Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Το παραπάνω βιβλίο Νο4 το έχω. Είναι καλό σε πολλά κεφάλαια αλλά έχω κάποιους ενδοιασμούς εκεί που αναφέρεται στην εσωτέρα αρχιτεκτονική κλπ. Δεν ξέρω και δεν εκφέρω άποψη. Επίσης, κάποια παραδείγματα σχετικά με τις γραμμές Hartman μου φάινονται τραβηγμένα.

 

Το site http://www.spitia.gr είναι στην ίδια λογική. Θα ήθελα ν' ακούσω την γνώμη και άλλων μεγάλων αρχιτεκτόνων για την εσωτέρα, το φενγκ σουι και όλα αυτά.

 

Είχα πει, θα ξεκινήσω εγώ κάτι για τον βιοκλιματικό αλλά δεν υπάρχει καθόλου χρόνος αυτήν την περίοδο... Η σύζυγος είναι σ' ενδιαφέρουσα και είμαι μόνος στο γραφείο... Θα ανεβάζω όμως και εγώ ότι έχω εδώ!

  • 3 months later...
Δημοσιεύτηκε

Γιάννη μπορώ να σε βοηθήσω με αρκετά απο αυτά (MPhil Cambridge). Αποφεύγω όμως να συνδεθώ με spitia.gr, Τσίπηρες κτλ διότι στην Ελλάδα τα άσπρα είναι μαύρα και τα μαύρα είναι άσπρα. Ειδικά για το φενγκ σουί το μελετώ κρυφά!!

 

Ρίξε μία ματια στα sites:

http//:grapsas.blogspot.com

http://www.realarchitects.net (στο αγγλικό version)

 

και για ότι θέλεις πάρε με τηλ ή e-mail.

  • 4 months later...
Δημοσιεύτηκε

Γιάννη συμφωνώ απόλυτα με τις παρατηρήσεις σου για το βιβλίο του Τσίπηρα.

πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες αλλά και ολόκληρα κεφάλαια σχετικά με χρυσές τομές και "κατάλληλους" προσανατολισμούς κρεβατιών....

κατά την άποψή μου, πρόκειται για "θρησκευτικού χαρακτήρα" θεωρείες που κανείς τις δέχεται ως έχουν, ή όχι.

θεωρώ όμως ότι δεν έχουν θέση δίπλα στις βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και ότι κάνουν ζημιά σε έναν τομέα (αυτόν της οικολογικής αρχιτεκτονικής), ο οποίος είναι υπο-αναπτυγμένος στην Ελλάδα και χρειάζεται σοβαρή στήριξη.

είχα ακούσει από καθηγητές μου στην αρχιτεκτονική της Αθήνας, ότι "φοβόντουσαν" να καλέσουν τον Τσίπηρα για να δώσει μία διάλεξη στη σχολή μας, ακριβώς λόγω αυτών του των απόψεων.

δεν είναι κρίμα;

Δημοσιεύτηκε
... παραδείγματα σχετικά με τις γραμμές Hartman ..... εσωτέρα, το φενγκ σουι και όλα αυτά ...

δε ρωτάμε λέω εγώ τη Λίτσα Πατέρα να μας ενημερώσει για τα παραπάνω θέματα ή άλλα παρόμοια :idea:

 

για να έχουμε μια επιστημονική και εγγυημένη άποψη :!:

Δημοσιεύτηκε

Το περιοδικό καλά έκανε και τον ενημέρωσε. Θα μπορούσε όμως να δημοσιεύσει και την αντίθετη άποψη, τη δική σου.

 

Από εκεί και πέρα μη μασάς. Κάνε του εσύ αναφορά στο Πειθαρχικό του ΤΕΕ αρκεί να έχεις στοιχεία για όσα λες. Μάρτυρες, το ηχογραφημένο μήνυμα στον τηλεφωνητή, αρχείο κλήσεων στο τηλέφωνό σου, όλα μπορούν να φανούν χρήσιμα.

Συνήθως όμως και εσύ και ΟΛΟΙ μας, δεν εξαιρώ τον εαυτό μου, δεν αντιδρούμε σε τέτοιες καταστάσεις λέγοντας "ωχ ρε αδερφέ, πού να μπλέκουμε τώρα, ας το να πάει στα ...". Μετά παραπονούμαστε για συμπεριφορές τέτοιων ατόμων και την μπανανία που λέγεται Ελλάδα. :cry:

Δημοσιεύτηκε

Σε ευχαριστώ Χάρη, αυτό έγινε πριν 3 χρόνια και απλά τον αγνόησα...όπως κάνει όλη η επιστημονική κοινότητα.

