Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημοσκόπηση για νέους νόμους Ρύθμισης Αυθαιρέτων και εφαρμογή Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου


ΙΑΣΟΝΑΣ

Δημοσκόπηση για νέους νόμους Ρύθμισης Αυθαιρέτων και εφαρμογή Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου  

37 μέλη ψήφισαν

  1. 1. Ο νέος νόμος για ρύθμιση αυθαιρέτων θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ;

    • Μέσα στον Ιούνιο 2013
    • Μέσα στον Ιούλιο 2013
    • Μέσα στον Αύγουστο 2013
    • Μέσα στο Σεπτέμβριο 2013
    • Μέσα στον Οκτώβριο 2013
    • Μέσα στο Νοέμβριο 2013
      0
    • Ποτέ
  2. 2. Ο νέος νόμος για εφαρμογή απόκτησης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ;

    • Μέσα στον Ιούνιο 2013
    • Μέσα στον Ιούλιο 2013
    • Μέσα στον Αύγουστο 2013
    • Μέσα στο Σεπτέμβριο 2013
    • Μέσα στον Οκτώβριο 2013
    • Μέσα στο Νοέμβριο 2013
    • Ποτέ
  3. 3. Η πρώτη απόκτηση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου θα είναι πραγματικότητα;

    • Στο τέλος του 2013
    • Στη μέση του 2014
    • Στο τέλος του 2014
    • Στη μέση του 2015
    • Στο τέλος του 2015
    • Στη μέση του 2016
    • Στο τέλος του 2016
    • Ποτέ


Recommended Posts

Βρισκόμαστε όλοι μας σε αναμονή του νέου νόμου, μέσω του οποίου θα ρυθμίζονται αυθαιρεσίες κ.λπ. σε συνδυασμό με τον επίσης νέο νόμο για την έναρξη της υλοποίησης της εφαρμογής της "ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου" ή οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί για όλα τα ευρισκόμενα εντός της ελληνικής επικράτειας ακίνητα, εντός δέκα ετών από την ημερομηνία δημοσίευσης του συγκεκριμένου νόμου.

Ολίγα για ενημέρωση και προβληματισμό πριν συμμετάσχει κάποιος στη ψηφοφορία. Λένε ότι, ο νέος νόμος για ρύθμιση αυθαιρεσιών θα ψηφιστεί και θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ μέσα στον τρέχοντα Ιούνιο. Το ίδιο επίσης λένε και για την ηλεκτρονική ταυτότητα. Προφανώς το ΤΕΕ χρειάζεται χρήμα - χρόνο - ανθρώπους κ.λπ. για την αναβάθμιση, τόσο του συστήματος - εφαρμογής των δηλώσεων, όσο και του αντίστοιχου των βεβαιώσεων. Δεν είναι εύκολη και γρήγορη αυτή η ...προσαρμογή. Θεωρώ ότι, δεν πρόκειται το ΤΕΕ να είναι έτοιμο με ό,τι απαιτείται το αργότερο έως 30.9.2013. Οπότε νέες δηλώσεις και νέες βεβαιώσεις με τον νέο νόμο θ' αρχίσουν να γίνονται από τον ερχόμενο Οκτώβριο!!!!

 

Ταυτοχρόνως το ΤΕΕ, με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, χρειάζεται τουλάχιστον 2 με 2,5 χρόνια για την ολοκλήρωση και τα "τεστάρισμα" της νέας εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτου. Άρα η έναρξη της εφαρμογής θα γίνει περίπου στο τέλος του 2015 με αρχές του 2016. Όσο και να το τρέξουν γρηγορότερα, δεν πρόκειται να προλάβουν. Τελικώς θα υπάρχει στη διάθεση των "ιδιοκτητών" χρονικό περιθώριο από αρχές του 2016 έως και το τέλος του 2023 για ν' αποκτήσουν για τα ακίνητά τους ηλεκτρονική ταυτότητα. Και όπως πάντα όλοι θα φροντίσουν να την αποκτήσουν μέσα στο 2023 (πλην λίγων εξαιρέσεων που θ' αναγκαστούν).
 

Ταυτοχρόνως απ' ότι διαφαίνεται και ο συγκεκριμένος νέος νόμος θα έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια. Υποθέτω ότι, αυτή θα είναι μέχρι το τέλος του 2015 ή αρχές 2016 (ή θα δοθεί από την αρχή ή ως συνήθως σε δόσεις). Δεν θα έχει δηλαδή αόριστη χρονική διάρκεια. Δηλαδή, όποτε θέλεις, ή όποτε αναγκάζεσαι, εντάξου, πλήρωνε, απέκτησε στη συνέχεια ηλεκτρονική ταυτότητα (μπορεί να το κάνουν έτσι στη συνέχεια κι απλώς να μην δικαιούσαι τις όποιες παρεχόμενες εκπτώσεις). Φυσικά δεν πρόκειται μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα να κατεδαφιστεί οτιδήποτε. Επίσης φυσικά δεν πρόκειται να εισπράξουν αυτά που θέλουν να εισπράξουν διότι απλώς δεν αναγκάζουν κανέναν να το κάνει. Στο βάθος αυτής της δεκαετίας ίσως καταφέρουν κάτι, με pick όμως τον τελευταίο χρόνο αυτής (δηλαδή, το 2023)!!!!
 

