Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, συνάδελφοι. 

 

Είχα διαβάσει κάτι σχετικό παλιότερα, αλλά δεν είμαι σίγουρος και πλέον σκέφτομαι κάθε εναλλακτική. Μπορούν οι μηχανικοί μετά από κάποια διαδικασία να δουλέψουν ως καθηγητές σε γυμνάσιο, ή κάτι τέτοιο; 

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Οι μηχανικοί μπορούν να διδάξουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μόνο σε επαγγελματικά λύκεια μαθήματα της ειδικότητάς τους. Για να γίνουν όμως δεχτοί πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας από την ΑΣΠΑΙΤΕ. Οι απόφοιτοι των προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών των τμημάτων εκπαιδευτικών της ΑΣΠΑΙΤΕ παίρνουν πτυχίο που τους δίνει παιδαγωγική επάρκεια. Για τους μηχανικούς που είναι απόφοιτοι ελληνικών πολυτεχνείων καθώς και ομοταγών τμημάτων πανεπιστημίων της αλλοδαπής που χορηγούν τίτλους ισότιμους και αντίστοιχους (κατά τον ΔΟΑΤΑΠ) με εκείνους των ελληνικών πολυτεχνείων, το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας είναι απαραίτητο και χορηγείται μόνο από την ΑΣΠΑΙΤΕ κατόπιν επιτυχούς ολοκλήρωσης σχετικού προγράμματος σπουδών. Το ίδιο ισχύει και για τους μηχανικούς τεχνολογικής εκπαίδευσης οι οποίοι είναι απόφοιτοι των ελληνικών ΤΕΙ και ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής που χορηγούν ισότιμους και αντίστοιχους (κατά τον ΔΟΑΤΑΠ) τ΄τιλους σπουδών με εκείνους των ελληνικών ΤΕΙ. Εξαιρούνται μόνο οι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης οι οποίοι είναι απόφοιτοι των τμημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ και ακολούθησαν το διπλό πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών ενιαίας πεντατούς διάρκειας το οποίο ισοδυναμεί με το πτυχίο εκπαιδευτικού της ΑΣΠΑΙΤΕ και του αντίστοιχου τμήματος των ΤΕΙ.

 

Οι μηχανικοί δεν μπορούν να διδάξουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και οι Ηλεκτρονικοί Μηχανικοί μπορούν να διδάξουν μαθήματα πληροφορικής τόσο σε γυμνάσια όσο και σε λύκεια (ενιαία και επαγγελματικά πέραν από τα μαθήματα της ειδικότητας τους). Για τις υπόλοιπες ειδικότητες μηχανικών δεν υπάρχουν μαθήματα της ειδικότητάς τους σε γυμνάσια και ενιαία λύκεια.

 

Οι μηχανικοί μπορούν επίσης να διδάξουν σε ΙΕΚ και ΚΕΚ.

 

Φυσικά μπορούν να διδάξουν σε αντίστοιχα τμήματα των πανεπιστημίων/πολυτεχνείων και των ΤΕΙ. Σε αυτήν την περίπτωση για να διοριστούν ως μέλη ΔΕΠ και να έχουν μόνιμη θέση και ακαδημαϊκή καριέρα πρέπει να είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος σε συναφή αντικείμενο με εκείνο των μαθημάτων που διδάσκουν. Μηχανικοί που δεν είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος αλλά είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης μπορούν να διοριστούν ως μέλη ΕΕΔΙΠ (υπάρχουν και άλλες κατηγορίες προσωπικού) ή καθηγητές εφαρμογών αλλά δεν θεωρούνται μέλη ΔΕΠ και δεν έχουν ακαδημαϊκή εξέλιξη εκτός και αν αποκτήσουν διδακτορικό δίπλωμα.

 

Όταν πρόκειται για ιδιωτικά σχολεία και ΙΕΚ, το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας δεν είναι απαραίτητο όπως συμβαίνει με τα δημόσια σχολεία. Σε αυτήν την περίπτωση είναι στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη να το ζητήσει ως προαπαιτούμενη προϋπόθεση για την πρόσληψη του μηχανικού ως εκπαιδευτικού.

  • Upvote 2
Δημοσιεύτηκε (edited)

Μπορούν βεβαίως. Πολλοί συνάδελφοι το κάνουν ως ..."πάρεργο". Δυστυχώς όμως δεν πληρώνονται!!!!

Ακόμα μου χρωστάνε από διάφορα δημόσια ΙΕΚ δεδουλευμένα του 2009, 2010, 2011....

Δεν αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια.

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε (edited)

και σε Πανεπιστήμιο μη σου πω...

 

Σε ευχαριστώ για την ώριμη και εμπεριστατωμένη σου απάντηση

 

Πολύς μπελάς, δηλαδή. Αν πλήρωναν για λίγες ώρες τη βδομάδα δεν θα με χαλούσε, προσωπικά, αλλά θα δείξει στο μέλλον... 

