Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Δύο χρόνια τώρα έχουν γίνει άπειρες μεταβιβάσεις ακινήτων μετά απο τακτοποιήσεις. Άλλα ακίνητα από αυτά πουλήθηκαν σε αγνώστους, άλλα προσημειώθηκαν, και σε άλλα έβαλε χέρι τράπεζα. Μετά απο όλα αυτά, θα έρθει το κράτος να ακυρώσει τις τακτοποιήσεις που έχουν περατωθεί, βάζοντας φωτιά σε συμβολαιογράφους, τράπεζες, υποθηκοφυλακία και πολίτες, υποχρεώνοντας τους να πάνε με τον νέο νόμο; Και αν το πρόστιμο που προκύψει με το νέο νόμο ειναι μεγαλύτερο και δεν έχουν να το πληρώσουν; Αν δεν μπορούν καν να τακτοποιήσουν; Θα το ρισκάρουν;

ΑΠΟ και ΚΛΕΙΕΤΑΙ!

 

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε με το Ν.4014 και θα συνεχίσει να τον βλέπει για λίγες μέρες ακόμα. Η απόφαση του ΣτΕ δεν ισχύει από σήμερα, ισχύει από τη στιγμή που θα δημοσιευθεί. Αν ισχύσει αναδρομικά θα πρέπει να πιάνει ΟΛΗ την περίοδο, από την έναρξη ισχύος του 4014, κάτι που είπαμε πως ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ. Αρα αναγκαστικά ΔΕΝ θα ισχύσει αναδρομικά.

 

Ομως. Περιμένω το ΥΠΕΚΑ απο μέρα σε μέρα να κλείσει το σύστημα, με την δικαιολογία πως εκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ και μέχρι αυτη να δημοσιευθεί. Μολις αυτη δημοσιευθεί, θα ανακοινώσουν πως ότι έγινε έγινε αλλά απο δω και πέρα πάμε με τον καινούργιο, ο οποίος φυσικά θα διαφοροποιηθεί μέχρι να δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ (έχουν 2-3 μήνες καιρό). Στο ενδιάμεσο περιμένω να ΜΗΝ είναι εφικτή καμία τακτοποίηση...

 

Προσωπικά, έριξα μέσα σήμερα δύο τακτοποιήσεις και αυριο πάω για οριστική υπαγωγή. Αν προλάβω θα βάλω κι άλλη αύριο. Οσο το σύστημα ειναι ακόμα ανοικτό θα βάζω και θα οριστικοποιώ...

  • Απαντήσεις 373
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Θα ξαναπω αυτο που ειπα και πριν.

 

Μην πακινοβαλουμε οσους διαβαζουν.

 

Απο που και ως που θα κλεισει το συστημα το ΥΠΕΚΑ???

Για μια αποφαση που θαααααααα δημοσιευτει???????

Δημοσιεύτηκε (edited)

Οσο για την παλαιότητα, αποκλείω το ενδεχόμενο να υποχρεώσουν αυτους που έχουν περαιώσει με τον Ν4014 να πάνε με τον νέο νόμο. Πολλοί ιδιοκτήτες προέβησαν σε τακτοποίηση επειδή ακριβώς το πρόστιμο εβγαινε χαμηλό, λόγω της δυνατότητας που είχαν να ισχυριστούν παλαιότητα με Υ.Δ. και οχι με επίσημα έγγραφα (πχ για πατάρια, υπόγεια κλπ). Αυτούς τους ανθρώπους, δεν μπορούν τώρα να τους υποχρεώσουν να πάνε με τον καινούργιο! Ενα μπλουζάκι το παίρνω επειδή έχει 30€. Αν έκανε 120€ δεν θα το έπαιρνα! Αν κάποιος με υποχρεωνε να δωσω τη διαφορά αφού το είχα αγοράσει, τότε θα τα λέγαμε στο ΣτΕ και δεν θα υπήρχε περιπτωση να μην δικαιωθώ! Το ΣτΕ θα υποχρέωνε το κράτος να μου επιστρεψει το χρήμα αν προεκυπτε μεγαλύτερο πρόστιμο και δεν ήθελα να το πληρώσω. Και το κράτος σιγουρα δεν ειναι σε θέση να επιστρέψει λεφτά.....

 

Απο που και ως που θα κλεισει το συστημα το ΥΠΕΚΑ???

Για μια αποφαση που θαααααααα δημοσιευτει???????

 

Είναι το μόνο που μπορεί να κάνει, αν αποφασίσει να κάνει κάτι. Αλλιώς, και ίσως το πιθανότερο σενάριο, θα αφήσει τον Ν.4014 στην ησυχία του μέχρι να λήξει και απλά θα προσαρμόσει τον νεο νόμο στις αποφάσεις του ΣτΕ.

Edited by terry
Δημοσιεύτηκε

Και να μην ξεχνάμε κι αυτό:

 

Στο ΣΚΑΙ ειπε ο Προεδρος (ο γνωστος Σπιρτζης) οτι το ΤΕΕ συμφωνει απολυτα με την αποφαση του ΣτΕ οτι το ειχαν προβλεψει απο τον αρχη.

 

Εγώ συμφωνώ με τον @makiaveli. Και συνειδητοποίησα πως πρέπει να πάρω σήμερα τηλέφωνο όλους όσους έχω και περιμένουν, να δηλώσουν άμεσα και να πληρώσουν τουλάχιστον το παράβολο και τους υπόλοιπους να περαιώσουν.