Η "αντίδραση" του ΤΕΕ στο συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου - τελικό νόμο θεωρώ ότι, θα είναι "δυναμική", ουσιαστική και κατεξοχήν κερδοφόρα - χρονοβόρα. Λαμβάνοντας υπόψη τα διάφορα δεδομένα που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, δηλαδή: Την αντίδραση σχετικά με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών κ.λπ. Την οικονομική δυσπραγία του ΤΕΕ (δεν έχει λέει να πληρώσει λογαριασμούς ΟΤΕ, ΔΕΗ, μισθούς κ.λπ.). Το "κακό" που του έχει κάνει η πολιτεία με την εξαφάνιση του 2%. Τη δουλειά που απαιτείται να γίνει σχετικά μη την αναβάθμιση - τροποποίηση - συμπλήρωση κ.λπ. της υπάρχουσας πλατφόρμας δηλώσεων 4014 για να καταστεί εφικτό να υποδέχεται τις δηλώσεις του καινούργιου νόμου, όποιες διορθώσεις κι αν έχει αυτός από το αρχικό προσχέδιο διαβούλευσης και η οποία προφανώς ΔΕΝ μπορεί να είναι η ίδια με την υπάρχουσα... Τη δουλειά που απαιτείται να γίνει σχετικά τη δημιουργία κ.λπ. μιας νέας πλατφόρμας βεβαιώσεων για τον καινούργιο νόμο, με βεβαιώσεις όπως αυτές ορίζονται σε αυτός (αρκετοί διαφορετικοί τύποι με ειδικό φρασεολόγιο και χρονικές ή άλλες παραπομπές και μνείες κ.λπ. και η οποία τώρα ΔΕΝ μπορεί να είναι η ίδια με αυτή των δηλώσεων (πρακτικά αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα οδηγηθεί πάλι σε μια ...μπαρούφα. Τη δουλειά που απαιτείται να γίνει σχετικά με την αναβάθμιση - τροποποίηση - συμπλήρωση κ.λπ. της πλατφόρμας του συστήματος αμοιβών μηχανικών για την ενσωμάτωση και των νέων δεδομένων του νέου νόμου, για την ευκαιρία της οποίας θα γίνουν κι άλλες από καιρό αναμενόμενες και αναγκαίες εξυπηρετήσεις - διορθώσεις κ.λπ. Τη δουλειά που απαιτείται να γίνει σχετικά με την ενσωμάτωση αεροφωτογραφιών για ολόκληρη την ελληνική επικράτεια της 28.7.2011, οι οποίες θα είναι στη διάθεση του κάθε χρήστη του συγκεκριμένου συστήματος των δηλώσεων ή βεβαιώσεων του νέου νόμου.

Όλα αυτά λοιπόν χρειάζονται υποδομή, χρήμα και χρόνο!!! Μάλλον θ' ανατεθούν σε εξωτερικούς συνεργάτες κ.λπ. (κι άλλος extra χρόνος). Λογικά σκεπτόμενος κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι, και να ΗΘΕΛΕ το ΤΕΕ να βοηθήσει την κατάσταση, δεν μπορεί να τα υλοποιήσει όλα μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες!!!! Δηλαδή καλώς εχόντων των πραγμάτων θα είναι έτοιμα (υποθετικά) τέλος Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου 2013.... Θέλει όμως το ΤΕΕ;;;; Ποιός ξέρει..... Τί ανταλλάγματα θα ζητήσει;;; Ποιός ξέρει;;;;; Τί μας νοιάζει..... Κι αν δεν θέλει;;; Κι αν αντιδράσει;;;; Τί θα γίνει;;;;

 

Δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να "εξαναγκάσουν" τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ή αυθαιρεσιών για να προστρέξουν να δηλώσουν τις αυθαιρεσίες τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και ως προς τους ίδιους και ως προς το κράτος και ως προς την τρόϊκα και ως προς τις δεσμεύσεις μέσω των μνημονίων και ως προς εμάς τους μηχανικούς και ως προς τα κρατικά ταμεία. Νομοθετούν λες και υπάρχει απεριόριστος χρόνος για αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων. 

