Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εξοικονόμηση κατ' οίκον - θερμομονώσεις, κουφώματα, συστήματα σκίασης κ.λ.π.


Recommended Posts

Η ενδιάμεση μόνωση σε δικέλυφη τοιχοποιία, καλύπτεται από το πρόγραμμα;

 

Αν ναι, περνάει ως εσωτερική ή ως εξωτερική;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 200
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μια περίπτωση που μου έρχεται στο νου, είναι με σφήνωμα του μονωτικού στο διάκενο χωνευτών συρόμενων κουφωμάτων, σε περίπτωση που αυτά αντικαθίστανται με ανοιγόμενα ή με επάλληλα.

Ή αν χτίσει τώρα εσωτερικά το δεύτερο κέλυφος και τοποθετήσει τώρα τη μόνωση ενδιάμεσα (μικραίνοντας βέβαια τον ωφέλιμο χώρο).

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που είπε ο panos-vicious είχα στο μυαλό μου.

 

Να αντικαταστήσω τα συρόμενα με ανοιγόμενα και στο διάκενο να βάλω μόνωση.Δεν αλλάζουν οι όψεις, δεν χρειάζεται σκαλωσιά, δεν χάνει ωφέλιμο χώρο από εσωτερική μόνωση και έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Link to comment
Share on other sites

... στο διάκενο να βάλω μόνωση.....

 

έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

 Αν σας ενδιαφέρει για ουσιαστικό αποτέλεσμα και όχι απλά υπολογιστικό τότε στις περισσότερες των περιπτώσεων υπαρχει πρόβλημα στην εφαρμογή του.

 

Συγκεκριμένα.

  1. Το διάκενο υπαρχει κατά κανόνα μόνο μεχρι εκεί που έφτανε η συρόμενη και συχνά πυκνά ο τοίχος είχε και υπόλοιπο τμήμα χωρίς διάκενο και χωρίς μόνωση.
  2. Το διάκενο φτάνει μεχρι το σεναζι πάνω από την πόρτα. Μετά πάλι δεν υπαρχει. Αρά από το 2.20 περίπου μέχρι και το 3.00 μέτρα θα είναι χωρίς μόνωση.

 

Και στις δυο περιπτώσεις ειδικά αν συντρέχουν και οι δυο το όφελος είναι σχετικό αλλά σίγουρα δημιουργεί ζώνες θερμογέφυρας με όλα τα αρνητικά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εννοείται πως δεν θα είναι τέλεια η μόνωση, αλλά έχει άριστο λόγο τιμής προς απόδοσης:

 

- δεν θέλει μερεμέτια

- δεν θέλει στηρίγματα (οι πλάκες θα τοποθετηθούν όρθιες και η μία θα σπρώχνει την επόμενη προς τα μέσα κατά την εγκατάσταση

- δεν θέλει βάψιμο

- δεν θέλει σοβάτισμα

- δεν θέλει σκαλωσιά

- δεν λερώνει

- δεν σκονίζει τα πράγματα στο σπίτι.

 

Στο συγκεκριμένο ακίνητο έχει σχεδόν πολλές και μεγάλες συρόμενες μπαλκονόπορτες. Τα κουφώματα αντιστοιχούν περίπου στο 25% (ύψος  2.30 καθαρό και πλάτος από 1.30 έως 1.45.) της εξωτερικής επιφάνειας του διαμερίσματος. Οι εξωτερικοί τοίχοι που μπορούν να μονωθούν στο διάκενο έχουν επιφάνεια 45% περίπου . Το υπόλοιπο 30% είναι δομικά στοιχεία που δεν μπορούν να μονωθούν και ο χώρος πάνω από το σενάζι.

 

Το κτήριο είναι σε εργατικές κατοικίες και το σενάζι πάνω από τα παράθυρα αν θυμάμαι καλά δεν υπάρχει. Θα το επαληθεύσω όταν πάω ξανά εκεί. Γενικά η κατασκευή είναι απαράδεκτη. Για ολόκληρο το διαμέρισμα που έχει 6 καλοριφέρ, έχει ένα κολεκτέρ με δύο μόνο κυκλώματα που τα τροφοδοτεί με Φ16!!!

