Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εργασίες στα θεμέλια και στατικότητα παλαιού οικήματος


Recommended Posts

Παλιό Αρχοντικό κοντά στην θάλασσα,υπερυψωμένο,πλιθόκτηστο,διώροφο με ξύλινο πάτωμα δόθηκε μετά από κληρονομιά σε 4 αδέλφια με οριζόντιες ιδιοκτησίες(2 αδέλφια στον πρώτο όροφο και 2 στο ισόγειο).Χωρίς καμία ενημέρωση προχώρησαν σε εργασίες στον πρώτο όροφο ο καθένας ενεργώντας αυτόνομα επεμβαινοντας σε κοινόχρηστους και κοινόκτητους χώρους.Αφαίρεσαν τμήμα βοηθητικού ξυλοδοκού και 2 κάθετα υποστηρίγματα του βάζοντας στη θέση τους ένα σιδηροδοκό σχήματος Π που δε ξέρω διάμετρο αλλά στοίχισε 400 ευρώ και έβαλαν προσωπική εργασία για τη τοποθέτηση του χωρίς να είναι σχετικοί και χωρίς επίβλεψη μηχανικού.Το θέμα είναι πώς αδιαφόρησαν για το υπόλοιπο τμήμα του ξυλοδοκού που συνεχίζει στις υπόλοιπες συνιδιοκτησίες λέγοντας ότι στηρίζεται σε δύο κάθετα υποστηρίγματα τα όποια όμως δεν είναι στις άκρες του υπόλοιπου τμήματος του ξυλοδοκού ο οποίος στηρίζεται από τη μία στον πέτρινο τοίχο μεγάλου πάχους και από την άλλη σε ξύλινο τοίχο (μπαγδατί).Είναι ότι απέμεινε σταθερό και συνεχίζει να είναι λειτουργικό για την στατικότητα του πατώματος; Έπίσης στο ισόγειο άνοιξαν θύρα βγάζοντας πέτρες από τον πρωτότοιχο και στο τμήμα κάτω από το ισόγειο (είναι υπερυψωμένο το οίκημα) άνοιξαν και εκεί θύρα και αφαίρεσαν χώμα για να το κάνουν λέει αποθήκη.Πόσο έχουν επηρεάσει την στατικότητα του οικοδομήματος;Γιατί είναι αδέλφια και η καταγγελία στην πολεοδομία είναι ηθικό δίλημμα.Επίσης θέλουμε να ενισχύσουμε το πάτωμα βάζοντας σιδηροδοκούς μιάς και παρατηρήθηκε ελαφρά κλίση σε αυτό και δεν μας επιτρέπουν την στήριξη του ήδη υπάρχοντος πατώματος,αλλα ζητάνε από έμας να κατασκευάσουμε με σιδηροδοκούς άλλο πάτωμα πάνω από το ήδη υπάρχον.Μπορεί να γίνει τοποθέτηση σιδηροδοκών χωρίς να πειραχτεί το ταβάνι του ισογείου;Έχω κλείσει ραντεβού με μηχανικό σε δύο εβδομάδες να πάει να το δεί αλλά έχω αγωνία και  λίγα μπορεί να πει μιάς και το σιδηροδοκό σχήματος Π τον κάλυψαν με γυψοσανίδα για ταβάνι και στον πρώτο όροφο έχουν τοποθετήσει πάνω στο παλιό πάτωμα κουμπωτό νέο και δεν έχουμε την δυνατότητα αυτοψίας χωρίς καταγγελία και μύνηση.Ευχαριστώ πολύ και συγνώμη αν δεν χρησιμοποιώ τους κατάλληλους τεχνικούς όρους αφου δεν είμαι μηχανικός.

Link to comment
Share on other sites

Συγνωμη κυρια Βιβιαν αλλα η ερωτηση σου απευθυνεται σε μεντιουμ και οχι σε μηχανικους. Δεν υπαρχει περιπτωση να απαντησει κανεις στην ερωτηση σου διοτι :

 

  • δεν γνωριζει τις διαστασεις του κτισματος
  • δεν γνωριζει τις ποιοτητες (αντοχες) των διαφορων υλικων
  • δεν γνωριζει τον τροπο δομησης
  • δεν ειδε τιποτα μονο κατι ασχετες περιγραφες

Θα πας σε ενα μηχανικο θα ερθει, θα παρει μετρησεις και θα σου πει.

 

Επισης εχε υποψιν σου οτι δεν υπαρχει μονοσημαντη "στατικοτητα". Μπορει το σπιτι να αντεχει να βρισκονται 10 ατομα στον οροφο, και να μην αντεχει ενα μικρο σεισμο, μπορει να μην αντεχει καν το πατωμα να περασει ενας ανθρωπος απο πανω ουτε οι τοιχοι επειδη γινανε προσθετα ανοιγματα, μπορει το σπιτι να αντεχει (λεμε τωρα) και σεισμο 7.5 ριχτερ.

