Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έγκριση αρχαιολογίας


Recommended Posts

1 hour ago, nikmar said:

Ζητάνε την πλήρη αρχιτεκτονική μελέτη και με βάση αυτήν κάνουν σχεδιαστικές αλλαγές. Για παράδειγμα σου λένε βγάλε αυτό το δώμα και βάλε στέγη, στένεψε αυτή την μπαλκονόπορτα, μην κάνεις ενιαίο κτίσμα αλλά σπάσε το σε μικρότερους όγκους κ.α. Ακόμα και αν τα εφαρμόσεις αυτά, μετά σου κάνουν επιπλέον διορθώσεις, π.χ. μην βάλεις δίρριχτη αλλά τετράριχτη στέγη, μην βάζεις συρρόμενα αλλά ανοιγόμενα κλπ.

Όταν λέτε "σου ζητάνε", εννοείτε μετά από εισαγωγή στο ΤΣΜ και εν συνεχεία, δια μέσου της γνωμοδότησης αυτού; Μόνη της, ως Εφ.Α. δεν μπορεί να απαιτήσει κάτι τέτοιο, απευθείας από τον μελετητή. Αφενός γιατί οι περισσότερες είναι υποστελεχωμένες (παρόλο που διαθέτουν Τμήμα Μελετών και Έργων, συνήθως έχουν έναν μηχανικό, αντε βαριά δύο, άρα δεν υπάρχει και το κατάλληλο τεχνικό υπόβαθρο) και αφετέρου γιατί δεν προβλέπεται από τον Νόμο. Αυτό που σίγουρα όμως μπορεί να κάνει, είναι είτε να αποστείλει το αίτημα για εξέταση μελέτης στο Τοπικό Συμβούλιο (με συνημμένες τις απόψεις της για οποίες αλλαγές κρίνει), αφού ζητήσει απόψεις της ΔΑΒΜΜ, είτε να αποστείλει απευθείας τη μελέτη στη ΔΑΒΜΜ (εάν κρίνει ότι υπάρχουν αρκετές και βαριές επεμβάσεις, κυρίως δομοστατικού χαρακτήρα), προκειμένου να την εισάγει - με τις απόψεις της Διεύθυνσης - στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, για να γνωμοδοτήσει επ' αυτής.

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις, σαφώς και ο κώδικας διοικητικής διαδικασίας είναι ξεκάθαρος ως προς το χρονικό περιθώριο, εντός του οποίου οφείλουν να απαντήσουν. Γενικώς, παρόλο που δουλεύουν με τους χρόνους τους (τρία τέρμινα), αλληλογραφία ή και προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη, ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά τους.

 

ΥΓ (δεν υφίστανται πια, Εφορείες Βυζαντινών και Εφορείες Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτητων, υπάρχουν Εφορείες Αρχαιοτητων, με έδρα συνήθως την πρωτεύουσα του Νόμου, που ασκούν χωρική αρμοδιότητα σε όλο το εύρος του)

Edited by JohnnyHoliday
Link to comment
Share on other sites

Καταρχάς ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Όταν λέω μου ζητάνε, εννοώ: Στέλνω ένα τοπογραφικό και μια τεχνική έκθεση (αυτό έκανα πάντα μέχρι και δυο τρία χρόνια πριν) και περιμένω την γνωμοδότηση. Περνάνε αρκετοί μήνες και όταν παίρνω τηλέφωνο για να ρωτήσω για την πρόοδο της υπόθεσής μου, μου απαντάνε ότι θέλουν την αρχιτεκτονική μελέτη την οποία και τους στέλνω. Μετά από λίγους μήνες παίρνω την αρνητική τους γνωμοδότηση για λόγους πάντα μορφολογικούς, αυτούς που περιέγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση. Επειδή έχει τύχει να χρειαστεί να αλλάξουμε όλες τις μελέτες (αρχιτεκτονικά, στατικά, μηχ/κά) κατόπιν αρνητικής απάντησής τους μετά από μήνες αναμονής σε έργο που δεν φανταζόμασταν καν ότι μπορεί να απορριφθεί (είχε εξαιρετικά παραδοσιακή μορφή), πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο να πηγαίνουμε με προσχέδια και ατύπως να παίρνουμε «προέγκριση» αρχιτεκτονικού σχεδιασμού! Ούτε επέμβαση σε μνημείο να κάναμε. 

Edited by nikmar
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε αν θέλεις και τη δική μου εμπειρία από την αρχαιολογία,

γιατί έχω κάνει τρείς μελέτες σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο:

 

1. Πας με τα νερά τους και κάνεις ότι σου πούνε.

Δεν υπάρχει περίπτωση να τους μεταπείσεις αν

έχουν πάρει κάποια απόφαση.

 

2. Δεν χάνεις επικοινωνία μαζί τους

 

3. Προσπαθείς να είσαι πρωτότυπος και

να μπορέσεις να δίνεις λύση όσο γίνεται

συντομότερα γιατί ο ρυθμός που απαντάνε

είναι εξωφρενικά πολύ αργός.

 

4. Δεν τους κρύβεις τίποτα. Τους παρουσιάζεις

κάθε μελέτη που υπάρχει για να μην έχεις

πισωγυρίσματα.

 

Αυτά.

Οπλίσου με υπομονή και καλά θα τα πας...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Να διευκρινήσω πάντως ότι δεν μιλάμε για κατασκευές σε κυρηγμένο αρχαιολογικό χώρο, ιστορικό τοπο, παραδοσιακό οικισμό κλπ. Μιλάμε για εκτός σχεδίου δόμηση με διάσπαρτα στην πολύ ευρύτερη περιοχή κάποια μνημεία (βυζαντινά εκκλησάκια κυρίως) όπου παλιότερα εξεταζόταν αν είσαι δίπλα ή πολύ κοντά σε αυτά ή όχι. 

Link to comment
Share on other sites

On 11/11/2024 at 12:58 PM, nikmar said:

Μιλάμε για εκτός σχεδίου δόμηση με διάσπαρτα στην πολύ ευρύτερη περιοχή κάποια μνημεία (βυζαντινά εκκλησάκια κυρίως) όπου παλιότερα εξεταζόταν αν είσαι δίπλα ή πολύ κοντά σε αυτά ή όχι. 

Όλες οι Εφορείες έχουν χάρτες με τα μνημεία αρμοδιότητάς τους (υπάρχουν περιπτώσεις φαντάσου, που μπορεί να βρίσκονται μέχρι και στα όρια Νομών). Από τη στιγμή που κάτι βρίσκεται εντός ακτίνας προστασίας, λειτουργούν νόμιμα. Το "πολύ ευρύτερη" υπάρχει τρόπος να ποσοτικοποιηθεί τρόπον τινά (ή καλύτερα να διασταυρωθεί) : μπαίνεις Αρχαιολογικό Κτηματολογιο, εντοπίζεις το/α πιο κοντινό/α μνημείο/α, προσδιορίζεις την απόσταση και εφόσον θεωρείς ότι γίνεται κατάχρηση εξουσίας (είναι ένα υπαρκτό σενάριο και αυτό), πράττεις όπως εσύ κρίνεις.

Edited by JohnnyHoliday
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.