(κατάλαβα ότι το καλό αποτέλεσμα εργασίας εξαρτάται από τη δουλειά που κάποιος παράγει και όχι από το promotion, αντιλήφθηκα επίσης ότι κάθε άνθρωπος και εν δυνάμει πελάτης έχει το μηχανικό που του ταιριάζει..οπότε όλα καλα! (ελπίζω) :smile:

Δημοσιεύτηκε

realarch, απλά επιβεβαίωσες όλα όσα υποψιαζόμουνα...

 

Εγώ είμαι πολιτικός μηχανικός χωρίς ειδικές γνώσεις βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Απλά επειδή θεωρώ το θέμα πολύ σημαντικό, ψάχνω, αγοράζω βιβλία κλπ. Όταν έπεσα πάνω στον τύπο (ο οποίος είναι ιδιάιτερα προβεβλημένος) διχάστηκα.

 

Δεν ξέρω αν μπλέκεται η αρχιτεκτονική με όλα αυτά και εν πάσει περιπτώσει σου δίνεται εξ αρχής η εντύπωση ότι υπάρχει μόνο ένα ή δύο γραφεία στην Ελλάδα που "ξέρει" καλά βιοκλιματικά και όλοι οι υπόλοιποι καλύτερα να τα παρατήσουμε...

 

Προφανώς ο καθένας ψάχνει δουλειά για το γραφείο του. Αλλά το να τρομοκρατείς όλο τον κόσμο γράφοντας βιβλία που να στρέφουν πελατεία στο γραφείο σου για να μην πάθουν καρκίνο και να έχουν "θετική ενέργεια".... ε! είναι λίγο τραβηγμένο και μάλλον άσχετο με την αρχιτεκτονική

 

Άσχετα με όλα αυτά πάντως ελπίζω το θέμα να προχωρήσει γιατί έχουμε ανάγκη από βιοκλιματικό σχεδιασμό στην Ελλάδα

Είναι κρίμα με τόσο ήλιο και τόσο καλό κλίμα γενικά να σπαταλάμε τόση ενέργεια για θέρμανση και κλιματισμό...

Δημοσιεύτηκε

Συνάδερφε, δυστυχώς στην Ελλάδα ο έλεγχος είναι λέξη άγνωστη. Δυστυχώς πάντα πολεμούσαμε ένα σύστημα το οποίο μας εκμεταλευόταν...και το μόνο που γνωρίζουμε να κάνουμε είναι ακριβώς αυτό: ένα σύστημα εναντίον μας και ένα πόλεμο εναντίον του. Ο μόνος τρόπος να προστατευθούμε όμως είναι ένα σύστημα και δυστυχώς χωρίς αυτό οι επιτήδιοι θα επιβιώνουν στο σβέρκο όλων των άλλων.

 

Τέλος πάντων http://www.energycon.org/ την Τετάρτη υπάρχει σεμινάριο για την ενεργειακή απόδοση και ενεργειακή ταυτότητα των κτηρίων. Οι θέσεις είναι κλειστές αλλά τουλάχιστον οι πληροφορίες (ελπίζω) αξιόπιστες.

 

Επίσης, στο περιοδικό 'αρχιτέκτονες' του Συλλόγου αρχιτεκτόνων προσπαθούμε να εισάγουμε τους συνάδερφους στη λογική της ενεργειακά ευαίσθητης αρχιτεκτονικής. Σε κάθε τεύχος υπάρχει ένα δισέλιδο που το αποκαλούμε 'πράσινες σελίδες'. Ελπίζουμε να βοηθήσει.

 

Θέλω να σου επιβεβαιώσω ότι δε μιλάμε για κάτι εξειδικευμένο με την έννοια του club ή του αυξημένου βαθμού δυσκολίας. Στην ουσία μιλάμε για απλή λογική στο σχεδιασμό των κτηρίων έτσι όπως την εφάρμοζαν οι κτίστες των αιώνων σε όλα τα μέρη του πλανήτη και πριν έρθει το 'δώρο' του ηλεκτρισμού για να μας αποπροσανατολίσει πλήρως και να σταματήσουμε να κτίζουμε σωστά, απλά και λογικά.

 

Το όλο θέμα όμως είναι ένα μέρος της παλέτας του αρχιτέκτονα ο οποίος καλείται να συνδυάσει (συνθέσει) ένα αριθμό διαφορετικών παραμέτρων με σκοπό την παραγωγή του κτηρίου το οποίο θα ανταποκρίνεται σε όλες τις χρηστικές, πρακτικές, ουσιαστικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και ενεργειακές απαιτήσεις (το ιδανικό σενάριο).