 

Εχετε μπλεξει στην τυπικοτατη περιπτωση που συνιδιοκτητες βγαζουν τα ματια τους.

 

Τεχνικα μπορει να γινει πατωμα με σιδηροδοκους πανω απο το υφισταμενο, ολα γινονται με καλη μελετη και κατασκευη. Βεβαια να εχετε υποψιν σας οτι ολες οι εργασιες απαιτουν αδεια απο την υπηρεσια δομησης.

 

Περισσοτερα και αναλυτικοτερα θα σας πει ο μηχανικος σας, γιατι αυτος πληρωνεται ενω εγω τα λεω δωρεαν... :grin:

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση σας.Έχω ήδη συννενοηθεί με μηχανικό για να το δεί,απλά ήθελα μια συμβουλή και από το φορουμ.Σίγουρα για μια ορθή απάντηση απαιτούνται αρκετές πληροφορίες,αλλά ίσως να μην ξέρω να τις μεταφέρω γιατί δεν είμαι μηχανικός.Το μόνο που ξέρω είναι ότι η αποσπασματική αντιμετώπιση ενός παλίου ,πρώην ενιαίου κτιρίου και νυν 4 διαμερισμάτων μόνο προβλήματα μπορεί να φέρει και δυστιχώς εγώ εχώ μικρό βαθμό επέμβασης σε αυτό.Γνωρίζω ότι χρειάζεται άδεια και να πω την αλήθεια δεν με αφορά άμεσα η κατασκευή του,απλά φοβάμαι μήπως με τις αυθαιρεσίες τους δεν θα μπορώ να λύσω στο μέλλον σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται τώρα.Ευχαριστώ πάντως για τον δωρεάν χρόνο σας γιατί και εγώ ως επιστήμονας άλλης μεν ειδικότητας έχω προσφέρει αρκετες φορές δωρεάν υπηρεσίες με αντάλλαγμα ένα μόνο ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Τις περισσοτερες πληροφοριες που θα μπορουσες να δωσεις δεν τις γνωριζεις, οποτε οπως σου ειπα και πριν, δεν ειναι δυνατον να παρεις αξιοπιστη γνωμη μεσω φορουμ. Ειναι απλο.

 

Τωρα η κοινη λογικη υπαγορευει οτι αυθαιρετες (τεχνικα και οχι νομικα) επεμβασεις σε ενα παλιο κτισμα, ενδεχεται να προκαλλουν προβληματα. Τι ειδους και τι μεγεθους θα ειναι αυτα, ειναι αδυνατο να το πουμε μεσα απο το φορουμ.

 

Καλο κουραγιο και καλα ξεμπερδεματα

Link to comment
Share on other sites

ΣΙΓΟΥΡΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΘΑ ΜΕ ΣΩΣΕΙ ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΛΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΘΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ; ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΩΣ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ .ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ Ή ΌΧΊ ΈΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ.Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ Ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ.

 

Παρακαλώ μην γράφετε με κεφαλαία. Απαγορεύεται από τους κανόνες συμμετοχής του φόρουμ.

Ευχαριστώ. Γιάννης

Edited by Γιάννης
Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορεί καν να πουληθεί αν δεν ταχτοποιηθούν εκ των προτέρων οι όποιες αυθαιρεσίες έχουν γίνει.

Ενημερωτικά δε η πολεοδομία δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει προβλήματα παρά μόνο να καταγράψει παραβάσεις και να επιβάλει πρόστιμα.

 


Παρακαλώ μη γράφεις με κεφαλαία είναι σαν να φωνάζεις και επικουρικά δεν το επιτρέπουν οι κανόνες του φόρουμ.

Link to comment
Share on other sites

Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο κτίσμα "φαίνονται" σοβαρές" από τις περιγραφές σας. Όμως, κανείς δεν είναι δυνατόν να κάνει εκτίμηση με μια απλή περιγραφή από μη μηχανικό, χωρίς αυτοψία και χωρίς μελέτη...

Πολύ σωστά λοιπόν σας είπαν οι συνάδελφοι ότι θα πρέπει να περιμένετε τον μηχανικό να κάνει αυτοψία. Επίσης, αν κάνετε καταγγελία, απλά θα επιβληθούν πρόστιμα αυθαιρέτων και το πρόβλημα αντί να επιλυθεί, θα μεταφερθεί πιθανότατα στα δικαστήρια...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.