Δε συμφωνώ όμως με τη χρήση ιδιωτικών εγγράφων για την παλαιότητα. Και να τη γλιτώσει ο μηχανικός δε θα τη γλιτώσει ο πελάτης (με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Δε συμφωνώ όμως με τη χρήση ιδιωτικών εγγράφων για την παλαιότητα. Και να τη γλιτώσει ο μηχανικός δε θα τη γλιτώσει ο πελάτης (με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

 

συμσωνω μαζι σου συναδελφε....

 

αλλα σε κατι περιπτωσεις οπως παταρι απο σκυροδεμα που εγινε μαζι με την πολυκατοικια ειναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ δηλωση σε οσες εχω κανει που

ειπα στον ιδιοκτητη να μου κανει Υ/Δ ...

το κτιριο ειναι του 70......το σκυροδεμα επεσε ολο μαζι...εκει τι δημοσιο εγγραφο να βρω....

 

 

σε καποιες περιπτωσεις η/χ που μου πεταξε την κουβεντα το σκυροδεμα πριν του 2004 ο ιδιοκτητης δεν το εκανα...

 

αλλα ειναι και καποιες που δεν εχω ιχνος αμφιβολιας οτι αν δεν το εκανα θα αδικουσα 100% τον ιδιοκτητη

Edited by akius
Δημοσιεύτηκε

Επειδή αυτές τις ημέρες έχω διαβάσει εξωπραγματικές ερμηνίες έχω να παραθέσω τα ακόλουθα για να τελειώνουμε μια και καλή :

1. μέχρι να κριθεί ο νόμος τελεσίδικα αντισυνταγματικός ισχύει κανονικότητα πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι 31/5/2013 δηλώνει όποιος

θέλει την αυθαιρεσία του.

2. στην περίπτωση που κριθεί επίσημα αντισυνταγματικός όλες οι αιτήσεις που υπάρχουν στον Ν.4014/11 (αρχική υποβολή-προσωρινή υπαγωγή) θα μεταφερθούν με ηλεκτρονικό τρόπο στον νέο νόμο.

3. ακούω από κάτι συνταγματολόγους να λένε ότι αν βγει ο νόμος αντισυνταγματικός θα μπορεί κάποιος να ζητήσει επιστροφή των χρηματων του, είναι δυνατον να μην του απαντά κάποιος ότι αν δεν ισχυει ο ν. 4014/11 θα είναι σαν να έχει καταγγειλει κάποιος το αυθαίρετο του και το κράτος πρέπει να του ζητήσει και επιπλεον πρόστιμο(30% + 5%)

Δημοσιεύτηκε

 

2. στην περίπτωση που κριθεί επίσημα αντισυνταγματικός όλες οι αιτήσεις που υπάρχουν στον Ν.4014/11 (αρχική υποβολή-προσωρινή υπαγωγή) θα μεταφερθούν με ηλεκτρονικό τρόπο στον νέο νόμο.

 

Δηλαδή όσοι πληρώνουν με δόσεις πάνε με τον καινούριο. Ο καινούριος για να είναι συνταγματικός πρέπει να αναθεωρηθεί ριζικά. Οπότε, συμπεραίνω πως ο,τι μπορούμε να υποβάλλουμε και να περαίωσουμε τόσο το καλύτερο.

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι, νομίζω ότι μας δουλεύουν συντονισμένα και οργανωμένα.

 

Ο 4014 δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ έτσι γενικά και αόριστα, αλλά με συγκεκριμένο σκεπτικό: επειδή επιτρέπει την εξαίρεση από κατεδάφιση των μετά το 1983 αυθαιρέτων.

Βάσει ποιάς λογικής ο νέος νόμος που θα αντικαταστήσει τον 4014, και ο οποίος επίσης θα επιτρέπει την εξαίρεση από την κατεδάφιση των μετά το 1983 αυθαιρέτων (αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός του) δεν θα είναι και αυτός αντισυνταγματικός;

 

Φαντάζομαι ότι οι ιδιώτες που προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά του 4014 και προκάλεσαν την έκδοση της απόφασης , το έκαναν επειδή θίγονταν από την διατήρηση κάποιων αυθαιρέτων δίπλα στα σπίτια τους. Για ποιο λόγο να μην προσφύγουν και κατά του νέου νόμου; Τι θα έχει αλλάξει με τα αυθαίρετα δίπλα στα σπίτια τους; Και τότε τι θα κάνει το ΣτΕ; Δεν θα είναι υποχρεωμένο να κρίνει και τον νέο νόμο ως αντισυνταγματικό με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό που έκρινε και τον 4014;

 

Δεν τα ξέρουν αυτά στο ΥΠΕΚΑ; Γιατί λένε ότι με τον νόμο όλα θα είναι μέλι – γάλα με το ΣτΕ; Δεν καταλαβαίνω. Εσείς;

  • Upvote 5
Δημοσιεύτηκε

Εχεις απόλυτο δίκιο συνάδελφε. Δεν βλέπω τι μπορεί να αλλάξουν στον νέο νόμο ώστε να προσπεράσουν τον σκόπελο του ΣτΕ και ταυτόχρονα να εξυπηρετεί ο νόμος τον σκοπό τους δηλαδή την τακτοποίηση/ρυθμιση/νομιμοποίηση/εξαίρεση από κατεδάφιση (όπως και να βαφτιστεί, το ίδιο είναι...)

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.