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με Didonis, αλλά άντε και κάνεις αναλυτικό υπολογισμό και υπολογίζεις ξεχωριστά μονωμένες και μη επιφάνειες. Η μόνωση πώς θα καρφωθεί στον εσωτερικό τοίχο; Θα χωράει το χέρι του μάστορα να χωθεί στο διάκενο και μέχρι πιο βάθος; Πιστεύω ότι η μέθοδος αυτή είναι καλή για μερεμέτια, για μία πρόχειρη λύση, αλλά δεν θα την πρότεινα στο εξοικονόμηση κατ' οίκον. Εκτός αν μιλάμε λύσεις με αφρό τύπου πολυουρεθάνης, cellulose κλπ.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα,

Τι γίνεται με τον αερισμό λόγω χαραμάδων σε διπλό κούφωμα: ξύλινο πλαίσιο/μονό τζάμι (εσωτ. πλευρά)  και αλουμίνιο/ μονό τζάμι (εξωτ. πλευρά); Τι τιμές βάζουμε σε αυτήν την περίπτωση;

Link to comment
Share on other sites

Προτάσεις για το «Εξοικονομώ κατ οίκον»

Αρμόδιοι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους στο ΥΠΕΚΑ για αναβάθμιση και βελτίωση του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ οίκον», με αποτελέσματα που θα ωφελήσουν σημαντικά τους πολίτες και το περιβάλλον.

Ο Παντελής Πατενιώτης, Πολιτικός Μηχανικός και Συντονιστής των παρακάτω φορέων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμπόρων & Βιοτεχνών Υαλοπινάκων (ΠΟΕΒΥ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Κατασκευαστών Συνθετικών Κουφωμάτων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ), ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Διανομέων Εξηλασμένης Πολυστερίνης (ΣΥΠΑΔΕ), ο Σύνδεσμος Συστημάτων Σκίασης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Κατασκευαστών Ξύλινων Κουφωμάτων, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ξυλείας (ΠΣΞ), ο Σύνδεσμος Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ), η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου (ΠΕΕΓΕΠ), η Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Μόνωσης (ΠΣΕΜ) και η Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε.), κατά τη συνάντηση τους με το ΥΠΕΚΑ, συζήτησαν ορισμένες τροποποιήσεις, που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο νέο πρόγραμμα, καθώς επίσης τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος και οι προτεινόμενες λύσεις.

 

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν τα εξής:

1. Εστίαση του κοινωνικού χαρακτήρα του προγράμματος σε τρεις βασικούς άξονες:

i. Με την ένταξη όλων των ιδιοκτητών στο πρόγραμμα καταπολεμείται αποτελεσματικά η ανεργία συνολικά επειδή ο κλάδος των κατασκευών αφορά το σύνολο σχεδόν του εργατοτεχνικού προσωπικού της χώρας, αλλά και του τεχνικού επιστημονικού προσωπικού.

ii. Δίνοντας την δυνατότητα στους οικονομικά ασθενέστερους που συνήθως αποκλείονται λόγω αδυναμίας δανεισμού να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους, αντί να επιδοτούνται ετησίως με επιδόματα θέρμανσης.

iii. Μειώνονται οι ανάγκες της χώρας σε εισαγόμενους ενεργειακούς πόρους και αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων λόγο της μείωσης του κόστους ενέργειας που θα προκύψει.

2. Διαφοροποίηση των επιδοτήσεων. Οι επιδοτήσεις να αυξηθούν ανά κλιμάκιο εισοδήματος και να συνδεθούν με την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου κατά μία ενεργειακή κλάση:

i. Κατηγορία Ωφελούμενων Α (Α.Ε.≤15.000€ & Ο.Ε.≤25.000€): να παραμείνει το ποσοστό επιχορήγησης στο 70% και να δοθεί η δυνατότητα επιλογής ατόκου δανείου ή αυτοχρηματοδότησης στο 30%.

ii. Κατηγορία Ωφελούμενων Β (Α.Ε.>15.000€ & Ο.Ε.>25.000€): να αυξηθεί το ποσοστό σε 50% του Π/Υ. και να δοθεί η δυνατότητα επιλογής ατόκου δανείου ή αυτοχρηματοδότησης στο 50%

iii. Για όλες τις κατηγορίες αύξηση του ποσοστού επιχορήγησης κατά 5% για αναβάθμιση κατά μία ενεργειακή κλάση από την ενεργειακή κλάση Δ και άνω.

iv. Ένταξη στο πρόγραμμα κτιρίων ενεργειακής κατηγορίας ίσης ή χαμηλότερης της Γ.