Edited by topografeas
Δημοσιεύτηκε

Σε ΤΕΙ διδασκω 3 χρονια και πληρωνεσαι μετα απο 2-3 μηνες παντα.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Η διαδικασια ειναι οπως περιγραφηκε παραπανω. Το ερωτηματικο ειναι αμα αξιζει ολη αυτη η ταλαιπωρια μιας και για να παρεις το πιστοποιητικο παιδαγωγικης θα πρεπει να εχεις ενα ματσο χαρτια (μεταπτυχιακα, ξενες γλωσσες και σε πολλες περιπτωσεις διδακτορικο). Ακομα και να το παρεις ομως, με τα ισχυοντα σημερα δεδομενα δεν σου εξασφαλιζει απολυτος τιποτα. Απλα σου δινει την δυνατοτητα να παρεις μερος στον διαγωνισμο, αν και οποτε γινει, και να εχεις ενα αβανταζ σε σχεση με αυτους που δεν το εχουν. Το θεμα ομως ειναι πως με συγχωνευσεις και καταργησεις σχολικων μοναδων, με την αυξηση του ωραριου διδασκλιας, με την αυξηση των μαθητων ανα τμημα και με οτι αλλο μπορει να μου διαφευγει, η πιθανοτητα διενεργειας διαγωνισμου στα επομενα ετη, καθως και η πιθανοτητα υπαρξης ενος ικανοποιητικο αριθμου θεσεων ειναι παρα παρα πολυ μικρη.

Αμα σε ενδιαφερει παντως εχει τα ματια και τα αυτια σου ανοιχτα μιας και οι αιτησεις για το παιδαγωγικο γινονται συνηθως τον ιουνιο.

 

Οσο για τα ιεκ που ακουστηκε παραπανω, γινεται οντως ομως και εκει περα απο την καθυστερηση πληρωμης ειναι πλεον τρομερα δυσκολα να επιλεγεις οταν μιλαμε για αθηνα. Οι θεσεις ειναι ελαχιστες και οι αιτησεις απειρες, εκτος και αμα εισαι απο εκεινους που χρησιμοποιουν τον κλασικο ελληνικο πατροπαραδοτο τροπο.

Edited by karavlaxos
  • 1 year later...
Δημοσιεύτηκε

Με τη σειρά μου να ρωτήσω και εγώ τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος μηχανικός γίνει αναπληρωτής στη δευτεροβάθμια. Δικαιούται να έχει παράλληλα και το γραφείο του, να αναλμβάνει έργα κτλ? Τι περιορισμοί υπάρχουν στην άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματος? Δε μπορώ να βρώ τίποτα επ'αυτού

Δημοσιεύτηκε

Oχι δεν μπορεις.

Αλλα το να μπεις αναπληρωτης χωρις μορια προυπηρεσιας και χωρις παιδαγωγικη καταρτιση,ειναι σεναριο επιστημονικης φαντασιας. Πιο πιθανο ειναι να κερδισεις το τζοκερ, παρα να γινει αυτό.

Εκτος παντα και αν μιλαμε για μεσον. Τοτε όλα γινονται.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Από τη δική μου εμπειρία βάση όσων έχω ακούσει βεβαίως-βεβαίως, μπορείς κανονικά να έχεις το γραφείο σου. Ο αναπληρωτής πληρώνεται με ώρες άσχετα αν απασχολείται σε 1-2 ή 3 σχολεία παράλληλα (στην απίστευτα υπέροχη περίπτωση).. 

 

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας που λέει και ο karavlaxos!!

 

Έχει τρελή ουρά από συναδέλφους μηχανικούς με μόρια από διδακτική εμπειρία που περιμένουν και προηγούνται για αναπληρωτές. Κάποιος που δεν έχει εμπειρία (στο Δημόσιο πάντα), βρίσκεται σε διαφορετική ουρά μετά από αυτούς και σε κατάταξη βάση ΑΣΠΑΙΤΕ + Βαθμό πτυχίου + Στρατός + Τέκνα + ΑΜΕΑ.

 

Φέτος έλεγα να κάνω αίτηση για ΑΣΠΑΙΤΕ αλλά μετά από αυτά που μου έδειξε συνάδελφος που το παλεύει εδώ και χρόνια άλλαξα γνώμη.. Βάση των μορίων μου και δίχως διδακτική εμπειρία στο Δημόσιο ως ΠΕ17.1 (αν θυμάμαι καλά) προηγούνται περίπου 180 άτομα, τα 170 εξ αυτών από τον πίνακα με την διδακτική εμπειρία. 

 

Να σημειώσω πως η ειδικότητα των ΤΕΕ για τους Δομικούς ή Σχεδιαστές σχεδόν μας έχει αφήσει χρόνους.. Οπότε οι πιθανότητες να απορροφηθεί όλος αυτός ο κόσμος με εμπειρία + και κάποιοι χωρίς (ΠΜ, ΑΤΜ, ΑΜ), έστω ως αναπληρωτές ακόμα και σε 1 σχολείο όοοοοταν θα γίνει ΑΣΕΠ, είναι μηδαμινή. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι..  :shock: 

 

Για τους ΜΜ/ΗΜ τα πράγματα πιθανόν να είναι αρκετά καλύτερα μιας και υπάρχουν ειδικότητες μηχανικών αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγων, ηλεκτρονικών και λοιπές!

 

ΥΣ: Τα δίδακτρα στην ΑΣΠΑΙΤΕ είναι 600 Ευρώ για το ΕΠΑΙΚ για το 1 έτος. Υπάρχουν εξετάσεις μαθημάτων, υποχρεωτικές παρακολουθήσεις απογεύματα και κάποια πρωινά, πτυχιακή, και 30 ευρώ η αίτηση συμμετοχής στην ηλεκτρονική κλήρωση για κάποια θέση στο πρόγραμμα σε συγκεκριμένη πόλη. Στη δευτεροβάθμια Μηχανικοί ΠΕ και ΤΕ θεωρούνται όλοι ΠΕ. 

Edited by Earl

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.