Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Νέες ανατροπές στη φορολογία των εισοδημάτων, των ακινήτων, του ΦΠΑ, των επιχειρήσεων, αλλά και στο ποινολόγιο της εφορίας για τις φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις και τις ποινές για τους επίορκους υπαλλήλους ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.

 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται μείωση των συντελεστών στις επιχειρήσεις με στόχο την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 15% για όλα τα νομικά πρόσωπα και αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ, με πρώτο βήμα τη μείωση του συντελεστή στην εστίαση από το 23% στο 13%.

 

Οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για την επόμενη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης καταγράφονται στο στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση το οποίο αναρτήθηκε χθες στο νέο ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της είσπραξης των εσόδων.

 

Ειδικότερα το σχέδιο που καταρτίζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας περιλαμβάνει:

 

1. Εξορθολογισμό των συντελεστών φορολογίας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και ενδεχομένως για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από ακίνητα.

 

2. Επανεξέταση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών εξαιρέσεων. Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

 

3. Αλλαγές στα έντυπα υποβολής και απόδοσης των φόρων με συγχώνευση των φορολογικών εντύπων. Προωθούνται αλλαγές που θα οδηγήσουν στην πραγματική αποτύπωση των εισοδημάτων.

 

4. Εξορθολογισμός των συντελεστών ΦΠΑ. Στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια για καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στα επίπεδα του 19% ή 21%, μέτρο το οποίο έχει προτείνει το ΔΝΤ. Η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ αναμένεται να οδηγήσει στην κατάργηση του μεσαίου και του χαμηλού συντελεστή, 6,5% και 13% αντίστοιχα. Πάντως, σε πρώτη φάση προωθείται η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 13%, μέτρο το οποίο αναμένεται να εξετασθεί με την τρόικα τον Ιούνιο.

 

5. Εξορθολογισμός των προστίμων-ποινών για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Σχεδιάζεται ένα νέο point system με ενοποίηση ομαδοποίηση ή συγχώνευση των ποινών και προστίμων. Με το νέο ποινολόγιο της εφορίας θα καταργηθούν τα τσουχτερά πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα για μικρές και τυπικές παραβάσεις ενώ θα επιβάλλονται αυστηρότερα πρόστιμα στις περιπτώσεις δόλιας φοροδιαφυγής.

 

6. Επανεξέταση και βελτίωση της ποινικής νομοθεσίας και ποινικής διαδικασίας για ενδεχόμενες πειθαρχικές παραβάσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει αυστηρότερες κυρώσεις για τους επίορκους όπως απολύσεις - εξπρές και ποινές κάθειρξης.

 

7. Απλοποίηση των διατάξεων της φορολογίας Κεφαλαίου (Περιουσίας). Στην κατεύθυνση αυτή προωθείται το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με στόχο την εξομοίωσή τους με τις εμπορικές τιμές καθώς και αλλαγή των διαδικασιών στις αυτοψίες.

 

8. Επανεξέταση και βελτίωση των περιπτώσεων άρσης του φορολογικού απορρήτου και των στοιχείων που εμπίπτουν στο φορολογικό απόρρητο. Στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η δημοσιοποίηση ονομάτων φοροφυγάδων.

 

9. Βελτίωση των νόμων και θεσμοθέτηση ελεγχόμενων διαδικασιών προστασίας των πληροφοριοδοτών.

Θα δίνονται κίνητρα στους φορολογούμενους προκειμένου να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, αλλά και υποθέσεις διαφθοράς και δωροδοκίας εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων. Επίσης δημιουργούνται στο υπουργείο Οικονομικών κέντρα υποδοχής και διαχείρισης καταγγελιών για διαφθορά, φοροδιαφυγή, ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

 

10. Σχεδιασμός νέων ηλεκτρονικών φορμών με πληρωμή των φόρων που προκύπτουν στις τράπεζες και δυνατότητες διασταύρωσης της ακρίβειας των ποσών που δηλώνονται. Επίσης επεκτείνεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα με στοιχεία από όλο το φάσμα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών ενόψει της δημιουργίας του νέου περιουσιολογίου.

 

• Στο διαδίκτυο

Οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου για την επόμενη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης καταγράφονται στο στρατηγικό σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση, το οποίο αναρτήθηκε χθες στον νέο ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της είσπραξης των εσόδων.

 

• Point system

Σχεδιάζεται ένα νέο point system με ενοποίηση, ομαδοποίηση ή συγχώνευση των ποινών και προστίμων. Με το νέο ποινολόγιο της εφορίας θα καταργηθούν τα τσουχτερά πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα για μικρές και τυπικές παραβάσεις ενώ θα επιβάλλονται αυστηρότερα πρόστιμα στις περιπτώσεις δόλιας φοροδιαφυγής.

