Μετάβαση στο περιεχόμενο

(Νέο χαράτσι) “Δημόσια” φωτοβολταϊκά κλείνουν δημοσιονομικές “τρύπες”


sdim

Recommended Posts

Επειδή τα πάντα στο τομέα παραγωγής ενέργειας πάνε συγκριτικά, δεν νομίσω πως έχεις υπολογίσει το κόστος της εξόρυξης των υδρογονανθράκων ή τις ανάγκες σε υλικά και ενέργεια για τη κατασκευή μίας θερμικής μονάδας παραγωγής ενέργειας. Ούτε φυσικά τα ανάλογα κόστη σε υλικά και ενέργεια για το service και τα ανταλλακτικά τους. Επίσης δε λαμβάνεις υπόψιν σου ατυχήματα με τάνκερ ή διαρροές σαν του κόλπου του Μεξικού. 

 

Επιπλέον στα άρθρα που δημοσίευσες διαβάζω πως το NF3 χρησιμοποιείται από το 1990 κατά κόρον για την κατασκευή εξαρτημάτων για υπολογιστές. Παραγωγή πολύ μεγαλύτερης σε μέγεθος από αυτήν των thin film που χρησιμοποιείται (στο άρθρο αναφέρει μόνο αυτά και όχι τα κρυσταλλικά). Επίσης σε συνδυασμό με το ότι το NF3 διασπάτε κατά 98% πριν φύγει στην ατμόσφαιρα, φαίνεται πως η παραγωγή των thin film δεν ευθύνεται ιδιαίτερα για τα επίπεδα του NF3 στην ατμόσφαιρα.

 

Επίσης στο άρθρο της Jennifer Grayson που εσύ δημοσίευσες κάνε το κόπο να διαβάσεις τη τελευταία παράγραφο...

Edited by stayros
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 39
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

2 μικρές παρατηρήσεις

 

Α) Την Μεγαλόπολη λοιπόν είδες.... ΠΟλλαπλασίασε επί 5 και εχεις μία εικόνα της Πτολεμαίδας

 

Β) Offtopic μεν, αλλά σε εκλιπαρώ να μου εξηγήσεις πως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές επηρεάζει μακριρόθεσμα τον υδροφόρο ορίζοντα......

 

Κάθε σχόλιο και διαφωνία είναι δεκτά, συζήτηση κάνουμε.

 

....................

Α) Έχω δει την Πτολεμαΐδα. Με έχουν στείλει 2 φορές για έλεγχο δόμησης από τον Πύργο στο Ναύπλιο και στην Σπάρτη οπότε πέρασα 2 φορές τους τελευταίους μήνες από εκεί. Όταν πλησιάζω στο νέφος της Πτολεμαΐδας ενεργοποιώ την ανακύκλωση του αέρα στο αυτοκίνητο και την απενεργοποιώ όταν βγω ξανά σε καθαρό αέρα.

 

Β) Η καλύτερη λύση είναι η εξοικονόμηση ενέργειας,η αιολική ενέργεια (αλλά όχι στις βουνοκορφές, δημιουργούν πρόβλημα μακροπρόθεσμα στον υδροφόρο ορίζοντα) και η θερμική ηλιακή ενέργεια (θέρμανση νερού , ηλιοθερμικές γεννήτριες).

Link to comment
Share on other sites

 

 

Β) Offtopic μεν, αλλά σε εκλιπαρώ να μου εξηγήσεις πως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές επηρεάζει μακριρόθεσμα τον υδροφόρο ορίζοντα......

Μα δεν καταλαβαινεις???Τα βλεπουν απο τον καμπο και χεζονται πανω τους.Σταδιακα,αυτο περναει στον υδροφορο οριζοντα....(Χιουμορακι,αλλα με αυτα που διαβαζω εδω μεσα...)

Link to comment
Share on other sites

Το είχα διαβάσει σε άρθρο στο περιοδικό του ΤΕΕ ή σε άλλο περιοδικό πέρυσι. Δυστυχώς δεν θυμάμαι το τεύχος

 

Εδώ όμως λέει πέντε πράγματα

http://www.inews.gr/0/anemogennitries-kai-prasini-anaptyxi-oi-kryfes-epiptoseis-sto-perivallon-diavase-to.htm

"Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Καταρχάς πρώτη και κύρια επίπτωση στο περιβάλλον είναι η δημιουργία άνυδρων χειμώνων. Η λειτουργία των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών σε συνθήκες υψηλών μποφόρ δεν επιτρέπει τη δημιουργία χιονιού στις βουνοκορφές. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται σημαντικά ο υδροφόρος ορίζοντας και να επηρεάζονται οι καλλιέργειες. Πολύτιμοι υδροφόροι πόροι χάνονται όχι από φυσικά αίτια, αλλά τεχνητά.

