Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πρόσβαση σε σοφίτα ή εσωτερικό εξώστη


Recommended Posts

Βάση τον ορισμό τους οι χώροι αυτοί είναι υποχρεωτικά προσβάσιμοι.

Με ποιον τρόπο όμως?

Η κλίμακα ανόδου είναι υποχρεωτική και με προδιαγραφές κτιριοδομικού?

Η πρόσβαση σε μια σοφίτα μπορεί να γίνει και με πτυσσόμενη σκάλα με μηχανισμό?

post-38379-0-58493900-1367312920_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Εξ' ορισμου της η σοφιτα (μεσο υψος<2.20) δεν πληροι ορους κτιριοδομικου κανονισμου. Γιατι η προσβασή της να πληροι? ..... αναρωτιεμαι....

Edited by tzeno
Link to comment
Share on other sites

Εκ της ανθρωπομετρίας αν επιθυμείς ο χώρος (όπως θες ονόμασε τον) να έχει ευχερή πρόσβαση σε καθημερινή βάση άνθρωπος τότε μη αναρωτιέσαι και φτιάξε κανονική σκάλα.

Αν είναι πατάρι αποθήκη για να ανεβάζεις 3 με 4 φορές τον χρόνο πράγματα βαλε ότι θες.

Δεν το παραπέμπω φυσικά αυτό σε κανέναν κανονισμό αλλά είναι μια από τις βασικές αρχές λειτουργικότητας για την αρχιτεκτονική σύνθεση του κτιρίου σου.

 

Παρεμπίπτοντος φυσικά με τον ΝΟΚ προβλέπονται και σοφίτες με χρήση κυρίου χώρου και έχουν ως μπόνους την μη προσμέτρηση τους στον Σ.Δ.

Οπότε ο ορισμός που λες έχει κι άλλες αναγνώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να μου το εξηγήσεις λίγο σε παρακαλώ αυτό, γιατί με ενδιαφέρει. Πώς γίνεται μια σοφίτα να έχει χρήση κύριου χώρου, από τη στηγμή, που όλοι οι κύριοι χώροι πρέπει να έχουν ελεύθερο ύψος 2,65 μ (ΝΟΚ, αρθρ. 2 παρ. 95) ; Απ' την άλλη, σύμφωνα με το τεύχος των τεχνικών οδηγιών για την εφαρμογή του ΝΟΚ η σοφίτα "Έχει μέσο ελεύθερο ύψος κάτω από την επιφάνεια της στέγης μικρότερο του 2,20 μ." Πώς λοιπόν, μπορώ να κατασκευάσω μια σοφίτα, η οποία να περιλαμβάνει ένα χώρο κύριας χρήσης (πχ. υπνοδωμάτιο);

Link to comment
Share on other sites

στην περίπτωση της σοφίτας κατά νοκ εννοείται οτι ο χωρος αποτελεί λειτουργική συνέχεια του υποκείμενου ορόφου με μέσο ελεύθερο ύψος τα 2,20μ.

 

αυτό σημαίνει οτι δεν τον χαρακτηρίζεις τον χώρο.

 

επίσης σημαίνει οτι δεν μπορείς να τον διαχωρίσεις- απομονώσεις.

είναι ενα πολύ όμορφο και περίτεχνο κόλπο του ΝΟΚ (μέσο ύψος, εμβαδόν, hmax περιοχης-κτιρίου... αν τα βάλεις όλα μαζί ΠΑΝΙΚΟΣ, ΧΑΜΟΣ) που ακόμα προσπαθώ να το εφαρμόσω και μάλιστα είμαι σίγουρος οτι αυτος/αυτοι που το σκέφτηκαν είναι πολύ άρρωστα μυαλά!

 

επισής άλλο η σοφίτα άλλο ο εσωτερικός εξώστης.

Edited by stavrosa
Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω, το λόγο που μου τονίζεις, ότι το μέσο ύψος είναι 2,20. Όντως σε κάποια σημεία θα έχουμε ύψος μεγαλύτερο από 2,20 και σε κάποια άλλα μικρότερο. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, στη δική μου περίπτωση θέλω να φτιάξω μια σοφίτα που θα έχει μέγιστο εσωτερικό ύψος 2,75 μ και ελάχιστο 1,60 μ. (2,75 + 1,60) / 2 = 2,175 μ < 2,20. Με βάση αυτά που μου λες, με την αιτιολογία δηλαδή, ότι αποτελεί λειτουργική συνέχεια του υποκείμενου ορόφου, μπορώ να σχεδιάσω στο εσωτερικό της ένα υπνοδωμάτιο και ένα μικρό w.c.; Τονίζω ότι σε κάποια σημεία του υπνοδωματίου το ύψος θα είναι μόλις 1,60 μ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.