέπει πολύ λιγότερο αυτή την διαδικασία.

 

Επίσης, ο Χάρης μιλά για στοιχεία ιδίων απαιτήσεων αντίστασης σε διάβρωση. Εκεί, ισχύει αυτό που λέει για τον σοβά. Γι'αυτό και σε μια οικοδομή, παραθαλάσσια με ασοβάτιστη πυλωτή, τα πρώτα τα οποία οξειδώνονται είναι οι κολώνες της πυλωτής και πολύυυ αργότερα (και ίσως ποτέ εμφανώς) στοιχεία ορόφων πέραν της πυλωτής.

Δημοσιεύτηκε

Λάβετε υπόψη σας και το γεγονός ότι το ξύλο είναι κακός αγωγός της θερμότητας (δρα θερμομονωτικά) σε αντίθεση με το μέταλλο και την επίπτωση αυτού του γεγονότος αναλόγως των κλιματολογικών συνθηκών.

Δημοσιεύτηκε

Εδω διαφωνω για τις τοποθετησεις σας που αφορουν το θεμα της εξατμισης και εν μερει το λογο Ν/Τ.

Η μείωση του λόγου Ν/Τ έχει ως αποτέλεσμα να επιτυγχανεται αυξηση των πρωιμών αντοχων του σκυροδεματος αλλα η τελική αντοχη δεν αλλάζει σημαντικα. Για να αυξησουμε την αντοχή μας ενδιαφέρει να αυξησουμε την περιεκτικοτητα σε τσιμεντο και όχι τόσο να μειωσουμε το νερο απο την ενδεδειγμενη αναλογία.

Μην ξεχνάμε ότι ο σκοπός μας ειναι το οπλισμενο σκυρόδεμα να αποβαλει την υγρασία του με όσο γίνεται πιο αργους ρυθμούς για αυτό αλλωστε και κανουμε συντηρηση, σκεπαζουμε με λινατσες και ψεκαζουμε με μεβρανες αντιεξατμηστικες.

Δημοσιεύτηκε

Palex

Προφανως και μιλαμε για πολυ μικρες διαφορες και μαλιστα επιφανειακες στο συγκεκριμενο θεμα αλλα γενικα ο λογος Ν/Τ μπορει να αυξησει σημαντικα τις αντοχες 28 ημερων.

Η αυξηση του τσιμεντου σημαινει γενικα αυξηση και της αντοχης αλλα σημαινει επισης και μειωση του νερου μιας και η ποσοτητες αδρανων ελαχιστες παρεμβασεις επιδεχονται σε οτι σκ/μα και αν παραγουμε.

Οσοι εχουν ασχοληθει με ποιοτικο ελεγχο ξερουν οτι την αντοχη προσπαθουμε να την αυξησουμε κυριως μειωνοντας τον λογο Ν/Τ αλλα επειδη ενας μικρος λογος εχει δραματικες συνεπειες στην εργασιμοτητα μπαινουν και προσθετα (τα οποια μαλιστα λεγονται και ''αφυδατοτες'' γιατι μας επιτρεπουν να παιζουμε με πολυ μικρους λογους). Μαλιστα τα τελευταια προσθετα (5ης γενιας) δινουν απιστευτες ιδιοτητες στο σκ/μα. Ενδεικτικα αναφερω: πληρη απουσια δονησης ακομη και σε πολυ πυκνους οπλισμους, καθιση S5(!!) σε συνδυασμο με τη διατηρηση της ομοιογενειας που δεν γινοταν μεχρι τωρα και αυξηση της τελικης αντοχης. Αλλα δυστυχως μιλαμε και για αυξηση του κοστους ~20%

Δημοσιεύτηκε

palex δεν λέμε κάτι το διαφορετικο... Όμως σκέψου το λίγο: η διαπνοή του υλικού επικάλυψης είναι πολύ σημαντική. Γι'αυτό άλλωστε τα προτεινόμενα υλικά κάλυψης (πλακών αν θες) είναι: λινάτσα, άμμος, άχυρο. Ακόμα και όταν σκεπάζει πλάκα για να την προστατέψεις από κρύο με dow, προτείνεται να έχεις νάυλον, από κάτω dow και από κάτω μικρές τάβλες ώστε να υπάρχει ένα κενό 2-3εκ.

Δημοσιεύτηκε

Ο λόγος Ν/Υ έχει μεγάλη επίδραση στην αντοχή του σκυροδέματος και αυτό φαίνεται από τις μέγιστες αποδεκτές τιμές αναλόγως της περίπτωσης όπως αυτές αναφέρονται στο ΚΤΣ-97 και όχι μόνο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.