Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΣτΕ: Παράνομη η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς, να κατεδαφιστούν - Στον αέρα εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες


prozak

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 373
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

μακιαβελι ξενυχτι βλεπω οριστικοποιεις φουλ? :mrgreen:

Η καλύτερη ώρα για δουλειά, παρέα με τον φίλο μου τον Johnnie Walker !!! 8-)

Edited by Makiaveli
Link to comment
Share on other sites

Άρα Makiaveli, και σε περιπτώσεις που εξοφλούν με δόσεις το πρόστιμο και δε μπορούν να αποδείξουν παλαιότητα παρά με ΥΔ, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εφόσον υπάχθησαν στον 4014 όσο αυτός ίσχυε, και βάσει των διατάξεών θα αποπληρώνουν ως το 2016.

(Αναφέρομαι στο #154, στο τελευταίο bullet σου).

Link to comment
Share on other sites

Ειλικρινά θεωρώ απίθανη την περίπτωση αναδρομικής ισχύος της αλλαγής αυτής περί απόδειξης της παλαιότητας. Οι τακτοποιήσεις, σαν διοικητικές πράξεις, έλαβαν χώρα βάσει των νόμων που ίσχυαν κατά την περίοδο "πρωτοκόλλου" τους (στην περίπτωση των τακτοποιήσεων με την πληρωμή του παραβόλου). Βάσει αυτών των νόμων οι ιδιοκτήτες αλλά και οι μηχανικοί προχώρησαν στην διοικητική πράξη και δεν μπορεί κανείς να τους αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού εκ των υστέρων γιατί αλλιώς θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στα δικαστήρια.

 

Για παράδειγμα, πελάτης μου αποφάσισε να προβει σε τακτοποίηση του παταριου του επειδη ΤΟΤΕ μπορούσε να "αποδείξει" την παλαιότητα (προ 83) με υπέυθυνη δηλωση, πληρώνοντας πχ 2.000€. Αν τώρα έρθει το κράτος και αλλάξει τους όρους θέτοντας υποχρεωτική την αεροφωτογραφία, τότε εξαναγκάζει τον πελάτη να πληρώσει περίπου 10.000€ παραπάνω, κάτι που είναι ανηθικο και άνομο, αφού σε τέτοια περιπτωση ο πελάτης ΔΕΝ θα είχε προβει σε τακτοποίηση λόγω έλλειψης ρευστότητας! (έχω μιλήσει με φίλο μου εισαγγελέα και η λογική αυτή δικαιώνεται σε δικαστήρια με το παραπάνω).

 

Το θέμα απόδειξης της παλαιότητας μόνο με αεροφωτογραφίες θεωρώ ότι θα αφορά ΜΟΝΟ αυτούς που δεν έχουν υπαχθεί στον Ν.4014 (πχ όσους δεν έχουν πληρώσει παράβολο) και όσους φυσικά προβούν σε τακτοποιηση με το νέο νόμο. Κι εκει ομως δεν ειμαι σιγουρος οτι αυτο το κομμάτι δεν θα αλλάξει. Πως αποδεικνύεις την παλαιότητα σε πατάρι ή αλλαγή χρήσης με αεροφωτογραφίες; Μην ξεχνάμε οτι τα παιδιά θέλουν να μαζέψουν χρήμα....

 

Αυτο ειναι τεράστιο θεμα.Δεν καλύπτονται όλες οι παραβάσεις με α/φ.Εκει τι γίνεται?