Κάτω από αυτή την οπτική η εφαρμογή των τεχνικών του βιοκλιματικού σχεδιασμού αποκομένου από τις άλλες παραμέτρους που επιδρούν στο σχεδιασμό του δομημένου περιβάλλοντος επιδρά αρνητικά σε αυτό και εκεί έγκειται ο κίνδυνος για τον τόπο μας αλλά και για το όνομα και τη φήμη του βιοκλιματικού σχεδιασμού ο οποίος όταν παράγεται σε απομόνωση έχει ως αποτέλεσμα κακά (στην ουσία) κτήρια.

 

Η διεπιστημονική επικοινωνία (και αυτό εδώ το forum) είναι πολύ σημαντικά πιστεύω ειδικά στην Ελλάδα που δυστυχώς ακόμη παλεύει να βαδίσει σε συμπαγές έδαφος.

 

αν χρειαστεί κάποιος οποιεσδήποτε πληροφορίες που να μπορώ να δώσω είμαι στη διάθεση των συναδέρφων.

Δημοσιεύτηκε

@realarch

 

Μιας και ασχολείσαι ενεργά (επαγγελματικά) με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, θα ήθελα να σου κάνω μερικές ερωτήσεις.

 

1. Ποια είναι η άποψη σου για τα προγράμματα που κυκλοφορούν? Ποια είναι η ακρίβεια τους? Αναφέρομαι τόσο στα ερευνητικά αλλά κυρίως στα εμπορικά. Στις μελέτες που κάνεις χρησιμοποιείς κάποιο/α ή προτιμάς υπολογισμούς με το χέρι (excel)?

 

2. Ποια είναι η ακρίβεια που θεωρείς ότι έχεις σε μια τυπική μελέτη (κατοικία)? Πχ αν υπολογίζεις ότι μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες θέρμανσης κατά 60% μέσω ηλιακών συστημάτων (ενεργητικών ή παθητικών), η εγκατάσταση θέρμανσης που θα κάνεις τελικα θα είναι το 40% της συμβατικά απαιτούμενης ή αφήνεις και κάποιο περιθώριο για λόγους ασφαλείας?

 

3. Από όσο έχω δει μέχρι σήμερα, υπάρχουν 2 κύριες "τάσεις" στον βιοκλιματικό σχεδιασμό. Αυτή του Μηχανολόγου και αυτή του Αρχιτέκτονα εξετάζοντας ο καθένας το ζήτημα από διαφορετική σκοπιά (γεγονός που φαίνεται άλλωστε και από τα βιβλία που κυκλοφορούν). Έτσι ο μεν Μηχανολόγος μπαίνει στο καθαρά υπολογιστικό κομμάτι, δηλαδή στο πόση ενέργεια "κερδίζει" ένα σύστημα. Ο Αρχιτέκτονας δε ασχολείται πρωτίστως με τον γενικότερο σχεδιασμό και τις βασικές αρχές που διέπουν τη μεταφορά ενέργειας σε ένα κτίριο και στο πως αυτές θα μπορέσουν να υποδείξουν το σχεδιασμό του, χωρίς όμως να μπαίνει στη διαδικασία της διαστασιολόγησης των συστημάτων. Αυτό που θέλω να πω είναι πως σε όλα τα "αρχιτεκτονικά" βιβλία θα δεις πολύ όμορφα σχηματάκια που θα περιγράφουν τη ροή της ενέργειας ή το πως θα γίνει η μεταφορά των θερμικών κερδών σε ολόκληρο το σπίτι χωρίς όμως να κάνουν υπολογισμούς.

 

Αυτό που θέλω να ρωτήσω τελικά είναι, το πόσο εύκολη θεωρείς ότι είναι η σύζευξη των παραπάνω λογικών από τους μηχανικούς σήμερα? Γιατί μπορεί να μην είναι κλειστό club ο βιοκλιματικός σχεδιασμός αλλα, προσωπικά τουλάχιστον και σε επίπεδο διπλωματικής, συνάντησα πολλές δυσκολίες στην προσπάθεια εφαρμογής. Γιατί άλλο πράγμα να πεις ότι γενικά εξοικονομώ ενέργεια για θέρμανση μεσω ενός τοίχου Trombe και άλλο να πεις, το πολύ πιο ουσιαστικό, ότι εξοικονομώ τόση ενέργεια, άρα θα βάλω τόσο πιο μικρή εγκατάσταση θέρμανσης, άρα θα κερδίζω τόσα περίπου χρήματα το χρόνο, άρα θα κάνω απόσβεση σε τόσα χρονια κτλ κτλ

 

πάνω στο 3, δηλαδή πάνω στο πως μπορούν να συνδυαστεί η θεωρία με την πράξη, έχεις να προτείνεις κάποιο βιβλίο (ελληνικό ή ξένο)? Το μόνο που έχω δει προς αυτήν την κατεύθυνση είναι του Mazria (The Passive Solar Energy Book) το οποίο όμως έχει μόνο πρακτικούς κανόνες (rules of thumb).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.