 

 

Πηγή: http://www.imerisia....pubid=113043907

 

Click here to view the είδηση

Δημοσιεύτηκε

Η ανατροπή

Της ανατροπής

Την ανατροπή

Ω ανατροπή

 

Οι ανατροπές

Των ανατροπών

Τις ανατροπές

Ω ανατροπές

  • Upvote 3
Δημοσιεύτηκε

Ναι μας βλέπω σε λίγο ακόμη και τα περίπτερα απο ατομικές επιχειρήσεις να γίνονται εταιρίες, οσο για το Φ.Π.Α. στην εστίαση το 23% ειναι απλώς απαράδεκτο περιμένουν την Τροϊκα τον Ιούνιο για να αποφασίσουν (σε κανα 2 μήνες μετά) την μείωση όταν γείτονες χώρες και ανταγωνίστριες στον Τουρισμο εχουν μονοψηφιο ποσοστο % Φ.Π.Α.!!!

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε

Για μένα πιο άδικος είναι ο ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες π.χ. Μηχανικός, γιατρός, υδραυλικός κ.τ.λ. όπου πας από ανάγκη και λιγότερο της εστίασης γιατί η ταβέρνα είναι ένα είδος ψυχαγωγίας. 

  • Upvote 3
Δημοσιεύτηκε

Μάλιστα... Ο "Εξορθολισμός" των συντελεστών φυσικά θα γίνει αφού καταργήσουν τις "Φοροαπαλλαγές" των επιχειρήσεων, όπου αναφέρονται οι δαπάνες ως φοροαπαλλαγές...χαχαχαχαχαχαχα...

Δημοσιεύτηκε

εξαγγελίες μέσω παπαγάλων κλπ κλπ.

και μετά εγώ θα πουλάω πιτόγυρους με 13%

πως τον θέλετε; με αρχιτεκτονικά; με στατικά; με Η/Μ;

και ολίγη από 4014;

ειλικρινά δεν κατάλαβα ποτέ το νόημα της ανισότητας στους συντελεστές ΦΠΑ (και φορολογίας εισοδήματος αφου αφαιρεθεί ένα αφορολόγητο "όριο" διαβίωσης).

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

  Τα πάντα ρει στην Ελλάδα  όπως έλεγε και ο Ηράκλειτος.

Αύριο θα είναι μία νέα μέρα , ανάλογα με τη διάθεση του υπουργού οικονομικών αλλάζει και το φορολογικό σύστημα.

 

Λογικευτείτε στην εστίαση και στα τρόφιμα (το ίδιο ισχύει και στα βιβλία) είναι λογικό ο ΦΠΑ να είναι μικρότερος.

 

Απλά στις υπηρεσίες μηχανικού

Π.χ. για κατοικίες < 120μ2 ισχύει μειωτικός συντελεστής 0,60.

 

Γιατί το κράτος κάνει κοινωνική πολιτική με βάση την αμοιβή μας και δεν αφαιρούσε το ΦΠΑ ; ( λέω εγώ για τις παλιές εποχές με ελάχιστες).

 

ή θέλεις ''φτηνές'' μελέτες για ευαίσθητες οικονομικά κοινωνικές ομάδες  χαμηλόμισθοι , πολύτεκνοι , αγρότες ( αμάν με αυτούς τους αγρότες , μια ζωή να τους πληρώνουμε τη σύνταξη )  , μείωσε το ΦΠΑ .

 

  Πάλι δίκαιο φορολογικό , θα μειωθεί το ΦΠΑ των εταιρειών και θα διατηρηθεί για τους μεμονωμένους ελεύθερους επαγγελματίες ;

Η επιτροπή ανταγωνισμού , τι λέει για αυτό ...........................

Edited by spy1551
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι το μόνο που τους νοιάζει είναι το πως θα μπει περισσότερο ρευστό στα ταμεία...Σιγα μην επιζητούν ισοτητες κλπ...

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

αν μου επιτρεπει ο tapam77...

να τον παραφράσω λιγο...

 

η ανα-ντροπη

της ανα-ντροπής

 

ώ ανα-ντροπές

Δημοσιεύτηκε

...το μόνο που τους νοιάζει είναι το πως θα μπει περισσότερο ρευστό στα ταμεία...Σιγα μην επιζητούν ισοτητες κλπ...

Συμφωνώ επι της αρχής. Και με τα λογιστικά αυτά κόλπα προσπαθούν -υποτίθεται- να αυξήσουν τους τζίρους, την κινητικότητα στην αγορά. Όμως (όπως όλοι ξέρουμε ειδικά στην οικοδομή και τα ιδιωτικά έργα γενικώς) το κλίμα αβεβαιότητας και η "ρευστότητα" δεν επηρεάζονται από κάτι τέτοια. Άρα στο τέλος θα βρούν κι άλλη τρύπα κανα 8άρι δισ. για να μας φορτώσουν.

Οπότε τι μένει; Η κυριαρχία των εταιρειών επί των ελευθέρων επαγγελματιών που λέει εμμέσως και ο spy1551. Ίσως λοιπόν αυτός να είναι -και με αυτές τις ρυθμίσεις και με άλλες- ο μόνος στόχος: η υπαλληλοποίηση όλων, η εξαρτημένη εργασία.

 

Όσο για την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται -23 χρόνια τώρα- εις βάρος μας με απαξίωση της εργασίας μας (όπως λέει πάλι ο spy1551) εγώ θάλεγα όχι μείωση του ΦΠΑ ή των αμοιβών αλλά απ' ευθείας επιδότηση από το κράτος (με κριτήρια μεταξύ των οποίων π.χ. θα μπορούσε νάναι και το μέγεθος της κατοικίας).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.