Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπέρα συνάδελφοι...

Αν και σας παρακολουθώ καιρό, δεν είχα κάτι χρήσιμο να προσθέσω.

Τώρα όμως έχω μια εμπειρία από πραγματική (...οικονομικά) σύγκριση ανάμεσα σε a/c και καλοριφέρ.

Ας ξεκινήσουμε:

Μιλάμε για το διαμέρισμά μου, 5ος όροφος, ρετιρέ με δυτικό προσανατολισμό, διαμπερές, σε πολυκατοικία 5 οροφοδιαμερισμάτων, όλων ίδιου μεγέθους, 97.9 τμ (...με τους κλειστούς από κατασκευής ημιυπαίθριους!), κατασκευής του 2008, τυπικής 'εργολάβου' ποιότητας - μόνωσης ταράτσας κλπ, που οι 3 άνω όροφοι δεν έχουν καμία επαφή με γειτονικό κτίσμα - το κοντινότερο βρίσκεται σε απόσταση +30m.

Εσωτερικά έχει 3 υπνοδωμάτια (στην ανατολική πλευρά), όλα με μικρή αλλά διπλή μπαλκονόπορτα και μικρό μπαλκόνι, 2 τουαλέτες, η μικρότερη εσωτερική, ενιαίο σαλόνι-τραπεζαρία-κουζίνα (στη δυτική πλευρά) με μεγάλη μπαλκονόπορτα στο σαλόνι και απλό παράθυρο στη κουζίνα. Η περιοχή είναι η άνω Πετρούπολη, σχετικά ψυχρή για την Αθήνα, συνήθως 3-4c λιγότερο από το κέντρο.

Από θέρμανση διαθέτει κλασσικό καλοριφέρ και από τη πρώτη στιγμή που το κατοίκησα, 1 κλιματιστικό 18k inverter lg (B/C κατηγορίας) στον ενιαίο χώρο, από ένα κλιματιστικό 9k inverter lg (Α/B) κατηγορίας σε κάθε υπνοδωμάτιο, με τους συμπιεστές να βρίσκονται, ο 'μεγάλος' πάνω στο δώμα της ταράτσας, κάτω από το κάτοπτρο του ηλιακού, και οι άλλοι 3 επίσης στις μετόπες πάνω από τα μικρά μπαλκόνια των υπνοδωματίων. Το κόστος των κλιματιστικών, το 2009 που είχαν επιλεγεί με βάση πρώτιστα την τιμή και προφανώς μόνο για ψύξη, είχε ανέλθει σε 2200 ευρώ με την τοποθέτηση (πρόσφατα εξόφλησα την τελευταία από τις 48 δόσεις...). Τον Νοέμβριο πρόσθεσα και από ένα ipx4 1/2kw αερόθερμο σε κάθε τουαλέτα, μάλιστα όχι με ιδιαίτερη επιτυχία καθώς τοποθετήθηκαν πολύ ψηλά μετά από την 'αισθητική' παρέμβαση της συζύγου. Από παροχή, διαθέτει 'ενισχυμένο' μονοφασικό. Για τον έλεγχο της θερμοκρασίας χρησιμοποιώ ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο με ένδειξη 3xεσω-2xεξω θερμοκρασίες απο το national geographic αν θυμάμαι καλά.

Στο διαμέρισμα κατοικούν 2 ενήλικες και 2 έφηβοι και πλην των σχολικών ωρών (τις ώρες αυτές το σπίτι μένει συνήθως με ανοικτές τις μπαλκονόπορτες), γίνεται άφθονη χρήση ενέργειας, ενώ λόγω εργασιακών πιέσεων το σπίτι αυτόν τον χειμώνα έμεινε ακατοίκητο μόνο για 3 ημέρες.

Εξαιτίας των εξαιρετικά φιλικών σχέσεων των ενοίκων, δεν υφίσταται κανενός είδους 'ελάχιστη' χρέωση στη θέρμανση - όλα τα διαμερίσματα έχουν ακριβώς τα ίδια σώματα, 3πλης ενέργειας ηλιακούς και ατυχώς, 2 από αυτά κατοικούνται μάλλον σπάνια, αφού οι συγκάτοικοι δεν ζουν μόνιμα εδώ.

Μετά από τα δεδομένα, η ουσία...

Η απόφαση φέτος ήταν να δοκιμάσουμε τη θέρμανση με τα κλιματιστικά. Τον χειμώνα 2011-2012 η θέρμανση έγινε αποκλειστικά με το καλοριφέρ. Το μηνιαίο κόστος μου, για τους μήνες 11/11 έως και 3/12 μόνο για τη θέρμανση, ανήλθε στα 1037 ευρώ (βάσει κοινοχρήστων) - στο τέλος έμειναν στη δεξαμενή και περί τα 100lt. Η μέση θερμοκρασία που είχαμε στο διαμέρισμα από 14:00-09:00 ήταν ανάμεσα σε 23.5 - 24.00 βαθμούς. Η ποιότητα της θέρμανσης ήταν εξαιρετική.

Φέτος προσπαθήσαμε το ίδιο με τα κλιματιστικά. Να σημειώσω βέβαια τον αρκετά ηπιότερο χειμώνα. Στο ίδιο ακριβώς διάστημα, με ίδια πάντα εσωτερική θερμοκρασία (...σημειωτέον ότι τα κλιματιστικά την πετύχαιναν από τη πρώτη ώρα λειτουργίας τους) το κόστος για τους ίδιους μήνες (..και αφού αφαιρέθηκαν από τους λογαριασμούς ρεύματος χαράτσι και όμοια με πέρυσι χρηματική αξία μη ελαστικής κατανάλωσης), ήταν 575 ευρώ! Κάτι παραπάνω από το μισό της περυσινής περιλαμβάνοντας φυσικά το επιπλέον κόστος για ζεστό νερό. Η ποιότητα της θέρμανσης βέβαια ήταν μετριότερη, με τίποτα δεν υπήρχε αυτή η 'γλυκιά' ζέστη του καλοριφέρ, όμως ήταν επαρκέστατη σε όλους τους χώρους με τα υπνοδωμάτια μάλιστα συνήθως να δείχνουν +1 έως +2 βαθμούς μεγαλύτερη θερμοκρασία (25-26), πράγμα περίεργο καθώς όλα ήταν ρυθμισμένα στους 24c. Κάποιο πρόβλημα υπήρξε με τα μπάνια, καθώς όταν δεν ήταν ανοιχτή η πόρτα τους, έβαλα με ρελέ να ανοίγουν τα αερόθερμα τα οποία αναγκάστηκα να ρυθμίσω στους 40(!!!) βαθμούς - ήταν-είναι πολύ ψηλά τοποθετημένα και όσο και να λένε για down flow δεν ισχύει!

Συμπέρασμα

Πολύ φθηνότερη η θέρμανση με A/C! Πολύ 'ποιοτικότερη' με καλοριφέρ. Αν η διαφορά ήταν στο 20%, τα a/c θα μπορούσαν να παίζουν συμπληρωματικό ρόλο μόνο, αλλά στο +100%, δεν πειράζει!!!

 

Υ.Γ.

Τζάκι, παρ'ότι προσφέρθηκε δωρεάν από τον κατασκευαστή, δεν υπάρχει, πολύ μικρός ο χώρος για να το υποστηρίξει!

Edited by gatoz

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.