Και το πλέον οξύμωρο, από μορφές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον. Εάν κατά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών δεν τηρηθούν οι απαραίτητες δεσμεύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, τότε η λειψυδρία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

"

 

Επίσης έχουν αναφερθεί προβλήματα σε ανθρώπους από τους υποήχους που παράγουν. Στην Γαλλία μετά από σχετική έρευνα προτάθηκε στην κυβέρνηση να μην επιτρέπεται εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε απόσταση 1.5χλμ από κατοικημένη περιοχή λόγω των επιπτώσεων των υποήχων στους ανθρώπους ( http://www.stephanion.gr/aiolika/aiolika_sound.htm

 )

 

Στο πρώτο link αναφέρει και άλλα προβλήματα , όπως την διάβρωση του εδάφους λόγω των ΑΠΕ, την ερημοποίηση της γης λόγω των Φ/Β, κτλ.

 

Υπενθυμίζω πως δεν είμαι κατά των ΑΠΕ. Απλά θέλω να ενημερωθείτε και για τα μειονεκτήματα. Τίποτα δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα. Αν γίνει σωστός σχεδιασμός και αξιοποίηση συμφωνώ με την χρήση τους. Διαφωνώ με την αλόγιστη εγκατάσταση που γίνεται σε πολλές περιπτώσεις στην Ελλάδα.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

ΚΑλύτερα αυτή την συζητηση να την μεταφέρουμε στο σχετικό θέμα του φόρουμ - αν μπορεί ας το κάνει κάποιος Διαχειριστής. Επειδή όμως ειμαστε μηχανικοί, καλό είναι σαν πηγές να παραθέτουμε επιστημονικά άρθρα και μελέτες. Η κατάρα του Internet ειναι πως όποιος θέλει ανοιγει ενα Blog/site και γραφει ο,τι του κατεβει στο κεφάλι. Αυτά περί 'μη δημιουργίας χιονιού" είναι πραγματικά ανεπίδεκτα σχολιασμού... Εκτός και εάν σταματησε να χιονιζει στο Παναχαϊκό....

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε sdim

αρχικά ελπίζω να γνωρίζεις ποσο είναι το ενεργειακό κόστος παραγωγής "ανεμογγενητριων" k PV, δεν μιλάμε για δεκαετίες εδώ αλλα για "θμηνες" k κάτι ψιλά για αιολικά k 2-3 χρονια για ΠΩ (μέσα περιλαμβάνονται τόσο η παραγωγή αλλα k η εγκατάσταση).

Επόμενο θέμα το θέμα θορύβου έχει απασχολήσει την αιολική βιομηχανία k για αυτό k στο "σχεδισασμο" των κρατών ελάχιστες αποστάσεις από πυκνοκατοικημένες περιοχές πάντοτε τηρούνται.

Όσο αφορά την ανακλώμενη ακτινοβολία από PV στο ξαναλέω απλά δεν ισχύει gt κάθε υλικό ανακλά ακτινοβολία, επιπρόσθετα όμως τα PV "αππoροφουν" την περισσότερη ακτινοβολία για παραγωγή ενέργειας αλλα k μεγάλο ποσοστό αυτή εγκλωβίζεται μεταξύ cell k γυαλιού δημιουργώντας αλλα θέματα.

όσο για την αλλαγή του καιρού k την μη επιτρέψει χιονιού από αιολικά πιστεύω k εσύ σαν αεροναυπηγός να καταλαβαίνεις ότι απλά δεν γίνετε.
Κάθε ανθρώπινο κτίσμα εμποδίζει και επιβραδύνει την ταχύτητα του αέρα, επίσης, τα καιρικά φαινόμενα δεν δημιουργούνται σε ύψη 100m αλλα σε πολύ υψηλότερα σημεία που οι μηχανές δεν φτάνουν

 

το σχόλιο για το νερό είναι για γέλια, να μου έλεγες για υδροηλεκτρικά εκεί ίσως αλλα αιολικά k μόλυνση του νερού απλά γελάω.
Εξάλλου οι ΜΠΕ δεν έγιναν από μια μέρα στην άλλη, γίνανε από επιστήμονες k αφορούν θέματα που επηρεάζουν οι κατασκευές στο περιβάλλον, τα βασικά σημεία υπάρχουν k ενημερώνονται αναλόγως.
Ποτε δεν άκουσα για μόλυνση υδροφόρο από αιολικά, από της διαδικασίας κατασκευής gt το συνεργείο δεν πρόσεχε άλλο θέμα αλλα από λειτουργία αιολικών όχι.