3. Αύξηση του Π/Υ του έργου από τα 15.000€ στα 25.000€.

4. Η προκαταβολή να αυξηθεί από το 40% στο 50% του Π/Υ.

5. Η λήψη των προκαταβολών να είναι υποχρεωτική από τους ιδιοκτήτες (δεν προβλέπεται δέσμευση).

6. Η καταβολή των προκαταβολών να γίνεται σε 15 ημέρες από την κοινοποίηση των εγκρίσεων από το ΕΤΕΑΝ (δεν προβλέπεται δέσμευση).

7. Με την καταβολή της προκαταβολής να ξεκινά η έναρξη της αποπληρωμής των δόσεων του δανείου, επί του συνολικού Π/Υ του έργου ώστε να υπάρχει η αναγκαία πίεση για έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου. (δεν προβλέπεται δέσμευση)

Συζήτηση: Προβλέπεται 3μηνη υλοποίηση του έργου, αλλά δίδεται παράταση με αίτημα του πελάτη μέχρι 12 μήνες

8. Η τιμή ζώνης να καταργηθεί.

9. Η δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση να ολοκληρώνεται εντός 20 ημερών από την έκδοση του τελευταίου παραστατικού. (δεν προβλέπεται δέσμευση)

10. Με την ολοκλήρωση της δεύτερης επιθεώρησης, κοινοποίηση της κατάθεσης του φακέλου στις εμπλεκόμενες εταιρείες και στον ιδιοκτήτη, εκταμίευση του υπολοίπου ποσού προς τους προμηθευτές εντός μηνός και άμεση διευθέτηση των δόσεων του ιδιοκτήτη (χωρίς αναμονή της έγκρισης από το ΕΤΕΑΝ).

11. Η ολοκλήρωση των εργασιών να υλοποιείται εντός τριών μηνών από την καταβολή της προκαταβολής. (δεν προβλέπεται δέσμευση)

12. Να δοθεί η δυνατότητα για αυτοχρηματοδότηση από τον ιδιοκτήτη χωρίς την μεσολάβηση τράπεζας.

13. Να τονιστεί με εγκύκλιο του Υπουργείου προς τους διαχειριστές του προγράμματος (τράπεζες, ενεργειακούς επιθεωρητές, κ.λπ.) για την νομική υποχρέωση σήμανσης των προϊόντων που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία με CE και των συστημάτων με CE & ΕΤΑ.

 

Τέλος, τονίσθηκαν θέματα, όπως το γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν το Υπουργείο να χρηματοδοτεί επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που θα πρέπει να αποσβέσουν την αξία τους στα επόμενα 20 έως 30 χρόνια και να μην διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους μέσω των προβλεπόμενων πιστοποιήσεων και των ευρωπαϊκών και εθνικών προδιαγραφών. Πολλά από τα ανωτέρω είναι δυνατόν να εφαρμοσθούν άμεσα ώστε να επιταχυνθεί η πορεία υλοποίησης του υφιστάμενου προγράμματος και να αποφευχθεί η απώλεια κοινοτικών πόρων.

 

Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να μπορούν μέσω των συνδέσμων τους να επισημαίνουν τις καθυστερήσεις ώστε οι Σύνδεσμοι συγκεντρωτικά να ξεμπλοκάρουν τις καθυστερήσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο. Να δίδεται πολύ μεγάλη προσοχή στα παραστατικά που εκδίδει ο προμηθευτής.

 

Πέραν των ανωτέρω συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τις απαιτήσεις των νέων ευρωπαϊκών οδηγιών EED/2012 και EPBD/2010 οι οποίες είναι εστιασμένες στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση των υλικών, προϊόντων, συστημάτων και κατασκευών, καθώς επίσης στην υποχρέωση αναθεώρησης του ΚΕΝΑΚ σύμφωνα με τον Κανονισμό 244/2012 άμεσα.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.