Edited by renaL
Link to comment
Share on other sites

  • συνάδελφε Alsterwasser, δεν είσαι ο μόνος που ανησυχείς για τη βεβαίωση του χρόνου κατασκευής και το τρικ που αναφέρει το προσχέδιο νόμου για αλλαγή χρήσης. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι μεγάλο θέμα αλλά μόνο για αυτούς που θα αναγκαστούν με οποιοδήποτε τρόπο να ενταχθούν στον 4014 V.2 (είτε μετά από απόφαση του ΥΠΕΚΑ επειδή είναι σε δόσεις, είτε μετά από καταγγελία του γείτονα κλπ). Πολλοί δε ψάχναμε για αεροφωτογραφίες από τη στιγμή που μπορούσαμε να βάλουμε υπεύθυνη δήλωση όμως ο νόμος δεν έλεγε ακριβώς αυτό.. έλεγε ότι αν δε δύναται να βρεθούν αποδεικτικά στοιχεία μπλα μπλά τότε μπορείς να πας με υπεύθυνη δήλωση. Φυσικά για αυθαιρεσίες όπως πατάρια, υπόγεια κλπ δεν είχαμε και άλλη επιλογή και δε ξέρω αν αυτό μπορεί να το διορθώσουνε στον νέο νόμο καθώς υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας (όχι το μόνο φυσικά).
  • Ένα άλλο θέμα που θεωρώ άκρως σοβαρό είναι ο τρόπος υπολογισμού του προστίμου. Στον 4014 συγκέντρωνες τα τετραγωνικά των αυθαίρετων τμημάτων με ίδιες αυθαιρεσίες, τα προσέθετες και εν συνεχεία τα συνέκρινες με τα νόμιμα μεγέθη ολοκλήρου του κτιρίου. Έτσι προέκυπταν σαφώς μικρότερα πρόστιμα από να τα συνέκρινες με τα μεγέθη της ιδιοκτησίας σου. Αν αυτοί που είναι με δόσεις υποχρεωθούν να ενταχθούν στον νέο νόμο βλέπω μεγάλο πρόβλημα από τη διαφορά στα ποσά που θα προκύψουν λόγω αυτού του θέματος. Σε πολυκατοικία πχ δε φτάνει να πούμε 10 τμ η/χ κλειστός σε διαμέρισμα 45 άρα πάνω από 20% υπέρβαση...θα πρέπει να πάρουμε τη σύσταση και να δούμε χιλιοστά γιατί ο κάθε ιδιοκτήτης έχει και ποσοστό επί της κοινόχρηστης δόμησης κλπ
  • Άλλη μεγάλη διαφορά είναι ότι δεν απαιτείται συναίνεση από όλους τους  συνιδιοκτήτες για την ρύθμιση αυθαίρετης κατασκευής σε κοινόχρηστο αλλά μόνο της πλειοφηψίας αυτών. Αυτό θα ξεμπλοκάρει ορισμένες περιπτώσεις όπου κάποιος ιδιοκτήτης δε συναινούσε αλλά κατά τη γνώμη μου αποτελεί σοβαρό θέμα ακόμα και για την αντισυνταγματικότητα του νόμου από μόνο του. Εδώ έχουμε σαφώς να κάνουμε με αδικία εις βάρος κάποιου και θίγεται ευθέως η ιδιοκτησία αυτού. Αν για παράδειγμα 2-3-4 ιδιοκτήτες ή ακόμα και ένας που η ιδιοκτησία τους θα αποτελεί πλειοψηφία μπορεί να τακτοποιήσει μια αποθήκη στον κήπο ή ένα δωμάτιο στην ταράτσα (που μπορεί να άνηκε και σε όλους προηγουμένως) χωρίς να συναινεί 1 ιδιοκτήτης δεν είναι κατάφορη αδικία? Βλέπω να γίνεται μεγάλο θέμα και σε αυτό.

Πως χειρίζομαι εγώ τις υποθέσεις μου? Ανάλογα με την περίπτωση..

  • Κατ'αρχάς ενημερώνω πλήρως τον πελάτη για τα μέχρι σήμερα δεδομένα, του λέω τι θα έκανα εγώ (όπου έχω άποψη) και τον αφήνω αυτόν να πάρει την απόφαση.
  • Σε γενικές γραμμές αυτά που μπορώ να τα πάω σε οριστική υπαγωγή τα πάω εκτός και πρόκειται για περιπτώσεις που μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο και να έχουν ευνοικότερη μεταχείριση.
  • Αυτούς που είναι με δόσεις και δε μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο ή πιθανόν να έχουν μεγαλύτερο πρόστιμο εκεί τους ενημερώνω ότι ενδεχομένως να είναι καλύτερα να πληρώσουν εφάπαξ και αποφασίζουν μόνοι τους.
  • Αυτοί που δεν έχουν δηλώσει ακόμα αναλόγως την περίπτωση

Ξέρω σας κούρασα και κουράστηκα και εγώ ... όχι με το να γράφω αλλά με το να μην είμαι πλέον μηχανικός

Edited by ΜΠΑΛΑΚΑΚΗΣ
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί φίλοι, δεν πρέπει να υπάρχει απολύτως κανένα άγχος....

 

Κλείστε όσες δηλώσεις έχετε με τον 4014 έως 31.5.....

Ολοκληρώστε τη β' φάση αυτών έως 30.9.....

Δεν πρόκειται να δοθεί απολύτως καμία διευκρίνιση ή οδηγία για ΔΕΔΟΤΑ, μελέτη στατικής επάρκειας ή τεχνική έκθεση Η/Μ κ.λπ. ......

Δεν πρόκειται οι δηλώσεις αυτές να έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα (από το "κράτος").....