μην μπερδεύεται την αισθητική αποδοχή με τις επιπτώσεις.
ΟΛΑ έχουν επιπτώσεις, εφόσον όλα είναι ανθρώπινες κατασκευές, πιο έχει όμως πιο μικρή έχει αποδειχθεί k υπάρχει συμφωνία στον επιστημονικό κόσμο.

Link to comment
Share on other sites

Για το πρώτο θέμα δεν ανέβασα επιστημονικά link επειδή στο sciencedirect, το οποίο χρησιμοποιώ, δεν έχουν πρόσβση οι περισσότεροι.

Μια απλή αναζήτηση για "wind turbines environmental impact" εμφανίζει σχεδόν 10.000 αποτελέσματα.

 

http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleListURL&_method=list&_ArticleListID=-262790138&_sort=r&_st=13&view=c&_acct=C000228598&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=feea63ae4abe21326b2eda3b85c5cff2&searchtype=a

Όσοι έχετε πρόσβαση σε πανεπιστήμιο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τα paper, έχουν πρόσβαση στο science direct.

 

Επειδή ακριβώς είμαι αεροναυπηγός πιστεύω ότι υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις ανεμογεννήτριες. Η πίεση του αέρα είναι η δυναμική και η στατική. Για να δημιουργηθεί χιόνι χρειάζονται συγκεκριμένες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας. Ήδη από το 2005 υπάρχουν μελέτες που εντόπισαν αύξηση της θερμοκρασίας 2~4°C το βράδυ στις περιοχές που βρίσκονται αιολικά πάρκα. Επίσης η αλλαγή της ροής του αέρα που προκαλείται από τις ανεμογεννήτριες προκαλεί αύξηση του ρυθμού εξάτμισης της υγρασίας στο έδαφος.

 

Το δεύτερο Link έχει ήδη και τις επιστημονικές παραπομπές του.

 

Το πιο μικρό ενεργειακό αποτύπωμα το έχουν συχνά οι μη τεχνολογικά ανεπτγμένοι πολιτισμοί.

 

Όσο ανεβαίνει το επίπεδο σε μια χώρα τόσο πιο ενεργοβόρα γίνεται.

Π.χ. ιθαγενείς πόση ενέργεια χρειάζονται; Μια λάμπα και αυτό στους εξελιγμένους οικισμούς.

Ένα σπίτι στην Ελλάδα; Εννοείται χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια.

Στην Αμερική; Τεράστια ποσά ενέργειας χαραμίζονται χωρίς ουσιαστικό σκοπό. Τεράστιες φωτεινές ταμπέλες για διαφημίσεις, τεράστια αυτοκίνητα, κτλ.

 

Το βασικότερο πρόβλημα με τις ανεμογεννήτριες στα βουνά είναι η πρόκληση λειψυδρίας. Τι να την κάνω την οικολογική ενέργεια αν δεν έχω νερό να πιω; Καλύτερα να μου βάλει πλαφόν στην ενέργεια που καταναλώνω το κράτος και να μην έχω φως το βράδυ παρά να μου λείψει το νερό.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Ζητω ο λιγνιτης!!!!!

 

 

 

Μπορεις τωρα να μας απαριθμησεις τα αρνητικα των συμβατικων μορφων παραγωγης ενεργειας???

Link to comment
Share on other sites

Η ύπαρξη αιολικών μειώνει την χιονόπτωση. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν χιονίζει ποτέ, απλά μειώνεται η χιονόπτωση και κατ'επέκταση η αποθήκευση νερού στο έδαφος.

 

Ένα ωραίο ανατρεπτικό άρθρο, μόλις μιας εβδομάδας. Νομίζω την NASA την έχουμε όλοι σε εκτίμηση για το επιστημονικό της έργο.

http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2012/22mar_saber/

 

Τα αέρια του θερμοκηπίου (στην συγκεκριμένη μελέτη το CO2 και το NO) λειτουργούν σαν θερμοστάτες στα υψηλότερα ατμοσφραιρικά στρώματα ΨΥΧΟΝΤΑΣ την ατμόσφαιρα.

"...

Carbon dioxide and nitric oxide are natural thermostats,” explains James Russell of Hampton University, SABER’s principal investigator.  “When the upper atmosphere (or ‘thermosphere’) heats up, these molecules try as hard as they can to shed that heat back into space.

...

For the three day period, March 8th through 10th, the thermosphere absorbed 26 billion kWh of energy.  Infrared radiation from CO2 and NO, the two most efficient coolants in the thermosphere, re-radiated 95% of that total back into space.

..."

 

Τι έχουμε ακόμα να μάθουμε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.