 

Η διαδικασία αυτή, εάν και εφόσον ολοκληρωθεί, δεν καλύπτει νομικά κανέναν ιδιοκτήτη αυθαιρέτου που έχει ανεγερθεί μετά το 1983. Είναι δε εξαιρετικά αμφίβολο, εάν υπάρχουν πλέον περιθώρια για την έκδοση νέου νόμου για την «τακτοποίηση» αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών που ανεγέρθηκαν μετά το 1983, έτος δημοσίευσης του περίφημου «νόμου Τρίτση»-1337/1983. Αυτό ισχύει, διότι η Ολομέλεια του ΣτΕ φαίνεται ότι ακυρώνει το ίδιο το «πνεύμα του νόμου», δηλαδή τη δυνατότητα της πολιτείας να προχωρήσει οποτεδήποτε με νομοθετική ρύθμιση στη «μαζική» νομιμοποίηση αυθαιρέτων που έχουν ανεγερθεί μετά το 1983.

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Όλα δείχνουν ότι, ....θα πάει πολύ μακριά η συγκεκριμένη "βαλίτσα"!!!

Link to comment
Share on other sites

αυτό το υπουργείο βρίσκεται υπο διάλυση , ένας υπουργός που δεν έδωσε καν παράταση στον 3843/2010 στο χρόνο ολικής αποπληρωμής μπλοκάροντας πια όλα τα συμβόλαια, και το υπουργείο έχει να βγάλει κάποια ανακοίνωση από 11/6/2013!!! με τίς υπερβάσεις του όζοντος!! ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ

Link to comment
Share on other sites

και αν πάμε και σε εκλογές? τ'οτε ο Καλαφάτης έκανε πατάτα ολκής μη δίνοντας παράταση, γιατί μικρές παραβάσεις δεν μπορούν πλέον να τα κτοποιηθούν ώστε κάποιος να κάνει συμβόλαιο.

Link to comment
Share on other sites

δεν ειναι   θεμα "παρατασης"

 

ειναι απλα θεμα "διαρκους ισχυος" του νομου

 

Δεν υπαρχει σπιτι, καταστημα, γραφειο κλπκλπ. το οποίο  να μην έχει εστω μια παραβαση,

 

με την τυπικη  εννοια του ελεγχου  που απαιτει σημερα ο νομος για καθε μεταβίβαση...

 

Ο νομος επρεπε να ισχυει στο  διηνεκες, με διορθωσεις ή προσαρμογες στις αποφασεις του ΣτΕ..-

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

πάντως αυτός την πατάτα είτε γιατί αργει νέο νόμο, είτε διότι δεν έδωσε παράταση στον προηγούμενο, εγκλώβισε όλες τίς μεταβιβάσεις και εντός σχεδίου. Γιατί όπως είπες κάθε σπίτι κάτι έχει ακόμα πέρα από τον ημιυπαίθριο που πιθανόν τακτοποίησε με 3843/2010 , και άρα αν υπήρχε ένας νόμος θα έβαζε και αυτο το παραπάνω ( π.χ μπάρμπεκιου, περγκολα) και θα μεταβίβαζε . Αυτοί δυσκόλεψαν τίς μεταβιβάσεις με την βεβαίωση μηχανικού, όφειλαν να είχαν και το νομικό πλαίσιο. Καί ο κόσμος είτε γιατί δεν είχε αγοραστή , είτε γιατί τα χρέη μεγαλώνουν και προσπαθεί να πουλήσει να σωθεί,  είτε γιατί υποσχέθηκε νέο νόμο καλύτερα δεμένο, δεν τακτοποίησε με 4014.  Ο άνθρωπος , ο υπουργός Καλαφάτης είναι επικίνδυνος αν δεν κάνει κάτι άμεσα, μέσα στην εβδομάδα, καθώς εκτός τών άλλων τα συμβολαιογραφεία κλείνουν τέλος Ιούλη. Τήν σκότωσε την αγορά. Δεν ξέρω αν το σφιγμό, και αυτά που λέμε τα ακούει. Κανονικά ένας υπουργός, όφειλε να έχει τούς κατάλληλους συνεργάτες να τον ενημερώνουν τι λέγεται στην αγορά, τίς συνέπειες των πραξεών τους, γιατί δεν είναι θεοι να τα ξέρουν όλα και να μην κάνουν λάθη. Και τί ποιό έυκολο? ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΟ ΑΜΕΣΑ ΣΧΕΤΙΚΟ SITE ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.!

Edited by katrmp
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

μηπως, με βαση  αυτο...

 

που αναρτησε πριν  λιγο ο katrpm

 

μπορει  να  γινει κάποια  έρευνα...

 

σε σχεση με τον....αναμενομενο  νεο νομο???

 

 

 http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=59c3c6c5-a7b0-43c7-95da-d1f30e75953d

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Αύριο αν πέσει η ιδέα των εκλογών... πάει μακριά η βαλίτσα.

Ίσως να μην τη βρούμε ποτέ (κάτι σαν να ταξιδεύουμε με την Alitalia)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.