Με νομοθετική ρύθμιση στον νέο νόμο θα εξαιρεθούν κι όλα μια χαρά.....

Βεβαίως θα δοθεί το δικαίωμα σε όσους θέλουν να πάνε με τον νέο νόμο (συμψηφίζοντας καταβληθέντα κι ακολουθώντας τις νέες προδιαγραφές αυτού).....

Δηλώστε κανονικότατα και ό,τι άλλο θέλετε με τον 4014 έως 31.5 (προσοχή υπάρχουν περιπτώσεις που συμφέρει να γίνει με αυτόν)...

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ΜΗΝ προλάβουν να ψηφίσουν τον νέο νόμο πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι....

Και ο νέος νόμος πάσχει ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΣΗΜΕΙΑ για αντισυνταγματικότητα.....

Ίσως υπάρξουν τροποποιήσεις για τα μετά του 1983......

Αυτός είναι ο λόγος που μάλλον όλα θα πάνε για Φθινόπωρο....

 

Προσέξτε ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ τις συμβάσεις που έχετε υπογράψει ή θα υπογράψετε με τους πελάτες σας......

Γράψτε στα παλιά σας τα παπούτσια τα "συλλογικά μας όργανα" που τόσο πολύ μας προστατεύουν......

Κοιτάξτε ο καθένας το συμφέρον του και μόνον.....

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Χαλαρώστε . Μέχρι το τέλος του μήνα θα μας έχουν πει τι θα κάνουμε .

 

Οσο γιά τον φίλο που πριν είπε ότι το κράτος δεν έχει ευθύνη γιά την αυθαίρετη δόμηση και ότι τα αυθαίρετα έγιναν μετά το 1974 , θα του πω επειδή προφανώς είναι νέος και δεν το ξέρει , ότι η πρώτη νομιμοποίηση αυθαιρέτων έγινε το 1968 με τον Ν.410/68 .

 

Επίσης θα του πω ότι πολλά σχέδια πόλης στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία , είχαν γίνει γιά τους παλιούς οικισμούς , από το 1870 μέχρι το 1930 και μετά υπήρχε ένα κενό 40 χρόνων τουλάχιστον που σε πολλές περιοχές έφτασε τα 100 χρόνια .

 

Προφανώς η ζωή και οι ανθρώπινες ανάγκες , δεν περίμεναν την ανυπαρξία του Ελληνικού κράτους .

 

Ετσι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τι γίνεται στο εξωτερικό με τα υπαρκτά κράτη , με το ενθάδε ανύπαρκτο . 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Άρα Makiaveli, και σε περιπτώσεις που εξοφλούν με δόσεις το πρόστιμο και δε μπορούν να αποδείξουν παλαιότητα παρά με ΥΔ, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εφόσον υπάχθησαν στον 4014 όσο αυτός ίσχυε, και βάσει των διατάξεών θα αποπληρώνουν ως το 2016.

(Αναφέρομαι στο #154, στο τελευταίο bullet σου).

Αυτό είναι το λογικό και το σωστό. Δεν μπορεί το κράτος να υποχρεώσει κάποιον που μπήκε σε μια διαδικασία γνωρίζοντας οτι θα πληρώσει ένα πρόστιμο Χ, να πληρώσει ξαφνικά 6Χ. Κάτι τέτοιο θα έπεφτε στα δικαστήρια σαν τραπουλόχαρτο. Μπορείς είτε να του ακυρώσεις τη διαδικασία αν δεν επιθυμεί να πάει με το νέο νόμο επιστρέφοντας του ότι έχει πληρώσει (αυτό ξέχνα το, θα πρέπει να βρουν ισοδυναμα μέτρα και θα πέσει η κυβέρνηση), είτε να τον αφήσεις να τρέχει με τον Ν4014 ως είχε όταν πληρώθηκε το παράβολο, είτε να τον εξαιρέσεις από μερικές δυσμενείς δεσμέυσεις του νέου νόμου. Θα μου πεις βέβαια...υπάρχει λογική στο Ελληνικό Κράτος; Έλα ντε...

Edited by Makiaveli
Link to comment
Share on other sites

Η οριστική υπαγωγή απαιτεί και τα σχέδια,δικαιολογητικά. Όταν λέμε κλείνουμε τις υποθέσεις του 4014 εως 31/5 εννοούμε σε προσωρινή υπαγωγή να πληρώνονται κανονικά οι δόσεις η να έχουν εξοφλήσει, σχεδια και δικαιολογητικά εως 30/9.Κανω λάθος?

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.